За или против прогресивни данъци?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

?

за плосък данък
40
74%
за прогресивен данък
14
26%

Общо гласове : 54
Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Re: За или против прогресивни данъци?

Мнение от MapkoB » 29 Май 2020, 16:46

TNT написа:...

Ти го смяташ като айфона тука и там е Х пари, тениската тука и там е У пари. Ама сметката не е баш такава.
Тия 100к бруто в щатите са грубо около 5000 нето на месец.
От това поне половината отиват за ипотеката и застраховката на къщата. И от там като почнеш - 2 вноски за коли по между 300 и 500, телевизия и интернет 100, сметки за телефони още 100, храна (само пазаруване) между 500 и 1000. Не включвам ~500 за студентски заеми, кредитни карти, неща на изплащане - разходи, каквито имат 99% от американците. Забелязваш, че изобщо не включвам глезотии като ресторанти, кина, старбъкс на път за работа, пътувания през уикенда и тънъ.
И се оказва, че 100к доход за двама не е чак толкова рахат, колкото звучи.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Май 2020, 16:56

TNT написа:Най-простия пример е автомобила. 6х5000лв = 30 000лв. В долари същата сметка с американската заплата директно отиваш на нов автомобил. Кажи речи същия, ама нов от магазина. Същото го сметни с дрехи. С айфонЯ. С лаптопа. Ако щеш вакса за колата :lol: По-горе алх каза 45к средна, ти със 100к заплата едва ли не още си клошар... Много клошарски тея щати :dunno: А 5000лв хич не е масово в ИТ сектора, а си е за хора с доста опит и правилни технологии. По на алх сметките хората с 5000лв тук, там ще са 150-200к :wave: И изведнъж почваме да сравняваме 50к долара годишно (бруто в бго) срещу 150-200к долара. Бах тая разлика в данъци и разходи дето ще е.

Така е. А какво правим месец Април на следващата година? Питам от любопитство

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Май 2020, 17:06

alx написа:Никой няма да плаща нищо. Ще се печатат долари докато долара е валутата на света а след това федералното правителство обявява фалит, зануляват играта и пак от начало.

Тези високи данъци според нямат никаква връзка с този дълг :dunno: Високите данъци са пряк резултат от това.
За да обяви федералното правителство фалит, трябва да се промени конституцията, малък но съществен факт.
Сам се сещаш, кой е другия политически изгоден начин за това... но и двата водят до едно и също, ще си лепим долари вместо тапети.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Май 2020, 17:28

Данъците са регулатр на пазара , не само те но един от лостовете . Ако са ниски пазара ще се взриви , така че това е вид изпускане на парата от котела . Растежа инфлацията БВП инвестициите и още куп показатели са комплексно работещи елементи за да подържат жива умиращата икономика на кризите наречена капитализъм . Не ги мислете толкова , целия свят живее на кредит и всеки дължи пари на някой и така ще е докато свършат ресурсите а къщичката от карти тръгне да пада .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 29 Май 2020, 18:13

BMW_POWER написа:

Ще влезнем във форума да прочетем от радио Канада как България е най-богатата страна и всички са под пари :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 29 Май 2020, 18:56

В България при 5000лв брутно, ти взимат за всичко общо 20% (или почти толкова)! В САЩ, колегата каза, че за 100К е около 40% общо! Въпроса е къде може да се сложи знака за 'равенство' между заплатите тук и там! Т.е. с 60к брутно тук живееш, както би живял с хххК в САЩ (или Канада,Австралия,Германия)... Въпроса сега е: колко е цифрата хххК в другите държави! Отделно, колко хора в БГ взимат 60К брутна годишно и колко взимат съответната хххК в другите държави..?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Май 2020, 19:14

TNT написа:
BMW_POWER написа:

Ще влезнем във форума да прочетем от радио Канада как България е най-богатата страна и всички са под пари :lol:

Оценявам чувството ти за хумор. Но април най-късно се плащат данъците за предходната година. Та от взетите от теб 100К ще имаш да даваш едни 40К кръгло. Вече си похарчил 30К за кола, останаха 30К. $2500 месечно. Колко ти струва жилището (плюс разходи), медицинската застраховка, застраховката на колата ... А, ама ти ще искаш и телефон, интернет, кабелна евентуално...

Дай "светни ме", че нещо парите май свършиха :dunno:

Не вкарвам бензин, механици (много +$100/час), паркинг, някоя и друга глоба за цвят, два пъти годишно на почивка на юг. Разходка до бг, че иначе накъде. Веднъж на седмица - две на по бира с приятели. А ако имаш чаавета, гадже да заведеш на ресторант, дай да видим сметките, та да се повеселим заедно :OT:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Май 2020, 21:09

Аз пак питам, защо седиш там, а не се върнеш на лесното България, където всичко е евтиния??? Такива ме кефят най-много, седи цял живот в дадена държава и по цял ден обяснява колко е зле..ако предположим, че е така кой те е вързал там?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 29 Май 2020, 21:22

Принципно прогресивния на тетрадка е хубав, ама реално за бедния ще стане по беден, а богатия така или иначе си има достатъчно. Ако да речем при сегашния плосък данък от брутната се удържат 28.80% до 3000лв бруто, то при прогресивния ще се получи така, че при 2000лв брутна заплата ще взимаш повече пари от колкото ако ти я вдигнат на 2100лв бруто. Масово хората ще искат пари под масата. Според мен плоския данък е добър и за бедни и за богати, но трябва да се следи за по-добрата събираемост на данъците. Защото е смешно собственик на магазин с 4млн. оборот да се осигурява на минималната, това е пропуска.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Мнение от MapkoB » 29 Май 2020, 22:08

alekangg написа:Аз пак питам, защо седиш там, а не се върнеш на лесното България, където всичко е евтиния??? Такива ме кефят най-много, седи цял живот в дадена държава и по цял ден обяснява колко е зле..ако предположим, че е така кой те е вързал там?

Той не ти казва, че е зле, а че в много отношения не е по-добре, както може би звучи на много хора като чуят $100,000.
И седи не защото тука тече ракия от чешмата и всеки има манекенка за домашна прислужница, а защото не му се налага:
- да мисли какви добавки и от къде да сипва, щото нафтата е скапана
- да изръси чувал с пари за апартамент в "тузарски" квартал без канализация
- да мисли от къде да минава, защото излезе ли от вкъщи стъпва в калта, 'щото тротоар или няма, или е зает от Х6-ца с SHA регистрация
- да мисли какви ключалки да слага, за да не му разбие циганин мазето
- да му се искат пари под масата от лекари, катаджии, данъчни и всякакви други държавни служители и служителки
- да мисли кой да не погледне на криво, щото е "някой-си"
И това са само най-най-тривиалните и злободневни неща... И седи.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Май 2020, 22:40

Не знам защо адвокатстващ, но мисля, че точно той идва до България да дири доктори и и не се изказва ласкаво за докторите там.
Има местенца-квартали в Канада, които ще ти се сторят не особено лицеприятни и няма да трябва само катинар да слагаш и т.н. и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Май 2020, 22:58

KUM4o написа:Защото е смешно собственик на магазин с 4млн. оборот да се осигурява на минималната, това е пропуска.

Аз не виждам проблем. Това, което не си разпредели като заплата ще отиде към печалбата и пак ще бъде обложено.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Май 2020, 0:54

alekangg написа:Аз пак питам, защо седиш там, а не се върнеш на лесното България, където всичко е евтиния??? Такива ме кефят най-много, седи цял живот в дадена държава и по цял ден обяснява колко е зле..ако предположим, че е така кой те е вързал там?

Колега, много те моля чети коментарите, преди да правиш неадекватни изказвания, несвързани по никакъв начин с темата. За втори път днес ти пиша същото.
Жокер: Всички в темата говорим за данъците в САЩ.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States

Колегата alx заговори за там и аз, Стинката, TNT пишем за там. За САЩ (USA). Аз НЕ ЖИВЕЯ ТАМ и НЕ ПИША КОЛКО Е ЗЛЕ ТАМ. Пишем за доходи, такси и разходи. Имаш някакъв проблем и се обърни към подходящите хора да ти помогнат. Опитите ти за заяждане са жалки.

Какво общо имат данъците в USA с лоши квартали в Канада Изображение

Има ли смисъл да те питам, какво е общото между данъците в САЩ и операцията ми в бг през 2013г :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Май 2020, 7:20

Нещо ти има на теб. Постоянно сънуваш заяждане, каквото и да напиша не било по темата..не съм прочел и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 30 Май 2020, 7:49

MapkoB написа:И седи не защото тука тече ракия от чешмата и всеки има манекенка за домашна прислужница, а защото не му се налага:
- да мисли какви добавки и от къде да сипва, щото нафтата е скапана
- да изръси чувал с пари за апартамент в "тузарски" квартал без канализация
- да мисли от къде да минава, защото излезе ли от вкъщи стъпва в калта, 'щото тротоар или няма, или е зает от Х6-ца с SHA регистрация
- да мисли какви ключалки да слага, за да не му разбие циганин мазето
- да му се искат пари под масата от лекари, катаджии, данъчни и всякакви други държавни служители и служителки
- да мисли кой да не погледне на криво, щото е "някой-си"
И това са само най-най-тривиалните и злободневни неща... И седи.

Еее, де...
1. Добавки можеш да сипваш и да не сипваш по цял свят, изборът е твой. Аз не сипвам и проблеми с дюзи съм имал само на коли над 300к км.
2. Да не е само тоя пробит квартал останал свободен? Ако вкусът ти е лош, то ще си избереш някоя пумийна яма и на запад.
3. Същото, като по-горе.
4. Престъпността в България е учудващо малка, на фона на други държави.
5. Да, ама работата става, нали? Здравеопазването ни не е цвете, но като идея е окей. Е тука отвъдокеанските батки ще ти обяснят как стоят нещата с техните застраховки и как народът не смее да иде до болницата ми търпи като куче вкъщи, 'щото иншурънса... докато тука ходим за болнична помощ и гърло да ни заболи.
6. Това са си само твои терзания. Аз проблем нямам. Ама и не търся някой, който да гледам на криво де...

Пич, ако искаш да видиш лошото - ще го видиш, където и да си...
Същото е ако искаш да видиш и хубавото :wave:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата