България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от kiko » 11 Яну 2023, 10:59

drifty написа:Снощи докато разговарям с едни приятели, по улицата мина една лелка без светлини, сигурно и тя си е казала, че като има лампи, може да спести от крушки, нали вижда добре.

Оня ден към 20ч. в тъмното покрай мен минава една женичка с няква нова френска чикия и я гледам кара само на някви лед дневни светлини.Обаче отзад нищо не свети съответно тъмно като в г@з.Спря направи обратен завой и тогава я забелязах че за сметка на това си беше пуснала плафона над кратуната и :mhihi:
А! отзад имаше и детско столче :censored:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2023, 11:11

Асфалтът ще е виновен като я удариш защото нямаш сцепление както на Лагуна Сека в идеални условия.Няма да си ти защото се движиш бързо в тъмното и не успяваш да видиш внезапно изскочили загасени стопове пред теб, нито пък тя морално, че не ги е пуснала. Всяка вечер виждам идиоти без фарове в града. Миналият ден спирах една да и кажа, щото мигам, а тя ми вдига ръка и ми се кара питайки кво бе, кво, после се изчерви.
Относно карането на дневни светлини е виновно МАЛОУМНОТО правило, че трябва да караш на нещо светещо денем, което аз не си спазвам когато е слънчево. Някой кьорав щом не ме вижда с тая ярко жълта кола, значи не е за пътя. То по повод какво да правят тези, кото не виждат добре и светлините им помагали. Това правило доведе до идиотията МАСОВО да се кара на дневни нощем(за привечер въобще да не говорим)масово да се кара на 30% дълги при всякакви кофти условия тип дъжд и мъгла дори, както и на това водачите да си мислят, че щом не ти светят фаровете, значи не се движиш и ако някой ги е забравил денем, спокойно могат да го объркат, че е спрял на отбивка при определени условия. Това по повод тези, които недовиждат. Да, но срещаш идиот като мен, който в слънчево време НИКОГА не пуска фарове и...греда. Как да реагираш като си кьорав и се отказваш неподготвен. Ми слизай от колата.
bum_bum написа:И какво, да твръдя, че асфалта не е хлъзгав, щото нямам ПТП-та ли? Нямам, защото имам достатъчно опит, съобразявам се и внимавам. Но има млади хора без опит, жени и мъже, които никога няма да се научат сносно да карат, те какво?Да си седят в къщи ли?
:

Ми...да? А градски транспорт? А междуградски? По-добре ако има страх. Ако искат да се научат да карат по-добре да си набият в канчето, че трябва да намалят скоростта КОЛКОТО Е НУЖНО и по-бавно от другите защото не могат да карат все още!!! Миналият ден един инструктор го свалях до града та ми разправя като ме срещали по пътя и питал курсистите "искаш да караш като Биньо ли" един вид, че им е рано още и обяснявал. Точно младите нямат търпимостта да се научат в масовия случай.
Ама по твоята логика защото е хлъзгаво като вали сняг дай да им разтопим асфалта и да го изсушим, че да не се хлъзгат вместо да намалят скоростта, която е в основата на всичко кофти. Като се научиш и искаш да рискуваш вече си носиш кръста, ама преди това трябва да караш бавно. То и тогава си го носиш де, ама е различно малко.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 11 Яну 2023, 11:23

Бавно, бавно, колко да е бавно. Астрата преди 7-8 години като я купих, цяла зима всеки път точно пред РПУ-то минавах на врати, и то с астра. Завоя там е 90 градуса, точно след пешеходна, минава се с не повече от 20км/ч. Същото се случваше на няколко други места в града, и то странно, ама само на местата, където беше полаган асфалт в последните да речем 10 години. Астрата беше със стари гуми отзад, макар и с много дълбок грайфер, странно що никъде другаде не се занасяше.. Естествено, хубавите гуми решиха проблема, но това не променя факта, че пътищата са ни пързалка. Един млад шофьор, който не разбира нищо от коли, гуми, спирачки, пренасяне на маси, пътни условия и т.н, дайте да му направим живота още по-труден. Предлагам да се върнем на павирани улици и каруци.

Вчера и други ми направи впечатление, преди го виждах само във Софианци тук, ама сега вече е повсеместно, но виня софианци :D. Ако караш малко по-бавно, веднага се местят в съседна лента в опит да минат по-напред. Само дето на 100 метра червен светофар, та аз умишлено още като излязох от предходната отбивка реших, че няма смисъл да ускорявам кой знае колко, тъй като имаше 30тина секунди поне на светофара още. Една кака с гоуфо 6 веднага мина в дясно и на светофара беше 1 кола зад мен в съседната лента - логика 0. Още повече, че дясната лента свършва 50 метра след светофара и ако ако няма кой да я пусне трябва и да спре даже. Ама кой да мисли. Потеглям на светофара, пак бавно, щото пък има още 3 светофара и с около 40км/ч се минават всичките на зелено, едно Е46 пак беше зад мен и веднага дясна лента, профуча покрай мен, толкова близо мина, че щеше да ме ужули буквално, и кво - като свършва дясната лента и всички се набиват в една и пак намаля, щото няма де да върви.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2023, 11:35

Ама човек, 90% от шофьорите не разбират от такива неща, които описа, просто ние сме авто форум, за нас е нещо обикновено. Но колко бавно викаш? Пак ще кажа, колкото е необходимо. И да, никой не отрича, че пътищата ни са зле. Но това не е причина за случващото се. Ти ако знаеш, че нагазваш в кал с гумени ботуши ли ще искаш да си или с маратонки? И като виждаш, че напред има шанс да затънеш в тиня ще продължаваш ли? Това е с карането с несъобразена скорост. А разберете, че пътища като в Германия няма да имаме.
И да не ме сметнете за моралист, хич. :mhihi: Просто казвам причините.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 11 Яну 2023, 12:04

Дайте идея на кого да звънна, да дойдат паяци и да раздигат колите, че много сериозно почва да ми писва.

IMG_8194.JPEG

IMG_8196.JPEG

Заради подобно спиране на пепсито, мин година блъзнаха жена ми точно да излизане от гаража, един се беше засилил отдолу и заради така спрялата кола, не видя подаващата се предница на 36-то. А другия, често спират по 2-3 коли и минаване и разминаване става много приятно.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 11 Яну 2023, 12:14

Може да подаваш сигнали през едно приложение Гражданите, и по принцип идват, ама докато дойдат тоя ще си е преместил колата 5 пъти. Но поне ще глобят следващите които са спрели там

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 11 Яну 2023, 12:19

Самата снимка право в Пепси по мейла.
Евро07 видите ли да спре по подобен начин директно сигнализирате на фирмата и те сами си глобяват шофьорите. ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 11 Яну 2023, 12:19

Kroki написа:Дайте идея на кого да звънна, да дойдат паяци и да раздигат колите, че много сериозно почва да ми писва.

IMG_8194.JPEG

IMG_8196.JPEG

Заради подобно спиране на пепсито, мин година блъзнаха жена ми точно да излизане от гаража, един се беше засилил отдолу и заради така спрялата кола, не видя подаващата се предница на 36-то. А другия, често спират по 2-3 коли и минаване и разминаване става много приятно.

Успех! От няколко години в Редута това е ежедневие единственото решение е да смениш квартала, дори да раздигат тия ще спрат други, няма оправия от мен да знаеш :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Яну 2023, 12:21

Top Gun Maverick написа:А разберете, че пътища като в Германия няма да имаме.

Това поне е вярно. Защото тук и всичкото макадам да стане пак 90% от шофьорите ще са доволни. Затова ядем и боклуците на Европа, горим и дишаме отпадъците им, бършем гъзовете на пенсионерите им и т.н. Имам чувството, че една голяма част от хората ако някой просто им се изсере в устата ще се обършат и ще кажат "благодаря".
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 11 Яну 2023, 12:25

Ми не е вярно. Пред нашия офис редовно се спираше по тротоарите обаче имам един дедо дето си нема друга работа и само звънеше на паяка. Честно казано не знам къде звъни, може би на градска мобилност. До 30 минути паяка идва.
Отне им 1 година доде се научат ама се научиха :)) Цялата улица. Ся само некакви външни спират понякога и ако е за повече от час остават без кола.
Включително и ние, местните, ако са ни заети всички паркоместа обикаляме доде си найдем место на пътя :))
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 11 Яну 2023, 12:27

От сутрин до вечер това правим, сички ние. И понеже сме 90%, останалите 10 ако не им харесва - айде у лево или там където искате.
Господа Аристократи.
Хм,хм...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2023, 12:29

Човек, що не им дупчиш гумите с шило? :conf: Ама не се базикам. Слагаш една качулка и уж изтърваш нещо до гумата. Забрави да спре втори път там.

Цивилизованият начин, звъниш на 112 и казваш, че не може да минеш от спрял на платното автомобил. Чакаш патрулката, идват и го санкционират като ти чакаш това. Ако откажат с оправдания им казваш, че ще почнеш да ги снимаш, че не вземат отношение. Ако откажат, почваш да ги снимаш и ще напишат нещо. Досега е работело това.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 11 Яну 2023, 12:39

Top Gun Maverick написа:Човек, що не им дупчиш гумите с шило? :conf: Ама не се базикам. Слагаш една качулка и уж изтърваш нещо до гумата. Забрави да спре втори път там.

Много си груб с това шило, с отвертка за иглички е по яко! Сваляш я и като дойде почва да помпа и се чуди що изпуска :mhihi:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 11 Яну 2023, 13:00

Jorixa написа:Може да подаваш сигнали през едно приложение Гражданите, и по принцип идват, ама докато дойдат тоя ще си е преместил колата 5 пъти. Но поне ще глобят следващите които са спрели там

Пробвал съм през тях. Нищо не направиха.

Проблема е, че трябва да е показано. Да го видят и останалите как му дига колата паяка, за да се спре.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 11 Яну 2023, 13:38

:ok: Шило ,отверки ....аматьорско е ,с арматурните клещи директно винтилите....за секунди цялата кола ще е на капли .Проблема на гомямото село е ,че е пренаселено ...град строен за 500-600хил сега е 2 мил инфраструктурата е малко .Има домакинствс с по две коли

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата