"Шеф" или "експерт"..?
Модератор: Общи модератори
Re: "Шеф" или "експерт"..?
Четейки коментарите ви, искам да ви разкажа за един случай, от фирмата в която работя. Колективът ни е от 25-30 човека. Имаме собственик или шеф, който не се занимава пряко с фирмата, вместо това е назначил 3-ма управители, които извършват абсолютно всички негови функций.
От тези 25 работници, 5-ма са най-добрите в тази сфера в цяла България, дори и не само тук. Тези 5 човека си вършат работата отлично, но не следват абсолютно никакви указания или заповеди. Наистина, имат се за шефове само на себе си.
Преди около година, собственикът назначи 2 момичета, едното на 22 години, другото на 24 години, без никакъв опит или познания в сферата. Още на първия месец почнаха конфликтиткое между тези 5 човека и новите управителки. Бях свидетел на няколко дребни забележки от страна на управителките към експертите, които от своя страна им казаха буквално да не им се бъркат и да не им говорят. След точно 1 месец, тези 5 човека бяха уволнени и останахме гъзолизците с една дума ..
Така че, определено е по-добре да си шеф или ако си експерт да работиш за себе си.
От тези 25 работници, 5-ма са най-добрите в тази сфера в цяла България, дори и не само тук. Тези 5 човека си вършат работата отлично, но не следват абсолютно никакви указания или заповеди. Наистина, имат се за шефове само на себе си.
Преди около година, собственикът назначи 2 момичета, едното на 22 години, другото на 24 години, без никакъв опит или познания в сферата. Още на първия месец почнаха конфликтиткое между тези 5 човека и новите управителки. Бях свидетел на няколко дребни забележки от страна на управителките към експертите, които от своя страна им казаха буквално да не им се бъркат и да не им говорят. След точно 1 месец, тези 5 човека бяха уволнени и останахме гъзолизците с една дума ..
Така че, определено е по-добре да си шеф или ако си експерт да работиш за себе си.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Махорката действа като стимулант върху бозайниците ....нищо чудно да вземат по бързо решения под действие на никотина . Иначе ако отиваме към биологията ...главния бабуин в стадото си е нещо като шеф 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
BaDxBoY написа: След точно 1 месец, тези 5 човека бяха уволнени и останахме гъзолизците с една дума ..
Ми че те ако са толкова добри колкото ги описа точно след 1 седмица са били на нова работа, сигурно даже и по-добре платена. От тая работа губи шефа, не те.
Bogat-Beden написа:тобако майндфулнесс![]()
![]()
По темата, не всичко е на хартия, освен рационални същества на теория, ние на практика сме повече даже емоционално водени животни..
Ръководна позиция се приема в много от случаите заради комплимента към егото. Това е един от малкото продуктивни начини за "избиване" на комплекси и утоляване в известна степен на жажда към постижения и амбицията като цяло.
Е, то това ни е и един от големите проблеми като вид. Колко по-скоро намалим емоционалните решения за сметка на рационалните толкова по-добре ще заживеем. Ама сме още доста ниско в еволюционната стълба и животинското често взима връх.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
BaDxBoY написа:Четейки коментарите ви, искам да ви разкажа за един случай, от фирмата в която работя. Колективът ни е от 25-30 човека. Имаме собственик или шеф, който не се занимава пряко с фирмата, вместо това е назначил 3-ма управители, които извършват абсолютно всички негови функций.
Teзи 5-мата, ако наистина са толкова добри колкото ги описваш, точно сте им накривили на шапката, като сте ги увОлнили

Иначе вървежни коври, разчитащи на външен вид и/или креватно джудо, като начин за правене на кариера под път и над път. В бившата ми работа тва си беше неписан закон. Назначават някаква фльорца за секретарка/асистентка на някой от шефовете, он си я такова и след месец-два я ъпгрейдват. Една я направиха проджект менажерка, друга някакъв QA ли кво беше, така и не я разбрах, тъкмо се махах

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
BaDxBoY написа:Преди около година, собственикът назначи 2 момичета, едното на 22 години, другото на 24 години, без никакъв опит или познания в сферата. Още на първия месец почнаха конфликтите между тези 5 човека и новите управителки. Бях свидетел на няколко дребни забележки от страна на управителките към експертите, които от своя страна им казаха буквално да не им се бъркат и да не им говорят.
Аз пък се чудя, откъде такова самочувствие още на първия месец на нова работа да започнеш да даваш акъл? Независимо колко разбираш и какъв опит имаш, в случая - нулев...

Аз в работата си не се обаждам, ако не ме питат. А не е като да нямам опит - над 25 години само по ядрени обекти.
Често съм си мислил, че някой човек / хора са много ценни за дадена работа и никой не може да ги пипне. Имал съм такова мнение дори за себе си. Помня как казвах, че ще бъда последният човек, когото ще съкратят от компанията. И познайте кого разкараха пръв?

Гордостта и надменността винаги се наказват...
Та мисълта ми беше за "незаменимите" хора - гонят ги или те самите напускат, аз очаквам катастрофа, но... работата си продължава. Продължава нормално, дори без особени сътресения. Явно винаги се намират нови балъци, които да теглят каруцата. Във фирмата от примера по-горе - какво стана, след като като петимата експерти са били натирени, а двете мацки са останали да управляват бизнеса? Обзалагам се, че не е фалирала, нито е западнала сериозно.
Excellent! Steven is my name!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
За това си има лаф, че незаменими хора няма, нищо, че много хора се мислят за такива, докато не го разберат по трудният начин.
Дали някоя шафрантия или кух роднина ще се назначи за началник все едно, почти навсякъде има такива хора.
Дали някоя шафрантия или кух роднина ще се назначи за началник все едно, почти навсякъде има такива хора.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ами незаменими няма , това е факт но в случая не се знае тия двете мисирки с каква цел са назначени . Отстрани е трудно да се видят интригите но обикновено като ги назначават такива им говорят разни глупости и те почват да си вярват . Накрая става скандала и работата опира до биг боса и там вече нещата не са толкова еднозначни като експерт неексперт . Аз затова се учудвам как смятате че такъв "малък" управител който е буфер между раята и биг боса може да оцелее в голяма фирма без да е експерт ? Или е лизач и имитира някакво експертно мнение или просто отпада от класацията щото нови хора с апетит за позицията му никога не липсват . Ако е уникален експерт на такова ниво че не му дреме и от шефове то вече е надскочил позицията си и не лошо да помисли за собствен бизнес .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
madafaka_donkele написа:BaDxBoY написа:Четейки коментарите ви, искам да ви разкажа за един случай, от фирмата в която работя. Колективът ни е от 25-30 човека. Имаме собственик или шеф, който не се занимава пряко с фирмата, вместо това е назначил 3-ма управители, които извършват абсолютно всички негови функций.
Teзи 5-мата, ако наистина са толкова добри колкото ги описваш, точно сте им накривили на шапката, като сте ги увОлнили![]()
Да, но е факт, че фирмата продължи да работи. 5-мата наистина бяха най-добрите в тази област и в момента са на много по-добри места.
Аз също напуснах преди 4 месеца, защото едната управителка реши да си избива комплекси върху мен. В прав текст ми каза, че тя е шефката и ще си прави каквото си иска, дори можела с едно щракане на пръсти да ме уволни. От там реших да се правя на гъзар и й казах да действа.Проблемът беше супер дребен и дори нямаше нужда да се дискутира. На следващия ден бях освободен от работа, а държа да отбележа, че бях във фирмата от 4 години, а тя от малко над година. Включително я обучавах и показвах всичко първите седмици. Наскоро разбрах, че още 3-4 човека са се махнали.
В момента във фирмата от старите останаха няколко човека и то най-тихите. Но работата продължава, а бяхме сигурни, че до няколко месеца всичко ще фалира.
И сега докато ви разказвам, се замислих за нещо. Тези 2 момичета, бяха провинциалистки, не особено интелигентни. Но собственикът на фирмата е 60 годишен ерген, има 3 кучета и няколко поршета. След като ни направи събрание и ни съобщи, че имаме нови шефки, екипът ни се раздели на 2 части. Едната част бяхме изумени от тази простотия и бяхме твърдо против да работим с тях, другата част бяха против нас и ни правиха мръсно пред тях. Сега всички, които не бяхме съгласни с тези назначения, сме на други места. Останалите, дето лицемерничеха и им се мазнеха са там ... Реално погледнато да, работата си върви, ако и аз бях 60 годишен милионер и аз бих си назначил 2 патки да се ебават с персонала ми, но да знам, че са ми на линия денонощно. Ако нямам роднини и на кой да оставя бизнеса, бих се замислил определено.
За да ме разберете какво имам в предвид, си представете подобия на Нора Недкова или другите плеймейтки да управлява фирма за информационни системи и технологии или някоя архитектурна фирма ..
Последна промяна BaDxBoY на 22 Сеп 2020, 20:58, променена общо 1 път
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
BaDxBoY написа:madafaka_donkele написа:BaDxBoY написа:Четейки коментарите ви, искам да ви разкажа за един случай, от фирмата в която работя. Колективът ни е от 25-30 човека. Имаме собственик или шеф, който не се занимава пряко с фирмата, вместо това е назначил 3-ма управители, които извършват абсолютно всички негови функций.
Teзи 5-мата, ако наистина са толкова добри колкото ги описваш, точно сте им накривили на шапката, като сте ги увОлнили![]()
Да, но е факт, че фирмата продължи да работи. 5-мата наистина бяха най-добрите в тази област и в момента са на много по-добри места.
Аз също напуснах преди 4 месеца, защото едната управителка реши да си избива комплекси върху мен. В прав текст ми каза, че тя е шефката и ще си прави каквото си иска, дори можела с едно щракане на пръсти да ме уволни. От там реших да се правя на гъзар и й казах да действа.Проблемът беше супер дребен и дори нямаше нужда да се дискутира. На следващия ден бях освободен от работа, а държа да отбележа, че бях във фирмата от 4 години, а тя от малко над година. Включително я обучавах и показвах всичко първите седмици. Наскоро разбрах, че още 3-4 човека са се махнали.
В момента във фирмата от старите останаха няколко човека и то най-тихите. Но работата продължава, а бяхме сигурни, че до няколко месеца всичко ще фалира.
И сега докато ви разказвам, се замислих за нещо. Тези 2 момичета, бяха провинциалистки, не особено интелигентни. Но собственикът на фирмата е 60 годишен ерген, има 3 кучета и няколко поршета. След като ни направи събрание и ни съобщи, че имаме нови шефки, екипът ни се раздели на 2 части. Едната част бяхме изумени от тази простотия и бяхме твърдо против да работим с тях, другата част бяха против нас и ни правиха мръсно пред тях. Сега всички, които не бяхме съгласни с тези назначения, сме на други места. Останалите, дето лицемерничеха и им се мазнеха са там ... Реално погледнато да, работата си върви, ако и аз бях 60 годишен милионер и аз бих си назначил 2 патки да се ебават с персонала ми, но да знам, че са ми на линия денонощно. Ако нямам роднини и на кой да оставя бизнеса, бих се замислил определено.
Последно напусна или беше освободен??
Ако е второто, няма как да те освободят от днес за днес по никой закон, след като си от години там.
alekangg написа:BaDxBoY написа:madafaka_donkele написа:BaDxBoY написа:Четейки коментарите ви, искам да ви разкажа за един случай, от фирмата в която работя. Колективът ни е от 25-30 човека. Имаме собственик или шеф, който не се занимава пряко с фирмата, вместо това е назначил 3-ма управители, които извършват абсолютно всички негови функций.
Последно напусна или беше освободен??
Ако е второто, няма как да те освободят от днес за днес по никой закон, след като си от години там.
Пуснах си болничен от същия ден, като им казах, че ако трябва ще си изработя остатъка от предизвестието. Не пожелаха и директно си взех трудовата книжка след месеца.
Също във фирмата последната година, понеже носих документи за няколко назначения, карат всички нови колеги, да подпишат договор за напускане без дата,преди още да са назначени ..
Аз също бях подписал миналата година такъв.
Отклохих ви доста от темата, но наистина в някоя ситуация е по-добре да се шеф или управител, в друга е по-добре да си експерт.
Може би, колкото е по-квалифицирана и трудна работата, толкова е по-добре да си експертът. Колкото е по-общодостъпна и масова, толкова е по-добре да си шефче.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Селяндурщината в Територията в действие
Поредно доказателство, че тая държава Лайнария е едно голямо лайно. Ама от най-големите. Дето Стефка Костадинова не може да го прескочи. Жалка територия населена с примати и тъпи пОдки, дето се мислят за голямата работа. Който се е измъкнал от тая гнус е постъпил добре. Останалите ще стоим и ще го духаме, на управителките
Лайнария, да!...
P.S. Честит празник

P.S. Честит празник

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Забравих, че има и такива фирми-с подписването на напускане на влизане...
При условие, че поне в София има толкова много работа, аз не разбирам как се намират хора да подписват такива неща. Вероятно има и много осигурени на минимална заплата, както е обичайно в провинцията.
В чужбина също масово има роднинство, връзки и пр ,там дори много фирми са семейни и роднински.
При условие, че поне в София има толкова много работа, аз не разбирам как се намират хора да подписват такива неща. Вероятно има и много осигурени на минимална заплата, както е обичайно в провинцията.
В чужбина също масово има роднинство, връзки и пр ,там дори много фирми са семейни и роднински.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
alekangg написа:Забравих, че има и такива фирми-с подписването на напускане на влизане..
Това не бих го направил - поне не и доброволно..
Мен са ме уволнявали 4 пъти от около 15на фирми общо , само 1 път за гаф ( и то не кой знае какъв..- даже не вземах и заплата.. беше ташак като цяло). В останалите случаи винаги е било заради засегнато его на шеф/совбственик и/ или проблем с колеги (не всички ест..)
В една фирма и аз като БадХБой бях 5 години почти, доказан и за пример, но в един ден се скарах с прекия началник и общия ни административен (свързано беше..) и си ме ритнаха. Не ме изгониха веднага, каквато е практиката, а ми дадоха време да "помисля" - тоест трябваше да се извиня, че съм се защитил, когато бях прав, а шефът пак е бил п..ка...Не го направих.
Натиснаха ме аз да съм напуснел, казах им, че няма начин и ако ме пре.ебат по тая линия да не мога да си взема обезщетения от БТ, ще ги нараня повече финансово аз тях, отколкото те мен..
Намериха изведнъж начин, 4ри брутни заплати обезщетение, БТ и т.н., ама без "бой" не става...
Всичко по трудния начин.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ARR_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Купе с 2 врати
- Мечтае да кара: Купе с 4 врати
- Детайли за колата: Седем напред, две назад
madafaka_donkele написа:Само като ти кажат тази този шеф я еве, онази другия шеф я еве и всичко свършваше дотам. Отделно имаше и по-старши фльорци, дето са там от по-отдавна, женени, с деца, ама нищо против да го лигавят редовно в замяна на издигане до някаква шефска позиция![]()
След първите няколко мнения/страници на темата клонях към "експерт", но вече твърдо искам и аз да съм "шеф"

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Нямало начин ли 
При нас идваш, логваш се на работа, работиш си, идват HR и си отиваш в рамките на 1 час. Пред всичките ти колеги.
По темата - в чужда фирма не изгарям от желание да съм баш шеф от най-горните етажи - не си струва нервите, които ще изгърмиш за да си на тая позиция.
Ако собственикът е читав, да, но аз лично много рядко срещам такива случаи.
Предпочитам да съм експерт - ако си добър експерт, няма да ти пука от шефове и поДки, щото като те изритат, за нула време ще си на по-добро място. А пък и много вероятно да започнеш собствено начинание в някакъв етап и да работиш за себе си.

При нас идваш, логваш се на работа, работиш си, идват HR и си отиваш в рамките на 1 час. Пред всичките ти колеги.
По темата - в чужда фирма не изгарям от желание да съм баш шеф от най-горните етажи - не си струва нервите, които ще изгърмиш за да си на тая позиция.
Ако собственикът е читав, да, но аз лично много рядко срещам такива случаи.
Предпочитам да съм експерт - ако си добър експерт, няма да ти пука от шефове и поДки, щото като те изритат, за нула време ще си на по-добро място. А пък и много вероятно да започнеш собствено начинание в някакъв етап и да работиш за себе си.