По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: По-добре ли бяхме през соца?
dextuar написа:Не знам дали е пускано вече, но снимките доста ми харесаха... Някак хората изглеждат по-щастливи.
https://www.slavorum.org/this-is-how-so ... tern-bloc/
Чувството за щастие е субективно, а за другото можем да поспорим... Половината от хубавите неща на снимките не са били (не бяха) достъпни за обикновените хора. Вариетета и казина, скъпи хотели, ресторанти и барове по морето, корекоми - даже няма да те пуснат до вратата, да надникнеш вътре какво е. Това е направено за западни туристи с валута, не за бачкатори на заплата като нас. Самолети и летища - накъде ще летиш? Само по вътрешните линии и евентуално до Москва - из соц-лагера. Пълни "супермаркети" и магазини за електроника през 1981 - 85 година - хайде стига де, аз сигурно съм живял в някакъв друг свят... За съветски телевизор се записваше ред и се чакаше с месеци, а "супермаркет" изобщо не съм виждал, преди да отида да уча в София.
Excellent! Steven is my name!
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
- Мечтае да кара: 612
Мордехай написа:И индианците са все ухилени на снимките отпреди 200 години от америката. Па и негърчетата от Африка. Ебати щастието. Що верно не се върне тоя комунизъм, че да станат хората пак едни щастливи, да дойдат едни прекрасни времена, ма само да ме предупреди някой преди това да се махна в загниващия капиталистически свят, че няма да мога да понеса толкова щастие. Обаче пак да не се пуска никой да излиза, даже ако може и по-строго да е, да не бягат от хубавото. Ама не само за 45 години, ами поне за стотина, та да ибе майката докрай.
A! Ето това!
"Обичащите комунизъма" не си дават сметка, че това, което правят всъщност е да плюят по сегашната ситуация, а не че толкова им харесва предишния строй. Ама не искат (или не могат) да признаят пред себе си, че със всичките негативи (а те са много, признавам), днешното време е много по-добре от миналото, преди 1989г. Въздържам се да наричам днешният "строй" Демокрация, защото не е.
Да, има много хора, които живеят по-зле сега и тези хора са в обектива на т.нар. русофили и те не могат да видят общата картина, а само тази част, която потвърждава тяхната гледна точка. Ама те така са устроени. Върни им комунизъма и ще започнат да плюят по него и да викат, как преди е било по-добре.
Borymeckata написа:dextuar написа:Не знам дали е пускано вече, но снимките доста ми харесаха... Някак хората изглеждат по-щастливи.
Чувството за щастие е субективно, а за другото можем да поспорим... Половината от хубавите неща на снимките не са били (не бяха) достъпни за обикновените хора. Вариетета и казина, скъпи хотели, ресторанти и барове по морето, корекоми - даже няма да те пуснат до вратата, да надникнеш вътре какво е. Това е направено за западни туристи с валута, не за бачкатори на заплата като нас. Самолети и летища - накъде ще летиш? Само по вътрешните линии и евентуално до Москва - из соц-лагера. Пълни "супермаркети" и магазини за електроника през 1981 - 85 година - хайде стига де, аз сигурно съм живял в някакъв друг свят... За съветски телевизор се записваше ред и се чакаше с месеци, а "супермаркет" изобщо не съм виждал, преди да отида да уча в София.
Ето това е обективно мнение. Точно както си беше.
Спор няма, че в някой отношения се живееше по-безгрижно. Това не значи обаче, че в много други отношения е било така. Просто хората не знаеха как работи широкият свят и какво се случва отвъд. Освен ако не ти изпадне някой западен каталог тип Некерман, да гледаш, да се чудиш и да цъкаш с език...
Когато нямаш достъп до много неща, а за повечето дори не си и чувал, няма как да знаеш и за съпътстващите драми и проблеми...
Последна промяна KoolyO на 13 Юли 2018, 9:10, променена общо 1 път
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
Cry...
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Jordana написа:Тука в тая темя битува някаква мантра че на хората им се работи изключително много и постоянно , едва ли не въпроса е на живот и смърт по хамлетовски дилемата е - да работя ...или да не рабатя...
Либерастията не прощава на никой , не се чудете толкова че са малко свестните дето могат да свършат нещо сами ...в царството на слепите едноокия е цар ...
Много интересно мнение ...
Има ли друг начин да си сит и да имаш покрив над главата си освен да положиш усилия?
И индианците трябва да бачкат за да си уловят храна, да си стъкмят огън и да си направят вигвам.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет

Аз само да попитам.
Доста често се използва думата "русофили" в тема за соца като обидна.
Какво общо има Русия в сегашният и вид със соца/комунизъм? Че тея там са по-бетер и от капитализъма в началото.
Все едно, да се опиташ да обидиш някой и да му кажеш "германец", като имаш в предвид фашисткият режим, или "американец", имайки в предвид робството, когато са експлоатирали чернокожи и индианци

П/п
Хич не съм ни русофил нито русофоб.
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
Е. Димитров, предполагам това е към мен, тъй-като аз ползвах тази дума малко по-нагоре.
Аз не я считам за обидна по никакъв начин. Както и други думи като франкофон, американофоб, професор, левскар, и т.н. Просто дума, отчасти описателна за определен индивид.
Освен това, в случая не съм имал в предвид буквално, а по-скоро като синоним за човек величаещ времето преди 89г. и както казах, основно ругаещ сегашното положение.
Съжалявам, ако съм се изразил неясно. (май съм
)
Аз не я считам за обидна по никакъв начин. Както и други думи като франкофон, американофоб, професор, левскар, и т.н. Просто дума, отчасти описателна за определен индивид.
Освен това, в случая не съм имал в предвид буквално, а по-скоро като синоним за човек величаещ времето преди 89г. и както казах, основно ругаещ сегашното положение.
Съжалявам, ако съм се изразил неясно. (май съм

Laugh...
Cry...
Cry...
KoolyO написа:Мордехай написа:И индианците са все ухилени на снимките отпреди 200 години от америката. Па и негърчетата от Африка. Ебати щастието. Що верно не се върне тоя комунизъм, че да станат хората пак едни щастливи, да дойдат едни прекрасни времена, ма само да ме предупреди някой преди това да се махна в загниващия капиталистически свят, че няма да мога да понеса толкова щастие. Обаче пак да не се пуска никой да излиза, даже ако може и по-строго да е, да не бягат от хубавото. Ама не само за 45 години, ами поне за стотина, та да ибе майката докрай.
A! Ето това!
"Обичащите комунизъма" не си дават сметка, че това, което правят всъщност е да плюят по сегашната ситуация, а не че толкова им харесва предишния строй. Ама не искат (или не могат) да признаят пред себе си, че със всичките негативи (а те са много, признавам), днешното време е много по-добре от миналото, преди 1989г. Въздържам се да наричам днешният "строй" Демокрация, защото не е.
Да, има много хора, които живеят по-зле сега и тези хора са в обектива на т.нар. русофили и те не могат да видят общата картина, а само тази част, която потвърждава тяхната гледна точка. Ама те така са устроени. Върни им комунизъма и ще започнат да плюят по него и да викат, как преди е било по-добре.Borymeckata написа:dextuar написа:Не знам дали е пускано вече, но снимките доста ми харесаха... Някак хората изглеждат по-щастливи.
Спор няма, че в някой отношения се живееше по-безгрижно. Това не значи обаче, че в много други отношения е било така. Просто хората не знаеха как работи широкият свят и какво се случва отвъд. Освен ако не ти изпадне някой западен каталог тип Некерман, да гледаш, да се чудиш и да цъкаш с език...
Когато нямаш достъп до много неща, а за повечето дори не си и чувал, няма как да знаеш и за съпътстващите драми и проблеми...
Къде видя в темята някой да напише, че "Обича комунизма"? Аз твърдя, че преди 89-та живеех по-добре. Това дава повод на "Хана и Барбера" да ме изкарат Путинист, русофил, "обичащ комунизма" и т.н и т.н. Но това е въпрос на нещо между ушите, не на факти.
Сега имаш повече "възможности". Разликата се оказа в избора на стоки. Това вече го обсъдихме. Днес всеки магазин е Кореком. 600 лева заплата и искам да ти видя и плазмата, БМВ-то, почивката в Мексико, ...
Ако вземат пък да върнат БДС отпреди 89-та, много ми е интересно какво изобщо ще остане в магазините

- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
BMW_POWER написа:Аз твърдя, че преди 89-та живеех по-добре.
Това е точно като институционализиран затворник, който "вътре" му е било по-добре, от колкото след като е пуснат на свобода.
То всички знаем, че е в грешка, ама на него си му е било по-добре.
BMW_POWER написа: Но това е въпрос на нещо между ушите, не на факти.
Сега имаш повече "възможности". Разликата се оказа в избора на стоки. Това вече го обсъдихме. Днес всеки магазин е Кореком. 600 лева заплата и искам да ти видя и плазмата, БМВ-то, почивката в Мексико, ...
Ако вземат пък да върнат БДС отпреди 89-та, много ми е интересно какво изобщо ще остане в магазините
Говорейки за неща между ушите... Това написаното горе каква връзка с реалния свят има?!?
600лв заплата, плазма, БМВ, Мексико... Аз нещо май май изгубих нишката. Щот' такава няма. Ако изостанеш от днешния свят, с 600лв можеш да живееш по същият начин, както навремето преди 89та. Без БМВ, без плазма и без почивка в мексико. Не знам, обаче колко по-щастлив ще си ако знаеш и си чувал за тези неща и дори ги виждаш всеки ден.
С какво "между ушите" може някой да напише, че повечето възможности сега били само в избора на стоки?!?
А за БДС-то... пак се приказва на общо основание, без изобщо никакви фундаментални (по)знания.
Laugh...
Cry...
Cry...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Да... хората на Запад са гледали цветна телевизия през 60те още... много ми е интересно със соц заплата как си щял да си купиш цветен телевизор през 70те дори. По време на соца като корекомите бяха пълни що един магнетофон е бил 2-3 месечни заплати, като стандарта е бил толкоз висок. Просто като всички са бедни... си като цар на село. Все едно да отидеш с канадската заплата на почивка в Швейцария и да разбереш, че не е същото като да ходиш на почивка в Куба
Зад всяка една стока седят работни места и хора, които са работили да я изкарат на пазара г-н Айнщайн 1.
Така, че разликата не е в избора от стоки... видимия резултат е такъв. А възможностите са да се занимаваш
с каквото имаш желание, а не с това, с което партията реши.
Пак ви казвам, вие които хвалите комунизма сте тези, които опростачвате нещата. В една тема пишеш колко велико било Е34... в друга ми пишеш, че със същото желание би работил във фабриката на Москвич при избор. А Айнщайн 2 лансира малоумната теза, че БМВ правили добри коли щото се състезавали със соц-а... който им е бил НЕЗНАЧИТЕЛЕН ПАЗАР... сигурно предимно случайно изостанали коли от чужденци, които са живяли в България и членовете на Политбюро.

BMW_POWER написа:
Сега имаш повече "възможности". Разликата се оказа в избора на стоки.
Зад всяка една стока седят работни места и хора, които са работили да я изкарат на пазара г-н Айнщайн 1.
Така, че разликата не е в избора от стоки... видимия резултат е такъв. А възможностите са да се занимаваш
с каквото имаш желание, а не с това, с което партията реши.
Пак ви казвам, вие които хвалите комунизма сте тези, които опростачвате нещата. В една тема пишеш колко велико било Е34... в друга ми пишеш, че със същото желание би работил във фабриката на Москвич при избор. А Айнщайн 2 лансира малоумната теза, че БМВ правили добри коли щото се състезавали със соц-а... който им е бил НЕЗНАЧИТЕЛЕН ПАЗАР... сигурно предимно случайно изостанали коли от чужденци, които са живяли в България и членовете на Политбюро.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
BMW_POWER написа:KoolyO написа:Мордехай написа:И индианците са все ухилени на снимките отпреди 200 години от америката. Па и негърчетата от Африка. Ебати щастието. Що верно не се върне тоя комунизъм, че да станат хората пак едни щастливи, да дойдат едни прекрасни времена, ма само да ме предупреди някой преди това да се махна в загниващия капиталистически свят, че няма да мога да понеса толкова щастие. Обаче пак да не се пуска никой да излиза, даже ако може и по-строго да е, да не бягат от хубавото. Ама не само за 45 години, ами поне за стотина, та да ибе майката докрай.
A! Ето това!
Да, има много хора, които живеят по-зле сега и тези хора са в обектива на т.нар. русофили и те не могат да видят общата картина, а само тази част, която потвърждава тяхната гледна точка. Ама те така са устроени. Върни им комунизъма и ще започнат да плюят по него и да викат, как преди е било по-добре.Borymeckata написа:dextuar написа:Не знам дали е пускано вече, но снимките доста ми харесаха... Някак хората изглеждат по-щастливи.
Къде видя в темята някой да напише, че "Обича комунизма"? Аз твърдя, че преди 89-та живеех по-добре. Това дава повод на "Хана и Барбера" да ме изкарат Путинист, русофил, "обичащ комунизма" и т.н и т.н. Но това е въпрос на нещо между ушите, не на факти.
Едно и също се мели от тебе.
Хайде да ми покажеш с цифри и сметки, как си бил по-добре по времето на СОЦ-а ако може. Какво си ял, какви си карал, ккаво си имал и т.н. Като покажеш това, ние сами можем да кажам кога си бил по-добре.
Само да питам, ако не беше паднал СОЦ-а, къде щеше да си сега??
Дори с 600лв заплата пак си добре, ако гледаш плазмата, защото с половин заплата ще купиш 32 инчов, в пъти по-хубав от 21 инча Електрон, който със сигурност е бил над една средна заплата тогава. Специално В.Търново, което беше чудо на чудесата и се намираше с връзки струваше 1000лв, при запалти 300лв.
И БДС-то не си мисли, че е било голямата работа, да месо имаше в саламите, но е имало дори повече вреди вещества от сега.
Много добре си спомням как в магазина хората ровеха в едни баки с прясно мляко, да търсят здрави торби. Над 20% отиваше брак! Надигаха бутилките с бира да гледат какви неща плуват вътре и т.н.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Аз само заради бананите и сьомгата бих гласувал против соца , все пак това са банани и сьомга не някакви си прости манджи с боб и картофи..Всеки българин с всеки нахапан банан и сьомга получава порция демокрация свобода благоденствие и просперитет ....това са свещените плодове на демокрацията - не някви цитруси и рибета . Каква демокрация е демокрация без банани ??? А ..каква ? То си е прост социализъм без банани ...
От друга страна и мобифоните по онова време бяха по-скъпи .....към 2-3к марки бройката мобифон
опаааа....то май нямаше мобифони при соца , навлязоха в бита доста по -късно . Абе няма значение ..златото и диамантите пък бяха евтини ... 
От друга страна и мобифоните по онова време бяха по-скъпи .....към 2-3к марки бройката мобифон

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Той тоз велик телевизор "Велико Търново 84"... беше с кинескоп на Тошиба.
Май е имало и някакъв друг с по-голям кинескоп "София", но за него само съм чувал да се говори.
Май е имало и някакъв друг с по-голям кинескоп "София", но за него само съм чувал да се говори.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
steeN написа:Зад всяка една стока седят работни места и хора, които са работили да я изкарат на пазара
Безспорно е така

alekangg написа:...
Имам една молба към теб. Видно е, че не си глупав и лесно ще ми отговориш на един въпрос.
Направи сам за себе си един списък, с най-важните за теб неща. Аз ще ти дам пример нещо от сорта:
1. Да съм жив и здрав
2. Да нямам стрес и ядове.
3. Да не се притеснявам как ще посрещна утрешния ден
....
Та къде в твоя списък се намират сьомгата, бананите, луксозната кола, шарения телевизор, поредния номер ай-фон...?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Интересен въпрос. Работата е там, че човек е устроен различно. Той иска неща, дори тези трите от списъка получи ли ги вече иска други или още. С оплакването е същата работа. Реваха от дъжд, аз казвах, че два дена слънце и ще почнат от него, така и стана.
Обаче е факт, че ако тия най-важни неща се сложат за сметка на всички благини от капитализма, получаваш въпрос с повишена трудност. Колкото хора, толкова и мнения ще има. Затова и анкетата е така равна, не знам ако нямаше отговора ме мога да преценя, как щеше да е.
Обаче е факт, че ако тия най-важни неща се сложат за сметка на всички благини от капитализма, получаваш въпрос с повишена трудност. Колкото хора, толкова и мнения ще има. Затова и анкетата е така равна, не знам ако нямаше отговора ме мога да преценя, как щеше да е.
Последна промяна Top Gun Maverick на 14 Юли 2018, 10:24, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
steeN написа:Той тоз велик телевизор "Велико Търново 84"... беше с кинескоп на Тошиба.
И го нямаше свободно и струваше 4 заплати.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
BMW_POWER написа:steeN написа:Зад всяка една стока седят работни места и хора, които са работили да я изкарат на пазара
Безспорно е такаМилиони китайчета, които са ти ушили дрешките или създали бялата техника в къщи. Гръцки и турски зеленчуци, полски картофи, аржентинско месо .... все работни места, нали
alekangg написа:...
Имам една молба към теб. Видно е, че не си глупав и лесно ще ми отговориш на един въпрос.
Направи сам за себе си един списък, с най-важните за теб неща. Аз ще ти дам пример нещо от сорта:
1. Да съм жив и здрав
2. Да нямам стрес и ядове.
3. Да не се притеснявам как ще посрещна утрешния ден
....
Та къде в твоя списък се намират сьомгата, бананите, луксозната кола, шарения телевизор, поредния номер ай-фон...?
Ако не бяха лошите капиталисти, човечетата от Китай сега щяха да си сеят и обработват ориз, каквото са правили преди 30 години, ама на пуснаха им работа и всеха, че дръпнаха доста.
У нас щеше да е същата работа, не знам колко зле трябва да е човек, да говори едни и същи глупости години наред, както бабите.
Ако не ти е ясно, ти тъжиш по загубената си младост, а не за веселия и безгрижен живот, но явно няма да го осъзнаеш никога. Дори да си бил тогава на хляб и сол, пак сега ще ти се струва, че ти е било супер безгрижно и весело.
В Куба също са така и сега, супер безгрижни, понеже няма за какво да мислят, взимат 20 евро на месец, останалото се докарва с кражби, подкупи или помощ от чужбина.
И да в повечето умрели страни младите са много щастливи, спрямо развитите, защото ако са здрави, прави, не работят или работят малко и се ебат това е достатъчно за да са безгрижни, но я да видим как е работата при старите? Там ако са живи в умрелите страни, не са хич ама хич весели и щастливи , защо така??
Последна промяна alekangg на 14 Юли 2018, 9:50, променена общо 1 път