България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от empar » 13 Яну 2023, 16:43

Тук май се заражда нова тема с анкета. Някак си така го чувстввам вътрешно! :ok:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 13 Яну 2023, 17:29

bum_bum написа:Баси. Никога не съм имал кола, която да превишава 1 или максимум 2 пъти месечния ми доход в момента на покупката. :mhihi: Все има нещо друго по-важно.

Аз съм се хлъзвал до тримесечен доход, но иначе се чувствам най-конфортно да е под 2 месеца...
От друга страна познавам човек, който не плаща за коли повече от първоначална всноска. Колите с взимат на фирма. Избира се най-ниска първоначална вноска и се вади чисто нова кола на цена от 80к лв срещу 3-4000лв, после вноска 1000-1200 на месец и нямаш грижи със състояние, сервизи и тн... Колата не е твоя, та и кражби и щети не те вълнуват твърде много. След 4 или 5г ти се предлага за изкупуване на дебела цена, но ти си свикнал с разхода от 1000лв на месец за кола и си взимаш нова...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 13 Яну 2023, 18:19

TNT написа:Тука е 2 заплати за телефон
Поне 1 заплата за часовник
Минимум седмична надница за цигари и пиене :mhihi:
Колата трябва да е 12-15 заплати, иначе си мишка :mrgreen:

Що бе ако дохода е $15к месечно какво пречи да се даде една заплата за някой Blancpain, Breguet, или евентуално в най-лошия случай поне Ролекс ? :| :| :|
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Яну 2023, 18:29

а проектът брои ли се за кола, че там си еба мамата... (х2 на евридейката)

или да го слагам у таблицата: "хоби" :owned:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Яну 2023, 18:36

peshehodetz написа:
TNT написа:Тука е 2 заплати за телефон
Поне 1 заплата за часовник
Минимум седмична надница за цигари и пиене :mhihi:
Колата трябва да е 12-15 заплати, иначе си мишка :mrgreen:

Що бе ако дохода е $15к месечно какво пречи да се даде една заплата за някой Blancpain, Breguet, или евентуално в най-лошия случай поне Ролекс ? :| :| :|

По-скоро визирам 900лв заплата с Apple Watch :mhihi: :mhihi: :mhihi: А иначе нищо не пречи. Познавам хора с 1000лв заплата смениха Туаерег с Рейндж Ровър :lol: Също и такива взимали пари на заем, за да почерпят :smoke:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Яну 2023, 18:49

четох някъде една статия, че в щатите месечните вноски над $1000 по заеми за коли се увеличават главоломно. но мисля, че това е нормално при положение, че цените на колите се увеличиха значително а и лихвите се вдигнаха.

една нормална биеща към евтина нова кола в момента е $30-35к... 10% начална вноска - $3500.. остават $28к примерно... 5 години със 6% лихва - $540 и това е без данъци... цените на старите коли почнаха да падат, но тези на новите се качиха и мисля, че ще си останат високи щото... капитализъм нали...

едит: ето я статията - https://www.edmunds.com/industry/press/ ... munds.html
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 13 Яну 2023, 21:52

Аз пък винаги съм се чудел, как така обществото определя, какво можеш да си позволиш и какво не.

Някви хора обясняват, имаш еди какъв си доход, т.е можеш да си позволиш само това и това. Друго не можело …

Само лек пример, големия ми шеф кара Шкода супърб, ама от най-орязаните. Изтънил яката. Щото за него колата е само средство за придвижване.

Взима х7 спрямо мен. И много добре знае колко струва моята кола, спрямо неговата и каква още съм замислил да купувам :ok:

Трябва ли той да ми обяснява, че не мога да си го позволя. Не.
Базика ме от време на време, докато пък аз не го бъзна за голф турнирите. И така, разбираме се :ok:

Но пък той, харчи адски пари да обикаля по голф турнири и да обикаля Средиземноморието с лодки през лятото.

На кой, квото му е кеф.

ПС. Шефа ми не е българин, може би има значение :ok:
Последна промяна carmanf1 на 13 Яну 2023, 22:14, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 13 Яну 2023, 22:12

Сега минах покрай мястото където по Коледа със Z4 загинаха две деца и един младеж ...........асфалта е в отлично състояние ,прав участък където спокойно може да се движиш със 80 км /ч при ограничене 40 .Настилката е грапава и има добро сцепление ,просто скоростта е била много над 100 .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 13 Яну 2023, 23:08

carmanf1 написа:..................

Има много такива,дори българи. Познавах един, можеше да си купи каквото поиска./ да имаше и S-класа, макар и първата която му предложеха от Балкан стар, никога не избираше нищо по нея, условието беше да я вземе веднага/, но редовно караше каквото му попадне от служебните /те пак са си негови/
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 13 Яну 2023, 23:26

Обществото ни се оказа неспособно да обере адекватно плодовете на демокрацията и това да си свободен да избираш къде да живееш ,какво да работиш .Недорасли сме за подобен тип начин на живот ,неодяли сме си ...вижте магазините вечно са пълни с хора ,които пазаруват неща от които реално нямат нужда или такива със скоро изтичащ срок на годност .За съжаление това е тъжната картинка през тези 30 години ,останалите държави от бившия соц живнаха и са пред нас с доста обиколки .

Когато се професионализираше армията ,мечтата на всеки селинджър с 8 ми клас ,беше да стане кадрови войни ,да тегли заем от банка за Голф 3-ка и най-новата нокия :ok:

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Мнение от stean » 14 Яну 2023, 0:07

carmanf1 написа:Аз пък винаги съм се чудел, как така обществото определя, какво можеш да си позволиш и какво не.

Няколко години преди да се регистрирам тук, трябваше да сменям колата. Не помня по какъв повод, но се заговорихме с хазяина и той ме пита какво мисля да вземам. Викам, писна ми да се тормозя с ръждиви дараци, имал съм преди БМВ (за кратко) и сега мисля да взема пак, но по-новото (Е36). Няколко секунди асимилира и изведнъж, изражението на лицето му се промени, вдигна сочещ показалец срещу мен и заяви: Ако си купиш БМВ, ще ти вдигна наема. Щом имаш пари за БМВ-та, значи можеш да си позволиш и по-висок наем. :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Мнение от anttonev » 14 Яну 2023, 12:38

Измамно ли е наблюдението ми че пак масово се кара без колан, говори се по телефона без handsfree и се мина на червено, което е светнало преди да навлезе колата в кръстовището? Все ми се струва че имаше някакъв период преди 3-5 години, когато имаше някакво подобрение. От 18 години имам книжка и ми се струва че има регрес в момента.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 14 Яну 2023, 12:51

Масово се кара само със закопчалки на колана за да не пищи колата за без колан.

И ми е много странно, в нови хубави коли, телефона му в ръката и на ухото. Ама нямате ли блутут в колата, че го държиш на ухото :kuku:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 14 Яну 2023, 13:51

z
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Petrolhead на 20 Ное 2023, 19:04, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 14 Яну 2023, 14:47

Втори път ми се случва след автомивка вътрешно почистване да ми врътнат копчето за фаровете и да ме спре полицията , че съм в нарушение :banghead: Каква им е работата да ръчкат по копчетата :ranting: Не че са ме глобили , ама и това ще стане някой път ...Е вече ще проверявам .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата