Ново vs. старо строителство!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ново или старо строителство?

1. Новото строителство е много по-добре
13
17%
2. Старото е по-добро
18
23%
3. Зависи от качеството
44
56%
4. Не ми пука, стига да е на добра цена
0
Няма гласували
5. Не мисля да инвестирам в недвижимост в България
3
4%

Общо гласове : 78
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Re: Ново vs. старо строителство!

Мнение от acho.rs » 03 Яну 2020, 15:56

zAcK написа:Не за друго, ама като чета какво се пише излиза, че родителите на почти всички тук са умирали от студ в тия скапани стари жилища и в момента новите сгради се правят с някакви извънземни технолигии :dunno: Нещо не го усетих точно така в няколкото нови жилища, в които живях, ама както и да е. Може останалите да живеят в някой от диамантите на Артекс и настина да е така :dunno:

И не разбрах какво точно прави една стара сграда с външна и вътрешна мазилка + хубава изолация отвън, която не е никак скъпа, по-енергино неефективна от новата, която няма мазилка по външните стени, а вътре е на гол гипскартон :?: Някой може ли да ми го обясни, като на по-тъп човек, да го премисля :?:

Не разбираш много от строителство, но имаш някои точни попадение. Проблема е гледаш типично едностранно на нещата и през твоята камбанария, където твоето е най-хубаво, чуждото е най-зле.
Винаги всичко зависи от конкретния случаи. Генерално старите сгради, най-вече панелите са правните когато е имало територии - избирани места без подпочвени води и с големи отстояния.
Капестовот обаче е трагично - бетона е гаден материал за стени, огромна проводимост на температура. Кривината е епична особено баните са криви до безбожие. Е сградите от 20те години е още по-зле. Не че и инсталация не се подменя, но главния проблем са хората, които живеят там - процента старци с деменция и злобни олигофрени е огормен. Е тези хора поддържат входовете и целите сгради да миришат на трупове или поне на градски кенеф. Тея същите няма да си сменят Ел инсталацията от 120години.
Мога да говоря 2 дена за нови и стари сгради но ме мързи - имам постоянни наблюдения в къща от 1910, 1950 и блок от 1975г и 2018г.

За изолационните материали обаче си в тотална грешка - само за сравнение, ще кажа че караме ски с тънка блузка през която може да се чете а якетата са 2-3мм.... И така на -15,-20 градуса с вятър 50-60км/ч. Няма вълнени пуловери и "ватенки" по 20 кила и 10см слой прежда

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Яну 2020, 16:02

Със сигурност много нови сгради са много по-добри, но цените им са необосновано високи за България. Освен ако не си Цвъ Цвъ и т.н., да ги купуваш по 600 евро/м2, а не като цените за нормален човек по 3500+ евро/м2...

Аз примерно, като уж нормален човек съм живял в няколко нови сгради и наистина не ме впечатлиха с нищо - нямаше гаражи за всички, мазетата бяха малки и наводнени, изпълнението беше кофти и т.н. И всичките ми бяха ниски. Вероятно не съм дорасъл за истинско ново строителство. Така или иначе не успях да се преборя със себе си да дам пари за нещо, което банда цигани са строили... Пак казвам, може да отскочите и да видите какви индивиди строят Геритидж парк. За Артекс не зная, но аз наистина не бих дал пари за такова нещо :dunno:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Яну 2020, 16:38

zAcK написа:Не за друго, ама като чета какво се пише излиза, че родителите на почти всички тук са умирали от студ в тия скапани стари жилища и в момента новите сгради се правят с някакви извънземни технолигии :dunno: Нещо не го усетих точно така в няколкото нови жилища, в които живях, ама както и да е. Може останалите да живеят в някой от диамантите на Артекс и настина да е така :dunno:

Просто се топлеха на нафтови и газови печки в най-добрия случай където нямаше парно и беше студено. Където имаше парно дънеше на макс, защото беше без пари. Електрическите радиатори също не бяха рядкост.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 03 Яну 2020, 21:06

zAcK написа: За Артекс не зная, но аз наистина не бих дал пари за такова нещо :dunno:
Ааа, аз бих, ама поне засега нямам :mhihi:
За мен едно от най-важните неща е земетръсоустойчивостта.
На хартия би трябвало най-новите да са най-яки, ама май на практика най-яки са панелките и скъпото ново строителство :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 05 Яну 2020, 21:31

Какво се има предвид 'старо строителство' ? През декември си купих апартамент (112кв.м реална квадратура) в сграда (монолит) строена през 1996г! Няма външна 'стиропорена' изолация. В момента радиаторите са откачени от тръбите на парното, но вътре е 22,5'С. Вчера в слънчевото беше 24,5'С...Южно изложение :mhihi: ,като само една стая е северна (няма как)... Ако се живее в него предполагам,че температурата ще скочи още малко. Гаража (приземно ниво) е 5.60м на 3,37м и също е с парно (с отделна партида),въпреки,че лирата е откачена (в момента държи около 14'С само от тръбите). За декември сметката за парно е съответно 25лв и 5лв (от дяловото разпределение,защото на практика няма навъртени единици от топломерите). Мазето е почти 10кв.м и няма/нямало е никакви течове. Етажната стаичка е 4,3кв.м и май ще върши чудна работа...Харесва ми разпределението на стаите и техните размери! Кухнята и трапезарията са свързани с портал с хола,което малко не ми харесва,но ще стане. Ел.инсталацията е запасена добре като квадратура и с доста отделни кръгове! Мисля,че всичко в него е доста по-добре отколкото в 'новото' строителство!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Яну 2020, 23:03

ildivvy написа: Гаража (приземно ниво) е 5.60м на 3,37м и също е с парно (с отделна партида),въпреки,че лирата е откачена (в момента държи около 14'С само от тръбите).

Едно време връзваха капачки за буркани Омния към тръбите и се получаваше нещо като самоделен радиатор ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Яну 2020, 0:52

ildivvy написа:...

Това се води нито ново, нито старо... а от тъмните мутренски години по моята методология. :lol: Там генерализация трудно може да направим, щото варират нещата от горе долу свестни до тотални самодейности.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 06 Яну 2020, 9:33

Да, 96-та не е много ясно към кое строителство да го отнесем. Интересно кога е проектиран и започнат този блок. Защото може да е проектиран и построен 95 - 96-та, а може да е по някакъв стар проект, започнат още през соц-а, после замразен и в последствие да е завършен 96-та година... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Яну 2020, 9:52

Аз от тия първите жилищни сгради , 90-2000 че и малко нагоре нормална рядко съм виждал . Някаква смес от соц и капитализъм в буквалния смисъл са . Криви плочи и стени , тесни стълбища повечето вътрешни тъмни като пещера , стръмни като еверест с високи стъпала , малки стаички като килии с уродлив инетриор и чупки , криви дървени дограми тип топливо , без асансьор по 6-7 етажа сгради . И още много недомислици , но това си е преходен период , докато конструктори и архитекти усвоят нови материали и се научат как се прави такова строителство бая грозни нещо има натворени .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 06 Яну 2020, 10:16

Абе какви "нови материали" в строителството? Бетонът си е бетон, стомана и дърво, керамични тухли - всичко това го е имало винаги. Има нови изолационни материали, силиконови мазилки и готови сухи разтвори, но тях какво да ги усвояваш - четеш инструкцията на чувала, бъркаш и мажеш. Тесните и тъмни стаички, стръмни стълби и безкрайни коридори са от калпав проект, а кривите дувари - липса на контрол от страна на надзора.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Яну 2020, 11:08

Нито бетона нито тухлите са същите , нито е имало сухо строителство през 90те . Нито е имало ПВЦ дограми нито са ползвани сегашните системи за изграждане . Тя конструктивно може да е сметната по същия начин и стандарти , но разликата се вижда веднага като стъпиш на обекта . Не е само от надзора .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 06 Яну 2020, 11:39

Borymeckata написа:Абе какви "нови материали" в строителството? Бетонът си е бетон, стомана и дърво, керамични тухли - всичко това го е имало винаги. Има нови изолационни материали, силиконови мазилки и готови сухи разтвори, но тях какво да ги усвояваш - четеш инструкцията на чувала, бъркаш и мажеш. Тесните и тъмни стаички, стръмни стълби и безкрайни коридори са от калпав проект, а кривите дувари - липса на контрол от страна на надзора.

Тия години надзор няма :winky:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 06 Яну 2020, 12:42

Всъщност,ситуацията с тези сгради (4 блокчета) е доста различна! Това са бивши колеги на баща ми от авио-ремонтния завод! Правят си кооперация,купуват земята,правят им проект по тяхно задание и след това го изпълняват! Всичко си е както трябва да бъде и описа колегата Зак. Големи и плавни стълбища,асансьор,който не е до никой апартамент,за да не шуми,етажните площадки пред входните врати са отделени от стълбищното пространство,хубава мозайка в общите части,хубави стаи с големи прозорци и осветяване,ВиК както си му е реда с хубави наклони,дограмата е от супер качествено дърво (правиха я по поръчка някъде във Велинград) и им струваше много пари и тогава и т.н. Дори етажноста е нормална,поне на първите две блокчета (7-8 етажа).Следващите ги направиха 2002-04г и са по 11 етажа и с по-кофти изпълнение,въпреки същия проект! Но това,първото,го направиха точно както си трябва и не е пестено от нищо! Дори цвета му,бял,все още си стои без да е мръднал! Нямам криви стени или подобни забележки. Другото хубаво в случая е,че е на 200м от сегашния ми адрес...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Яну 2020, 13:07

Много добре звучи. За такива сделки се изисква много опит с имотите или човек да има "вътрешна" информация.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 06 Яну 2020, 13:11

Това е една добра рецепта. :yes:

Сграда която познаваш, имаш преки наблюдения върху качеството и проблемите в нея.
Район който познаваш.
Съседи и съседски проблеми с които си наясно предварително.

Аз съм в подобна ситуация в момента и чакам два апартамента в сгради които познавам*, в район който харесвам. Мога да задържа нещата година две и дори повече, преди да предприема покупката, съответно само мога да добавя още някой апартамент в списъка, но не съм на зор, за да скачам в блатото на масовия пазар.

*живял съм под наем там, мой близки/приятели живеят там, правил съм ремонти там и т.н.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата