а
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Докторите - приятели или врагове
BMW_POWER написа:Целувайте ръка на докторите. Скоро ще ги виждате само на картинки.
Рядко съм съгласен с теб.
Баща ми, майка ми, дядо ми, баба ми и чичо ми са били или са в сферата на здравеопазването. Аз не станах доктор, точно защото е сигурно най-неблагодарната професия. Прочетете пак темата и си вижте мненията. Грозно е.
Най-лошото е, че скоро се запознах с момиче, учещо медицина. И тя, и приятеля й нямат намерение да практикуват в България. Майката на момичето работи в Спешно отделение и всеки ден някой я взима от работа, защото им правят засади и ги бият. Колко от вас ги е страх да отидат и да се върнат на работа ? Сигурен съм, че сега форумните капацитети ще се изкажат как те плащат образованието на такива, които отиват в чужбина после. Ама тези млади хора бягат, заради същите форумни капацитети.
Медиите за мен също създават голям проблем за отношението на лекарите. Някой форумен капацитет ще изкара ли статистика колко хора са умрели след репортажи тип "пазарджишкия доктор с ненужните стендове" ? Да, този е боклук. В коя професия няма такива ? Факт е обаче, че много хора си умряха след това, защото "аз съм здрав, ти искаш да вземеш пари само".
В момента е някакъв кофти кръговрат. Има кофти доктори, защото няма доктори. А няма доктори, защото условията са кофти. А като са кофти условията няма да дойдат нови доктори, които евентуално няма да са кофти. Същият проблем е с останалия персонал - мед.сестри, санитари и т.н. Защо една мед.сестра не стане сервитьорка ? Ще взима същите или повече пари, ама няма да я бият. Най-много да я плеснат по дупето. Обаче няма да гледа как умират хора всеки ден.
И доктора не учи 5 години. В момента обща медицина мисля е 6 години. Плюс още 2-4 години специализация. Плюс доживотно учене, ако искаш да си добър доктор.
П.П. И аз съм имал проблеми с доктори. И на мен не са могли да ми открият какво ми е. Поставяли са ми и грешни диагнози, поради сбъркани изследвания. Помощта обаче, която съм получил, винаги е била по-голяма.

TNT написа:BMW_POWER написа:Целувайте ръка на докторите. Скоро ще ги виждате само на картинки.
Рядко съм съгласен с теб.
Баща ми, майка ми, дядо ми, баба ми и чичо ми са били или са в сферата на здравеопазването. Аз не станах доктор, точно защото е сигурно най-неблагодарната професия. Прочетете пак темата и си вижте мненията. Грозно е.
Преял, пречил, станало му лошо и вика Бърза помощ. И идва Доктор. Тук идват парамедици.
Къде по Света медицински сестри са на минимална и работят на по две места?
Да си Лекар е призвание. За съжаление скоро ще е просто професия.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
TNT написа: Грозно е.
А да си станал бездушен търговец на здраве и да третираш като животни всички, които в крайна сметка те изхранват (щот и 38 години да учиш, ако няма кого да лекуваш И той да ти плати пряко или индиректно, пак ще бягаш след овцете), красиво ли е?
Каквото повикало, такова се обадило..
Читавите доктори ги търсят, уважават и обичат. Просто е.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Bogat-Beden написа:Каквото повикало, такова се обадило..
То и затова сме в тинята - защото никой не търси проблема първо в себе си, а очаква другите да се нагласят според него. А "другите" са същите хора

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Аз беден доктор не съм виждал (новото поколение).
Знам и за доктори, които са опитали в чужбина и са се върнали поради най-различни причини.
Да не мислите, че един български доктор , като стъпи на немска, канадска, американска или английска земя, веднага го отрупват с лаври и пари и живота му става охолен и безметежен. Яко бачкане и не дай си Боже за грешка, може и в затвора да влезе.
Както казах, познавам лекари, които си опитаха късмета и в Канада. Има приравняване на професията лекар в тези държави, които са около 6 години. През това време прекарано там, досегашният живот България му се вижда като живот на безкраен празник и охолство.
После да не мислите, че стават специалист, Ц, стават лекар на общо основание. Трябва да е имал ебаси постиженията и да е супер кадърен, че да заслужи уважението и да му дадат да работи нещо по-сериозно. Не признават предишният стаж в България.
Единствено, ако веднага след дипломирането драснат на там и минат всички приравнителни, може да имат добър живот. Да не забравяме, лекарите от които зависи нещо в тези бели държави плащат и солидни застраховки.
Единствено зъболекарите имат по-лесна процедура за реализация.
Нямате представа и колко чуждестранни студенти по медицина остават в България, след като завършат тук, дори познавам и гърци, които предпочитат страната ни за реализация.
Ето ви и друга гледна точка, в съседна Турция медицината е страшно напреднала, страшно много българи ходят на лечение в Турция и дори им излиза в пъти по-евтино, отколкото същата процедура да се извърши в България.
В интерес на истината аз познавам само готини лекари, рядко съм срещал някой киселяк. Виж това обаче не мога да го кажа за сестрите. Няма по-кисели и нафукани същества. Самочувствието им е по-голямо от на лекарите.
Знам и за доктори, които са опитали в чужбина и са се върнали поради най-различни причини.
Да не мислите, че един български доктор , като стъпи на немска, канадска, американска или английска земя, веднага го отрупват с лаври и пари и живота му става охолен и безметежен. Яко бачкане и не дай си Боже за грешка, може и в затвора да влезе.
Както казах, познавам лекари, които си опитаха късмета и в Канада. Има приравняване на професията лекар в тези държави, които са около 6 години. През това време прекарано там, досегашният живот България му се вижда като живот на безкраен празник и охолство.
После да не мислите, че стават специалист, Ц, стават лекар на общо основание. Трябва да е имал ебаси постиженията и да е супер кадърен, че да заслужи уважението и да му дадат да работи нещо по-сериозно. Не признават предишният стаж в България.
Единствено, ако веднага след дипломирането драснат на там и минат всички приравнителни, може да имат добър живот. Да не забравяме, лекарите от които зависи нещо в тези бели държави плащат и солидни застраховки.
Единствено зъболекарите имат по-лесна процедура за реализация.
Нямате представа и колко чуждестранни студенти по медицина остават в България, след като завършат тук, дори познавам и гърци, които предпочитат страната ни за реализация.
Ето ви и друга гледна точка, в съседна Турция медицината е страшно напреднала, страшно много българи ходят на лечение в Турция и дори им излиза в пъти по-евтино, отколкото същата процедура да се извърши в България.
В интерес на истината аз познавам само готини лекари, рядко съм срещал някой киселяк. Виж това обаче не мога да го кажа за сестрите. Няма по-кисели и нафукани същества. Самочувствието им е по-голямо от на лекарите.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Въпроса "защо са ни такива докоторите?" е същия като "защо са ни такива учителите?" или "защо са ни такива полицаите?". Ми защото всички сме такива, от злобен и мързелив народ какви лекари да излезнат?
Затова преди да съдим е хубаво да се погледнем първо себе си, дали си вършим работата съвестно, грижа ли ни е за хората около нас или гледаме само нашия гъз и тн. И чак ако сме сигурни, че сме "чисти" пред себе си, да хвърляме кал по другите. 

- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Е.Димитров написа:Аз беден доктор не съм виждал (новото поколение).
Ами да те водя у нас да видиш 2-ма

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Пояснявай, че говориш а себе си предимно, не обобщавай за всичкиb_u_b_o написа:Въпроса "защо са ни такива докоторите?" е същия като "защо са ни такива учителите?" или "защо са ни такива полицаите?". Ми защото всички сме такива, от злобен и мързелив народ какви лекари да излезнат?Затова преди да съдим е хубаво да се погледнем първо себе си, дали си вършим работата съвестно, грижа ли ни е за хората около нас или гледаме само нашия гъз и тн. И чак ако сме сигурни, че сме "чисти" пред себе си, да хвърляме кал по другите.

