Препоръчайте кафемашина за еспресо

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Препоръчайте кафемашина за еспресо

Мнение от enigma » 09 Юли 2024, 8:47

steeN написа:Случайно наблюдение. Последните 2-3 години търговците на кафета яко засилиха маркетинга и успяха да убедят хората, че ако нямаш техника за (поне) 2-3К лв у вас, изобщо не пиеш кафе.
Явно работи много добре като гледам хората около мен, всички накупиха "викториански бойлери" :lol:

То не е до цената, но без “викториански бойлер” хубаво еспресо не знам как ще стане… :dunno:
Но за мен лично най-хубавото кафе е било прясно изпечено, в джезве, на лагерен огън, в Ел Салвадор :lol:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 09 Юли 2024, 8:56

Продиктувано от горното мнение.
Най-хубавото кафе съм пил , след 3 дневна одисея из европейските пътища в края на 90 те в едно "капанче" в Румъния.
Беше чиста "негърска пот" и нещо уникално, беше по-рядко и от вода, но беше най-доброто кафе , което съм пил, след като не си пил кафе 2 дена :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Юли 2024, 12:59

Но за мен лично най-хубавото кафе е било прясно изпечено, в джезве, на лагерен огън, в Ел Салвадор :lol:

И за мен кафето от пакета MRE кипнато на парче сух спирт сред природата , винаги ми стои на първо място в класацията :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Юли 2024, 7:28

Примери от този сорт са безкрайни, ама нямат общо с истината. Те затова бабите и дядовците за каквото и да стане дума, казват, абе не е както едно време, било то за ядене, пиене, коли и т.н.

И аз като се качих да ме возят хем на Кадет 1,6ГТ 90 и някоя година и щях да се насера и до ден днешен го помня.
След това не съм се впечатлявал така с изключение на 2-3 пъти на 500-600 коньови коли.

Относно кафетата, доста често след няколко дни - седмица извън нас, като се върнем и пия едно кафе и ми се струва най-доброто!
Сега, че е много добро и примерно в София мога да пия подобно, не по-добро на няколко места си е живата истина, ама като не съм пил седмица ми се струва още по-добро.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Авг 2024, 18:33

https://youtu.be/jQX3VtVsWr8

Миналата събота интервю с Дъбов, пак разказва същите работи за 25-и път.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Авг 2024, 19:19

Тия кафета така или иначе са вчерашните новини, сега новата мода е кафета с гъби и какви ли не "здравословни" неща вътре. Да видим кога инфлуенЦърите ще ги захапят :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 12 Авг 2024, 20:49

steeN написа:Тия кафета така или иначе са вчерашните новини, сега новата мода е кафета с гъби и какви ли не "здравословни" неща вътре. Да видим кога инфлуенЦърите ще ги захапят :)

Ако не е с глетчерна вода - каквото и да слагат вътре само се залъгват, че пият кафе :mhihi:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 12 Авг 2024, 21:24

Тая вода от глетчерите не е ли една от най мръсните със замръзнала в нея пепел от Ейяфятлайокутъл и праисторически бацили в барабонките от мамут ? :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 13 Авг 2024, 3:13

Нищо и няма след термичната обработка. А барабонките от мамут могат да са само бонус :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 13 Авг 2024, 11:11

Да така е , но само ако вярваме че всичко натурално е здравословно ... :ok:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 06 Сеп 2024, 18:57

Нещо което няма да ви кажат кафе гурутата относно вкуса на кафето . Всеки човек определя напълно индивидуално вкуса на напитката кафе дали е добро или не толкова . Особено над едно качество продукт тия въпросните вкусови нюанси и нотки които уж се усещат доминират и подобни бла бла бла са напълно според зависи . Причината е че човек усеща вкусовете с рецепторите на езика и гърлото а те са напълно уникални за всеки човек като експресия и брой рецептори както има и вариации в протеините които участват във биохимичните процеси на вкусо определянето . За момента са определени 6 основни вида вкус които могат да определят вкусовите рецептори на езика . Това са основните кисело, сладко, солено, горчиво, олеогустос - за липиди , вкус на мазно основно животниски мазнини и умами - глутамат , респективно вкуса на месо месен бульон . Вкусовите рецептори играят много важна роля за определянето на храната като полезна или не ядлива , тоест те реагират така че човек да определи като вкусна храна която е подходяща за него . И като неядлива с лош вкус храна която е неподходяща или опасна . Разбира се тоя органолептичен подход не е точен и лесно може да ни подведе . Кафето със химията от печенето и кофеина в него дава горчив вкус , което е сигнал за опасност тъй като в природата обикновено отровните алкалоиди имат горчив вкус . Как обаче този горчив вкус се интерпретира от мозъка при употреба на кафе е доста индивидуална работа , не зависи само от качеството на кафето а от още куп индивидуални особености . Така че ако не усещате шоколадови "нотки" примерно или "нюанс" на ванилия в кафето или пък усещате такива които не са упоменати от кафе гуруто Ви , няма нищо притеснително . Проблема не е във вашата кафемашина... :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 06 Сеп 2024, 21:27

Ето подробно за кафето и как се прави вкуса

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 28 Сеп 2024, 17:59

Трябва ми и на мен кафемашина за еспресо, която ще се ползва доста рядко, за няколко дни в месеца, гледам тези на делонги за по 150-300 лева, но не разбирам разликата, някой може ли да сподели тавака, която ще ми върши работа и да не е пикоч кафето?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 28 Сеп 2024, 18:32

От няколко месеца съм с Делонги ЕSAM6900, уж висок клас ала-бала, но не успях да настроя мелачката или толкова си може... искаше ми се още по-бавно да пуска кафето :banghead: Предишната ми машина беше почти най-ниския клас (ECAM22.110), но пускаше доста по-бавно кафето и като вкус повече ми харесваше. Само да отбележа, че кафето което използвам е едно и също.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 28 Сеп 2024, 18:45

Кафемелачката не е настроена фабрично , това се прави от потребителя . В завода само е пробвана , настройката става от врътката в бункера докато мели . Ако не е достатъчно ситно може да се настрои от вътрешния ренг на мелачката но трябва да се отвори задния капак . Иначе скороста на изтичане кафето зависи най вече от изпичането на самото кафе и смилането , после с течение на работа на машината и от задръстването на диска в дозата . Също и от пресоването на дозата . Пробвай с по голяма доза кафе и максимално ситно на мелачката .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата