Ток vs дизел vs бензин и как започна всичко
Модератор: Общи модератори
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Re: Ток vs дизел vs бензин и как започна всичко
Все пак Кларксън е институция, а Тесла са просто производител на ел.мпс-та 
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Кларксън е интеречия общо взето. Да не забравяме, че най-бързите, най-скъпите и най-луксозните коли са британските.
https://clubs1.bg/news/liebherr-razrabo ... ni-emisii/
Явно извън нормалните МПС-та някакви такива ги мислят.
https://clubs1.bg/news/liebherr-razrabo ... ni-emisii/
Явно извън нормалните МПС-та някакви такива ги мислят.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
В топ 10 на най-продаваните таралясници(това трудно може да го наречеш кола)в Европа, няма нито една електричка. Изненадани?
Прави впечатление разбира се как са само миксери. ГоУфо обаче винаги е там, който все пак минава за кола.
https://fakti.bg/avto/966833-v-top-10-n ... erat-e-nov
Прави впечатление разбира се как са само миксери. ГоУфо обаче винаги е там, който все пак минава за кола.
https://fakti.bg/avto/966833-v-top-10-n ... erat-e-nov
Замесен съм в това местно алиено от началото по няколко вектора и това е бъдещето на автомобилния дизайн и производство. Самите бегачки са за показно, технологиите ще се появяват в цивилни масово произведени коли в идните години.
Но в случая, изцяло къстъм 2.9 V8TT с 950кс и 11К оборота с 300кс електрика на 1600кг и най-извънземната платформа

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Замъглява ли си километража като почне да набира с тези 950кс ? 
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Ако направят комби да ми се обадят, може да си купя.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
https://www.facebook.com/reel/1553151932505568
Тея китайци знам, че ръждясват, ама чак никва никва защита ли нямат

Тея китайци знам, че ръждясват, ама чак никва никва защита ли нямат

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Спестили са от ламарина за да са по-леки, че с батерията много тежат и като даде газ тока свършва.
След толкова месеци какво стана с проблема със старите батерии, решихме ли го? Къде, какво, кога, колко?
След толкова месеци какво стана с проблема със старите батерии, решихме ли го? Къде, какво, кога, колко?
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Тия произвеждат 90% ДВГ-та бе, такива и продават основно тука. Не знам защо си мислиш, че щом е китаец значи трябва да е на ток
Колкото до батериите, решен в въпросът с тях - 99% от нея може да се рециклира. Освен това най-вероятно не можете да си представите живота на една такава батерия колко много е. Да кажем, че за 10 години в кола сдаде багажа до толкова, че от примерно 75кВч стане 50. Тогава най-вероятно ако шасито още не се е разпаднало, щото за тая деградация и километрите ще са много сериозни, собсвтеника може и да я смени с нова. И в двата варианта тая батерия има още много живот в нея, просто не в кола. Щото ако я забиеш като стационарна ще върши прекрасна работа, защото тогава плътността не е толкова важна. За тия 50кВч са ми повече от два дни в най-големия студ абсолютно автономия, на някой дето не се топли на ток сигурно му е седмица. А все повече ще се ползват солари в комбинация с батерии. Тва ѝ дава още едни 20 години втори живот на тая батерия. След което вече 99% от нея може да се направи на нова. Това е друго което повече хора не разбират, да ресурсите за една батерия са трудни и мръсни за добив, но веднъж добити може да се ползват практически вечно с много по-нисък отпечатък от добива.
Колкото до батериите, решен в въпросът с тях - 99% от нея може да се рециклира. Освен това най-вероятно не можете да си представите живота на една такава батерия колко много е. Да кажем, че за 10 години в кола сдаде багажа до толкова, че от примерно 75кВч стане 50. Тогава най-вероятно ако шасито още не се е разпаднало, щото за тая деградация и километрите ще са много сериозни, собсвтеника може и да я смени с нова. И в двата варианта тая батерия има още много живот в нея, просто не в кола. Щото ако я забиеш като стационарна ще върши прекрасна работа, защото тогава плътността не е толкова важна. За тия 50кВч са ми повече от два дни в най-големия студ абсолютно автономия, на някой дето не се топли на ток сигурно му е седмица. А все повече ще се ползват солари в комбинация с батерии. Тва ѝ дава още едни 20 години втори живот на тая батерия. След което вече 99% от нея може да се направи на нова. Това е друго което повече хора не разбират, да ресурсите за една батерия са трудни и мръсни за добив, но веднъж добити може да се ползват практически вечно с много по-нисък отпечатък от добива.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
TNT написа:Тея китайци знам, че ръждясват, ама чак никва никва защита ли нямат
Не само китайците , почти всичкото нов автомобил е само на грунд от ваната и толкоз.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Скъп явно им идва битума
. За китайските коли ръждата е ясна, коли на 5-6 месеца след 1 зима отдолу са лисици, при 0-вото обслужване течностите в скорстни кутии, дифове, раздатки още от завода количеството е в по-малко. Хонда от години са най-големия производител на ДВГ , 2024 близо 27 мил броя...от мотоциклети до косачки за трева.
. За китайските коли ръждата е ясна, коли на 5-6 месеца след 1 зима отдолу са лисици, при 0-вото обслужване течностите в скорстни кутии, дифове, раздатки още от завода количеството е в по-малко. Хонда от години са най-големия производител на ДВГ , 2024 близо 27 мил броя...от мотоциклети до косачки за трева.- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
ЕК планира да се откаже от пълната забрана за продажба на коли с двигател с вътрешно горене
https://www.investor.bg/a/444-novini/42 ... hno-gorene
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Top Gun Maverick написа:Че какво да ги чакат и сега ги вземат малко ударени. Скоро един познат ми се кефи с такава, разбила му представата за времето. Кара я с НИКАКВИ гуми. Викам му абе човек, тоя торк ще пръсне тая гума ако я засилиш повече от половин старт...да без трябва да ги сменя. Още си кара с тях. Отделно отзад в едната част е ударена, така си я кара още, вече няколко месеца.Че даже толкова му беше разбила представата, че не повярва като му казах, че над 200 сериозно омалява тази кола сравнимо с някаква с близка мощност бензинова. Не знаеше, викам му от старт доста ще дърпа, ама като му пратих клип с 1000 коня актуалното М3/4 дори аз се изненадах как още от старта бензина не се дава. За после няма какво да говорим. И като нямаше какво да каже...мани ги тия изцедени до последния кон М-ки.
Викам какво да ги махам, аз и стокова си я предпочитам, поне има нещо живо в тая кола, не е стерилна и като удариш няколко пъти кик даун на няколко отсечки, не се налага да спираш да зареждаш. Да, скоро може всички да караме електрички, ама докато може ще се кефим на ДВГ.
То ставаше дума за аналогична мощност, че бензина още има какво да предложи. Ако намалят теглото на електричките, ще станат още по-бързи. Ама пък доста бързо спират.
![]()
https://youtu.be/siVI-x8sdS4?t=559
alx написа:Това да пада по очи след 200км не съм го забелязал… но без трак пакета са ограничени на 155 мили- моята на една писта в Мексико така се ускоряваше още като се удари в ограничителя, че видях за момент 175 преди да ме върне назад…
Но съм забелязал, че ако батерията е под 1/3 е една идея по- бавна… въпреки, че това не е документирано никъде.
Също знам съвсем отговорно, че всяка тотална щета Тесла е ограничена до някаква степен от фирмата. Колко? Не знам. Но знам, че ги “пипат” дистанционно като отидат при застрахователите.
За 1000 коня бензинова кола- да… на кантар са ужким ама две неща- 1000 коня електричка се държи като 100 коньовата малолитражка - няма драма.. ама е 9 секундна кола. 1000 коньовия тунингован бензин е… бомба със закъснител освен ако не е фабрична 1000 коня ама там нещата стават други и … пак е драма. Второто е че в реалния свят Теслата просто е неуязвима. Няма предавки надолу, няма да се бориш за сцепление (щото 1000 коньовия тунинг е най- вероятно на задно)… и така. Аз мога да карам общо взето каквото си представиш ама… ежедневната ми е Плад-а. И така. Отплеснахме се …
Как на задно ще излита така като това М3?
Не си забелязал, че изостава във високите скорости тока? Или не си ги вдигал, или не си сравнявал, или не си гледал видеа. Ама това е като другото малко, щом това М3/4 прави такъв старт от нула, няма как да е на задно. Че те фабрично му дават 3 и нищо отгоре при 510 коня, какво остава за двойна мощност.
За мен беше изненада дори от старт как в някакъв старт върви с тока.
А изоставането на електричката във високите скорости би било още по-осезаемо ако тука беше V8 на БМВ с 1000 коня в М5 или М8 защото все пак М4 е 3.0. Мен ме изненада преди дървото на тока при спиране въпреки разликата в килограмите, но явно това си е предимство на ел. колите заради усилието от ел. моторите.
Но да, със сигурност 1000 коня бензин е скъпо удоволствие. Но при тази платформа можеш да си го караш и на далеч по-занижени стойности през 99% от времето и пак казвам, много държи на бой.
1000 кона са си 1000 кона на каквато и да е платформа, разликата между двг и ток, е че на никой не му пука за тока.