П.С. Аз също имам много близки роднини доктори. Ами добър специалист, но си е арогантен, надменен и се вълнува най-вече от материалният аспект на нещата, да не го наричам по-грозно, че тука някои виждам лесно за засягат от истината, дори когато не се касае за тях

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Bogat-Beden написа:Пояснявай, че говориш а себе си предимно, не обобщавай за всички
Хаха ето за това говоря, в една друга тема, едва вчера, самия ти обобщи много хубаво целия български народ. Обаче в момента в който някой друг го направи скочи като ощипан

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Phil написа:Е.Димитров написа:Аз беден доктор не съм виждал (новото поколение).
Ами да те водя у нас да видиш 2-ма40 години стаж със специалност и заплата 800лв...
Сега някой ще каже, че според НСИ прага на бедност е 300 и няколко лева и технически тия двамата са даже богати

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
drago_pavlov написа:Phil написа:Е.Димитров написа:Аз беден доктор не съм виждал (новото поколение).
Ами да те водя у нас да видиш 2-ма40 години стаж със специалност и заплата 800лв...
Сега някой ще каже, че според НСИ прага на бедност е 300 и няколко лева и технически тия двамата са даже богати
Стинкааааааа, този се заяжда с теб

Не може една болница да е търговско дружество. Оттук тръгва всичко.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Bogat-Beden написа:П.С. Аз също имам много близки роднини доктори. Ами добър специалист, но си е арогантен, надменен и се вълнува най-вече от материалният аспект на нещата, да не го наричам по-грозно, че тука някои виждам лесно за засягат от истината, дори когато не се касае за тях
По-бившата ми приятелка беше изучила (6г.) за доктор и беше тръгнала да специализира. Не се съмнявам, че от нея ще стане истински добър специалист, защото знам с какъв хъс учеше и се интересуваше, но... оттогава с пълна сила твърдя за докторите, че всеки е шашав по своему и не са човеци голяма част от тях

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Borymeckata написа:Слушайте, няма смисъл да се навиваме колко ни е кофти здравеопазването, колко още по-кофти ще стане в близкото бъдеще, колко алчни и некадърни са лекарите и т. н. Освен да се дразним и ядосваме, друг резултат няма да има. За да бъде полезна темата, споделете някакви ефективни начини за предпазване от болести и здравословен живот. Лично за мен, основният ни "убиец" е стресът. Та би имала смисъл дискусия как да го намалим и избегнем, а не да повтаряме очевидни факти от ежедневието си...
Като гледам народа покрай себе си - най-стресирани са амбициозните, алчни и завистливи хора. И това е естествено... Значи може би това е (би била) стъпка в правилната посока - да (се опиташ да) елиминираш, да се освободиш от тези вредни и разрушителни чувства в душата си. Всички ги имаме в някаква степен, въпросът е да не им позволяваш да те обсебят и да контролират живота ти. Ето възможност да "поработиш над себе си" и да се усъвършенстваш, при това - с реална практическа полза (за здравето ти)...![]()
Ракия,колега! Доказано от древни времена.Жив и здрав,и този лек не е за малки деца.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Phil написа:Е.Димитров написа:Аз беден доктор не съм виждал (новото поколение).
В началото написах "новото поколение", баща ми също беше лекар и знам каква заплата вземаше и колко вземаше на операция от апандисит. Той беше от старото поколение. Постоянно мъкнеше хора, които са го помолили за някаква помощ из болницата за операция, прегледи и тн. Обожаваше работата си и обичаше диалога с хората. Те също много го харесваха и обичаха.
Никога не взимаше пари, също не употребяваше и алкохол, а хората постоянно му носеха.
Както и да е, продължението на тази история е тъжна...Пенсионира се, а по-късно се разболя тежко. Някой от бившите му колеги му помагаха, но на някой морала им беше много висок, толкова висок, че да не могат да поискат от нас, семейството му пари и отказваха да помагат...Но това е друга история.
Иначе, 800 лева заплата на човек с 40 години стаж, не искам да те обиждам но мисля, че това не е много вярно.
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Е.Димитров написа:Иначе, 800 лева заплата на човек с 40 години стаж, не искам да те обиждам но мисля, че това не е много вярно.
Aко държиш ще изровя някой от последните фишове на майка ми и ще ти го снимам. Не стига, че бяха 800лв, ами им ги даваха от дъжд на вятър...
За щастие миналата година се пенсионира.
П.П. Психиатър е и работеше с най-долните отрепки - алкохолици, наркомани, такива които пребиват родителите си и т.н.
Положението в психиатричните болници е скандално - на 2-3 отделения вече има по 1 лекар. Никой не иска за тия пари да го работи т'ва.
Пациентите са ненормални, агресивни, а охрана няма...