По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Jordana » 14 Юли 2018, 9:48

Това е един от основните моменти в доктрината на капитализма - дрънкането на тънката струна наречена алчност на хората . Човек винаги иска още и още , иска да притежава всичко което няма , а социализма лишава мозъка от един наркотик - стремежа към богатство . Около това изградена цялата система на търсене предлагане и възпроизводство основни обществени категории . Всеки който има поне малко мозък в главата ще прозре истината - богат с труд не се става . С труд се постига ниво на поносима бедност до степен да си покриваш някакви първични разходи според тренда на общественото средно ниво и до там . Капиталистическата система е така устроена в дълбочина че основните две класи - експлоатирани и експлоататори трябва да съществуват иначе се продънва модела . Основното което се търгува и стои зад всичко е човешкия труд , това е субстанцията която реално е зад всички стоки и услуги и това е реалното измерение на богатството и парите .
Това което наричаме социализъм в България , а някои още по големи оптимисти комунизъм няма нищо общо с двете . За да има развито социалистическо общество трябва да бъдат изкарани парите от икономиката , докато съществува финансова система с нейните атрибути социализъм не може да има . Това което са достигнали 1988г е някаква неопределена междинна преходна форма с елементи на двете системи и капитализъм и социализъм . Държавата бе достигнала едно ниво на успешен корпоративен капитълизъм с експанзивно излизане на външни пазари и се справяше доста успешно в капиталистическа среда . А демокрацията не е елемент на капиталистическото общество , тя не е придатък на капитализма по дефолт . Демократични общества е имало преди капитализма и ще има след него . На това отгоре и в момента на много места капиталистическата систева на проиводство е придружена с диктаторски режими или твърде недемократични форми на управление . Тука половината тема се изписа със безсмислени сравнения какво било забранено какво разрешено и какво било упрамлението на страната преди....няма никаква връзка по линията капитализъм социализъм демокрация . Добре , има по-голям избор в момента но той е сведен до едно твърде смешно състояние - ако не ти харесва изнасяй се където ти отърва ??!! Що за избор е това ? Това дори не е избор а икономическа или дори политическа принуда .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Юли 2018, 10:19

Няма такова нещо като доктрина на капитализма. Това го има само в малоумните соц учебници, които са ви карали да учите. Класовата борба е някаква фикция на фантаста Маркс.

Да, богат не се става с труд... а с адски много труд. Никой не ти седи с вилата на главата да ставаш милионер... друг е въпроса ако имаш такива желания и не си успял да ги изпълниш. Тва не е проблем на останалите, а твой.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Юли 2018, 10:35

Искаш да кажеш, че няма експлоатирани и експлоататори? То или си от едните, или от другите. Малко това понятие със средната класа се губи в много от развитите капиталистески държави. Не виждам как с 2 седмици отпуск годишно може да се чувстваш неексплоатиран. На всичко отгоре далеч не на всички от тая средна класа им стигат финансите да ги прекарат както и където искат. Работят хора в чужбина и като си дойдат в БГ в масовия случай тичат да си оправят зъбите. Защо така, нали там работят и пестят, че да са като тяхната средна класа и то години наред? На всичко отгоре гледат да скрият от зъболекаря, че работят в чужбина да не ги одере.
Истината е, че има ли капитализъм или си от едната страна на масата, или от другата, а реалната средна класа е много малка част.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 14 Юли 2018, 10:57

Top Gun Maverick написа:Искаш да кажеш, че няма експлоатирани и експлоататори? То или си от едните, или от другите. Малко това понятие със средната класа се губи в много от развитите капиталистески държави. Не виждам как с 2 седмици отпуск годишно може да се чувстваш неексплоатиран. На всичко отгоре далеч не на всички от тая средна класа им стигат финансите да ги прекарат както и където искат. Работят хора в чужбина и като си дойдат в БГ в масовия случай тичат да си оправят зъбите. Защо така, нали там работят и пестят, че да са като тяхната средна класа и то години наред? На всичко отгоре гледат да скрият от зъболекаря, че работят в чужбина да не ги одере.
Истината е, че има ли капитализъм или си от едната страна на масата, или от другата, а реалната средна класа е много малка част.

Другите митове за зъболекарите!
Тия дето бягат да си правят изгнилите зъби от чужбина в България всяка година са разни общи работници и чистачки в повечето случаи. Същите тези, ако бяха в България на 500лв или на 0лв-безработни някъде из страната, нямаше да имат пари да си ги оправят дори тук-видно е като излеза на улицата колко хора са без зъби или в много тежко положение, а сега могат, което значи, че са по-добре.
Така както никой не задържа българите у нас, така и никой не ги задържа в чужбина, е това е разликата от преди. Преди или си тука и не можеш да избягаш или ако случайно някой е избягал, не може да се върне повече.

А здравен туризъм се практикува от много хора и страни, много по-богати от нас, дори в САЩ. Въпрос на избор, ама Ганьо много обич да се присмива.
На мен лично не ми се е налагало, но вероятно и аз щях да си дойда, ако знам, че ще ми излезе на 50% или дори по-малко. Друг е въпроса колко добре се прави всичко тук за 1 седмица и при евентуални проблеми там започваш от начало или си идваш пак. Знам за случаи как всяко лято им правят пломби в Бг и след няколко месеца падат и следващата година пак..
А повечето богати-експолоататори често нямат и 2 седмици отпуск, кой заради алчност, кой нямал време и т.н., не визирам някои български псевдошефове, които по цял ден не правят нищо освен да се местят от кафене на кафене.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 14 Юли 2018, 11:17

Top Gun Maverick написа:Искаш да кажеш, че няма експлоатирани и експлоататори? То или си от едните, или от другите. Малко това понятие със средната класа се губи в много от развитите капиталистески държави. Не виждам как с 2 седмици отпуск годишно може да се чувстваш неексплоатиран. На всичко отгоре далеч не на всички от тая средна класа им стигат финансите да ги прекарат както и където искат. Работят хора в чужбина и като си дойдат в БГ в масовия случай тичат да си оправят зъбите. Защо така, нали там работят и пестят, че да са като тяхната средна класа и то години наред? На всичко отгоре гледат да скрият от зъболекаря, че работят в чужбина да не ги одере.

Ела виж Германците две седмици отпуск ли имат :mhihi: , уния петък не го имат за работен ден,а тия които работят в петък са до обяд :mhihi: , половината зима са на ски в Австрия , а ей ся от август масово фирмите затварят за минимум 10 дена.Май месец няма нито една пълна работна седмица , като тази година това започна още от 31ви март , тогава им се падна техния Великден , та целия месец април и май , аз работих по 3 или 4 дена седмично.Което не ме изкефи щото съм на надница :mhihi:
Да не споменавам че по мои наблюдения , доста голям процент от хората работят от вкъщи.

Докторски услуги съм ползвал веднъж (влезе ми нещо в окото и го разраних) , пари оставих само в аптеката и то не пълната сума каквато принципно струваха тия капки.Като ми казаха че АКО стойността на лекарствата прескача 50 евро тогава се поемат изцяло от АОК-то ми!В конкретния случай капките струваха да речем 20 евра , аз платих нещо от порядъка на 10 - 12 евро.

Зъболекарските услуги - що се отнася до първа необходимост - (не знам какво точно значи това) ,предполагам обаче - евтина пломба , евтини протези , евтини импланти .... напълно без пари (направо си е далавера :mhihi: ) , ако обаче искаш от по-скъпите - пломба , протеза , имплант ..... билета и у бгто :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Юли 2018, 11:25

Относно зъбите не е за присмиване работата. Просто го отбелязвам защото съм чувал колко в пъти в пъти е разликата, но не знам колко, не ме и интересува.
Шефът може и да няма 2 седмици отпуск(силно преувеличено защото шефа има досатъчно шемета под него в доста случаи)но знае защо го прави.
А работещ човек в диапазона 10-15€/$ на час е принуден, понеже системата е такава и не може да закъснява с плащания и т.н.
Във Франция примерно се борят чистите французи ако могат да не работят почти, по-точно искат да намалят пълния работен ден на 7 часа и забравих там колко на седмица максимално. Това според вас защо е, искат да копират разни неща от соца, мързеливи ли са или просто осъзнават, че е по-добре да се живее без да си роб на труда за да печелят повече големите компании? Защото обикновеният човек дали взема с няколко стотин евро отгоре на месец не е кой знае какво, просто ще харчи малко повече, но робовладелеца мисли друго.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Юли 2018, 11:55

steeN написа:Няма такова нещо като доктрина на капитализма. Това го има само в малоумните соц учебници, които са ви карали да учите. Класовата борба е някаква фикция на фантаста Маркс.

Да, богат не се става с труд... а с адски много труд. Никой не ти седи с вилата на главата да ставаш милионер... друг е въпроса ако имаш такива желания и не си успял да ги изпълниш. Тва не е проблем на останалите, а твой.

Айдееее, ново пет :shock: Аз мислех, че богат (капиталист, човек с капитали) е човек със спестявания. Нова мантра - с много труд. Бат ви Вальо Захариев се изкриви от работа, купувайки Кремиковци за $1 и продавайки го за 240 000 000 евро. Разни други бивши милиционери също...

Как един 25 годушен младеж купува 50-60 автобуса? Ми с пари от спестявания :mhihi: :mhihi: :mhihi: и с адски много труд ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Юли 2018, 13:54

Капиталист е човек, който притежава капитал... т.е. спестявания. Спестяванията в държавите където има защита на частната собственост и др. елементарни права на хората, се натрупват с работа.

Крадци има и при социалистическа и при капиталистическа система... само в твоя наивен свят при капитализма се краде, а при социализма всички са честни.

Top Gun Maverick написа:...

Ако имаш покрив над главата си... си вероятно по-богат от 90% от хората по земята. Но щом искаш да се чувстваш експлоатиран :lol:
После алчността и какво ли не... е ми...

Top Gun Maverick написа:Защото обикновеният човек дали взема с няколко стотин евро отгоре на месец не е кой знае какво, просто ще харчи малко повече, но робовладелеца мисли друго.

Това е мислене на човек, за който никога не са работили хора. Робовладелеца не е на договор със заплата, той поема целия риск, с неговите пари...
Като искаш да си плащаш повече, рискуваш и започваш някакъв бизнес и виждаш тогава колко е лесно "няколко стотин евро" да плащаш отгоре.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 14 Юли 2018, 15:07

Капиталист не е човек със спестявания , и най бегла справка показва че не е това . Човек със спестявания може да бъде примерно някой пенсионер или работник със спестявания но те не са капиталисти защото капиталиста притежава капитал а не спестявания . Първо капитала трябва да е значителен и второ капиталиста трябва да получава доход от капитала си . Капитала е инструмент в ръцете на капиталиста с който той получава доход а не спестявания . Дори ако имаш покрив над главата си , вервай ми това не те прави капиталист . Нито ако си наемник и работиш за капиталиста като управляваш инвестицията или бизнеса му пак не си капиталист а просто наемник .
...Наименованието „капитализъм“ произлиза от понятието „капитал“. То започва да се използва през 12 – 13 век със значение на фондове, запаси от стоки, суми пари или пари, носещи лихва,[2][13] като по това време за същата цел се използват и други синоними, като богатство, пари, фондове, стоки, активи, собственост и други.[2] По-късно, в средата на 17 век се появява и понятието „капиталист“, което означава собственик на капитал.[2] То се използва често в трудовете на Дейвид Рикардо в началото на 19 век.[14]...
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Юли 2018, 15:29

Стийн, работил за мен не точно. :mhihi: Ама пари ма лихва някъде ме правят капиталист малко или много. :mhihi:
А за парите отгоре аз нямах предвид,е на шефа му е лесно да плаща отгоре, къде видя подобна глупост? :shock: Исках да ти кажа, че обикновения работник с малка сума отгоре, пак си остава обикновен такъв, тоест в омагьосания кръг. Никъде не е казано, че е лесно да си шеф също. Изобщо не знам защо си ги насосваш подобни неща. И кой рискува да е шеф, първо да приемем, че не всеки иска да е такъв. Ставаше дума само и единствено за времето на работа, че на работника в общия случай не му се иска да работи много часове за малко повече пари и затова се борят на много места като споменах и Франция. Но ако питаш шефа, той би предпочел ако може денонощно, понеже за пчеличката е малко, но от всяка пчеличка по малко...разбираш ме.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Юли 2018, 15:38

Просто не разглеждай нещата едностранно. Най-добрата защита за един работник е да има много места където може да работи. Другото е алабала.
Но според Айнщайн 2, това е много лошо като не ти харесва да напуснеш и да отидеш на друга работа. На кой му трябва такава свобода :mhihi:

https://news.bg/economics/ikonomikata-i ... -aikb.html

През 2017 г. делът на композитния индекс "Икономика на светло" се увеличава и достига 74, 78%. Българската икономика се изсветлява, делът на сивия сектор намалява. Това заяви на пресконференция проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал композитния индекс "Икономика на светло". Индексът е създаден през 2010 г. с проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" и вече пета година Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) провежда това изследване със собствени средства. Композитният индекс се изчислява въз основа на обективни статистически данни и на базата на анкетни проучвания сред работодатели и работници.

...

"Ако се запази тенденцията след една петилетка индексът Икономика на светло ще стигне до 87%, което значи, че около 13% ще остава в сивия сектор, горе долу такъв е и сивият сектор в ЕС в момента"

дали не спряха да крадат в тая държава, дали...

Jordana написа:суми пари или пари, носещи лихва

дали капиталистите дали... дават парите на банките и ги експлоатират :mhihi:
тази експлоатация трябва да спре незабавно :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Юли 2018, 16:26

Ти хубаво го пишеш това, има бая статистики в твоя полза, даже по радиото тъкмо чух, че намаляла сивата икономика до 25%-та, но иди го обясни на една 90-годишна бабичка одеве като ми се оплака от пенсиите. Бойко вика ме дава пенсии. Аз и казвам, че Костов едно време ги окраде и няма как сега Бойко да ги даде от някъде си. Тя вика вярно е, но няма защото младите не искат да работят. И почна за бай Тошо да казва как тогава...нямахме много пари, но пък имаше за всеки, нямаше престъпност, имаше спокойствие, имаше работа за всеки, никой не гладуваше, даже кучетата по пътя, а сега хайваните гладуват, даже приютих едно миналия ден...та иди ги обясни тия неща на нея.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Юли 2018, 16:28

За пенсиите единственото спасение работещите хора да изкарват повече за да има повече пари за пенсии директно (като дават на родителите си) и индиректно като плащат данъци... така че пак до това опираме както виждаш...

Няма как след такова опустошение като 1997 г. да стане по лесния начин...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 14 Юли 2018, 18:54

steeN написа:Просто не разглеждай нещата едностранно. Най-добрата защита за един работник е да има много места където може да работи. Другото е алабала.
Но според Айнщайн 2, това е много лошо като не ти харесва да напуснеш и да отидеш на друга работа. На кой му трябва такава свобода :mhihi:

https://news.bg/economics/ikonomikata-i ... -aikb.html

През 2017 г. делът на композитния индекс "Икономика на светло" се увеличава и достига 74, 78%. Българската икономика се изсветлява, делът на сивия сектор намалява. Това заяви на пресконференция проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал композитния индекс "Икономика на светло". Индексът е създаден през 2010 г. с проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" и вече пета година Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) провежда това изследване със собствени средства. Композитният индекс се изчислява въз основа на обективни статистически данни и на базата на анкетни проучвания сред работодатели и работници.

...

"Ако се запази тенденцията след една петилетка индексът Икономика на светло ще стигне до 87%, което значи, че около 13% ще остава в сивия сектор, горе долу такъв е и сивият сектор в ЕС в момента"

дали не спряха да крадат в тая държава, дали...

Jordana написа:суми пари или пари, носещи лихва

дали капиталистите дали... дават парите на банките и ги експлоатират :mhihi:
тази експлоатация трябва да спре незабавно :mhihi:

По едно време почти успя да ме убедиш че разбираш от финанси... Разлика правиш ли между финансов и промишлен капитал ? Между собственоста целите и характера на тези инвестиции ? Можеш да си изтриеш поста със капиталиста и спестяванията , ще го считаме за правописна грешка .... :mhihi:

Аватар

Мнение от Хаос » 14 Юли 2018, 18:57

steeN написа:Няма как след такова опустошение като 1997 г. да стане по лесния начин...

най ме плашат е такива тиквономисти, за които нещата се случват за една година, за едно правителство...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата