Акция "Зима"
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Акция "Зима"
Именно- законът е там за който иска да го прочете.
Вестникарски статии и репортажи по новините не са източник.
Вестникарски статии и репортажи по новините не са източник.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Това М+С достатъчно ли е да се води зимна гума? Сега гледам, че моите го имат, а нямат нищо общо със зимни, точно обраното, спортни летни гуми. Вярно, че са доста меки, но все пак...
Ей това е начина, по който трябва да стават нещата за мен. А не някакви цървули (буквално) в парламента да спускат някакви тъпни.
Wierdo написа:Вече при застрахователите не е точно така. Възможно е да откажат изплащане на щета, ако е налице липса на зимна гума по време на зимния сезон. Това, обаче, не е свързано по никакъв начин със ЗДВП, а само и единствено договореност м/у застрахованият и застрахователя. Е заради такива тънкости е хубаво човек да си чете полицата, за да няма после олеле.
Ей това е начина, по който трябва да стават нещата за мен. А не някакви цървули (буквално) в парламента да спускат някакви тъпни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Абе не знам, ама в чужбина като отидеш на ГТП ако не ти работят чистачките вероятно ще те спрат от движение, нищо че навън може да не вали.
Пък вие карайте както намерите за добре. Поне да вдигнат малко изискването за дълбочина на протектора, че сега е смешно...

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Аз не казвам, не питам и не ме интересува как е в чужбина.
При нас е така. Като ида да живея в чужбина тогава ще се интересувам от техния ред и закони. За сега се съобразявам с нашите.
При нас е така. Като ида да живея в чужбина тогава ще се интересувам от техния ред и закони. За сега се съобразявам с нашите.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
steeN написа:Това М+С достатъчно ли е да се води зимна гума? Сега гледам, че моите го имат, а нямат нищо общо със зимни, точно обраното, спортни летни гуми. Вярно, че са доста меки, но все пак...Wierdo написа:Вече при застрахователите не е точно така. Възможно е да откажат изплащане на щета, ако е налице липса на зимна гума по време на зимния сезон. Това, обаче, не е свързано по никакъв начин със ЗДВП, а само и единствено договореност м/у застрахованият и застрахователя. Е заради такива тънкости е хубаво човек да си чете полицата, за да няма после олеле.
какви са тези летни спортни гуми?
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Re: Акция
bum_bum написа:Аз не казвам, не питам и не ме интересува как е в чужбина.
Е да ама после се говори как в западните страни има дисциплина, по-малко нарушения, по-малко ПТП-та (съответно пострадали и загинали). То едното води до другото. Тук като всеки се цигани да си сложи зимните гуми 5 дена по-рано, щото да не му се изпекли при 7 градуса сутрин и вечер какво да говорим...
Вчера един клиент със служебна баничарка чак се хвали как 5 години не й се прави ремонт на предницата, кара се без гражданска и технически преглед, щото можело в БГ.

- dreadx
- младши ентусиаст
-
Не знам кой говори така, ходи го питай. То има и маса народ, дето не спират да повтарят как в чужбина било подредено и чисто, а си хвърлят боклуците, където им падне (включително и през прозореца на колата).
Ако в чужбина наистина има по-малко ПТП-та, не ще да е само заради зимните гуми, ами защото ако някъде пише да се кара с 50, тук на половината рацери им е под достойнството да не го вземат с 90-100. Например, като карам по Симеоновско шосе, имам чувството, че само аз и още няколко балъци спазваме 50+10, както си е по закон. Също, ако не се бутат, за да се наврат пред някого и да му тестват спирачките (- което по закон си е отнемане на предимство), доста опасни ситуации щяха да се избегнат.
Стига сте говорили така, защото като ви чете сую и пую, почва да си мисли, че с новите гуми и големиО грайфер, нЕма начин да не спира навсякъде. А например върху лед грайферът с нищо не помага.
(- в онези държави, дето някои хора постоянно ги давате за пример, дали има толкова заледени и необработени улици?) Помня една година (2012-та ли беше..) как фандъкова заеба всичките квартали - и чекА март месец, да започне да се топи леда. Преди да вляза в квартала си слагах вериги, за да мога да паркирам пред нас, а след като изляза от квартала си ги свалях - това всяка сутрин. И не беше проблемът в гумите, или в грайфера им.
Ако в чужбина наистина има по-малко ПТП-та, не ще да е само заради зимните гуми, ами защото ако някъде пише да се кара с 50, тук на половината рацери им е под достойнството да не го вземат с 90-100. Например, като карам по Симеоновско шосе, имам чувството, че само аз и още няколко балъци спазваме 50+10, както си е по закон. Също, ако не се бутат, за да се наврат пред някого и да му тестват спирачките (- което по закон си е отнемане на предимство), доста опасни ситуации щяха да се избегнат.
Не е малко 1.6мм, а и самият производител е поставил на гумата такива маркировки - загледай се между грайферите има едни по-високи черти - когато стигне височината на грайфера до тях, гумата трябва да се смени.Dirty M5 driveR написа:Поне да вдигнат малко изискването за дълбочина на протектора, че сега е смешно...
Стига сте говорили така, защото като ви чете сую и пую, почва да си мисли, че с новите гуми и големиО грайфер, нЕма начин да не спира навсякъде. А например върху лед грайферът с нищо не помага.
(- в онези държави, дето някои хора постоянно ги давате за пример, дали има толкова заледени и необработени улици?) Помня една година (2012-та ли беше..) как фандъкова заеба всичките квартали - и чекА март месец, да започне да се топи леда. Преди да вляза в квартала си слагах вериги, за да мога да паркирам пред нас, а след като изляза от квартала си ги свалях - това всяка сутрин. И не беше проблемът в гумите, или в грайфера им.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
dreadx написа: Също, ако не се бутат, за да се наврат пред някого и да му тестват спирачките (- което по закон си е отнемане на предимство)
И да и не. Зависи как е застанал набутващия се в лентата спрямо пътното платно (ако е изправил колата и го шибнеш, ти губиш, ако пък още не е изправил и си личи, че той се навира пред теб - той, НО има вариант и двамата да го изядете; той за отнемане на предимство/засичане, ти за неспазване на дистация след като си видял, че той умишлено се навира пред теб). Това го казвам за да не остане някой неприятно изненадан при подобна ситуация с леко птп

Аз не разчитам на общината да изчисти пред гаражите ми, затова сам чистя мястото в двора пред гаражите И улицата пред нас, също така я опесъчавам със сгурия почти цялата улица (без пирони

- dreadx
- младши ентусиаст
-
Това със сгурията (без пирони) наистина е най-доброто средство против пързаляне по лед. Трябва отнякъде да се снабдя с едно чувалче и да си нося в колата. Веднъж се опитвах да паркирам до работата, където същата зима си беше яко коловози и преспи. Засилваш се настрани със замятане, за да влезе колата в някоя дупка, където няма преспи - това беше паркирането. Една жена от съседната къща ме видя, че бръмча около 10 мин. и не мога да мръдна с 1 метър, и ми даде една тава с пепел, за да поръся. - моментално се появи сцепление и колата си стъпи здраво на леда.
Последна промяна dreadx на 05 Ное 2016, 16:05, променена общо 1 път
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
Dirty M5 driveR написа:Абе не знам, ама в чужбина като отидеш на ГТП ако не ти работят чистачките вероятно ще те спрат от движение, нищо че навън може да не вали.Пък вие карайте както намерите за добре. Поне да вдигнат малко изискването за дълбочина на протектора, че сега е смешно...
В чужбина и на запад всички взимат доволно пари и не си напрягат мозъчетата за другата зима защото ще изръси една камара пари за зимни гуми отново щото взима доволно евра, че да се занимава с глупости. Но докато живеем тук и взимаме 1000 лева в София от които половината отиват за квартира естествено, че всеки си варди новите гуми, обувки и нещица за да карат по-дълго. За да имаш трябва да пестиш и да си вардиш нещата й да си правиш сметката.
Когато се взимат примери от запад да се взимат и примерите за начин на живот, заплати, удобства и т.н. А не на запад за неправилно паркиране глобата е 200 евро тука дай да я направим 200 лева ама че там взимали евра а ние зор стигаме 500 евро доход никой не го споменава. Писна ми от тоя запад. Само примери от там за дране на пари а насреща нищо. Одирането на бедните със всякви закони не ни прави по безопасни и по-добре, а по-заможни и нещата стават още по зле.. То ако всички се лишим от коли щото не взимаме 5 бона заплати и не сме ИТ специалистчета да ходиме пеш а? В тоя живот никой не може да ми каже недей кара и нямай удобства щото така те е преебал живота и си се родил в БълХария. Много ясно, че и аз ако нямах зимни гуми в момента докато не падне сняг щях да си карам с летните и хич ми не дреме, че не ми стигнали парите за галоши. Като има ще си купя като няма караме с квото можем. Тъжно но факт.

history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
dreadx написа:Не е малко 1.6мм, а и самият производител е поставил на гумата такива маркировки - загледай се между грайферите има едни по-високи черти - когато стигне височината на грайфера до тях, гумата трябва да се смени.
Тия "черти", иначе наречени маркери при зимните гуми са да покажат кога трябва да се хвърли гумата. Но преди обикновено има едни други маркери, доста по-високи, които показват докъде е удачно гумата да се кара на сняг. Щото ефектът на сцепление се получава като се заграбва сняг, а също и заради огъването на протектора заради ламелите. Като стане тоя протектор 1.6мм няма ни грабене на снега, а най-вероятно няма и ламели вече.

Това ми беше писането на мен в тая тема. Правете каквото сметнете за добре. Аз си карам със зимни гуми от август месец.

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
dreadx написа:(- в онези държави, дето някои хора постоянно ги давате за пример, дали има толкова заледени и необработени улици?) Помня една година (2012-та ли беше..) как фандъкова заеба всичките квартали - и чекА март месец, да започне да се топи леда. Преди да вляза в квартала си слагах вериги, за да мога да паркирам пред нас, а след като изляза от квартала си ги свалях - това всяка сутрин. И не беше проблемът в гумите, или в грайфера им.
Всъщност това е всяка зима без изключение - в кварталите се обработват 3-4 улици по които върви повечко трафик и това е.

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
host написа:И какво пише, кои гуми са зимни... M + S или триъгълник със снежинка (които са за северни условия на зима)? Или и двете?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Мисля, че е редно да внеса малко пояснение за означението на гумите (нещо полезно от това да съм имал две гуамджийници

Зимните гуми са обозначени с M+S и въпросната планина (загледайте се да видите, че не е триъгълник) със снежинка. Гуми за северни условия не се предлагат на родния пазар, тези гуми са със заготовка за поставяне на шипове, както и шарка коренно различна на вид и състав от тези предлагани за нашия климат. Не е невъзможно да намерите такива, но не се вкарват масово като останалите зимни гуми.
Бърза справка в асортимента на Goodyear за България и Швеция
Швеция: https://www.goodyear.eu/sv_se/consumer/tires/car.html#/
България: https://www.goodyear.eu/bg_bg/consumer/ ... ter.html#/
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Ясно,...след крушките за мигачи (щото много хора не ги ползват,явно ги пазят,щото са ужасно скъпи
) другият най-скъп консуматив за колата са зимните гуми
Ба ва у клошарите ,дето цепите градуса на две,сакън да не ви се изтъркат безценните зимни гуми......

Ба ва у клошарите ,дето цепите градуса на две,сакън да не ви се изтъркат безценните зимни гуми......
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
Стана сексуална темата.
Имам 8 зимни. 4 с грайфер 5мм които махнах от зимните джанти и 4 нови които сложих на зимните джанти. И карам с летните, защото с тях се чувствам достатъчно добре. Това, че в М-найста тема се изреждате да обяснявате, че всички производители на гуми са умствено изостанали и че всички тестове на гуми са подправени и че трябва да караме целогодишно със зимни гуми е ... От 1 октомври обсъждате в тази и вдругата тема дали не сме закъснели фатално със зимните гуми. Завъртял съм за последната година над 40к км, което прави над 3к км на месец. Ако сложа зимните гуми в началото на октомври, до първия сняг, който няма да се стопи до изгрев ще мина 10к км и по моите стандарти няма да съм със зимни, а с износени гуми. Понеже питах в другата тема, но никой не ми отговори, като сте такива турбо милионери, защо не карате със зимни есента, а като падне снега, да вадите другия комплект зимни и да не мрънкате за снегопочистването?
Имам 8 зимни. 4 с грайфер 5мм които махнах от зимните джанти и 4 нови които сложих на зимните джанти. И карам с летните, защото с тях се чувствам достатъчно добре. Това, че в М-найста тема се изреждате да обяснявате, че всички производители на гуми са умствено изостанали и че всички тестове на гуми са подправени и че трябва да караме целогодишно със зимни гуми е ... От 1 октомври обсъждате в тази и вдругата тема дали не сме закъснели фатално със зимните гуми. Завъртял съм за последната година над 40к км, което прави над 3к км на месец. Ако сложа зимните гуми в началото на октомври, до първия сняг, който няма да се стопи до изгрев ще мина 10к км и по моите стандарти няма да съм със зимни, а с износени гуми. Понеже питах в другата тема, но никой не ми отговори, като сте такива турбо милионери, защо не карате със зимни есента, а като падне снега, да вадите другия комплект зимни и да не мрънкате за снегопочистването?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.