Препоръчайте кафемашина за еспресо
Модератор: Общи модератори
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Re: Препоръчайте кафемашина за еспресо
Е тя мелачката се настройва спрямо кафето, като се смени кафето, марката и вида имам предвид, ще трябва пренастройка ясно е.
Много хора си купуват автомати и не могат да ги настроят адекватно. Не веднъж съм виждал машини дето хората не са доволни и не е защото е лоша машината, а просто защото не е настроена както трябва.
Много хора си купуват автомати и не могат да ги настроят адекватно. Не веднъж съм виждал машини дето хората не са доволни и не е защото е лоша машината, а просто защото не е настроена както трябва.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ако се използва кафе с най-малките и плътни зърна и след това с големи и леки зърна, може да се каже, че на макс с едрите и на мин с дребните, количеството ще е едно и също като тегло.
Това е така, защото те не мерят тегло, а като въртиш увеличаваш времето на мелене само.
Ама за 2сек може да минат 5 или 8 грама, а това зависи от плътността на зърната, която е различна.
Това е само отчасти вярно , мелачката затова се регулира колко ситно да мели а количеството кафе се регулира отделно . Някои твърдят че делонгито се донастройва сама към зададеното количество ако се смени кафето , не ми се вярва да е чак толкова прецизна . Но е факт таблетката си е една и съща с различни видове кафе , тоест машината е силно толерантна към различни видове кафе и няма особени грижи с това .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
По въпроса за мелачките на автоматите , има две разновидности основно - с метални ножове и с керамични . С течение на годините и ревизията на машината може да има разлика в дизайна на самите ножове в един и същи модел . Производителите на мелници за кафе автомати не са много , основно слагат johnson в най различни варианти и то не само в автоматите . При по скъпите машини на една марка може да има варианти на мелницата с ръчна регулация тая класическата врътка в контейнера за кафе . Може да бъде и автоматична , стъпков мотор върти врътката като положението се задава от менюто . Зависи колко електроника са натъпкали в машината . Като цяло един дол дренки са всичките малки мелници от този тип за вграждане при всички кафе автомати . При делонги мелницата се донастройва сама от електрониката , не е само от времето което работи . При работа на мелницата според товара който създава кафето върху мотора машината се опитва да се настрои към вече зададеното количество кафе . Тоест ако смените кафето ще се промени и времето на работа на мелницата в някава степен като целта е да се запази количеството кафе като грамаж . Заради този фичър делонгито са непретенциозни към кафето което се ползва , при други марки не знам дали го има това . Естествено при много големи отклонения в качеството на кафето или неподходящо за домашна машинка кафе може да има аномалии в работата на мелничката . От моя опит с тия машинки и това което съм коментирал с разни майстори кафето за домашен автомат трябва да е със ситни до среден размер зърна за предпочитане , едрото кафе не е подходящо за домашни машинки . Силно препеченото кафе също не е добро , подходящото за автомат кафе трябва да е с малки зърна с еднакъв размер , прясно изпечено да не е старо , да не е влажно , средно изпечено с мазен лъскав цвят .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Има ли някой колега със Sage?
Отдавна искам да взема наистина хубава машина за вкъщи, с жената сме фенове и на еспресо, и на капучино. Всички казват, че това е върховата машина, та ми е интересно дали има някой да сподели впечатления от първа ръка?
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Отдавна искам да взема наистина хубава машина за вкъщи, с жената сме фенове и на еспресо, и на капучино. Всички казват, че това е върховата машина, та ми е интересно дали има някой да сподели впечатления от първа ръка?
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Нищо върховно няма в Sage, не знам какво са чувал.
Аз съм имал 3 Sage-a - Barista express, express impress и старото куче Dual boiler. Не знам какво те интересува но не са нещо изключително... от тия 3те само Dual boiler-a не е кухненски апарат ами дефакто машина 
Ако търсиш да закупиш нещо бих заложил на бамбино с висок клас мелачка (niche zero, eureka mignon, нещо с вградена везна, или някоя ръчна машина 1zpresso).

Ако търсиш да закупиш нещо бих заложил на бамбино с висок клас мелачка (niche zero, eureka mignon, нещо с вградена везна, или някоя ръчна машина 1zpresso).
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
След 15г.вярна служба саекото вкъщи започна да се предава и сервизирането не помага особено, та се оглеждам за автомат. Ако беше само за мен, щеше да е ръчна машина, но я ползват всички. Не съм се ровил скоро, ако ви е попадало нещо интересно до около 1500лв, ще съм благодарен да споделите. Бях харесал Saeco GranAroma, но не съм се задълбочавал.
Never mistake motion for action...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Само два варианта са за домашен автомат , делонги или jura . Като за jura нямам преки впечатления за разлика от другите , пиша каквото съм прочел тука в темата като мнения и специализираните форуми . Делонгито между базовите магнифика и по скъпите варианти няма особена разлика в кафето . Кафе групата е почти идентична така че няма как да има разлика . По скъпите са с повече електроника тъч дисплеи мултиклапани без врътки и ориентирани повече към капучино . Евентуално може да имат бонуси като двоен бойлер или автоматична настройка на мелницата . Ако не е акцента върху капучиното и по евтините делонгита вършат същата работа за еспресо . Сайко филипс бош чист китай чуплива посредствена ширпотреба , крупс е боклука на боклуците с невероятни претенции без покритие . Мелита мисля че е същото като боша . По принцип всяка машина дори най здравата издържа около 5-6 години без никаква подръжка с едното миене и делакциниране чат пат . От там нататък си трябва сервизно обслужване с разглобяване подмяна на разни гумички и т.н за да бъде в топ форма . Иначе бавно почва да умира докато един ден спре да работи тотално . Няма нищо вечно на тоя свят .
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Аз бих дебнел за Jura E6 в този ценови диапазон
Няколко мои приятели имат такива вкъщи…страшно кафе прави

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Препоръчайте кафемашина за еспресо
Юра прави същото кафе, обаче има плацебо ефект защото е скъпа.
Дали ще е 1000 или 1500лв Делонги или Юра за 4к няма разлика.
Ако не ти трябват 10 програми за капучино взимай стандартно Делонги
Дали ще е 1000 или 1500лв Делонги или Юра за 4к няма разлика.
Ако не ти трябват 10 програми за капучино взимай стандартно Делонги
Jordana написа:Само два варианта са за домашен автомат , делонги или jura . Като за jura нямам преки впечатления за разлика от другите , пиша каквото съм прочел тука в темата като мнения и специализираните форуми . Делонгито между базовите магнифика и по скъпите варианти няма особена разлика в кафето . Кафе групата е почти идентична така че няма как да има разлика . По скъпите са с повече електроника тъч дисплеи мултиклапани без врътки и ориентирани повече към капучино . Евентуално може да имат бонуси като двоен бойлер или автоматична настройка на мелницата . Ако не е акцента върху капучиното и по евтините делонгита вършат същата работа за еспресо . Сайко филипс бош чист китай чуплива посредствена ширпотреба , крупс е боклука на боклуците с невероятни претенции без покритие . Мелита мисля че е същото като боша . По принцип всяка машина дори най здравата издържа около 5-6 години без никаква подръжка с едното миене и делакциниране чат пат . От там нататък си трябва сервизно обслужване с разглобяване подмяна на разни гумички и т.н за да бъде в топ форма . Иначе бавно почва да умира докато един ден спре да работи тотално . Няма нищо вечно на тоя свят .

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
В офиса имаме такава и не съм впечатлен , може би взимат кофти кафе другия път като ходя ще видяDon_Diego написа:Аз бих дебнел за Jura E6 в този ценови диапазон![]()
Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Аз редовно им ходя на гости на тези хора, винаги пия кафе...без значение тя ли си го меля или се сипва вече смляно все е супер кафето: хубав каймак, плътен вкус.
Където ходя по-често ползват кафе на зърна Julius Meinl, няколко пъти и Costa съм виждал пак на зърна...топ е кафето. Като приключа с ремонта на офиса обмислям Е6 или Е8 да взема
Където ходя по-често ползват кафе на зърна Julius Meinl, няколко пъти и Costa съм виждал пак на зърна...топ е кафето. Като приключа с ремонта на офиса обмислям Е6 или Е8 да взема
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Jordana написа:Само два варианта са за домашен автомат , делонги или jura . Като за jura нямам преки впечатления за разлика от другите , пиша каквото съм прочел тука в темата като мнения и специализираните форуми . Делонгито между базовите магнифика и по скъпите варианти няма особена разлика в кафето . Кафе групата е почти идентична така че няма как да има разлика . По скъпите са с повече електроника тъч дисплеи мултиклапани без врътки и ориентирани повече към капучино . Евентуално може да имат бонуси като двоен бойлер или автоматична настройка на мелницата . Ако не е акцента върху капучиното и по евтините делонгита вършат същата работа за еспресо . Сайко филипс бош чист китай чуплива посредствена ширпотреба , крупс е боклука на боклуците с невероятни претенции без покритие . Мелита мисля че е същото като боша . По принцип всяка машина дори най здравата издържа около 5-6 години без никаква подръжка с едното миене и делакциниране чат пат . От там нататък си трябва сервизно обслужване с разглобяване подмяна на разни гумички и т.н за да бъде в топ форма . Иначе бавно почва да умира докато един ден спре да работи тотално . Няма нищо вечно на тоя свят .
Е, моята машина си е сервизирана, не е работила 15г.без да се пипне, 2 мелачки и един нагревател съм сменил, още няколко профилактики и дребни неща.
Не разбрах за кое ДеЛонги става дума, че сте доволни... Jura E4 ми беше попаднала, но съм скептичен към евтините модели на висок клас продукти по принцип. Другото, което бях гледал е Siemens EQ.6, но отива нагоре цената. Правим само и единствено кафе, най-много някое мляко да затоплят, не ми трябват 20 програми и цветни дисплеи.
Never mistake motion for action...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
И аз, защото не ми трябват дисплей, а само добро кафе, ползвам Jura Ena 9 micro .
Преди имах едно AEG, според мен кафето беше супер, ама се счупи и намерих абсолютно същата машина.
И правеше абсолютно различно кафе!
Дори и цялата група да сменя вътре, има минимална разлика към добре, но не и същото , като преди.
Приятел ми донесе чисто нова някаква делонги- ами някакъв редкаж.
Говорим за едно и също кафе.
От както си взех Jura та, кафето е перфектно.
Даже и декалцирането е просто, с едни таблетки , дето се поставят там, дето е за смляно кафе и се пуска програмата за декалциране. Таблетките са на Jura.
Но все пак да кажа, говоря за Ena micro 9. Пробвах същото кафе, което аз ползвам на една друга Jura , не си спомням модела, малко по-тумбеста беше и не беше така добро.
Преди имах едно AEG, според мен кафето беше супер, ама се счупи и намерих абсолютно същата машина.
И правеше абсолютно различно кафе!
Дори и цялата група да сменя вътре, има минимална разлика към добре, но не и същото , като преди.
Приятел ми донесе чисто нова някаква делонги- ами някакъв редкаж.
Говорим за едно и също кафе.
От както си взех Jura та, кафето е перфектно.
Даже и декалцирането е просто, с едни таблетки , дето се поставят там, дето е за смляно кафе и се пуска програмата за декалциране. Таблетките са на Jura.
Но все пак да кажа, говоря за Ena micro 9. Пробвах същото кафе, което аз ползвам на една друга Jura , не си спомням модела, малко по-тумбеста беше и не беше така добро.