Житейска драма, как бихте постъпили?
Модератор: Общи модератори
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Re: Житейска драма, как бихте постъпили?
Jordana написа:Аз знам една максима - малките суми дадени на заем създават приятели , големите пари на заем създават врагове .
В конкретния случай , без да навлизаме в детайлите мога единствено да кажа че тия пари ако бъдат дадени никога няма да бъдат върнати , нещо повече - тази къща ще бъде загубена така или иначе защото тия хора няма да плащат и работата отива на още заеми . Това си е лично мое мнение , а относно помагането или помагаш и отписваш лева или не помагаш . Иначе става малко като рискова инвестиция по принуда с цел да не си разваляш отношенията с крънкащия пари . Аз лично не бих дал в такъв случай такава сума без гаранции покрити с имущество или по друг начин .
Дано никой няма приятели като теб и още няколко човека тук

- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
(bubsa) написа:Дано никой няма приятели като теб и още няколко човека тук
Аз спрях да пиша в темата, но тук не се сдържам!
НЕДЕЙ ДА ПРАВИШ ТАКИВА ЕЛЕМЕНТАРНИ ИЗВОДИ ЗАЩОТО ЯВНО НЕ СИ ЯЛ ШАМАРИ И ТО ГОЛЕМИ. И ТО ЗВУЧНИ ШАМАРИ ОТ "БЛИЗКИ".
Аз лично още си ближа раните и горчиво съжалявам за добронамерените си постъпки свързани с даването на пари.
Добре е казано: "Бедността не е порок, а урок"!

За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
Много тегава тема.
По принцип отговора ми е НЕ, но като се замисля преди време когато съм имал нужда от някакви пари как са ми давали известни суми пари на 2-3 пъти само но на място, не са големи, но те карат да се замислиш. Реално ако съм милионер и тия 26 000 лв. не са ми проблем да ги хвърля на улицата БИХ ГИ ДАЛ ТИЯ ПАРИ.
И тука вече идва Мата Хари и такова майката на всичко до момента, защото аз винаги съм гледал да правя добро по всякакви начини все съм гледал да помогна на приятели, познати и напълно непознати случайни хора ей така от добро сърце и нали има една приказка, че като правиш добро то ще се върне. Глупости на търкалета. Само добро съм правил, а на мен когато съм имал нужда не са ми правили с изключение на тези 2-3 пъти за парите. Иначе катро цяло говоря за добро. то не се изчерпва само с това да ти даде някой пари да си оправиш бакиите.
Както казах вече - много тегава тема. Нямам идея какво бих направил ако тия пари за мен бяха нищо. Най-вероятно щях да помогна, пак от добро сърце. Не съм гласувал. Объркан съм от цялата схема 26000 лв., млада майка която не харесва кондоми и прочее филми
По принцип отговора ми е НЕ, но като се замисля преди време когато съм имал нужда от някакви пари как са ми давали известни суми пари на 2-3 пъти само но на място, не са големи, но те карат да се замислиш. Реално ако съм милионер и тия 26 000 лв. не са ми проблем да ги хвърля на улицата БИХ ГИ ДАЛ ТИЯ ПАРИ.
И тука вече идва Мата Хари и такова майката на всичко до момента, защото аз винаги съм гледал да правя добро по всякакви начини все съм гледал да помогна на приятели, познати и напълно непознати случайни хора ей така от добро сърце и нали има една приказка, че като правиш добро то ще се върне. Глупости на търкалета. Само добро съм правил, а на мен когато съм имал нужда не са ми правили с изключение на тези 2-3 пъти за парите. Иначе катро цяло говоря за добро. то не се изчерпва само с това да ти даде някой пари да си оправиш бакиите.
Както казах вече - много тегава тема. Нямам идея какво бих направил ако тия пари за мен бяха нищо. Най-вероятно щях да помогна, пак от добро сърце. Не съм гласувал. Объркан съм от цялата схема 26000 лв., млада майка която не харесва кондоми и прочее филми

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Фидел Кастро написа:(bubsa) написа:Дано никой няма приятели като теб и още няколко човека тук
Аз спрях да пиша в темата, но тук не се сдържам!
НЕДЕЙ ДА ПРАВИШ ТАКИВА ЕЛЕМЕНТАРНИ ИЗВОДИ ЗАЩОТО ЯВНО НЕ СИ ЯЛ ШАМАРИ И ТО ГОЛЕМИ. И ТО ЗВУЧНИ ШАМАРИ ОТ "БЛИЗКИ".
Аз лично още си ближа раните и горчиво съжалявам за добронамерените си постъпки свързани с даването на пари.
Добре е казано: "Бедността не е порок, а урок"!
Напротив

Просто не виждам как с теб ще сме близки приятели или роднини и аз ще ти кажа,че искам в залог жилището ти за да ти помогна

Не е лошо автора да уточни дали той от добро сърце иска да помогне или му се иска услуга,защото е доста важно в случая.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Може би някой вече го е споменал в темата,но моето скромно мнение е ,че непоискана помощ,както и такава на човек,който не оценява(просто има кофти мироглед,не е стойностен)-не трябва да се прави.Просто за такъв е мечешка услуга,а даващият наврежда малко или много на себе си (дори не толкова материално,колкото да се ядосва на себе си..)На читав човек си струва да му помогнеш с колкото и както можеш,без да очакваш нищо сега или занапред,просто да го направиш за себе си. Ама колко са читавите (не съдя,просто питам..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
На мен мие интересно защо се мълчи по въпроса ни за застраховката на заема!
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
alekangg написа:На мен мие интересно защо се мълчи по въпроса ни за застраховката на заема!
Щото най-вероятно заема е изтеглен от друг, евентуално от щерката....може би....на мен пък ми е интересно как може да се събере такава сума за плащане. Тя не е станала за седмица две, това са месеци НЕПЛАЩАНЕ! Както и да е, хора и схеми всякакви. Аз гледам да съм далеч от подобни, пък който иска да се сърди.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Vra4anin написа:Аз само един въпрос имам към автора (въпрос зададен от чисто любопитство) - "Марийка" и нейната дъщеря, която току що е родила - тези две жени работят ли нещо ?
PS:(bubsa) написа:Дано никой няма приятели като теб и още няколко човека тук
Относно това излиза, че човек трябва да си подбира приятелите - да бъдат такива, от които човек да има нужда, изгода. Аз като се замисля, може би затова и нямам почти никакви приятели (просто не търся изгода от никой).
Не говориме за изгода

А приятелите времето ги отсява бавно,но сигурно.И аз нямам приятели почти.Мога да разчитам на 2-3 човека,не повече.За сметка на това познати правещи се на приятели дал бог.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
(bubsa) написа:...Мога да разчитам на 2-3 човека,не повече.....
Горе-долу съм се убедил, че мога да разчитам (предимно) на себе си и то не винаги.

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
nqmam_bmw написа:(bubsa) написа:...Мога да разчитам на 2-3 човека,не повече.....
Горе-долу съм се убедил, че мога да разчитам (предимно) на себе си и то не винаги.
Много си прав

- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
(bubsa) написа:
Не е лошо автора да уточни дали той от добро сърце иска да помогне или му се иска услуга,защото е доста важно в случая.
Още с пускането на темата останах 99.99% уверен, че иска именно от добро сърце и точно на това му желание се базират моите отговори и съвети.
Ако не е така значи не съм отговарял коректно и ще бъда много огорчен за грешката си.
Вече се спомена за искането на залог и съм длъжен да Ви предупредя, че може да си навлечете огромни неприятности с него защото това е нож с две остриета.

Едната от схемите е да Ви предизвикат данъчна проверка с цел "доказване произход на средствата дадени назаем" ако не склоните да се откажете и върнете залога.
Втората е още по-лоша - заплаха за физическа разправа при това съвсем реална.
И още няколко варианта.
Разбирате, че става въпрос за суми от порядъка на въпросните 26 бона и повече. За малки суми е почти невероятно, но просто едва ли ще има залог.
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Ако сметнеш, че имаш сърцето и портфейла да помогнеш в името на доброто, давай. Ако очакваш някога нещо в замяна - недей. Опитът ми показва , че и в двата случая няма да си останете много близки, дори и да си мислиш обратното, когато им помагаш. Не знам как, но хора които се озовават в такива позиции имат навика да го правят често. Все някак си при тях става така и често, ако погледнеш назад, ще видиш че не им е за първи път. Има и изключения, сигурно, а и в случая с внезапната смърт нещата просто се случват и това е. Но не мисли, че ще им оправиш живота, защото има не малка вероятност да са в подобно положение след известно време отново. Не знам как, ама болшинството хора в такива положения гравитират около тези половения постоянно. Аз не искам да оправям живота на просяците, на които винаги давам пари на улицата, но аз не им давам по 26 бимбаеца. Трябва си с доста по-голямо сърце от моето, за да дадеш толова пари на някого и да си искрен, казвайки че не си ги искаш обратно докато те убеждават, че в момента в който си стъпят на краката ще ти ги върнат.
Успех!
Успех!
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Бях престанал да следя темата, понеже и аз очаквах подробности по условията на кредита, а някои неща продължават да не са ясни.
За успокоение на някои хора (-"щедрите"), бих искал да отбележа - сигурен съм на 100%, че авторът така или иначе ще даде парите (и предполагам, че вече ги е дал.) Но темата провокира всеки да сподели опит и се получи много интересна дискусия. Сега очакваме и авторът да каже дали е доволен от взетото решение.
(- хората всъщност ми направиха впечатление, че са много свестни и всички до един се опитват да помогнат - само ти виждаш нещата по друг начин).
Колкото до данъчните проверки - той предполагам, че не си държи парите в буркани - за да го питат от къде ги е извадил.
Обаче има друг номер, че вече май са длъжни да обявят получените на заем пари в данъчната си декларация, и да плащат данък върху тях, ако не ги върнат до 1 год.
А сега ми хрумна и една друга идея (за която как ли не се сетихме по-рано - може би защото избирахме между предоставените алтернативи и вариантите около тях.) Та идеята ми е: - той така и така ще ги даде парите - но защо не оправи онези бакии с кредитната карта, а кредитът да си остане такъв, какъвто е.
Имат възможност да внасят по 300 лв. на месец, ок. Той може да покрива останалата част от месечната вноска. Така няма да имат никакви проблеми с данъчните, заради този заем, а и хем ще му бъдат по-дълго време приятели (при това от най-добрите приятели).
Хем и той ще може да види на къде се развиват нещата.
- В случай, че се окаже, че е направил грешка, поуката няма да му струва цели 26000 лв. а само една част от тези пари.
За успокоение на някои хора (-"щедрите"), бих искал да отбележа - сигурен съм на 100%, че авторът така или иначе ще даде парите (и предполагам, че вече ги е дал.) Но темата провокира всеки да сподели опит и се получи много интересна дискусия. Сега очакваме и авторът да каже дали е доволен от взетото решение.
Защо? - може да не раздават пари, но така поне ще е сигурно, че хората са си приятели чисто заради човешките си качества, а не защото някой гледа на някого, като на банкомат.(bubsa) написа:Дано никой няма приятели като теб и още няколко човека тук
(- хората всъщност ми направиха впечатление, че са много свестни и всички до един се опитват да помогнат - само ти виждаш нещата по друг начин).
Продължаваш с погрешните изводи, само и само за да се изкараш прав. Как ще им иска в залог жилището, като по задание жилището до изплащане на ипотеката не е тяхно. Просто търсихме вариант някак си собствеността на жилището да е в този, който плаща за него - би било редно да е така, не мислиш ли? Всичко е точно, докато жената държи на честната си дума и му върне парите, които е дал на заем (но това ще се разбере най-рано след 10 години). Ами ако нещо се случи и с жената? - щерката, дето й се свидят по 80 ст. за кондом ли ще му върне заема??(bubsa) написа:Просто не виждам как с теб ще сме близки приятели или роднини и аз ще ти кажа,че искам в залог жилището ти за да ти помогнаИли се помага безкористно или се пасува.Така е според мен.
Колкото до данъчните проверки - той предполагам, че не си държи парите в буркани - за да го питат от къде ги е извадил.
Обаче има друг номер, че вече май са длъжни да обявят получените на заем пари в данъчната си декларация, и да плащат данък върху тях, ако не ги върнат до 1 год.
А сега ми хрумна и една друга идея (за която как ли не се сетихме по-рано - може би защото избирахме между предоставените алтернативи и вариантите около тях.) Та идеята ми е: - той така и така ще ги даде парите - но защо не оправи онези бакии с кредитната карта, а кредитът да си остане такъв, какъвто е.
Имат възможност да внасят по 300 лв. на месец, ок. Той може да покрива останалата част от месечната вноска. Така няма да имат никакви проблеми с данъчните, заради този заем, а и хем ще му бъдат по-дълго време приятели (при това от най-добрите приятели).
Хем и той ще може да види на къде се развиват нещата.
- В случай, че се окаже, че е направил грешка, поуката няма да му струва цели 26000 лв. а само една част от тези пари.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
Достатъчно много години работя и плащам данъци в Канада, за да не се притеснявам от данъчна проверка. Жената помоли за помощ и ви питам, дали на мое място бихте помогнали. Не става въпрос какъв процент от годишните ми доходи е тази сума. Казах ви. Въпросът е опрял в кокъла. Хората са започнали от нула, теглили са заеми, имали са планове и т.н. За съжаление палачинката се обръща и има две ситуации в моя случай. Седя и гледам сеир или пускам банков превод. Винаги има разни варианти, когато каруцата се обърне. Те са теглили кредита, купили място, пострили къщата (пак уточнявам, около 100м2, на един етаж), около 3-4 години вече са го изплащали и ... става белята. Никой никога не е застахован от непредвидими ситуации.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
BMW_POWER написа:Никой никога не е застахован от непредвидими ситуации.
Една жена ми каза, че всеки с ипотечен кредит (в БГ) е застрахован за подобни непредвидими ситуации.