Здравословен живот, или...
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Здравословен живот, или...
Важни са частиците в LDL, съотношението HDL:LDL и LDL:TRI. Останалото са глупости от сайтовете, които пишат неща за да си запълват мястото.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928080/
Това не е сайт да си запълва нещо а американски национален център по медицина и биотехнологии . Публикацията я има на още много места , със съответните проучвания и проверени резултати с десетки изследвания . Ако има някакъв по надежен източник който доказва
ползата от кокосовото масло по съответния надежден начин дай да го видим . Понеже е ясно че няма щото казах вече че кокоса е рекламен трик на производителите приемам мълчанието за съгласие

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Най-просто казано- ЛДЛ частиците могат да бъдат малки и големи. Висок ЛДЛ съставен от малки частици си е напълно ОК и няма да ти навреди по никакъв начин. Нисък ЛДЛ съставен от големи частици ще ти разкаже играта.
Пак казвам- висок, нисък, лош или добър са понятия без значение, ако не взимаш предвид размера на частиците и нивото на триглицеридите.
Пак казвам- висок, нисък, лош или добър са понятия без значение, ако не взимаш предвид размера на частиците и нивото на триглицеридите.
ето малко дето съм писал преди известно време в НВ-ВМХ темата
Spunky написа:
Това с “лошия” LDL трябва да си го преразгледате, като знания, че е подвещащо. В повечето изследвания се гледа за LDL-C броя и са правят неадекватни заключения. LDL е носител и освен холестерол, носи други молекули, например триглицеридиВажното е да се гледа общия брой LDL particles(LDL-P), както и размера им. LDL-C са по големи и “пухкави” и не допринасят за сърдечни заболявания. Триглицеридите молекули са по-големи от холестерола и като се “качат” на LDL, не остава място за холестерола и от там виждаме вдигнат брой на LDL частиците, за може да “извозят” и холестерола. Тези, наситени с холесестерол частици са по-пухкавите, тези с триглицериди са по-малки и плътни.
Проблема, при правене на заключение и диагноза, базирано само на LDL-C, е че двама човека могат да имат еднакъв резултат, но единия да е в пъти по-висок рисков фактор за сърдечни заболявания. Висок LDL-C, сам по себе си не е причина за сърдечни заболявания, понеже може да е главно от големия пухкав тип и те не са причина за възпаление на кръвносните съдове. Малките, плътни LDL частици обаче, са причина. За това е важно да се знае също общия брой и размера.
При кето диета и махане на нишестета и захар от менюто, може да имаме завишен холестерол и по-висок LDL-C брой, което е напълно ок, понеже те ще са от “добрия” “лош” тип
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Аз в разговори за здравословно хранене поне от година не влизам, не участвам и се правя на разсеян като стане дума... Повечето хора имат мнение и каквото и да им кажеш, те или ще го пропуснат, или ще помислят, че си луд или ще те оборят със странни аргументи. Ако много ме притиснат, казвам само колко е важно движението и да не се преяжда, което обикновено е достатъчно да се измъкна. 

Never mistake motion for action...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз не съм писал никъде че на Бум му е висок холестерола заради кето диетата . Хората са обработили метаданните от 16 изследвания върху здрави доброволци като тези 16 проучвания от 700 са избрани по критерии на достоверност и обективност . Като данните показват че кокосовата мазнина не оказва влияние на теглото не оказва влияние на триглециридите но вдига значителон нивата на общия холестерол конкретно на LDL HDL и повишава риска от смъртност в следствие сърдечни заболявания 6% и с 5.4% от коронарна болест . Това са резултати спрямо не палмови мазмини , не изобщо а спрямо повишение риска спрямо други растителни не палмови мазнини като зехтина например . Очаквам линк към публикация в специализирана медия която доказва ползата от кокосовата мазнина и оборва това проучване . До тогава ще продължа да подържам изводите от проучването че кокосовата мазнина не само че не е полезна но е вредна и повишава смъртноста от кардиоваскуларни усложнения .ето малко дето съм писал преди известно време в НВ-ВМХ темата
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Да де, но нали ти казаха, че холестерола не е просто ЛДЛ, ХДЛ и общ. Нещата са доста по-комплексни.
Метаанализите принципно са чудесен източник на данни, но замисли се над следното- хората яли 2 седмици кокосово масло. И какво от това? Какво друго са яли? Ако ядеш кокосово масло, сланина, яйца, месо си ОК. Ако ядеш кокосово масло с баничка ще ти се разкаже играта.
Увеличения с някакви % риск от сърдечно-съдови заболявания не знам как така са го сметнали, след като отдавна вече е ясно, че високия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания нямат никаква корелация. Над половината починали от сърдечно-съдови заболявания са с холестерол, който е в границите.
Метаанализите принципно са чудесен източник на данни, но замисли се над следното- хората яли 2 седмици кокосово масло. И какво от това? Какво друго са яли? Ако ядеш кокосово масло, сланина, яйца, месо си ОК. Ако ядеш кокосово масло с баничка ще ти се разкаже играта.
Увеличения с някакви % риск от сърдечно-съдови заболявания не знам как така са го сметнали, след като отдавна вече е ясно, че високия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания нямат никаква корелация. Над половината починали от сърдечно-съдови заболявания са с холестерол, който е в границите.
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
bum_bum написа:Да де, но нали ти казаха, че холестерола не е просто ЛДЛ, ХДЛ и общ. Нещата са доста по-комплексни.
Я кажи по конкретно за яйцата най-вече оказват ли, и какво влияние върху холестерола. Питам понеже моя от едно десетилетие е около границата та едно от нещата дето ми препоръчаха тогава беше да спра с яйцата. Пък аз съм или поне бях силно пристрастен към тях, в онези години рядко минаваше ден да не ям на обяд било омлет или пък бъркани със сиренце или шунка. То аз освен към яйца съм пристрастен и към всякави видове сирена и моцарели, кисели млека, сладко (особено баклави, толумби, еклерови и палачинкови торти или сладка от малини и ягоди), кафе и алкохол. За алкохола мога да изкарам месеци без него, ма ако си налея само с 50мл уиски не мога да мина. Или пък ако зимно време реша да съм само на червено вино с една чаша не става, отива си почти цялата бутилка.
Лятото обаче бях попрекалил юни месец с гореизброените понеже си бях в БГ и реших юли и август да карам малко разтоварващо. Та тия два месеца не съм консумирал никакви сирена, сладко ( имам предвид сладкиши, иначе от плодове не съм се лишавал), хляб и всякакви тестени храни и алкохол. Яйца съм ял през тези два месеца ма много рядко, веднъж на седмица или 10 дена, меса предимно пилешко и риба, но също така и свинско обаче сухо без сланини и телешко да е било два пъти. Та после първата седмица на септември като се тествах всички холестероли и триглицериди ги бях тотално свалил, бяха повече от перфектни, а също така от 86кг бях свалил на 82кг, без да се ограничавам в яденето, в смисъл съм си хапвал обилно.
Между другото това за кокосовото масло по горе нещо не ми стана много ясно, как така един път е ОК, пък после с банички нещо не е много хубаво. Аз април сигурно ще си идвам до БГ, та няма да пропусна да похапна банички, за два най много три пъти за 10 дена ( то това ще ми е и за цяла година) едва ли ще ми стане нещо.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Яйцето и черния дроб са двете най-полезни неща, които можеш да изядеш. Наскоро като био яйцата минаха левче смятах да видя как стоят нещата с бюджета и се оказа, че двама възрастни и две деца всякак си ядем 400 яйца месечно.
За холестерола, както се каза по-нагоре на няколко пъти дали е висок или нисък няма никакво значение. От типичния профил, който влиза в изследванията не можеш да разбереш нищо. Единствено ако триглицеридите ти са над 1-1,2 това е горе-долу някакъв ориентир, че нещата почват да не отиват на добре. А над 1,5 вече трябва да седнеш и сериозно да помислиш дали ти се живее качествено след някоя година, докато все още има време.
Никоя мазнина не е вредна сама по себе си. Хранене богато на мазнини, бедно на усвоими въглехидрати и с умерен протеин е най-доброто, което може да направи човек за себе си.
Но зърнени, плодове, бобови, соеви, ориз, овес, захари и т.н. сами, в комбинация с протеин или с мазнини са нещото, което ще ти скапе здравето. Особено последното- в комбинация с мазнини. Баничката е типичен пример- комбинация от жито (висок гликемичен индекс) и мазнина. Дали е с масло, дали с палма или нещо друго е без значение. Друг емблематичен пример е шоколада- 30-40% захари и 50-60% мазнини. Това е едно от най-вредните неща, които можеш да изядеш. А дори и 70-80% шоколад, който минава за здравословен все още има 20-30% захар, което е твърде много в комбинация с мазнините в него.
Ако разширим темата- ако можеш да хванеш някакво по-сериозно количество мазнини около корема, (за мъж да кажем това е ориентировъчно над 20-25% телесни мазнини) това е още един сигнал да се замисли човек. Освен тези мазнини, има такива и вътре в тялото, около органите. Т.нар. висцерални мазнини. Там те си водят вече свой собствен живот и отделят вещества, които са пряк причинител на инфаркти, инсулти, диабет и редица още болести.
За холестерола, както се каза по-нагоре на няколко пъти дали е висок или нисък няма никакво значение. От типичния профил, който влиза в изследванията не можеш да разбереш нищо. Единствено ако триглицеридите ти са над 1-1,2 това е горе-долу някакъв ориентир, че нещата почват да не отиват на добре. А над 1,5 вече трябва да седнеш и сериозно да помислиш дали ти се живее качествено след някоя година, докато все още има време.
Никоя мазнина не е вредна сама по себе си. Хранене богато на мазнини, бедно на усвоими въглехидрати и с умерен протеин е най-доброто, което може да направи човек за себе си.
Но зърнени, плодове, бобови, соеви, ориз, овес, захари и т.н. сами, в комбинация с протеин или с мазнини са нещото, което ще ти скапе здравето. Особено последното- в комбинация с мазнини. Баничката е типичен пример- комбинация от жито (висок гликемичен индекс) и мазнина. Дали е с масло, дали с палма или нещо друго е без значение. Друг емблематичен пример е шоколада- 30-40% захари и 50-60% мазнини. Това е едно от най-вредните неща, които можеш да изядеш. А дори и 70-80% шоколад, който минава за здравословен все още има 20-30% захар, което е твърде много в комбинация с мазнините в него.
Ако разширим темата- ако можеш да хванеш някакво по-сериозно количество мазнини около корема, (за мъж да кажем това е ориентировъчно над 20-25% телесни мазнини) това е още един сигнал да се замисли човек. Освен тези мазнини, има такива и вътре в тялото, около органите. Т.нар. висцерални мазнини. Там те си водят вече свой собствен живот и отделят вещества, които са пряк причинител на инфаркти, инсулти, диабет и редица още болести.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
С какво може да се замени обикновения шоколад, че и аз много го обичам и ям доста
?
пс: мюслито колко е зле за закуска? То и не мога да намеря читаво без захар или сол вътре, ама това е друг въпрос

пс: мюслито колко е зле за закуска? То и не мога да намеря читаво без захар или сол вътре, ама това е друг въпрос

- tintirimintiri
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M57, N52, S65
Значи за 6-7 години, почти ежедневно консумация на кокосово масло с овес и мед, колко трябва да съм закъсал вече ?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Никой не може да ти каже без необходимите изследвания на сърцето кръвната картина съдовите изменения . Трудно ще го разберете ми се струва че изказвате лично мнение на база 1 субективен опит от собствената консумация на кокос . А това изследване което коментирам е на база стотици изследвания а оценката на риска е на база милиони статистически данни от десетилетия изследвания върху холестерола . По същия начин може да твърдите че цигарите не са вредни щото пушите от 5 години и нищо ви няма .
c04 написа:С какво може да се замени обикновения шоколад, че и аз много го обичам и ям доста?
С на бумбум шоколада

- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
c04 написа:С какво може да се замени обикновения шоколад, че и аз много го обичам и ям доста?
Кето шоколад !
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
bum_bum написа:Но зърнени, плодове, бобови, соеви, ориз, овес, захари и т.н. сами, в комбинация с протеин или с мазнини са нещото, което ще ти скапе здравето. Особено последното- в комбинация с мазнини.
Още не съм вкарал достатъчно количество кофеин и може би не те разбирам..
Начии ако хапна ориз с пилешко/пуешко/телешко и т.н. е ВРЕДНО? Или кисело млекце с овес и малко медец + няколко варени яйца, пак е вредно?

Иначе, ако искате да намразите шоколада, препоръчвам ето този

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.