23 БГ изобретения,които промениха целия свят

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ///M43
Мечтае да кара: в изтребителната авиация
Детайли за колата: компот в сливов цвят

Re: 23 БГ изобретения,които промениха целия свят

Мнение от _galio_ » 08 Сеп 2014, 9:06

Наследството:

Министърът на правосъдието Антон Станков е подписал предложение до вицепрезидента на България Ангел Марин за издаване на указ за придобиване на българско гражданство от внуците на Джон Атанасов - Тамара Бъртън и Фредерик Уислър. Това съобщиха на БТА от "Връзки с обществеността и протокол" на министерството. Предложението е направено заради особени заслуги в областта на науката и образованието. Двамата са участвали в редица благотворителни акции, направили са значителни дарения в полза на българските училища. Идеята близките на бащата на компютъра да получат българско гражданство се е родила при първото посещение на неговите роднини у нас през 2001 година.

http://paper.standartnews.com/archive/2003/10/08/theday/s3867_20.htm

“Баща ми беше запазил много от българските си навици. Отглеждаше патладжан и други български зеленчуци, както и крави”

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/dzhon-atanasov-mladshi-sazdava-fondatsiya-s-byudzhet-2-mln-v-pamet-na-bashta-si.html
Последна промяна _galio_ на 08 Сеп 2014, 9:23, променена общо 1 път
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2014, 9:15

Не ве , негър от Алабама е JVA . :lol:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от _galio_ » 08 Сеп 2014, 9:23

alx написа:ти смяташ за българин един човек от смесен брак, ... не е допринесъл идейно, финансово или за прираста на българския народ... е, аз не смятам такъв човек за българин.

Не е важно аз и ти какво смятаме за трето лице. Важно е то самото как се определя. Което говори достатъчно от собствените му думи, както и от поведението на наследниците му - можеш да видиш мнението ми по-горе, у които българщината е жива вече трето поколение. Какво е "българщина" не съм сигурен, че можеш да разбереш. Нека ползваме "самоопределение" и "самоосъзнаване".

... но аз какво съм в случая няма значение.

Разбира се, че има. Емигрант-нихилист да говори за самоопределение е като Емил Джасим, който коментира концепцията за "родина". Общи приказки без никакво значение, пълнен нонсенс.

... това той какъв е няма никакъв ефект върху мене.

Както и върху мен, а вероятно и въргу останалите в дискусията. И все пак, веднага няколко човека се юрнахте да убеждавате аудиторията, че един българин не е българин, а други открития не са български. Това е типично български нихилизъм, при това - като по учебик, и е редно да му се обърне внимание.

Най-малкото, за да стане ясно какво представлява безродният нихилист, какви са му ценностите, какво го движи, как се мотивира, какво представлява липсата на национално съзнание, как изглежда отстрани спорът с хора с никаква идея за историчност и произволно тълкуване на историята изобщо.

alekangg написа:Не разбирам защо се споменава Ботев и възрожденците ни най-редовно.

Например защото голяма част от тях са емигранти. Разликата в поколенията е интересна. И как се получава така, че хора, родени и възпитани извън България, са повече българи от такива, родени и израстнали тук.

Добре е да знае, тъй като има хора, желаещи да създават и възпитават българи, а не безродна, сива потребителска маса и сравненията може да са им полезни.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 08 Сеп 2014, 11:38

Да заключвам ли, да не заключвам ли... И тая тема отиде в безумни спорове и заяждания. Или коментирайте 23-те изобретения, или гасим лампите.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 08 Сеп 2014, 16:37

_galio_ написа:...
“... Отглеждаше патладжан и други български зеленчуци, както и крави”

ХАХАХАХХАХАХАХ
С глас се смея...

Дядо ми отглеждаше царевица и картофи...
като се има предвид произхода на тези култури мисля спокойно да обявя, че дядо реално е бил американец...
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Сеп 2014, 18:35

_galio_ написа:Не е важно аз и ти какво смятаме за трето лице. Важно е то самото как се определя.

не. щото това лице може да се определи и за марсианец ама това не го прави такъв. какво е едно лице се определя по това какво е свършило. щото нали идва ужким отвътре- по убеждение. джон през смисления си живот нищо не е свършил за българия. дори български не е научил. но е свършил много за америка. затова е американец. за продължението на рода му- гледам че внука му дори не е запазил фамилното име- фредерик уйстлър? освен ако не е внук по майчина линия. не ми се рови.

Разбира се, че има. Емигрант-нихилист да говори за самоопределение е като Емил Джасим, който коментира концепцията за "родина". Общи приказки без никакво значение, пълнен нонсенс.

искаш да си мериме пишките? бита кауза. аз имам няколко деца които са българчета, с български паспорти и говорят български. платил съм повече данъци в родината от колкото ти си изкарал (и най-вероятно ще изкараш до края на живота си). издържам на 100% две семейства в бг. сега виж по-горе какво съм написал за "свършеното" и след това ми обяснавай, че не съм българин.

и за да не съм капо по темата - ако бяхме като нация толкова умни, нямаше да сме на този хал. гледа се крайния резултат. а той... не показва да сме особено умни. и така../.
алекс
трабант 601с
разни други возила

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 08 Сеп 2014, 19:49

alx написа:
и за да не съм капо по темата - ако бяхме като нация толкова умни, нямаше да сме на този хал. гледа се крайния резултат. а той... не показва да сме особено умни. и така../.

Ще спреш ли да изтъкваш, колко тъп народ сме във всяка тема или да го направя аз? Писна ми да ви чета глупостите! Ти и още някои твои дружки не спирате да плюете по всевъзможни теми.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2014, 19:58

и за да не съм капо по темата - ако бяхме като нация толкова умни, нямаше да сме на този хал. гледа се крайния резултат. а той... не показва да сме особено умни. и така../

Българина е хитър а не умен .Не случайно фолклорната персона Хитър Петър се слави с всеощо одобрение.Ако беше умен нямаше да плюе по всеки който е направил нещо значимо .Но понеже е хитра сврака ,накрая с двата крака .
След толкова писане не разбрах колко са значимите български открития , изброени в началото ? Критерия е да са направени в България от човек с български паспорт и родители българи ? Или има някаква уловка тука със зачитането на рекорда .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Сеп 2014, 20:13

LiTtLeRoCk написа:Ще спреш ли да изтъкваш, колко тъп народ сме във всяка тема или да го направя аз? Писна ми да ви чета глупостите! Ти и още някои твои дружки не спирате да плюете по всевъзможни теми.

никой не казва, че сме тъп народ. просто като цяло не сме това за което се имаме. това е. важно е на нещата да се гледа реалистично- щото само се присмиваме на македонците, ама често не сме по-читави :)

а ти що не вземеш да напишеш нещо по темата? ей така- да допринесеш за дискусията..
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 08 Сеп 2014, 22:20

Не знам умни ли сме или прости, но една основна черта е да се присмиваме на всички, които са на или около нашето ниво, често и дори на доста по-високо, пример Гърция. Винаги със злоба се казва, хам им е на тези, на онези, тъпи били мързеливи и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 09 Сеп 2014, 9:22

LiTtLeRoCk написа:
alx написа:

Ще спреш ли да изтъкваш, колко тъп народ сме във всяка тема или да го направя аз? Писна ми да ви чета глупостите! Ти и още някои твои дружки не спирате да плюете по всевъзможни теми.

Темата и без това отиде на боклука... Мисля, че в случая Алекс има право - на българина му трябва малко по-малко радикален патриотизъм без покритие и малко повече реализъм. Трябва да сме патриоти, но наистина като нация не се справяме хич добре. От там и масовата емиграция. Били сме велика нация за известен период, но в последните 100г. (след I Св. война) реално нищо не сме постигнали като нация. Само политически предателства и национални катастрофи, българин срещу българин и подливане на вода с повод и без повод. Не знам дали е виновно робството или комунизма, но всичките ни национални ценности са на изчезване. И ако не се отрезвим бързо, не ни чака нищо добро като нация. И да, няма проблем да си българин далече от България, както ида си мекере тук, тези неща не бива да се генерализират... Еба си, като лекция за университета стана, но хайде малко да си отворим очите и да видим реалността.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 09 Сеп 2014, 10:10

Да така си е .Тая тема още веднъж ми напомни факта ,че българина веднъж напуснал България предпочита да се интегрира на 100% и забравя изобщо произхода си .Тая хамелеонска мимикрия пряко кореспондира с един образ на Алеко Константинов -Христофор Белокровский.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от _galio_ » 09 Сеп 2014, 11:09

Leon написа: ... всичките ни национални ценности са на изчезване.

Поради което налагате ценност шовинизма?

Би ли споделил кои са "националните ценности" за теб, че аз поне малко се обърквам.

alx написа:
_galio_ написа:Не е важно аз и ти какво смятаме за трето лице. Важно е то самото как се определя.

не. ... внука му дори не е запазил фамилното име- фредерик уйстлър? освен ако не е внук по майчина линия. не ми се рови.

Българите-мюсюлмани се имат за турци. Държат се като турци, определят се като турци, учат турски, учат децата си на турски бит и култура и към Турция гледат. Макетата са българи, но мразят всичко българско, набито им е в главите за българското робство. Сиреч, единствено самосъзнанието има значение. Единствено самосъзнанието има значение. Самосъзнанието има значение. Единствено.

... искаш да си мериме пишките? ...

Никога, батко, аз съм само един чиновник с 18-годишно БМВ, което не пали даже. Не смея дори да мечтая за Америнаската мечта. Никога. А пишката мога за теб специално да си я преместя. Даже сега, на момента, това правя. От единия крАчол у другия, и обратно.

... гледа се крайния резултат. а той... не показва да сме особено умни. и така...

Крайният резултат не е тоя пт полувремето. Мериш с аршина на 200-годишна параванна демокрация, построена върху въздух. Ще видим на следващото полувреме, и без това ще е скоро.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 09 Сеп 2014, 11:20

Джон Атанасов със сигурност има български произход, но дали първия компютър е българско изобретение? По-скоро не.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 09 Сеп 2014, 11:44

alx написа:и за да не съм капо по темата - ако бяхме като нация толкова умни, нямаше да сме на този хал. гледа се крайния резултат. а той... не показва да сме особено умни. и така../.

С две думи пак опряхме до резултатния подход и максимата като си толкова умен що не си богат ...
Да, има истина, но това ли е универсалната истина ... и някак дали пък няма и други фактори и измерители?

моите 50ст по темата както казват от там голямата вода ...

Да ви кажа дори не съм се и задълбочавал върху това, кое от изобретенията е наистина БГ такова ...
Повече ме притеснява, че всички са от преди поне 30-40-50 години назад ...

Има ли нещо дето да се е случило през последните 10-15 години важно и съществено у нас?

И да, за мое огромно съжаление българите сме малък, но доста прост народ, а тенденцията далеч не е обнадеждаваща ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата