Средното образование в България

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Средното образование в България

Мнение от Jordana » 07 Апр 2022, 19:27

Каквото и образование да получи човек където и да достигне в социалната Йерархия единственото важно нещо е да остане почтен . Може да нямаш образование но да си достоен член на това общество . Всичко друго е без значение .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 08 Апр 2022, 0:24

Сега малко по темата.
Смятам, че средното образование, като част от цялостната образователна система, е на доста ниско ниво.
От една страна имаме ученици и техните родителски тела, които като водата вървят по пътя на най-малкото съпротивление и обвиняват другите за личната си небрежност, нехайство и неебателност. В случая като получи отрочето слаба оценка или му се пишат всички заслужени отсъствия, се надава рев до небесата и понеже парите следват ученика(за бюджетирането на училищата) - може да се досетим какви са резултатите.
От друга страна имаме учители, част от които воинствено отказващи да влязат в крак с новостите, и една друга част, която започва работа с мотивация и желание, които посивяват с всяка година...

И от трета страна имаме децата от СМГ, ТУЕС, където има школи и клубове, действат и правят проекти на световно ниво :clap:

Колега лошо момче, няма нищо лошо детето в трети клас да рита топка, да рита крушата или да тича по корта. Супер е и трябва да го прави. Както и всеки един пълноценен човек (щото нали, след 30 масово хората са заети и не могат, нямат време, нямат енергия и се превръщат в чичковци и лелки). Това най-добре се показва с личен пример. А сега си представи, че освен това, детето има време и желание да накоди нещо и да види резултата, да си направи сам лампа с ключ с пляскане на ръце или да разбере как се движи автомобилът - как от течността на бензиновата колонка след 5 минути лети с тате на магистралата... Друга гледна точка просто, всичко си зависи от подхода и какво вижда детето. Успехи!

TheDriver написа:
driver69 написа:Извинявам се за офтопика.

....

Лично мнение - това че всеки разбира от всичко е сравнително кофти черта на манталитета ни.

Защо мислиш така?

Имал съм моменти в които съм споделял това мнение, но сега не е така

Може би се изразих не достатъчно точно, визирах в професионален план. Когато можеш нещо извън техническата ти характеристика е много трудно да не стане "айде пак ти да го направиш, че никой не го знае/може това" - въпрос на поставяне на условията, както казаха колегите.
А в личен план е супер да се интересуваш от различни неща, но просто като хоби - в работата си предпочитам да съм по-скоро тесен специалист (в смисъла на много силни познания и умения в една технология, заедно с допълващите й, и бегли/слаби до никакви в другите).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 08 Апр 2022, 3:34

Образователната система е метод за социален подбор , нищо повече . Имаш 3+ в дипломата от гимназия в малък град и с много голяма вероятност ще полагаш труд на ниско изпълнителско ниво цял живот . Образованието е начин да се отсеят способните хора които имат талант в област важна за обществото . Това са примерно университетските специалности към които такива хора се насочват .
Когнитивните способности на хората не са еднакви , в средното образование се срещат и двете крайности за едните това е тавана за другите само трамплин по социалната стълба . Социалната среда изисква поне минимум образователен ценз който индивида трябва да покрие за да се интегрира в обществото и това е средното образование . Това със спорта и коденето е част от методиката , нищо съществено просто човек трябва да разбере сам кое го влече и вероятно ще е бъдеща професия . На тая възраст човек трябва да вземе решения за следващите стъпки в живота - това е същественото , правилната следваща стъпка . Със хипер спортната активност дори е по вероятно да е обратното на интелекта , добрите спортисти имат физически дадености не само като мускулатура но и като развита мозъчна функционалност на полетата които управляват фината моторика и координация на движенията . Това най често е за сметка на други способности , но съвсем не е изключено и да върви в комплект с гениалност и способности в друга материя освен физкултурата .
Проблема е основно в хората - и учителите и във учениците . Възраста е такава че започват да действат половите хормони , оформят се вторични полови белези , появява се половия нагон и образованието отива на кино . :lol:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 08 Апр 2022, 10:54

Jordana написа: Възраста е такава че започват да действат половите хормони , оформят се вторични полови белези , появява се половия нагон и образованието отива на кино . :lol:

При теб така стана нали?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 08 Апр 2022, 11:23

Разпозна се и реши да изакаш нещо като ти сработи първосигналната нервна система ? Яснооо...често срещано , не се напрягай излишно :lol:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 15 Апр 2022, 21:55

Не знам дали е по темата, но днес бях свидетел как един баща на дете във 2ри клас каза:

“Я кАжи ся тука, какво получи ти за края на първия срок дето го завърши с 5 по всичко” :kuku:

Детето: Геймърски лаптоп за 5 бона.

Бащата доволен и наперен, взе си детето и отпраши с г класата. :ok:

Много се смях, ама после по едно време ми стана тъжно …

Та не знам в каква среда ще растат децата ни и какво образование могат изобщо да получат тук

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 15 Апр 2022, 23:13

Улицата на която живея е доста удобна за учениците, които сноват между двете училища в квартала, понеже часовете по трудово още ние като бяхме деца преди 20 години ги карахме в другото училище, та и до сега всеки ден минават групи по 6-7 парчета. Преди няколко дни ми беше останало време от обедната почивка и реших да погледам през прозореца да ми отпочинат очите. Та гледам си аз и се появи поредната група келеши с пици в ръка, като един беше си взел и някакъв монстър или нещо подобно в кенче и най-нагло го хвърли на земята. Преди няколко месеца беше превалял снежец, предния капак на бмв-то беше чудно изрисуван с мъжки достойнства. Явно си нямат, та ги рисуват да видят как изглеждат поне.

Наумил съм си да правя оборка на междублоковото пространство в най-скоро време. И съм сигурен, че малките нагли боклуци ще продължат да си хвърлят опаковките от храна по улицата и ако им направя забележка, по всяка вероятност ще си намеря колата надрана или с нещо счупено..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 16 Апр 2022, 7:59

Недей така , това са бунтарите които ще свалят киро от власт след 4 години . Ще строшат на статуквото краката така да се каже .. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Апр 2022, 9:49

Никъде по света нямат 7-8 часа почти всеки ден още от 7 клас.
И накрая пак масово с 3 на матурите и хабер няма от нищо.
Трябва до 8 клас да е общото и след това да отпадат предмети според профилирането. Не може всички да учат всичко, да имат 7-8 часа и накрая ефекта е 0.
Също не знам някъде от 6 клас масово на уроци поне по половината предмети.
Даскалите масово ходят да си вземат заплатите и не ги интересува нищо, като свободен час е в 90% от случаите.
Всеки говори, смее се, клипове и пр.

Да сте чували някой да повтаря или да ходи на изпит, освен ако изобщо не се е появявал в клас??

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 16 Апр 2022, 15:01

Ако учителя остави някой на поправка или да повтори годината си създава само ядове и разправии с родители и директор, обяснения пред регионалния инспекторат, писане на индивидуални програми и всякакви други простотии, да не говорим за провалената лятна отпуска. И всичко това заради някакво леке с родители лекета, за 1000 лв заплата.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Апр 2022, 16:59

Това мантра я знаем всички и важи за всичко тук, затова сме на този хал и е заслужено.
Всеки е недооценен, не му се занимава-работи и т.н. оправдания, ама седи да взима заплата

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Яну 2023, 12:18

Ще вдигна малко тази тема, понеже вярвам училището е фактор за това.

https://youtube.com/shorts/D3IvFs9x6a4?feature=share

Изображение

И по мои наблюдения, хората над 50 (които се предполага да са на ръководни позиции) масово не знаят никакъв чужд език :wave: При тях не повече от 15-20% говорят чужд език. Помнят някакви думички на руски и до там.

Истината е, че език не се учи за 3 месеца, а ако не ти е основно занимание... трябват години. Т.е. ако до 12 клас не си научил, след това става доста по-трудно и изисква сериозни усилия да съчетаваш с университет, работа, семейство и т.н. Нашият език не се говори в нито една чужда страна и според мен сериозно трябва да се наблегне на това. Да, вероятно ще засили още повече миграцията, но не е добро решение да си стоим прости :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 13 Яну 2023, 13:42

По принцип не е никак лошо да говориш чужди езици, но ако не ти трябват ежедневно не е лесно да ги поддържаш.

Аз съм учил доста години немски - никога не ми е трябвал, в момента не бих могъл да водя нормален разговор с немец примерно. Учил съм и португалски, трябваше ми за 20 дни и то беше много базово ниво, също нищо не си спомням. Английския го ползвам ежедневно от 10ти клас, мога спокойно да живея във англоговоряща държава. Имам позната италианка, премести се тук, научи български.

Честно казано 3 езика чужди, тоест общо 4 ми идват туу мъч.
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 13 Яну 2023, 14:13

drifty написа:Честно казано 3 езика чужди, тоест общо 4 ми идват туу мъч.

Особено ако се говорят само в една страна и няма да го ползваш вероятно никога.
drifty написа:Имам позната италианка, премести се тук, научи български.

:ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 16 Яну 2023, 12:21

Най обичам в някоя компания, дето работата не е свързана с чужденци да искат чужд език, ей така, щото некакси по-престижно!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата