По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Ми аз и сега не искам да слушам колко човека са умрели днес на пътя ама ей на.. всяка вечер го съобщават.
Да, много неща се премълчаваха. Премълча се за Чернобил. Официално, иначе всички знаеха че не трябва да се ядат салати, джанки и т.н. ама никой не го правеше, щото тва радиацията беше някакво абстрактно понятие. Не я виждаш, не можеш да я пипнеш, значи не е проблем. А ти какво знаеш за Фукушима? Да не се окаже след 20 години, че пак сме рупали радиоактивни салати?
А храната сега като е пълна с какво ли не и се твърди, че е дори полезно това по-правилно ли е? Вземи едни капки за колики за бебе и виж съставките- пропилен гликол. По нашенски антифриз. Колкото и да ти обясняват капиталистите, че е безвреден ти вярваш ли го?
Да, много неща се премълчаваха. Премълча се за Чернобил. Официално, иначе всички знаеха че не трябва да се ядат салати, джанки и т.н. ама никой не го правеше, щото тва радиацията беше някакво абстрактно понятие. Не я виждаш, не можеш да я пипнеш, значи не е проблем. А ти какво знаеш за Фукушима? Да не се окаже след 20 години, че пак сме рупали радиоактивни салати?
А храната сега като е пълна с какво ли не и се твърди, че е дори полезно това по-правилно ли е? Вземи едни капки за колики за бебе и виж съставките- пропилен гликол. По нашенски антифриз. Колкото и да ти обясняват капиталистите, че е безвреден ти вярваш ли го?
Единствено bum _ bum е тук с реална преценка за живота в за Бг преди 89! Всички останали се опитват да изкарат бялото черно! Не , че не е имало минуси , но в за обикновения българин тогава и сега разликата е очевидна!
- stormrider
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ М44Б19
- Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
- Детайли за колата: Стара баба с тояжка
pe6kata_ написа:Единствено bum _ bum е тук с реална преценка за живота в за Бг преди 89! Всички останали се опитват да изкарат бялото черно! Не , че не е имало минуси , но в за обикновения българин тогава и сега разликата е очевидна!
Май четеш избирателно.
С много любов към децата!
- stormrider
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ М44Б19
- Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
- Детайли за колата: Стара баба с тояжка
Буме спри или катинара удари. Няма да го убедиш. Човекът си има мнение.
С много любов към децата!
Колеги, сравнявате кон с кокошка. Дайте статистики за брой загинали на 1000 при инциденти. Не коментирам активна и пасивна сигурност на колите тогава и сега. Радиацията аз си я погълнах на 100% в казармата. Но да видим сега. Какво ядете и какво пиете? Всекидневно при това. Давате на децата си от най-ранна възраст безумни заместители на какво ли не, пълни с "Е"-та номер ... ГМО - навсякъде и във всичко. Тогава било режим, сега е свобода. И къде е тая т.н. "свобода"? Записва ви се всяка точка, където сте били, всеки мейл, всяка отворена станица, всеки байт информация. Контролът е тотален и повсеместен. "Свободно движение на стоки и капитали". Ай сиктир бе! Сиренце в капана за празноглавци. Показването на бг-паспорта изобщо не се толерира в ес. Мангалите достатъчно направиха за това. Вътре пък колко сте "свободни"? Да идеш у София - да. Ама колко то вас могат да си позволят да теглят майната на шефа или фирмата си и да напуснат веднага. Като на друго място гарантирано започвате веднага? 2-5-10 човека я има, я не. Всички живеят в тотален страх да не загубят работата си. Моят дъртия изплати апартамента си при 5% лихва. Вие сега колко плащате? А можете ли изобщо да си позволите да си купите жилище? Определението на днешният човек е "РОБ-КОНСУМАТОР".
Ходил съм на море на станцията на завода (ако трябва, ще обясня и какво е "завод"). 14 до 20 лева за две седмици спане и храна. Колко фирми днес изобщо предлагат евтина почивка на служителите си? Милицията проверяваше паспорти и който не работеше - много бързо му намираха работа. Неефективен земеделски труд няма. Имаше казарма, момчетата ставаха мъже. В голям процент при това. Днес, хм. Стилист, коафьор, стилист, коафьр, стилист ... Правехме манифестации за 24 май, днес правят гей-паради.
И вие хвалите днес???
Ходил съм на море на станцията на завода (ако трябва, ще обясня и какво е "завод"). 14 до 20 лева за две седмици спане и храна. Колко фирми днес изобщо предлагат евтина почивка на служителите си? Милицията проверяваше паспорти и който не работеше - много бързо му намираха работа. Неефективен земеделски труд няма. Имаше казарма, момчетата ставаха мъже. В голям процент при това. Днес, хм. Стилист, коафьор, стилист, коафьр, стилист ... Правехме манифестации за 24 май, днес правят гей-паради.
И вие хвалите днес???
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Сега ще ти се обясни, че може и така да е ама тогава имало само 2 вида дънки, нямало кола, бира и банани и не можело да разказваш вицове. Всъщност аз през 80-те знаех поне 20-30 за бай Тошо и ги разказвах пред баща ми и приятелите му редовно. Или никой не е бил уше или на никой не му е пукало за тия вицове.
bum_bum написа:Сега ще ти се обясни, че може и така да е ама тогава имало само 2 вида дънки, нямало кола, бира и банани и не можело да разказваш вицове. Всъщност аз през 80-те знаех поне 20-30 за бай Тошо и ги разказвах пред баща ми и приятелите му редовно. Или никой не е бил уше или на никой не му е пукало за тия вицове.
Два или двайсе вида дънки, какво значение има? Заебете материалното. Няма база за сравнение, както няма да могат да се сравняват 2016г и 2040г. Жал ми е за тези, които биха определили житието си в рамките на дънките, бананите и вицовете

- Who
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 4 throttle beast
- Детайли за колата: Cosmosschwarz
И тогава и сега все сме зле... просто манталитета ни е такъв. Аз ги помня доста от нещата от 80-те не беше толкова евтино както го описват комунягите но... да не изпадам в подробности за храната специално не беше толкова евтина ... това което съм запомнил в Русенските Хали като цени от тогава е кремвирши 2,60 за 1 кг. и сиренето беше толкова кашкавал витоша 3,20 за 1 кг. и култовата цена на луканката 12 лв. за 1 кг. хлябът беше тви вида от 30 40 и 54 ст. при средна заплата околко 150 лв
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Who написа:И тогава и сега все сме зле... просто манталитета ни е такъв. Аз ги помня доста от нещата от 80-те не беше толкова евтино както го описват комунягите но... да не изпадам в подробности за храната специално не беше толкова евтина ... това което съм запомнил в Русенските Хали като цени от тогава е кремвирши 2,60 за 1 кг. и сиренето беше толкова кашкавал витоша 3,20 за 1 кг. и култовата цена на луканката 12 лв. за 1 кг. хлябът беше тви вида от 30 40 и 54 ст. при средна заплата околко 150 лв
Така де, ама те са купували по други цени сега ще кажат, всичко за под левче и като са отваряли хладилника заветните луканките са падали от него!
То материалното е първото и основното, няма как, ако нямаш какво да ядеш и какво да обуеш да мислиш за по-сериозни неща или ако има такива хора, то те са някъде по манастири, отшелници и пр.
И за много евтиния бензин може да кажем, как беше 80ст, при заплати от 120-150лв.
Яд ме е, че наскоро попаднах на трудовите книжки на родителите ми и не снимах какво пише вътре. И двамата са инженери и са започнали като млади специалисти края на 60те години на заплати от 75 и 80лв!
Всичко което е било евтино е било дотирано от държавата, примерно билетчето за автобуса от 6ст и т.н. Да, ама в един момент дотацията се изчерпва и става това което видяхме да става.
На мен най-интересно ми е, защо тези които милеят за евтиното и здравословно ядене на ябълки и храни без Е-та от миналото, не си хванат задниците и не се изселят в Куба или С.Корея?? Там и сега е така както беше у нас преди 30 години. На всичкото отгоре, единия радетел живее при изгнилите капиталисти и говори, че не е важно какво се яде и че всичко било много зле сега. Ами кой те спира да отидеш в страни където няма Е-та, все още има такива??
Малко като политиците, последно главатарката на БСП-Корнелия Н, я даваха да позира със сина си, който е завършил или учеше не къде да е, а ми капиталистите в САЩ. Ето това е наглост и демагогия, иначе същата ближе гъзовете на Русия и партията майка, защо не изпрати в Москва да учи сина й????
Последна промяна alekangg на 11 Юни 2016, 19:19, променена общо 1 път
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Vra4anin написа:Проблема не е, че човек преди 89 е можело да си купи само скапана кола (нова, но лоша) с мъка, салам камчия и кисело млЕко, а че ДНЕС за много хора в България е борба да си купят скапана кола (добра, но стара), бленуват да се наядат със салам камчия, а за майките и бабите ни е лукс киселото мляко (но с доста химия спрямо някога).
И двете системи си имат своите добри и лоши страни. Жалкото е, че като че ли на капитализма сме взели предимно отрицателните такива и всичко това доведе до безумието, че да се радваме с носталжия на някогашната (социалистическа) немотия и дивотия - времето, което реално е единствения ни прогрес.
Ако след 89-а беше по-добре, нямаше хора като бмв_повер, алх и стотици хиляди (да не кажа вече и милиони) други братя и сестри просто да избягат от тук и да си търсят щастието другаде.
В случая съм гласувал с "не мога да преценя", защото.... това е като да избираш "да бъдеш бит или да бъдеш е@ан" - все в гъз. И при двете системи България си е една тор, която винаги обира негативите от постфактум случили се глобални проблеми. От всяка една война или икономическа обстановка, България е била от губещите и така ще си бъде винаги.
Ако преди 89 имаше начин да се напусне страната, щеше да има в пъти повече забегнали от сега!
Тогава с риск за живота си, имаше хора, които се пробваха, някои успяваха, други не..
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Who написа:И тогава и сега все сме зле... просто манталитета ни е такъв. Аз ги помня доста от нещата от 80-те не беше толкова евтино както го описват комунягите но... да не изпадам в подробности за храната специално не беше толкова евтина ... това което съм запомнил в Русенските Хали като цени от тогава е кремвирши 2,60 за 1 кг. и сиренето беше толкова кашкавал витоша 3,20 за 1 кг. и култовата цена на луканката 12 лв. за 1 кг. хлябът беше тви вида от 30 40 и 54 ст. при средна заплата околко 150 лв

alekangg написа: Членовете на Политбюро - съкратено от политическо бюро, имаха статут на богове и непогрешими. Сменяха ги рядко, и то по решение на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. След прословутия пленум на 10 ноември 1989 г. членове на Политбюро са Петър Младенов, Георги Атанасов, Милко Балев, Добри Джуров, Йордан Йотов, Пенчо Кубадински, Иван Панев, Димитър Стоянов и Гриша Филипов.
Членовете на сегашното "бюро", не знам как му викат колко ли често се сменят? Че аз откакто се помня в демокрацията все едни и същи се въртят. Тия имена не знам какво трябва да значат, но и аз мога да цитирам някои- Бойко Борисов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Искра Фидосова, Дилян Пеевски.. с какво горните имена са по-лоши от моите?
alekangg написа: Просто всичко беше скрито покрито, беше забранено да има крадци, безработни, убити, всички благоденствуваха и викаха в хор на манифестациите, да живее БКП!
Искаш да кажеш, че сега има свобода на словото и печата? Вестниците и телевизиите са свободни и обективни? Казват ни истината, само истината и цялата истина такава, каквато е?
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Това беше извадка, не съм го писал аз.
В интерес на истината, както казах и преди и сега командващите са от същото котило-БКП, нищо не се е променило, нито ще се промени в близко бъдеще!
Няма известен политик, без значение от коя партия е сега, да няма или да не е имал връзки в миналото си с БКП, това е пределно ясно. Няма случайни там, бил той тиквон, турците и т.н. всички са пребоядисани, но първоизточника е ясен на всеки.
В интерес на истината, както казах и преди и сега командващите са от същото котило-БКП, нищо не се е променило, нито ще се промени в близко бъдеще!
Няма известен политик, без значение от коя партия е сега, да няма или да не е имал връзки в миналото си с БКП, това е пределно ясно. Няма случайни там, бил той тиквон, турците и т.н. всички са пребоядисани, но първоизточника е ясен на всеки.
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Какъвто ни беше комунизма , такава ни е и демокрацията - по български сгрешени
В никоя друга държава от Източния блок не жалят за комунизма , защото сега са много по-добре!
Само в България сега е по-зле и носталгията по комунизма няма изгледи скоро да изчезне.
p.s. bum_bum приликата между пропилен гликол и етилен гликола(антифриза) е като метанола и етанола - едното е отрова , а другото е еликсир

В никоя друга държава от Източния блок не жалят за комунизма , защото сега са много по-добре!
Само в България сега е по-зле и носталгията по комунизма няма изгледи скоро да изчезне.
p.s. bum_bum приликата между пропилен гликол и етилен гликола(антифриза) е като метанола и етанола - едното е отрова , а другото е еликсир

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:Who написа:И тогава и сега все сме зле... просто манталитета ни е такъв. Аз ги помня доста от нещата от 80-те не беше толкова евтино както го описват комунягите но... да не изпадам в подробности за храната специално не беше толкова евтина ... това което съм запомнил в Русенските Хали като цени от тогава е кремвирши 2,60 за 1 кг. и сиренето беше толкова кашкавал витоша 3,20 за 1 кг. и култовата цена на луканката 12 лв. за 1 кг. хлябът беше тви вида от 30 40 и 54 ст. при средна заплата околко 150 лв
Не в вярно това. Според НСИ средната заплата 1988-ма е била 274лв. 150 е била през 70-те. 150лв през 80-те е по-близо до минималната, която е била 120 и са я взимали под 10% от населението. При положение, че от тях максимум ама много максимум 20-25лв ти отиват за режийни разходи с 250лв дали няма да ти се разпори гъза от ядене на кренвирши?
alekangg написа: Членовете на Политбюро - съкратено от политическо бюро, имаха статут на богове и непогрешими. Сменяха ги рядко, и то по решение на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. След прословутия пленум на 10 ноември 1989 г. членове на Политбюро са Петър Младенов, Георги Атанасов, Милко Балев, Добри Джуров, Йордан Йотов, Пенчо Кубадински, Иван Панев, Димитър Стоянов и Гриша Филипов.
Членовете на сегашното "бюро", не знам как му викат колко ли често се сменят? Че аз откакто се помня в демокрацията все едни и същи се въртят. Тия имена не знам какво трябва да значат, но и аз мога да цитирам някои- Бойко Борисов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Искра Фидосова, Дилян Пеевски.. с какво горните имена са по-лоши от моите?alekangg написа: Просто всичко беше скрито покрито, беше забранено да има крадци, безработни, убити, всички благоденствуваха и викаха в хор на манифестациите, да живее БКП!
Искаш да кажеш, че сега има свобода на словото и печата? Вестниците и телевизиите са свободни и обективни? Казват ни истината, само истината и цялата истина такава, каквато е?
И до днес помня, как преди 89 год бяха се излъгали да пуснат шоколади нестле във Варна и бяха само по 3лв броя! Направо без пари, идваше много по-евтино да си купиш на черно долари и да си купиш от заветния кореком.
Сега поне не лъжат, че няма умрели от катастрофи или да казват, че са наполовина от реалното, за другото е ясно, че е поръчково и преди и сега.
А със 80-100лв заплата началото на 70те направо са се чудели как да ги изядат.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
dr.peshev написа: приликата между пропилен гликол и етилен гликола(антифриза) е като метанола и етанола - едното е отрова , а другото е еликсир
Да, единия е за алуминиеви глави, а другия е за чугунени. :hihi:
alekangg написа:И до днес помня, как преди 89 год бяха се излъгали да пуснат шоколади нестле във Варна и бяха само по 3лв броя! Направо без пари, идваше много по-евтино да си купиш на черно долари и да си купиш от заветния кореком.
Да имаш по-добър живот не е само дънки, шоколади, цигари, салами и ХД телевизия. Поне според мен.