Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Имотният пазар

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Юли 2022, 19:05

Ей, тия графики бееее. :mhihi:
Искам сега да намериш жилище на колегата от Търново на цени дори близо до тия от 2008-ма. Да подчертая, на толкова ниски цени като онези тогава, за които вие твърдите, че не сме ги стигнали. :mhihi:
Явно не четете, само графики са ви в главите, поне да ги ползвахте за нещо полезно вместо форумни спорове.
Зак, не си чел, казах, че имотите, които стават на работа в нормалните градове няма да мръднат. Минималистично някой ако му направят отстъпка и може да реши, че е заради кризата, ама отстъпки винаги е имало, стига да знаеш как да ги искаш или пък да намериш имот на далавера. Казах още, че могат да поевтинеят онези празните жилища из София и големите градове в които политици и далавераджии си вкарват парите. Вие пак ако искате врете тия графики в носа ми. Както каза някой колега, кредити са много важни за това кога е удобен момент да се купи и кога не. Аз също го казах. Дори да се стигне до това на някой да му вземат жилището и да го продава съдия изпълнител или да е на търг, пак наши и ваши имат достъп до това нещо, а обикновения човек е равносилно на чудо да се докопа до това. Нека видим колегата от Търново кога ще каже, че жилищата там са паднали каквото чакате вие, през това време може да говорите за негрите и мърмотите. И без това редовно ги споменавате, та може да е още бая време като гледам.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 14 Юли 2022, 19:15

Баси тънкият познавач ще се окаже Petrolhead.
Знаеш ти какво е корупция.
А кажи, в колко корупционни схеми си участвал или са се опитали да те въвлекат или попиваш глупостите от телевизията.

Въпроса ми разбира се е риторичен, мненията ти са безполезни.

По въпроса за банковите кредити и как се отразяват те на цените на имотите.
Ами , колкото и да е невероятно, малко се отразяват поради много фактори, един от който е липсата на финансова култура у българина.
Да, липсва ли финансова култура, колкото и парадоксално да е , това почти не се отразява на възходящият тренд на цените на имотите.
Хората по на запад си правят сметката и "тънеят" разходите си и си правят сметката.
Тук се тегли смело кредит, който може в един момент да ти тежи, но се лишаваш от всичко за да запазиш жилището си, роднини помагат, някакви час проми и в крайна сметка плащаш лихвите.
Само един малък процент имоти отиват в банките.
Това и още някой неща надуват цените на имотите и отново липсата на финансова култура кара българите да не продават имотите си , когато имат нужда от пари.
Което е още една предпоставка да се държат цените на имотите на някакво по-високо ниво.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 14 Юли 2022, 20:14

Маверик, аз да ти кажа честно, отдавна съм отписал Търново като възможност за покупка на жилище. От една страна, си мечтая за приличен двор и къща, а в Търново не са много такива имоти. от друга, цените са уау на фона на средните доходи в града. Приятел 2019та си купи около 60кв апартамент, наистина хубава локация и в чудесно състояние - директно се нанесе да живее, но плати над 110 000лв за него. За мен още тогава тая цена беше страшно висока за това, което получаваш - двустаен апартамент с тераса. В момента, в който създадеш семейство, трябва да се местиш в по-голямо жилище. при него плюсът беше, че общо взето половината пари ги имаше кеш и вноската по кредита му е колкото един наем в града. Имам един колега в същата позиция с долу горе същото жилище като той вече има дете и сега оглежда по-големи апартаменти, а жена му все още не работи, тъй като и приключи майчинството, но детето още не ходи постоянно на ясла/градина. Не знам как с една заплата ще успее да покрие разликата от продажната цена на по-малкото жилище и тази на по-голямото. Друга двойка приятели си купиха къща пак на хубаво място, тоест етаж от къща за 130к+, като вътре си е за тотален ремонт. Това пак преди година, година и нещо. Те поне са двама и разчитат на две заплати. От тогава цените скочиха доста нагоре и за мен честно казано е непонятно как се изплащат тия кредити, с които се набълбукват повечето хора.

Та за себе си съм "преценил", че само и само да живея в града, да плащам заем в следващите 30 години, който към момента ще ми е едно сериозно перо в месечните разходи, защото едва ли ще вляза във вноска под 550-600лв на месец за ипотечен кредит, а като гледам, идната година две подобна вноска може лесно да скочи още нагоре, просто е безсмислено и затова смятам да си купя къща в някое от по-читавите села в околността.

Иначе цените доста се качиха от цитираните по-горе и сега за 60-70кв жилище за голям ремонт цената си отива на 100к без проблем, а аз няма от къде да извадя такава сума, че после още едни поне 40к и за ремонт. Няма да работя за това жилище я, нито имам гръб дето се вика, няма кой да ми помага финансово, не че и искам де, а и съм сам, нямам жена, та всичко ще е на мой гръб. Аз също очаквам спад в цените в града, но дори с такъв спад пак няма да ми е по джоба, а може би си прав за цените на къщите по селата, вероятно няма да се променят много. Но така или иначе ми става все по-трудно да живея там, където живея, чисто психически, та смяната на жилището, дали под наем, дали покупка, е наложително, но все пак гледам да подходя разумно и да не се нашия за много дълго време. Последните 2 години инвестирах доста в себе си откъм знания, вдигнал съм си доходите с малко над 40%, промяната в цената на живота малко ми обърка сметките, но надявам се да не е фрапантно и да намеря нещо прилично по селата на разумна цена.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 14 Юли 2022, 20:14

Факторът със силно намаляващото 'бяло' население у нас не е никак безобиден, колкото и невероятно да изглежда сега! Аз също мисля, че не са далеч времената, когато ще има имоти, които няма да могат да бъдат продадени буквално на практика и това ще се усети...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 14 Юли 2022, 20:37

ildivvy написа:Факторът със силно намаляващото 'бяло' население у нас не е никак безобиден, колкото и невероятно да изглежда сега! Аз също мисля, че не са далеч времената, когато ще има имоти, които няма да могат да бъдат продадени буквално на практика и това ще се усети...

Абсолютно съм съгласен. Ситуацията е плашеща.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Юли 2022, 21:12

В България има 300 000 имота собственост на руснаци . Сега като ги изгоним и тях ще си живеем дружно с циганите като истински еврогейове :yes:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 14 Юли 2022, 21:39

drifty написа:...

Ти си лесен. По спомен отпреди няколко месеца, като гледах последно от цяла България, точно великотърновска област се беше утепало от евтини бараки/съборетини, там дебелец, килифарево, арбанаси, че даже и горна. Бях се надъхал да купя нещо с възможно най-големия парцел, да го съборя и да сложа абсолютно същата, но сглобяема. Е, охладиха ми страстите набързо, като ми обясниха, че дори за събаряне трябвало проект :kuku: Отделно, че и сглобяемата имала същите разрешителни, проекти и т.н., разбирай яко трябва да се бута на този и онзи и се отказах бръже бръже де :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 14 Юли 2022, 21:46

E, евтини бараки има, ама дето викаш са за събаряне. И аз бих си построил, но нямам такава финансова възможност. Та ще трябва да е нещо, дето става за живеене :D. А там цените са други, особено пък за Арбанаси или Дебелец.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 15 Юли 2022, 9:18

Покупката на къща не е като покупката на апартамент.
За да си купиш къща, в която само да си "събуеш обувките" трябва да дадеш много пари.
Купувайки си къща на пръв поглед годна за живеене и с кредит си е доста сериозно начинание.
Първо, кредита при ипотека на къща извън града не покрива цялата стойност.
Но да кажем, че теглиш и друг кредит и натъманяваш парите за къщата. Последващият ремонт, особено на сегашните цени е доста сериозно перо. Дори и къщата да ти се е струвала годна за живеене.
След това идва отоплението, което е значително по-различно от това, да се отопляваш в апартамент и след това идва охлаждането.
Сега, това са сметки за гражданин, свикнал да живее малко по-удобно.
Селяните са си свикнали с различни на вид отоплителни уреди.
Дори на улицата на която живея видях една къща без климатик, а тука аз не мога да си представя нещата без климатик.
Сигурен съм, че ако се разходя повече ще открия повече къщи без климатик.
Но пък от друга страна, къщата предоставя невероятна свобода и спокойствие. Не моеш ме върна у градо :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Юли 2022, 9:24

Аз от климатици за лятото нужда нямам, което тогава е плюс, но зимата си иска бая топло. :mhihi: Това е минуса.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 15 Юли 2022, 9:47

Top Gun Maverick написа:Аз от климатици за лятото нужда нямам, което тогава е плюс, но зимата си иска бая топло. :mhihi: Това е минуса.

Вероятно в Казанлък няма нужда, аз и в София не изпитвах такава нужда.
Но до Пловдив си е направо задължително.
Преди години, когато дойдох в Пловдив ми направи впечатление , че е градът с климатиците и после разбрах защо :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 15 Юли 2022, 10:59

Е.Димитров написа:След това идва отоплението, което е значително по-различно от това, да се отопляваш в апартамент и след това идва охлаждането.
Сега, това са сметки за гражданин, свикнал да живее малко по-удобно.:

Аз го смятах, в къщата ще ми е по евтино като месечни сметки отколкото в апартамента в момента.
Слагаш едни фотоволтаици и забравяш.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 15 Юли 2022, 11:21

DigitalExile написа:
Е.Димитров написа:След това идва отоплението, което е значително по-различно от това, да се отопляваш в апартамент и след това идва охлаждането.
Сега, това са сметки за гражданин, свикнал да живее малко по-удобно.:

Аз го смятах, в къщата ще ми е по евтино като месечни сметки отколкото в апартамента в момента.
Слагаш едни фотоволтаици и забравяш.

Вотоволтаици, 5 kwp без батерии са поне 8-10к.
С батерии х2.
И да не забравяме, те работят ефективно лятото , когато по принцип е евтиният сезон, зимата нещата не стоят така.
За да се отопляваш ти трябва климатик поне във всяка стая + печка в банята, че зимата докато изгониш всички бели мечки и пингвини от банята, няма влизане там.
После и бойлер и солар за него + ток, когато няма слънце и какво се получава, поне 20К инвестиция без батерии или около 28к с батерии.
Делни го на 5 години избиването ти струва поне по 500 лева всеки месец.
Зимата няма как да не точиш ток и от мрежата в зависи колко потребяваш.
Изгодно е, ако имаш пари и се чудиш къде да ги инвестираш.
Ама ако тънееш всички разходи , малко на нагорно ще дойдат нещата.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 15 Юли 2022, 11:26

В момента зимата плащам по 250-300лв. ток и към 35 вода. в апартамент.
На петата-седмата година си избил ивестицията от фотоволтаиците и си само на плюс до към десетата-дванайстата година когато ще трябва евентуално да се подменят батериите и да добавиш 1-2 панела за да си върнеш същия капацитет като в началото. :yes:

Цената за 5 kwp с батерии е под 20к., да не кажа че даже е към 15к.

После и бойлер и солар за него + ток

Няма нужда от отделна система пускаш 150-200 литров бойлер на ток, волтаиците ще го поддържат без проблем.
Бойлер със солар ако си 2 етажна къща и бойлера е в мазето загубите са огромни и няма абсолютно никакъв смисъл лично за мен. Има смисъл ако бойлера ти е в подпокривното или директно над солара външен, много са относителни нещата.

С волтаици и ако къщата я огрява през целия ден, каквото реално търсиш за такава система, зимата ще плащаш 40-50% от това кеото си използвал, а в слънчеви дни и по малко.
Лятото ще имаш прекалено много енергия реално ако сключиш договор с ЕРП може и зимата да ти излиза без пари.

Истината е,че с къща може да си тотално независим, а с апартамент никога, забравих да сложа и месечната поддръжка за апартамента (входна такса и тн.) + още 30 лв / месец (за двама човека) :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 15 Юли 2022, 11:56

Мои близки купиха супер изгодно стара къща на много добра локация в София. Дотук цената им е х2 и ремонтът още не е завършил. Отделно пелетите поскъпнаха двойно месец след като инсталираха котела. Вече кредитът им е най-малкия проблем. Та, това със старите имоти е много хлъзгава плоскост, по която можеш да се пребиеш много лошо във финансов аспект.
Never mistake motion for action...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата