България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Искам да отбележа, че съвсем дружелюбно се заяждам. Последно не разбрах дневните на 30% през деня ли ти пречат или вечерното шофиране? А относно коментарите горе (или от другата тема) ... да рабирам ли, че в Канада са по-кьорави хората? Явно там дневните не пречат а тук да.drago_pavlov написа:ceco_kd написа: не Ви знам ...
...Но след 4-5 часа нощно шофиране в БГ все едно съм заварявал без маска...
Не ме разбирайте погрешно, ситуацията тук е трагична къде заради инфраструктура къде заради хората. Обаче това постоянно хленчене как някой трябва да мисли вместо нас, защото видиш ли не може да преценяваме ... не се притеснявайте. Така или иначе работата отива натам, че ще ни наденат хомота във всеки един аспект на живота и шофирането няма да е изключение. От къде този зор да не си използвате главите а някой друг да го прави вместо вас - не знам. Или за някои може а за други не? Щото утре ако изпляскат някоя върховна простотия сигурно ще нададете вой до небесата. Ами той мисли вместо вас човека понеже е сметнал, че не можете (нямате право) да преценявате конкретното нещо.
И малко по темата. Съвсем сериозно ми е интересен въпроса от човешка гледна точка за дневните светлини тук и в Канада. Как там са преценили, че няма проблем а тук скачате като ощипани моми? Хората ли са други, че не им пречи или що? И смятате ли това за сериозна пречка при шофирането, че го нареждате редом с китайски ксенон на рефлекторен фар през нощта?
С X5-цата ме виждат от майната си. Като цяло много рядко някой да не ме види и да ме засече. Отдавам го, че е по-високо, не от US дневните (% дълги). На жената CLA-то ниско и на модерни бели дневни LED светлини, като седна да карам направо полудявам, все едно не съм на пътя. Хората масово не си гледат огледалата в БГ и чакат няква светкавица да ги удари от там.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
b00st написа:Отдавам го, че е по-високо, не от US дневните (% дълги).
в никакъв случай "не е", защото им светиш в очите...

You said: "Time will change!" What if it changes you?
drago_pavlov написа:ceco_kd написа: не Ви знам като карате къде гледате, ама явно прекалено разширен поглед имате върху пътната обстановка......
Не те знам колко караш, но ако правиш 40-50к км на година и ти ще имаш разширен поглед...
То и аз ако карам по 2 км на ден от вкъщи до работа изобщо няма да ми пука кой, как и с какво свети... Но след 4-5 часа нощно шофиране в БГ все едно съм заварявал без маска...
в щатите е същото... пълно е с китайски ксенони на рефлектор... и е досадно и доста опасно... което е най- тъжното е че всичките тези хора са дали пари за да слагат по- малко светлина (сравнено със сток) където се брои- на платното и повече където не е от значение - по дърветата и в небето...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
spirco написа:Последно не разбрах дневните на 30% през деня ли ти пречат или вечерното шофиране?
Трябва да си избера едно от двете ли? Не може и двете да ме дразнят?
spirco написа:А относно коментарите горе (или от другата тема) ... да рабирам ли, че в Канада са по-кьорави хората? Явно там дневните не пречат а тук да.
Не знам как е в Канада (ама като чета форума трябва да е мега зле

Та там може и да не е голяма драма като тоя в насрещното или не го виждаш или е на 50 метра от теб...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Прав си, за това не се бях замислял. Но все пак не е като да не си карам колата. И аз като други колеги съм срещал въпросните е39, е46 и Х5 и не виждам проблем. Често карат през деня и на чисто дълги - това вече дразни обаче в светъл ден ... дразни малко. Не се сърдете обаче според мен конкретно дневните светлини (под каквато и да е форма нерегламентирана в закона) дразнят гражданското ви его а не очите. Това е лично мнения така, че не искам точно заради това да става дискусия и то неприятна такава.drago_pavlov написа:Не знам как е в Канада ...
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Мен ме дразнят най-много (и са ми смешни) които карат с вкл. фарове за мъгла, когато няма никаква мъгла или през деня
и с ксенон на рефлектори .... Не знам точно за какви дневни говорите, но на повечето нови коли днвните не могат да се изключват, а и не ме дразнят.

- vicho
- старши ентусиаст
-
Exclusive89 написа:но на повечето нови коли днвните не могат да се изключват, а и не ме дразнят.
Нормално да не те дразнят, защото са направени да светят на 1 метър пред колата, а не като дългите на 200++ метра на нивото на автомобила

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Exclusive89 написа:Мен ме дразнят най-много (и са ми смешни) които карат с вкл. фарове за мъгла, когато няма никаква мъгла или през деня![]()
С тоя на стоповете, особено за магистрала си е задължителен

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Exclusive89 написа:Мен ме дразнят най-много (и са ми смешни) които карат с вкл. фарове за мъгла, когато няма никаква мъгла или през деня
И ейнджъл айс задължително в комбинация с фаровете за мъгла. Мноо яко, брат, явно качва коне

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Petrolhead
- Потребител
-
Случка от преди малко. Двулентов път, натоварен, изкачат и пешаци и животни и трактори и велосипеди, гаден асфалт, наклон нагоре, тъмно. Пътят е сравнително прав, но има плавен завой и след него пак е прав. Завоят е обрасъл и не се вижда какво има след него, но не е остър и може да се мине бързо.
Карам със 100, има кола пред мен и след нея е завоят, пускам газта, че нищо не се вижда и не знам какъв пилот се спуска отгоре. Връхлита ни Фокус от първите, кара със 160, изпреварва без абсолютно никаква идея какво има пред него.
2 минути и половина по-късно спирам до него пред селския магазин. 2ма тийнеджъри и възрастната им майка на задната седалка. Първо обясних на жената, че сина й е олигофрен, после успях да хвана и самият наследник на льоб. Според него нямало проблем, не се виждало в завоя ама щял да види ако има фарове отсреща.
Споделих му, какъв е проблемът да изпреварва там с такива скорости. Нищо не разбра
Карам със 100, има кола пред мен и след нея е завоят, пускам газта, че нищо не се вижда и не знам какъв пилот се спуска отгоре. Връхлита ни Фокус от първите, кара със 160, изпреварва без абсолютно никаква идея какво има пред него.
2 минути и половина по-късно спирам до него пред селския магазин. 2ма тийнеджъри и възрастната им майка на задната седалка. Първо обясних на жената, че сина й е олигофрен, после успях да хвана и самият наследник на льоб. Според него нямало проблем, не се виждало в завоя ама щял да види ако има фарове отсреща.
Споделих му, какъв е проблемът да изпреварва там с такива скорости. Нищо не разбра
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Мисли се за такират, върти клечката, хили се

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Сутринта приятелката ми ме кара на работа. Слизаме от Г.М. Димитров и влизаме в 4-ти км зад едно пежо заедно, карано от жена.
И двете коли се намират в 3-тата лента за движение(нямаше коли зад нас). Веднага след преминаването на отбивката за качване на Цариградско пускаме десен мигач, защото ще се пускаме посока Арена Армеец. Колата пред нас пуска ДЕСЕН мигач, минава в ЛЯВА лента. Приятелката ми се изравнява с нея и тя почва да ни натиска и свири, защото няма място за нея при напускане на кръговото. Аз вътре направо шах
И двете коли се намират в 3-тата лента за движение(нямаше коли зад нас). Веднага след преминаването на отбивката за качване на Цариградско пускаме десен мигач, защото ще се пускаме посока Арена Армеец. Колата пред нас пуска ДЕСЕН мигач, минава в ЛЯВА лента. Приятелката ми се изравнява с нея и тя почва да ни натиска и свири, защото няма място за нея при напускане на кръговото. Аз вътре направо шах

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Българските преценячи са навсякъде
Приматско подобие на народ сме си, да го еВа...
Скапана сган, нагла и мизерна...
https://offnews.bg/sviat/22-godishen-balgarin-zakasa-s-mertcedes-v-piasatcite-na-plazh-nomer-789203.html

Приматско подобие на народ сме си, да го еВа...

https://offnews.bg/sviat/22-godishen-balgarin-zakasa-s-mertcedes-v-piasatcite-na-plazh-nomer-789203.html
22-годишен българин е навлязъл с „Мерцедес“ на смятания за най-красив по балтийското крайбрежие на Полша плаж в Дембки, съобщи младши аспирант Лукаш Бжежински от комендатурата на полицията в град Пуцк.
Очаква го 1000 евро глоба!
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- vicho
- старши ентусиаст
-
на т'слата дръжката