темата е за ключ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Re: Циция (скъперник) ли съм ?

Мнение от Stahlblau » 05 Апр 2016, 13:00

БМВ се купува със сърце, а не с разум. Не мисля, че някой от нас си е взел БМВ-то с идеята да "твари матрял" или да прекарва дърва. Това е изискана кола, която се кара за удоволствие, а не за да си свършиш реална работа. И мисля, че по-голямата част от потребителите в този форум си използват БМВ-тата точно за това. Да ги радват. Ясно е, че е неразумна покупката на такъв клас автомобил заради гореизброените прични, но това му е чара на цялото занимание... Нищо разумно не е вълнуващо! За това на автора мога да му кажа само "харчииии" като в оная реклама с ангелчето и дяволчето. После ще ни благодариш че сме те навили! ;)
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 05 Апр 2016, 13:26

Колега Vra4anin. Ти си един крайно разколебан човек и въпроса в темата ти е крайно некоректен. Приказката се завъртя около покупката на една кола, а не ти какъв си. Написа също, че си угаждате със семейството, че ходите насам натам, позволявате си определени неща и даже имате спестени пари. Значи не си циция и това с този въпрос приключва тук още в първият ти пост. И се почва въртележката за колата. Защо не написа, заслужава ли си да дам еди-колко си пари за Е60 или не, защо това е темата. От твоите думи разбрах, че не си заслужава. Още повече, ти сам написа
едва ли с лека ръка така бих ги дал тези пари за една кола. :| Просто сърце не ми дава.

Това изчерпва темата ти според мен. След като сърцето не ти дава, не я купувай.
А това тук
Stahlblau написа:БМВ се купува със сърце, а не с разум. Не мисля, че някой от нас си е взел БМВ-то с идеята да "твари матрял" или да прекарва дърва.

е по-горе пише, че точно сърце не му дава да я купи тази кола и то заради количеството пари, които трябва да даде. Според мен това е разумен начин на мислене, а ти учтиво му казваш, че това няма значение. Още повече, че той сам си ги е изкарал тези пари и им знае цената и точно затова не му се дават.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 05 Апр 2016, 13:39

Сериозно ли си на 31 и вече ще пращаш дете да учи в чужбина? Евала!
По темата аз не бих купувал ако бях на теб, но това няма значение.
Също по темата явно не си циция просто си много спестовен. Ти спомена че ходите по почивки където ви се ходи, но аз бих изхарчил малко спестени пари за една по - екзотична почивка било то някъде по карибите, бали, тайланд, океанските острови и т.н.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 05 Апр 2016, 13:43

То харчи, харчи, ама нов ден с малка пита идва и тогава може да има мяу.
При ситуация с ниски доходи, жена, деца, дете ... редно е и да се запита човек - ако опукам 70-80-90% от спестяванията си за кола какво следва.

Какво пък може да следва, ко са прай тоя?

Пари кеш е добре всеки да има, тук там се случват неочаквани разходи и е тегаво човек да мисли в последния момент откъде да търси кинта.
Нямаш ли 4-5 заделени заплати, положението е рисковано.

Инъче аз много неща не успявам да разбера в темата, но сигурно нещо пропускам
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 05 Апр 2016, 14:39

Elesar74 написа:
Stahlblau написа:БМВ се купува със сърце, а не с разум. Не мисля, че някой от нас си е взел БМВ-то с идеята да "твари матрял" или да прекарва дърва.

е по-горе пише, че точно сърце не му дава да я купи тази кола и то заради количеството пари, които трябва да даде. Според мен това е разумен начин на мислене, а ти учтиво му казваш, че това няма значение. Още повече, че той сам си ги е изкарал тези пари и им знае цената и точно затова не му се дават.

В първото ми мнение което редактирах по темата, защото беше много дълго бях написал това което ще напиша сега отново. Аз си дадох всичките спестени пари от работа до стотинка за да с купя 46-цата! Дори нямах пари да платя регистрацията в КАТ и исках от баща ми... После теглих кредит за да я модифицирам и сега го изплащам. Разумно или не, рационално или не, това направих аз. И не съжалявам! Бях в същата дилема като Врачанина само, че не ставаше въпрос за над 10 000, а за 6 000 лева. И то не да имам заделени пари, а това ми бяха всичките пари. Заредих я с последните си 20 лева когато я платих. Бях най-щасливия човек на света, защото това беше първото голямо нещо, което си купих с мои пари. Знам как се изкарват парите и колко струва труда ми и т.н. Точно за това поддържам тезата, че човек трябва да се възнагради за усилията които полага, защото няма кой друг да му ги оцени. И всички спомени, всички преживявания, снимките от върха на Беклемето с колоната по пътя за събора и усмивките които си имал на слизане от колата и омекналите капачки на колената от първите ти дрифт опити, това са нещата които ще останат, това са нещата които са по-големи от парите и това са нещата които ще отнесеш със себе си един ден... ;)
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 05 Апр 2016, 15:52

alx написа:
alekangg написа:5к заплата за да си позволи някой Е60 в момента си е другата крайност от цицията! С 1к не трябва да се карат никакви коли по тая сметка..

С хиляда лева заплата след данъците се кара кола за 6к лева... (1/3 до 1/2 от годишната заплата- това поне е критерия на банките)

Но аз лично с 1000 лева не бих карал никаква кола. Особено пък ако имам семейство и жената примерно прави 500-800 лева и тя. Просто при така зададените числа кола изобщо не е на радара...

Хем е вярно, хем не, зависи от гледната точка на всеки.
От гледна точка на банките, на теб и на някои други е така, други казаха, че трябват много повече, трети да купува веднага, изобщо има много комбинации от едната до другата крайност.

Аз виждам, че човека може да си прави сметката, не харчи за дреболии всекидневно и точно заради това има спестени пари с не големи доходи.
(Мои колеги и приятели също редовно ми се чудят как мога да си позволя еди какво си, а те с идентични доходи не можели)
Многото дребните разходи са най-лошите и неусетно парите заминават, това, ако няма голяма заплата. Любимият ми лаф е, къде не си дал ХХлв, голяма работа.
Доказателството е самия автор, даже някои се чудят как е успял и успява, като не взима 3-4к лв.

Аз лично също не бих купил тази кола при тези цифри, но се поставям винаги и от другата страна.
В точно този случай , не е нещо лудо и невъзможно.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 05 Апр 2016, 15:58

alekangg написа:
alx написа:
alekangg написа:5к заплата за да си позволи някой Е60 в момента си е другата крайност от цицията! С 1к не трябва да се карат никакви коли по тая сметка..

С хиляда лева заплата след данъците се кара кола за 6к лева... (1/3 до 1/2 от годишната заплата- това поне е критерия на банките)

Но аз лично с 1000 лева не бих карал никаква кола. Особено пък ако имам семейство и жената примерно прави 500-800 лева и тя. Просто при така зададените числа кола изобщо не е на радара...

Хем е вярно, хем не, зависи от гледната точка на всеки.
От гледна точка на банките, на теб и на някои други е така, други казаха, че трябват много повече, трети да купува веднага, изобщо има много комбинации от едната до другата крайност.

Аз виждам, че човека може да си прави сметката, не харчи за дреболии всекидневно и точно заради това има спестени пари с не големи доходи.
(Мои колеги и приятели също редовно ми се чудят как мога да си позволя еди какво си, а те с идентични доходи не можели)
Многото дребните разходи са най-лошите и неусетно парите заминават, това, ако няма голяма заплата. Любимият ми лаф е, къде не си дал ХХлв, голяма работа.
Доказателството е самия автор, даже някои се чудят как е успял и успява, като не взима 3-4к лв.

Аз лично също не бих купил тази кола при тези цифри, но се поставям винаги и от другата страна.
В точно този случай , не е нещо лудо и невъзможно.

Колега, може би голям фактор е и къде живее колегата - в София с такъв доход е доста трудно да спестяваш освен ако нямаш нещо наследствено и пак е трудно. Та много зависи - авторът не споделя дали има странични доходи - нещо под наем, наследство..., а това са важни подробности!

кандидат ентусиаст
Аватар

Циция (скъперник) ли съм ?

Мнение от alekangg » 05 Апр 2016, 16:10

Разбита се, че фактора местожителство също тежи.

Автора спомена, че работи и други неща, но не вярвам да увеличава в пъти сумата с тях.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 05 Апр 2016, 18:36

Vra4anin написа:Понеже и аз подобно на немеца на ден навъртам по около 15км в града и карам предимно градско на къси разстояния... зададох си въпроса "аз ли съм по-умен от немеца....

И какъв е отговорът на въпроса? :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 05 Апр 2016, 19:39

Аз се чудя как жена му на Vra4anina въобще го търпи, ако й се обяснява така като тука... но сигурно е, щото ще си взима е60 :ok:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 05 Апр 2016, 20:36

По-добре или направо най-добре е да не си взема! Както каза alx за туброто Поршето, човек като узрее разбира. Нашия човек не е узрял за кола такава. Той ше я мисли, той ше не може да спи, мани. няма смисъл. Ако па си земе случайно (силно ме съмнява че ше се земе ама..) после при първият ремонт ше има: баси за ко я зех. Нищо хубаво в живота не ста с мислене.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 05 Апр 2016, 20:47

От първия пост оставам с впечатление, че колегата с 1000 лв заплата, живее като с 3000 поне

Sent from my iPhone using Tapatalk

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 05 Апр 2016, 20:51

koziak написа:От първия пост оставам с впечатление, че колегата с 1000 лв заплата, живее като с 3000 поне

Sent from my iPhone using Tapatalk

...... .. .... :mhihi:
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 05 Апр 2016, 21:04

по тъча на темата:
изглежда малцина разбират същината на темата

темата не е дали човека да си купи бленуваната кола

темата е един зов за внимание - "вижте ме аз съм това и това и сега обмислям дали да си купя това или онова, моля коментирайте ме"
автора търси публичност, човешка черта е, всички сме такива - човека е социално животно и се нуждае от одобрението на околните, това е базата на неговата самооценка

което всъщност почти всички започнаха да правят, всеки оценявайки от собствената си камбанария, сравнявайки се подсъзнателно или пък даже съзнателно с автора

по темата:
Е60тката е хубава кола
изглежда ти е мерак модела, изглежда да имаш пари да си го позволиш без да се лишаваш от насъщния си, какво повече ти трябва да задоволиш един от основните си инстинкти?
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 05 Апр 2016, 21:13

Хаос написа:по тъча на темата:
изглежда малцина разбират същината на темата

темата не е дали човека да си купи бленуваната кола

темата е един зов за внимание - "вижте ме аз съм това и това и сега обмислям дали да си купя това или онова, моля коментирайте ме"
автора търси публичност, човешка черта е, всички сме такива - човека е социално животно и се нуждае от одобрението на околните, това е базата на неговата самооценка

което всъщност почти всички започнаха да правят, всеки оценявайки от собствената си камбанария, сравнявайки се подсъзнателно или пък даже съзнателно с автора

по темата:
Е60тката е хубава кола
изглежда ти е мерак модела, изглежда да имаш пари да си го позволиш без да се лишаваш от насъщния си, какво повече ти трябва да задоволиш един от основните си инстинкти?

С дребният шрифт го написа така по тъча, аз бих написал много по грубо, но няма смисъл. Всеки във форума го играе някакъв и всеки е изперкал до определена степен.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата