Защо така бе колеги
Модератор: Общи модератори
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Re: Защо така бе колеги
Вуйчо написа:Имам си лична класация според това какви са най-големите тъпотии срещани по пътя според вида автомобил. Наблюденията са ми въз основа многохилядно пътуване по Е79, ам Хемус и ам Тракия. Не ангажирам никого с мнението си, но все пак да го споделя:
-субару - най-комплексираните хора на пътя и като седнат на маса и се заговори за коли. Забелязал съм няколко неща на които карачите на този еквивалент на на самурайски меч на 4 колела (сиреч "кола чекия") главно се гордеят: това, че са 4х4, това, че карат "японска кола" (някакъв псевдо измислен синоним на едва ли не вечна и супер здрава като супермен кола) и доста често, че са "ТУРБО" коли и един вид "знаеш ли как върви с чипа". Същевременно си знаят вътрешно в тях, какъв грозен, евтино направен/пластмасов клозет си карат и винаги искат да докажат на другите колко много колата им върви и е повече от другите коли, особено в лоши метеоролгични условия. Почти винаги срещна ли субару, то ще иска да се "гони" с мен на магистралата, ще натиска до дупка демонстрирайки незнайно какво.
-ауди, най-вече такива които са комби - те са подобни на ония със субарутата, но са с малко повече самочувствие и са вдигнали глава, раздават го повече "дупета". В смисъл, ако един със субару носи борсалина с надпис "СПОРТ" през кръста, то този с аудито е препасал диагоналка с надпис "гучи". Обединява ги главно идеята, че колите им масово са 4х4 - явно е много важно зимъска да си стигаш до селската къща за да си колнеш прасето и натовариш компотите и това, че не си заглъзнал в поледицата те кара да се чувстваш ебаси гъзара, раз'ираш ли. Но истината си остава в трите букви на късмета - Т Д И. Колкото повече чипосано и повече чадещо, толкова по-яка е работата и иска да ти се докаже на пътя.
.
Добре започна обаче след Ауди другото някак си го прочетох малко по диагонал, а с интерес очаквах нещо за нашата марка а също така и за колегите с Мерцедес.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- slowtraveler
- кандидат ентусиаст
-
Нещата на паркинга не са толкова страшни...
На същият паркинг (и често - на същото място) маневрирам спокойно с Гранд Чероки, който е с по-дълга база, доста по-широк, и приблизително толкова дълъг колкото Е60...
В края на краищата когато сметнеш, че не си подготвен да маневрираш в тясно пространство - ами просто не влизаш в такова... Ама трябва да спреш на улицата и да вървиш пеш?
На същият паркинг (и често - на същото място) маневрирам спокойно с Гранд Чероки, който е с по-дълга база, доста по-широк, и приблизително толкова дълъг колкото Е60...
В края на краищата когато сметнеш, че не си подготвен да маневрираш в тясно пространство - ами просто не влизаш в такова... Ама трябва да спреш на улицата и да вървиш пеш?
- slowtraveler
- кандидат ентусиаст
-
Абе май няма значение какъв шофьор си, ако слизаш и трошиш чистачките на пострадалия от твоята маневра...
Там вече трябва да си на друго ниво
В същият паркинг маневрира и съпругата ми... Не е уникален шофьор, но внимава и маневрира спокойно. Ако не е сигурна - оглежда се, ако трябва - слиза от автомобила да провери, и засега за толкова години няма докосната кола...
Да, понякога ако не е уверена, че ще влезе в дадено място - просто избира алтернативно място за паркиране...
П.С. Вуйчо, три пъти гоних някакви мухи по екрана
Оригинално 
Там вече трябва да си на друго ниво

В същият паркинг маневрира и съпругата ми... Не е уникален шофьор, но внимава и маневрира спокойно. Ако не е сигурна - оглежда се, ако трябва - слиза от автомобила да провери, и засега за толкова години няма докосната кола...
Да, понякога ако не е уверена, че ще влезе в дадено място - просто избира алтернативно място за паркиране...
П.С. Вуйчо, три пъти гоних някакви мухи по екрана

- ryan83
- gangstera
-
- Мечтае да кара: E46///M3 Е92///M3 E39///M5 E60///M5 F10///M5 F90///M5 COMPETITION
Kurtov написа:Тоя пич наистина е тъп, защо не завя на ляво и след това назад ?
И аз това си помислих

Много слаб шофьор е тоя, такива хора не са за БМВ..

Ако имаш каквото е необходимо...
можеш да имаш всичко

можеш да имаш всичко

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Тая сутрин ме настигна един дърт кошни СкударУ и се сетих за вуйчо. Тоя беше с ръждясало комби, което обаче наказа целия трафик, изпревари без видимост на непрекъсната, а после на правата си го настигнах и влезнахме заедно в града където пак ускори.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
Днес станах свидетел на катастрофа,поради навлизане в насрещното платно в завой.За жалост със смъртен случай.Водачът 72 годишен човек.Забелязвам доста често се случва възрастни водачи да секат завоя или преминават осовата линия.Какво смятате относно водачите над 70 годишна възраст. Жал ми е за тях защото са оставени сами по селата,карат масово 25-30 годишни лошо поддържани автомобили..обаче..и така нещата не са добре.
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Защо така бе колеги
ПТП с възрастни водачи зачестиха в последните месеци. Аз нямам мнение , знам , че и ние сме се запътили към третата възраст и ако достигна дълголетие няма да ми е ОК ако има рестрикция в смисъл възрастово ограничение. Ако човек вече не може да шофира сам казва край и спира да кара. Жалко е , че се случват толкова много ПТП и нито КАТ , нито полиция или ДАИ могат да противодействат на 100% Всичко си зависи от нас , всички зад волана... спокойствие , толерантност и уважение към останалите участници в движението. Това е личното ми мнение.
Sent from my iPhone X using Tapatalk
Sent from my iPhone X using Tapatalk
Няма вече BMW
- slowtraveler
- кандидат ентусиаст
-
Пинтев написа:...Какво смятате относно водачите над 70 годишна възраст....
Не виждам проблем в това при условие, че са физически здрави... Най-възрастният пилот на самолет бе над 100г.
Имам няколко примера около мен:
1. Баща ми - 82г... Редовно прави пътуване до друг град на около 400км в едната посока наведнъж. С Рено 19. Добре поддържано (веднъж аз връщах колата по маршрута, та знам от личен опит). Сам си поддържа автомобилите - инженер е, и често ремонтира автомобилите и на приятели. Планира си добре пътуването - обикновено много рано сутрин, защото Реното няма климатик, а и вече не иска да се бута в трафика. Иначе в града шофира практически ежедневно, защото има проблем с придвижването пеш - бастуни и т.н.. А и рибарлъка продължава да го влече. Да чукна на дърво - единственото му ПТП (с леки материални щети - счупен фар) бе преди около 40г (когато е бил на около 40г

2. Приятел на баща ми - на 80г. Преди три дни го срещнах в Берковица. С Лада 2005 или 2007 - забравих вече модела. Маршрута му бил Варна-Сливен-София-Петрохан-Берковица-Варна... Да, изморявал се и затова го прави на няколко части. Да, ладата имаше нужда от междинен ремонт в София посредата на пътуването, ама нещата са оправени с помощта на сина му

3. Тъст ми - на 82г.... Взехме му книжката на около 68г - не ставаше шофьор от него, заради възникнал проблем с периферното зрение от едната страна заради микроинсулт...
4. Колега - на 77г... Продължава да шофира ежедневно и безпроблемно. Периодично кара внучка си от Варна я до София, я до Враца...
5. Колега на 75г. Миналата година си взе от магазина ново БМВ Х3

Да, усеща се, че възрастните шофьори не са толкова уверени както на младини, но точно затова шофират доста по-предпазливо и планират маршрути с по-малко трафик, по-спокойни маршрути и т.н..
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Мисля, че в масовия случай ПТП е по вина на водача на МПС. Без значение дали е на 30 или 70 години. Сега рефлексите на единия и другия няма как да са еднакви, ама не ми се е случвало 70 годишен да ми се лепи при 90-100 км/ч на бронята и да кара на ляв мигач, че да не би да тръгна да изпреварвам преди него. А иначе и на 35-40 години човек може да му прилошее или да получи и инсулт или дори да се разсее за секунда-две. В заключение мога да кажа, че съм против рестрикции за възраст. Най-добре сам да спре човек като забележи, че започва да не се справя.
П.С.: В Америка бабичките карат на 80 години и едвам излизат от колите си с по 2 бастуна, ама не са тръгнали да се предават.
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
П.С.: В Америка бабичките карат на 80 години и едвам излизат от колите си с по 2 бастуна, ама не са тръгнали да се предават.
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
П.С. колега да не си от Берковица?
Докато чаках да пуснат движението,разговарях в полицая,и ми сподели както човек на когото му трябват 20м за да реагира и да натисне спирачка,докторът му подпечатва че всичко е наред и го пуска.
Аз не казвам че всички са лоши шофьори,но дали не е добра идея да минават проверовачни курсове на 5 години,за да се види как е зрението,рефлексите..слуха
Докато чаках да пуснат движението,разговарях в полицая,и ми сподели както човек на когото му трябват 20м за да реагира и да натисне спирачка,докторът му подпечатва че всичко е наред и го пуска.
Аз не казвам че всички са лоши шофьори,но дали не е добра идея да минават проверовачни курсове на 5 години,за да се види как е зрението,рефлексите..слуха
- slowtraveler
- кандидат ентусиаст
-
Пинтев написа:П.С. колега да не си от Берковица?
Не, но често съм в района.
По темата
Медицинските прегледи са затова. Ако не се лъжа - на времето след определена възраст бяха по начесто.
А за 20 м за реакция - ами сметнете времето нужно за реакция - за колко би изминал тези 20м при 150кмч и при 50кмч. Караш по бавно, и веднага влизаш в нормите, дори и да не блестиш с реакции..
Затова и не се нервирам (много) от бавнодвижещите се. Може това да им е лимита....
Последна промяна slowtraveler на 06 Сеп 2019, 16:43, променена общо 1 път
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
Проблема е,че и ако и те са фективни както много други неща при нас.
Има и още един голям проблем.Нямаме култура на шофиране.Чисто нов път,за два месеца двама загинали,и един обърнал се тир,преди като бяха дупките...нямаше такива проблеми.
Има и още един голям проблем.Нямаме култура на шофиране.Чисто нов път,за два месеца двама загинали,и един обърнал се тир,преди като бяха дупките...нямаше такива проблеми.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
В последно време ми правят впечатление страшно много възрастни шофьори,които се движат по магистралите с 60км/ч.Това изнервя страшно много трафика и от там стават белите.
Лошото е,че не са само те.Как да обясниш на перничанин,че това е магистрала и пречи като кара с 70-80 изключил от скорост
Иначе и аз съм против възрастови ограничения,но нямаше да е лошо ако хората имаха реална самооценка и се отказваха на време от шофирането.А пкрай възрастните трябва и доста по-млади да се откажат,защото грам не ги бива!Странно как не го осъзнават или не се замислят,че са опасни за себеси и околните...
Лошото е,че не са само те.Как да обясниш на перничанин,че това е магистрала и пречи като кара с 70-80 изключил от скорост

Иначе и аз съм против възрастови ограничения,но нямаше да е лошо ако хората имаха реална самооценка и се отказваха на време от шофирането.А пкрай възрастните трябва и доста по-млади да се откажат,защото грам не ги бива!Странно как не го осъзнават или не се замислят,че са опасни за себеси и околните...