Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 07 Яну 2023, 11:54

Jordana написа:Никой не може да ти каже без необходимите изследвания на сърцето кръвната картина съдовите изменения . Трудно ще го разберете ми се струва че изказвате лично мнение на база 1 субективен опит от собствената консумация на кокос . А това изследване което коментирам е на база стотици изследвания а оценката на риска е на база милиони статистически данни от десетилетия изследвания върху холестерола . По същия начин може да твърдите че цигарите не са вредни щото пушите от 5 години и нищо ви няма .

Аз не говоря за личен опит. Не съм си изследвал сърцето и не знам в какво състояние е. Единствения добър знак е, че с лекота правя пулс доста над теоритично максималния за възрастта ми. Но пък както споменах имам доста стрес, което вероятно не ми се отразява добре. Има доста изследвания, лесно може да ги намериш, които не намират никаква корелация между холестерола и сърдечно-съдовите заболявания.

tintirimintiri написа:Значи за 6-7 години, почти ежедневно консумация на кокосово масло с овес и мед, колко трябва да съм закъсал вече ?

Ти си знаеш дали и колко. Ако се чувстваш и изглеждаш добре, значи си ОК. Овеса все пак е настолна храна на повечето бодибилдъри и всичките те изглеждат добре. Но лъжица кокосово масло в овеса не е нещо кой знае какво. В баницата има далеч повече масло (мазнина). Също и в шоколада. Аз ям 250гр чиста мазнина всеки божи ден. Сещай се, ако почна да я мешам със захар на какво бих заприличал.

Exclusive89 написа:
bum_bum написа:Но зърнени, плодове, бобови, соеви, ориз, овес, захари и т.н. сами, в комбинация с протеин или с мазнини са нещото, което ще ти скапе здравето. Особено последното- в комбинация с мазнини.

Още не съм вкарал достатъчно количество кофеин и може би не те разбирам..
Начии ако хапна ориз с пилешко/пуешко/телешко и т.н. е ВРЕДНО? Или кисело млекце с овес и малко медец + няколко варени яйца, пак е вредно?
:roll:
Иначе, ако искате да намразите шоколада, препоръчвам ето този :mhihi:

За мен е вредно. Въпреки, че ако ядеш протеин и въглехидрати (основно бавни) можеш да изглеждаш и да се чувстваш добре. Но трябва да се пазиш до голяма степен от мазнините. Човешкия организъм е забележително издръжлив и адаптивен, тъй, че ако се храниш с месо, картофи, ориз, млякото с овес, мед и яйца, не преяждаш и поддържаш някаква физическа активност ще си добре. Просто за мен по-добрия и устоичив начин е другия- да изключа това, което го е нямало в хода на еволюцията ни - големите количества въглехидрати за сметка на големите количества мазнини и умерения протеин. Последното вече е свързано с други неща като напр. mTor рапамицин и има пряко влияние върху това колко бързо остаряваш. Та за съжаление ако искаш мускули ще трябва да ядеш повече протеин, но това пък те състарява по-бързо.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 07 Яну 2023, 12:02

bum_bum написа:
За мен е вредно. Въпреки, че ако ядеш протеин и въглехидрати.....

Благодаря! Иначе основно се храня с бавни въглехидрати, протеин и по-малко мазнини.
Благодаря отново, някои неща не ги знаех :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exclusive89 » 10 Яну 2023, 22:47

Leon, защо изтри поста си? Беше написал доста полезни неща... аз успях да прочета де :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 11 Яну 2023, 14:47

Защото си обещах преди време да не натрапвам фактология на хора дето не са готови за нея. Още първият коментар ми показа, че няма смисъл да се напъвам да пиша нещо дето съм трупал с години и после да се обяснявам на хора с мнение :mhihi:
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exclusive89 » 11 Яну 2023, 15:30

Аха, ясно :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Яну 2023, 16:31

Аз затва прибягнах до снимки за да обясня по-нагледно ползите, но се оказа, че ако на 50 имаш преса трябва да очакваш всеки момент да умреш от тромб :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Яну 2023, 17:05

Еми прекалена толерантност към няколко човека води до това:
Leon написа:няма смисъл да се напъвам да пиша нещо

Доста хора въобще спряха да пишат във форума, камо ли по конкретна тема :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Яну 2023, 17:48

bum_bum написа:Аз затва прибягнах до снимки за да обясня по-нагледно ползите, но се оказа, че ако на 50 имаш преса трябва да очакваш всеки момент да умреш от тромб :mhihi:

Това е напълно грешна концепция и би трябвало на тебе да ти е ясно дори повече . Съжалявам че нападнах точно кокоса , нищо лично просто така се случи :bchug:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Яну 2023, 20:09

Пак ти показвам защо когато стане дума за хранене или трениране не можеш да ми говориш за концепции, теории, правила и т.н., щото явно не ме разбра преди.

Просто се намираме в две различни плоскости и на тема хранене или фитнес просто нямаме допирни точки на които да говорим, камоли да спорим.

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 11 Яну 2023, 21:20

Човешката физиология е една и съща във всички плоскости . Откъдето да я погледнеш е все същата с малки нюанси работи по един и същи начин и няма как да бъде по друго . В учебника по обща медицина има само една физиология аз не знам за друга . Здравословния живот най общо е система за избягване на рисковите фактори . Чист въздух чиста храна чиста вода отказ от цигари и алкохол балансирано пълноценно хранене физическо движение елиминиране на стреса и т.н . разни такива неща . Даже не виждам какво може да се спори тука :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 11 Яну 2023, 22:00

Тала де, но човек е така проектиран че да ходи безкрайни километри днес. А ти твърдиш, че това може да те убие. С това не съм съгласен.

Относно физиологията Илиян ти каза важните неща накратко, но ти пак не пое поне да помислиш върху въпроса.

Виж например защо имаме жлъчка, каква е ролята на холестерола, освен да ти запушва съдовете, какво се случва с вит С в присъствието на висок инсулин, какво се случва при нисък холестерол и т.н..

Идеята ми беше, че тялото ти показва как се храниш. Ако седнеш, вдигнеш тениската и не видиш това, то най-вероятно не е много щастливо от разбиранията ти за храненето.

И не, не става с фитнес. Далеч не спя в залата. На тая снимка не съм стъпвал във фитнес поне 2-3 седмици. Колкото и да киснеш в залата това не може дори частично да компенсира ефектите от едно неправилно хранене.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 11 Яну 2023, 22:37

но човек е така проектиран че да ходи безкрайни километри днес.
С това не съм съгласен изобщо , всички тъкани в тялото имат ресурс . Сърцето ти не е с безкраен ресурс , ставите не са с безкраен ресурс , нищо в организма не е с безкраен ресурс .
Относно храната , глюкозата е единствената храна за мозъка а той консумира 2/3 от ресурса на тялото . Така че като говорим за хранене тялото не е само мускули и кости а сложна биохимична система .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Яну 2023, 9:47

А колко е ресурсът? И ако лежиш по цял ден по-висок ли ще е, отколкото ако се упражняваш?

Колко глюкоза ползват мозъка, бъбреците, сърцето и макарите едва ли някой знае с точност. Едни казват 100, други 20, трети 5гр.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 12 Яну 2023, 9:53

Leon написа:Защото си обещах преди време да не натрапвам фактология на хора дето не са готови за нея. Още първият коментар ми показа, че няма смисъл да се напъвам да пиша нещо дето съм трупал с години и после да се обяснявам на хора с мнение :mhihi:

Познанията ми по темата са отчайващо , срамно малко и затова пък ми беше интересно и полезно това което изтри.... :dunno:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 12 Яну 2023, 10:21

bum_bum написа:А колко е ресурсът? И ако лежиш по цял ден по-висок ли ще е, отколкото ако се упражняваш?

Колко глюкоза ползват мозъка, бъбреците, сърцето и макарите едва ли някой знае с точност. Едни казват 100, други 20, трети 5гр.

Не знам колко е , вероятно в покой е под10% от максималното . Но аденозин трифосфата е перманентно около 250 грама в организма . Това са бързо разграждащи молекули и постоянно се създават и разграждат . Което не се ползва се складира , обаче мозъка не складира нищо а само иска храна и кислород . Дори когато човек спи мозъка използва ресурси преформатира и регенерира . Всичко това което се коментираме обаче е доста опростено и далеч от реално изключително сложните биохимичин процеси в организма които не се свеждат само до гликоген и аденозин трифосфат . Миналата година след десетилетия работа биохииците стигнаха до разкодиране на 95% от генома на човека , това са около 40 000 гена . Това обаче е само карта на нуклеотидните последователности , вероятно има около 1% знание как се комбинират и взаимодействат помежду си тези 40 000 гена .
Последна промяна Jordana на 12 Яну 2023, 10:34, променена общо 3 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата