Препоръчайте интернет доставчик.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Препоръчайте интернет доставчик.

Мнение от alx » 01 Дек 2020, 17:16

Nickelback написа:Намерих го, ще пробвам тия дни с tethering от телефона като втори WAN

мисля, че няма да стане с тетер защото тетера ще ти даде rfc 1918 адрес (прайвит) и микроциците ще се обърка ако се опиташ да бонд-неш заедно wan и lan интерфейси - щото силно подозирам, че си има вътре некви статични раут-ове/ асъмпшънс които са базирани на прайвит/ пъблик адресни пространства..

ще трябва да му намериш два провайдъра или поне сетъп които дава два различни wan адреси
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Дек 2020, 17:43

alx написа:
Nickelback написа:Намерих го, ще пробвам тия дни с tethering от телефона като втори WAN

мисля, че няма да стане с тетер защото тетера ще ти даде rfc 1918 адрес (прайвит) и микроциците ще се обърка ако се опиташ да бонд-неш заедно wan и lan интерфейси - щото силно подозирам, че си има вътре некви статични раут-ове/ асъмпшънс които са базирани на прайвит/ пъблик адресни пространства..

ще трябва да му намериш два провайдъра или поне сетъп които дава два различни wan адреси

Не съм сигурен дали разбирам правилно (много, много ме няма с мрежите, да не кажа хич), но просто да детайлизирам:

Идеята ми беше да закача телефона по USB на един друг малък Микротик рутер (телефона става WAN интерфейс за него), а от един от LAN ethernet портовете на малкия Микротик да излезе излезе кабел и да влезе в тоя на сградата и да се яви като втори WAN. Това с малкия Микротик и тетеринга съм го играл и бачка добре, даже си я нося с мен тая импровизирана мобилна кабелна LAN мрежа (даже е на батерии :mhihi:) като ми дотрябва някъде кабелен LAN с мобилен интернет access.
Въпросът е дали ще го излъжа на multi-WAN с нея, както казваш :dunno:

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Дек 2020, 17:58

Nickelback написа:Идеята ми беше да закача телефона по USB на един друг малък Микротик рутер (телефона става WAN интерфейс за него),

като го направиш - виж какъв ип адрес ще има интерфейса на телефона - ако е 10.0.0.0/8 или 192.0.0.0/8 или 172.0.0.0/8 - няма да стане защото това са прайвит ип адреси за лан-ове... ако е всичко друго- тогава телефона ти е дал wan адрес и емулацията може да сработи.

проблема е, че тетер-а ще ти даде прайвит ип адрес защото на него му се полага един wan адрес и го ползва да се закачи за кулата, а на тебе ти nat-ва някакъв прайвит адрес... и виж предишния ми пост- не можеш да бонд-неш заседно интерфейси с пъблик и прайвит адреси. трябва и двата да са с пъблик ип-та...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 02 Дек 2020, 8:03

Сега зацепих, мерси! :bchug:

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 18 Дек 2020, 12:18

Снощи по нощите си чупих зъбите с тия WAN-ове и бях пропуснал един важен момент. И двата ни доставчика са PPPoE кънекции и просто bond-ване нещо не се получи :roll: Поне направих втори PPPoE клиент за новия доставчик на друг физически интерфейс, даде ми IP с дадените креденшъли и тръгна даже някакъв трафик. Ама като ги bond-нах двата етернет интерфейса спрях нета на цялата сграда :mhihi: :ok:
Попрочетох малко и се оказа, че имало някакви специфики с PPPoE-тата, които не се старах да разбера в детайли, но май не са така прости нещата, както си мислех.
Но намерих тоя туториал, надявам се да помогне:

https://systemzone.net/mikrotik-load-ba ... using-ecmp

Step 5: NATing Configuration
We will now create three masquerade NAT rules so that LAN users can access internet through these three WAN connections. That means, if any packet leaves via pppoe_wan1 interface, it will be NATed with pppoe_wan1 gateway IP address and similarly if any packet leaves via pppoe_wan2 interface and WAN3 interface, it will be NATed with pppoe_wan2 gateway IP address and WAN3 gateway IP address respectively. The following steps will show how to create masquerade NAT rule in MikroTik Router.

Изглежда, че трябва да направя просто още едно NAT-ване за новата PPPoE кънекция към вътрешната мрежа и би трябвало да тръгнат нещата :dunno:
Само не ми стана баш ясно дали трябва да пипам нещо по load balancer-а или ще тръгне да си работи автоматично, понеже при настройките за на bonding-а видях, че има някакви алгоритми на балансиране, та ми стана любопитно... :dunno:

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 03 Авг 2021, 17:18

П'а съм аз :ok:

Пиша тук за актуално и адекватно инфо, че не ми се занимава да обяснявам, питам и разпитвам "полуидиоти на гише"... :roll:

Налага се да прикача един мой "обект" към интернет, задължително жица - мед или оптика, не ме вълнува особено, не ми трябва висока скорост. Потенциални кандидати за доставчици биха били А1 или Виваком, които имат вече изградена инфраструктура към сградата, към която обектът принадлежи.

Интересува ме:
1. Включен ли е към стандартните им планове статичен публичен IP адрес?
2. Задължен ли съм да ползвам техен рутер или мога да ползвам и свой?

Въпросът е към хора, които скоро са имали подобни нужди и са имали вземане-даване конкретно с A1 и Виваком :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 03 Авг 2021, 17:27

С A1, като дойдоха да ми пускат нет им дадох мой рутер и те ме поздравиха с коментара

"Всичко друго е по-добро от нашето".
:mhihi:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 03 Авг 2021, 23:34

За А1 мога да споделя инфо отпреди година
Nickelback написа:1. Включен ли е към стандартните им планове статичен публичен IP адрес?
Стандартно имаш публично IP, но не е статично, раздават ги по DHCP. Тука би трябвало с пари да може да се реши проблема със статичното IP .. 2 лева/месец ако се вярва на ценоразписа им. ;)

Nickelback написа:2. Задължен ли съм да ползвам техен рутер или мога да ползвам и свой?

Оптиката я терминират в тяхно устройство (Huawei EchoLife HG8245H, примерно), до което достъп не дават (по принцип). Даже паролата на wifi не може да смениш без да молиш съпорта. Някои потребители пишат по форумите, че можело от А1 да ти bridge-нат един порт и да си вържеш вътрешната мрежа на него, но май това е за свои хора само.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Предишна

Назад към Извън Темата