Средното образование в България
Модератор: Общи модератори
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Re: Средното образование в България
TNT написа:Ще вдигна малко тази тема, понеже вярвам училището е фактор за това.
https://youtube.com/shorts/D3IvFs9x6a4?feature=share
И по мои наблюдения, хората над 50 (които се предполага да са на ръководни позиции) масово не знаят никакъв чужд езикПри тях не повече от 15-20% говорят чужд език. Помнят някакви думички на руски и до там.
Истината е, че език не се учи за 3 месеца, а ако не ти е основно занимание... трябват години. Т.е. ако до 12 клас не си научил, след това става доста по-трудно и изисква сериозни усилия да съчетаваш с университет, работа, семейство и т.н. Нашият език не се говори в нито една чужда страна и според мен сериозно трябва да се наблегне на това. Да, вероятно ще засили още повече миграцията, но не е добро решение да си стоим прости
Да седим прости а

Литва примерно, кои са им чуждите езици които говорат ?руски , латвийски и английски.
Кипърците .... гръцки , турски ... английски
Холандците .... немски , френски и английски ... може би и малко италянски ...

На англичаните кои са им чуждите езици , я звънни на шефовете си от ЛЪндЪн (

Австриеца - немскии, английски и .... швейцарски

Французина - английски , белгийски и швейцарски

Аз имам два чужди езика между другото - немски и македонски ... голям зор докато ги науча , особено втроия

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
И това по какъв начин променя факта, че Ганьо масово не може да си поръча и кафе извън страната ? Да не говорим за бизнес кореспонденция
При нас от този процент... какъв е на турци, които говорят и български ?
Излиза, че всички говорят английски и могат да намерят общ език помежду си, а при нас масово е шок. Туристи в България как се чувстват ? 

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
TNT написа:трябват години. Т.е. ако до 12 клас не си научил, след това става доста по-трудно и изисква сериозни усилия да съчетаваш с университет, работа, семейство и т.н.
Абсолютно невярно е това съждение. Казвам го от личен опит. Иначе всеки средностатистически сиганин в България знае поне два езика...

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
...но единия от двата винаги го владее посредствено даже не разговорно. Иначе всеки средностатистически сиганин в България знае поне два езика...

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
TNT написа:И това по какъв начин променя факта, че Ганьо масово не може да си поръча и кафе извън страната ? Да не говорим за бизнес кореспонденцияПри нас от този процент... какъв е на турци, които говорят и български ?
Излиза, че всички говорят английски и могат да намерят общ език помежду си, а при нас масово е шок. Туристи в България как се чувстват ?
Няма факти за променяне бе образ.Джон също не може да си ръча кафе на слънчака , ако сервитьорката реши да се прави на националистка.
Това че не знаеш език = прост , не е факт , а глупост която си изръсил във форума с цел да се подлизурстваш на някой.Тва не е факт , капиш?

- TNT
- младши ентусиаст
-
Провери си само грешките в двата реда и пак го повтори
Да знаеш чужди езици може да се счете за по-високо образование. Ако искаме да се стремим към развита и образована държава, трябва да може да общуваме с други нации. Сервитьорката на Слънчака, като се прави на националистка, следващия път Джон ще седне на съседното заведение.
На последните места сме по владеене на чужди езици, по четене на книги, по финансова грамотност... по всичко свързано с образование
Да, има една малка част, които правят направо чудеса с наличното, но това не променя общата картинка.

Да знаеш чужди езици може да се счете за по-високо образование. Ако искаме да се стремим към развита и образована държава, трябва да може да общуваме с други нации. Сервитьорката на Слънчака, като се прави на националистка, следващия път Джон ще седне на съседното заведение.
На последните места сме по владеене на чужди езици, по четене на книги, по финансова грамотност... по всичко свързано с образование

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
I rest my case.... 

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
TNT написа:Провери си само грешките в двата реда и пак го повтори![]()
Да знаеш чужди езици мо а държава, трябва да може да же да се счете за по-високо образование. Ако искаме да се стремим към развита и образована държава, трябва да може да общуваме с други нации. Сервитьорката на Слънчака, като се прави на националистка, следващия път Джон ще седне на съседното заведение.
На последните места сме по владеене на чужди езици, по четене на книги, по финансова грамотност... по всичко свързано с образованиеДа, има една малка част, които правят направо чудеса с наличното, но това не променя общата картинка.
Ааа тва за по-високото образование вече е друга приказка.Не е като да ги приравняваш с думата “прост” , нал тъй?
Ся поведението да обсъдим , искаш ли?
Джон викаш , ще смени заведението , като не му ходят по гайдата.Защо?

- TNT
- младши ентусиаст
-
Понеже ще получи по-добро обслужване в съседното - говорят разбираем за него език. Елементарно е. Ти, ако отидеш в Аржентина... и в едното заведение мякат само на испански, а в другото има една българка... къде ще разбереш по какъв начин ти приготвят ястието и кО е туй нЯщо в сметката ?
Пример. Има завод в България с чужди машини. Идват чужди специалисти за обучение/решаване на проблем/даване на акъл. Тук никой не разбира какво говорят ? В същата фирма българи отиват във Франция примерно. Не говорят френски, французите не говорят български. Опитват се да говорят на английски, ама от графиката по-горе се разбира, че Ганьо и английски не знае. Както по-назад споменаха, голяма част от населението и с българският се затруднява
С логиката "Джон като знае чужди езици, пак не успя да си купи кафе в Слънчака", не виждам как в страната ще започне масово да се прави нещо по-сериозно.
Пример. Има завод в България с чужди машини. Идват чужди специалисти за обучение/решаване на проблем/даване на акъл. Тук никой не разбира какво говорят ? В същата фирма българи отиват във Франция примерно. Не говорят френски, французите не говорят български. Опитват се да говорят на английски, ама от графиката по-горе се разбира, че Ганьо и английски не знае. Както по-назад споменаха, голяма част от населението и с българският се затруднява

С логиката "Джон като знае чужди езици, пак не успя да си купи кафе в Слънчака", не виждам как в страната ще започне масово да се прави нещо по-сериозно.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
И каква е файдата да знаеш език ако няма да го ползваш?
Няма корелация не знам език = прост или глупав.
И аз не знам английски, поне не и свободно, и ? Не ми трябва в ежедневието, за където ми трябва се оправям. Няма лошо да знаеш езици, ама в никакъв случай това, че не знаеш не те прави по-глупав от тоя дето знае. Руски знам примерно - убий ме да ти говоря на руски - не мога. Разбирам всичко, чета на руски, по ютубата всяка вечер слушам документални филми, обаче да го говоря съм забравил. С гръцкия е същото доколкото го знам и него. Него па само кат ида на море за 10 дена го опреснявам
))
Средното учехме френски, познай па дали помня нещо освен двор и здравей.
ПП Та забравих да напиша...както не знам език така имам 2 висшета. Не го пиша за хвалене, а за пример , че едното си няма нищо общо с другото.
Няма корелация не знам език = прост или глупав.
И аз не знам английски, поне не и свободно, и ? Не ми трябва в ежедневието, за където ми трябва се оправям. Няма лошо да знаеш езици, ама в никакъв случай това, че не знаеш не те прави по-глупав от тоя дето знае. Руски знам примерно - убий ме да ти говоря на руски - не мога. Разбирам всичко, чета на руски, по ютубата всяка вечер слушам документални филми, обаче да го говоря съм забравил. С гръцкия е същото доколкото го знам и него. Него па само кат ида на море за 10 дена го опреснявам

Средното учехме френски, познай па дали помня нещо освен двор и здравей.
ПП Та забравих да напиша...както не знам език така имам 2 висшета. Не го пиша за хвалене, а за пример , че едното си няма нищо общо с другото.
Последна промяна Моджо на 17 Яну 2023, 15:44, променена общо 1 път
Хм,хм...
- TNT
- младши ентусиаст
-
А защо трябва да ти трябва на ежедневна база, че да е нужно
Сигурен съм, че не ти трябва ежедневно и да плуваш, ама е полезно умение 
Ясно защо цялото ни образование е на тоя хал поне. На нас образование не ни трябва, ние си знаем
По всяка тема.
https://www.investor.bg/a/128-drugi/206 ... o-gramotni

Ясно защо цялото ни образование е на тоя хал поне. На нас образование не ни трябва, ние си знаем

https://www.investor.bg/a/128-drugi/206 ... o-gramotni
Само 35% от българите са финансово грамотни. България е на 72-ро място от 144 държави в света и значително под средното ниво за ЕС

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Ма няма връзка едното с друго бре, ТНТ. Ти го изкарваш, че ако не знаеш език си глупав. Ми не е така.
Едно време и аз мислех, че колко повече знаеш толко по-убаво.
Вече не мисля така.
Безмисленото пълнене на главата с всекакви щуротии , освен че ще имаш богата обща култура да речем, друга полза нема.
Бъди си прост за всичко останало, освен за това, което вършиш където знай всичко.
Това ми е новата философия. Ма не знам къде е Аржентина или колко щата има Сащ /че снощи каката това учи, колко щата имало в САЩ. Жизненоважна информация е това, къ./...голем праз.
Образованието трябва да еволюира нанякъде , си мисля. Вече сериозно. Едно време сме учили щото няма откъде от друго място да го знаеш. Треа да идеш в библиотеката. Ся не е така, нали ?
Половината от глупостите дето ги учат могат да отпаднат и да го заменят с нещо друго. Може и да е образование, може да е възпитание, християнство ако щеш, такива неща. А като ти потрябва да знаеш колко щата имало ще си видиш в гугъло.
Едно време и аз мислех, че колко повече знаеш толко по-убаво.
Вече не мисля така.
Безмисленото пълнене на главата с всекакви щуротии , освен че ще имаш богата обща култура да речем, друга полза нема.
Бъди си прост за всичко останало, освен за това, което вършиш където знай всичко.
Това ми е новата философия. Ма не знам къде е Аржентина или колко щата има Сащ /че снощи каката това учи, колко щата имало в САЩ. Жизненоважна информация е това, къ./...голем праз.
Образованието трябва да еволюира нанякъде , си мисля. Вече сериозно. Едно време сме учили щото няма откъде от друго място да го знаеш. Треа да идеш в библиотеката. Ся не е така, нали ?
Половината от глупостите дето ги учат могат да отпаднат и да го заменят с нещо друго. Може и да е образование, може да е възпитание, християнство ако щеш, такива неща. А като ти потрябва да знаеш колко щата имало ще си видиш в гугъло.
Последна промяна Моджо на 17 Яну 2023, 15:54, променена общо 1 път
Хм,хм...
- TNT
- младши ентусиаст
-
Т.е. смяташ факта, че сме на последните места по всякакви измерители за образование, не ни прави прости ?
И Швеция, Дания, Норвегия и Швейцария няма общо, че са толкова развити с това, че са финансово грамотни и говорят по няколко езика ?

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Да, няма никаква връзка с това финансово грамотни ли са и колко езика говорят. Ама абсолютно никаква няма.
Никой не те спира да учиш ако ти се учи и то не в училище.
Проблема е че не им се учи масово, а нашите програми са откак помня едно безкрайно зубрене на неща, които след 1 месец и ако ти е минало класното или изпита си ги забравил.
Да не говорим, че не се профилира по никакъв начин. Ако ме влече литературата няма нужда да имам 6 по математика,нали?
Ама ако нямаш 6 /5,4/е проблем. И така.
Едно време сме били "по-умни"...ма не сме били.
Никой не те спира да учиш ако ти се учи и то не в училище.
Проблема е че не им се учи масово, а нашите програми са откак помня едно безкрайно зубрене на неща, които след 1 месец и ако ти е минало класното или изпита си ги забравил.
Да не говорим, че не се профилира по никакъв начин. Ако ме влече литературата няма нужда да имам 6 по математика,нали?
Ама ако нямаш 6 /5,4/е проблем. И така.
Едно време сме били "по-умни"...ма не сме били.
Последна промяна Моджо на 17 Яну 2023, 16:02, променена общо 4 пъти
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
нали българите бяха най-умните в света, това от как свят светува го слушам.