За/Против притежаване и носене на оръжие в България?
Модератор: Общи модератори
- MadChicken
- Legendary
-
- Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX
Re: За/Против притежаване и носене на оръжие в България?
Като ще си говорим за тънки моменти - тук такъв е споменаването на "ще си помислиш по-дълго и по-внимателно"
Вярваш или не по нашите ширини това е доста сериозен проблем, нашето племе си е сериозно първосигнално и докато се дресира да си помисли няма да остане много за мислене...
Кой ще ми гарантира, че човек минал незнам си кога психотеста и получил правото да притежава оръжие няма в някакъв момент да превърти от ненормалния стрес, в който всички сме принудени да живеем и също да спре да мисли и почне да стреля? Респект трябва да има от органите на държавата, а не от отделни индивиди "царуващи" в нея.
Като нямаш ценностна система да оцениш колко струва човешкия живот, как така ще имаш право да го отнемаш?
Вярваш или не по нашите ширини това е доста сериозен проблем, нашето племе си е сериозно първосигнално и докато се дресира да си помисли няма да остане много за мислене...
Кой ще ми гарантира, че човек минал незнам си кога психотеста и получил правото да притежава оръжие няма в някакъв момент да превърти от ненормалния стрес, в който всички сме принудени да живеем и също да спре да мисли и почне да стреля? Респект трябва да има от органите на държавата, а не от отделни индивиди "царуващи" в нея.
Като нямаш ценностна система да оцениш колко струва човешкия живот, как така ще имаш право да го отнемаш?
Only dead fish follow the stream...
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
MadChicken написа:Като нямаш ценностна система да оцениш колко струва човешкия живот, как така ще имаш право да го отнемаш?
А! Ето го! Е тва е истината, там ни е проблема - в манталитета...

ОБАЧЕ... Аз си мисля, че манталитета на Ганьо е такъв, точно щото си мисли, че е недосегаем и специален, особено когато се е запасал с пищова като гринго, но ... ако той знае, че човека срещу него също е въоръжен... и че той също може да направи това което и той - тогава вариантите са 2:
1. естествен подбор.
2. респект и безконфликтно разминаване.
И двата варианта според мен са за добро...

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Твърдо против, прекалено изнервен и изперкал народ сме за такова нещо. Хората се млатят на всеки ъгъл само защото са се погледнали лошо. По баровете и дискотеките пълно с нашмъркани цървули, ако са с оръжие - смятай какви касапници ще стават. А вярвате или не - притежанието и носенето на оръжие са голямо напрежение за собственика. Отделно че ако имаш оръжие трябва да си готов и да го използваш ако трябва. В крайна сметка цивилизацията е създала полиция/жандармерия и т.н. Друг е въпросът колко са сбъркани в България, но ако всеки нарами пистолет няма да стане по-добре. И не ми давайте за пример сащ, тези олигофрени нямат никакви ценности и масовите касапници го потвърждават, а масовото притежание на оръжие само влошава нещата.
Погледнете държавите с най-висок стандарт на живот в света и кажете в коя от тях е разрешено масовото притежание на оръжие. сащ дори не са в топ 10 на тия държави, няма за какво да ги споменаваме. В Япония за цялата минала година има точно 6 убийства с огнестрелно оръжие на 127 милиона жители - значи явно може и със закон и ред да е ниска престъпността, без всеки да е с оръжие за "отбрана"
Всеки от вас, който е за, готов ли е да застреля друг човек ако се стигне до вадене на пистолети? Аз лично мисля че мога, но не съм стигал до такава ситуация и не знам реално.
Не се лъжете, животът не е counter-strike.
Погледнете държавите с най-висок стандарт на живот в света и кажете в коя от тях е разрешено масовото притежание на оръжие. сащ дори не са в топ 10 на тия държави, няма за какво да ги споменаваме. В Япония за цялата минала година има точно 6 убийства с огнестрелно оръжие на 127 милиона жители - значи явно може и със закон и ред да е ниска престъпността, без всеки да е с оръжие за "отбрана"
Всеки от вас, който е за, готов ли е да застреля друг човек ако се стигне до вадене на пистолети? Аз лично мисля че мога, но не съм стигал до такава ситуация и не знам реално.
САЩ не са в топ 10, вярно.
Я кажи за Швейцария. Явно притежанието и липсата на масови убийства показва най-високо ниво на обществено самосъзнание.
Твърдо за оръжието.
Я кажи за Швейцария. Явно притежанието и липсата на масови убийства показва най-високо ниво на обществено самосъзнание.
Твърдо за оръжието.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
goguma написа:Твърдо против, прекалено изнервен и изперкал народ сме за такова нещо. Хората се млатят на всеки ъгъл само защото са се погледнали лошо. По баровете и дискотеките пълно с нашмъркани цървули, ако са с оръжие - смятай какви касапници ще стават. А вярвате или не - притежанието и носенето на оръжие са голямо напрежение за собственика. Отделно че ако имаш оръжие трябва да си готов и да го използваш ако трябва. В крайна сметка цивилизацията е създала полиция/жандармерия и т.н. Друг е въпросът колко са сбъркани в България, но ако всеки нарами пистолет няма да стане по-добре. И не ми давайте за пример сащ, тези олигофрени нямат никакви ценности и масовите касапници го потвърждават, а масовото притежание на оръжие само влошава нещата.
+1,както и за мнението на ЛудоПиле

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
teao написа:Я кажи за Швейцария.
В швейцария мъжете минават през военно обучение, не точно като нашата бивша казарма, но подобно. Те нямат официална армия, а така наречената наемна и всеки един мъж подлежи на мобилизация при нужда, тоест всеки е в запаса. Всеки успешно преминал военното обучение може да реши дали да задържи тренировъчното си оръжие за лично или да го върне, след съответното разрешение.
Сам се сещаш, че има отсявка, и в швейцария около 20% от хората имат оръжие в момента. Докато при братята ни оттатък oкеана има 350 милиона оръжия в частни ръце, като процентът на хора с оръжие не е известен но се смята в порядъка на 40-45% от общото население. Има цели квартали и градове, където полицията не смее да влезе, защото чернилките стрелят без предупреждение. Всеки потенциален луд, надрусан, наркоман и прочие, влиза в магазина, взима автомата и почва хората на улицата - НЯМА КАЗАРМА, НЯМА ОБУЧЕНИЕ, НЯМА КОНТРОЛ.
В щатите за 2014 убийствата с огнестрелно оръжие са 3.43/100 000, докато в швейцария са 0.23 / 100 000 въпреки сравнително високия процента на притежавано оръжие.
Разликата правиш ли я или да обяснявам още?
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Аз не знам защо повечето приемат, че оръжието ще се раздава, като бонбони и всеки ненормалник ще има по два пищова
Нали затова е КОС. Критериите за кандидатсване за КНО са повече от ясни и според мен доста разумни - пълнолетие, неосъждан,психично здрав и т.н. Тъпият момент е с началникът на КОС, който може да откаже на всеки, защото не му е симпатичен(т.е. доколкото се чува се отказва на всичко живо, което не е наш човек).
Колкото до касапниците - колко от убийствата според вас са направени със законно притежавано оръжие? Както казаха доста колеги преди мен - оказва се, че ненормалните/батките са въоръжени, а обикновеният човечец няма средство за защита.
Още повече, че ако гръмнеш някой и то с право, най-вероятно ще лежиш в затвора.
Но поне според мен май е по-добре да те съдят, отколкото да те опяват

Нали затова е КОС. Критериите за кандидатсване за КНО са повече от ясни и според мен доста разумни - пълнолетие, неосъждан,психично здрав и т.н. Тъпият момент е с началникът на КОС, който може да откаже на всеки, защото не му е симпатичен(т.е. доколкото се чува се отказва на всичко живо, което не е наш човек).
Колкото до касапниците - колко от убийствата според вас са направени със законно притежавано оръжие? Както казаха доста колеги преди мен - оказва се, че ненормалните/батките са въоръжени, а обикновеният човечец няма средство за защита.
Още повече, че ако гръмнеш някой и то с право, най-вероятно ще лежиш в затвора.
Но поне според мен май е по-добре да те съдят, отколкото да те опяват

За колегата с примера за това как в Япония няма пистолети и не стават убииства
http://www.focus-news.net/news/2016/07/26/2274065/bbc-nay-malko-19-sa-zhertvite-na-napadenieto-s-nozh-v-tokio.html
Пистолетите не убиват хора - хората убиват хора.

http://www.focus-news.net/news/2016/07/26/2274065/bbc-nay-malko-19-sa-zhertvite-na-napadenieto-s-nozh-v-tokio.html
Пистолетите не убиват хора - хората убиват хора.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
alx написа:... Мисля, че на болшинството от пишещите тука им убягва тънкия момент с широкото притежание на оръжие- когато е известно че другите има голяма вероятност да са въоръжени- ще си помислиш по- дълго и по- внимателно дали да си агресора. Това е. Опре ли до вадене и показване а не дай си боже и до стрелба- всички са/ сме загубили. Номера е, че в едно въоръжено общество рядко се стига до този казус колкото и странно да звучи за някои...
Това според мен слага край на темата
Един съвестен човек, който иска да притежава законно КНО, ще мисли много преди да го извади, а криминалните си го имат и сега и го вадят как им дойде, но определено е по добре да има оръжие народа, армия нямаме и без тва

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
goguma написа: В крайна сметка цивилизацията е създала полиция/жандармерия и т.н. Друг е въпросът колко са сбъркани в България, но ако всеки нарами пистолет няма да стане по-добре. И не ми давайте за пример сащ, тези олигофрени нямат никакви ценности и масовите касапници го потвърждават, а масовото притежание на оръжие само влошава нещата.
мда, така наречената цивилизация е редуцирала индивида до роб на държавата... да седиш и да се молиш на някой да дойде да ти помогне.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Абе, имаше един филм: "Правата на хората", в който се разглеждаше точно тази теза (на alx), която и аз споделям. Много отдавна съм го гледал, ама май - (не си спомням точно по каква причина) решиха в един град в USA всеки задължително да носи оръжие и да го използва при необходимост.
Престъпниците останаха много изненадани - спира някакъв автомобил с негри, които са решили да правят въоръжен грабеж. Влизат в един магазин и се оглеждат - всички с пищови!
- обратно в колата и бегай! - по-надалеч от този град.
Имаше и издънки - не всички бяха подготвени да реагират адекватно на истинска престрелка с престъпници.
Оказа се, че повечето не са, а при един такъв инцидент доста хора пострадаха.
Но когато е разрешено и достъпно, има и ентусиасти, за които няма проблем да се упражняват и да надобреят с пистолета.
Появи се отнякъде едно момче и направи престъпниците на салата, а после го даваха по новините - герой!
Донякъде беше предвидимо какво ще стане, и в този смисъл някой ще каже, че не е кой знае какво филмът.
Но бяха разгледани всички аспекти на този въпрос - за цивилното носене на оръжие - и се радвам, че попаднах на него.
The Right Of The People (1986) - http://www.imdb.com/title/tt0091857/
Престъпниците останаха много изненадани - спира някакъв автомобил с негри, които са решили да правят въоръжен грабеж. Влизат в един магазин и се оглеждат - всички с пищови!
- обратно в колата и бегай! - по-надалеч от този град.
Имаше и издънки - не всички бяха подготвени да реагират адекватно на истинска престрелка с престъпници.
Оказа се, че повечето не са, а при един такъв инцидент доста хора пострадаха.
Но когато е разрешено и достъпно, има и ентусиасти, за които няма проблем да се упражняват и да надобреят с пистолета.
Появи се отнякъде едно момче и направи престъпниците на салата, а после го даваха по новините - герой!
Донякъде беше предвидимо какво ще стане, и в този смисъл някой ще каже, че не е кой знае какво филмът.
Но бяха разгледани всички аспекти на този въпрос - за цивилното носене на оръжие - и се радвам, че попаднах на него.
The Right Of The People (1986) - http://www.imdb.com/title/tt0091857/
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
teao написа:САЩ не са в топ 10, вярно.
Твърдо за оръжието.
Аз искам да чуя и за Сърбия, държава в челните места отнасящи се за брой оръжия на глава от населението. И те си имат балкански манталитет, защот не чуваме за престрелки и трупове по всеки ъгъл?
После в САЩ проблема е с черните, не в оръжията. В Тексас май нещата не са като в другите щати, Разчитам axl да обясни.
Отностно Швейцария има документален филм в youtube за това. Не беше по желание да си вземеш оръжието с което служиш, а е напълно задължително, както и да го поддържаш в добро състояние, и държавата ти плаща мунициите да ходиш да тренираш на стрелбища.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- haralampione
- Потребител
-
- Кара: E38 735i
- Мечтае да кара: още по-як космически кораб
Твърдо за притежаването на КНО!!!
- [FF]GODFLESH
- ентусиаст
-
За притежаване и носене
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."
Хипотетично ,ако се легализира кой ще си позволи лукса?Старците по селата дето едвам свързват двата края и ги малтретират или ...Липсва ли ви реда?