Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Имотният пазар
kiko написа:в квадратурата влизат и 50% от стените
Тва е абсолютно нормално да е в нотариалните актове на апартаментите така, ти притежаваш 50% от стените, съседа ти останалите 50%.
Иначе какво, тия стени между вас са ничии ли? При къща пък се описва външните размери на застроената площ, тоест не 50% от стените влизат ами 100%. Не виждам какво толкова ви притеснява в тия квадратури, pampo го е описал много добре по-горе.
Съвсем друг е въпроса защо тези цифри се използват за ценообразуването, но в крайна сметка няма голямо значение. Защото цената на жилището няма да се промени ако ти кажат светлата квадратура, просто на квадрат ще се върже с 20-30% повече. Ама като цяло никога не съм го разбирал тва да гледаш на квадрат колко е, жилището не е баница да кажеш отрежи ми половин кило и да си платиш само толкова. Жилището е сбор от много характеристики и квадратурата е доста незначителна такава за мен.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
b_u_b_o написа:Иначе какво, тия стени между вас са ничии ли?
Ти пак си сложил розовите очила, ама примерно в Гърция терасите не се включват в застроената площ

Давам ги за пример, щото са ми любими. Та ако там си направя къща 100 м2 със 100 м2 тераса, ще ми се води 100 м2, а тук 200 м2.
Ако си забелязал, там няма сграда без огромни тераси. Блокове, къщи - всичко. И им е супер!
Та има лека разлика. Да не продължавам нататък, ама в сградата, в която живеем в момента, площадките на етажите + стълбите са огромни - вероятно са 50 м2.
Не са включени в квадратурата на жилищата, ама не са ничии

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Къде не се включват в обявата или в нотариалния акт? Щото са доста различни нещата. Ако не ти е в нотариалния акт кажи, да дойда да си пия бирата на "твоята" тераса, щото явно не е твоя, ами ничия. 

- Petrolhead
- Потребител
-
Това с общите части не е ли просто маркетингов трик?
Единствено се променя цената на квадрат
Единствено се променя цената на квадрат
b_u_b_o написа: Защото цената на жилището няма да се промени ако ти кажат светлата квадратура, просто на квадрат ще се върже с 20-30% повече. Ама като цяло никога не съм го разбирал тва да гледаш на квадрат колко е, жилището не е баница да кажеш отрежи ми половин кило и да си платиш само толкова. Жилището е сбор от много характеристики и квадратурата е доста незначителна такава за мен.
Принципно си прав, но "изсветляване" на тези 20-30% чрез коректното им отразяване в цената на квадрат ще промени баланса и динамиката на пазара. Подобен психологически ефект биха имали цени в лева примерно.
За добро или за лошо цената на квадрат е нещо което се гледа като индикатор. Нещата ще са много различни, ако цената на квадрат за определени имоти скочи с 30%.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
А да ми губят времето да ходя да гледам "100м2", които реално се оказват 60 къде остава ?
Ако ще купувам м2 обитаеми много силно ме интересуват колко са реално. Без тераси, без мазета, без общи части... Иначе нема лошо...цена м2 - толко. Общо м2 толко, от тях хх такива, уу онакива.
Навремето като си купувах 4 стайния в жк. Гоце Делчев що кутийка изгледах..95% от тях можеше изобщо да не ода да ги гледам ако беше ясно кое и как.
И накрая 120м2 чисти. Отделно имаше 30м2 тераси, отделно мазе...отделно общи неща. Чистите си бяха 120. Панелка, ама ко от туй.
ПП Заедно с ремонта /ама много ремонт/ излезе наполовина, айде 3/4 да са били като пари сравнено със същата чиста площ ама ново...на шпакловка и замазка
) Да не говорим че толкова големи, нови много, много нямаше.
Ако ще купувам м2 обитаеми много силно ме интересуват колко са реално. Без тераси, без мазета, без общи части... Иначе нема лошо...цена м2 - толко. Общо м2 толко, от тях хх такива, уу онакива.
Навремето като си купувах 4 стайния в жк. Гоце Делчев що кутийка изгледах..95% от тях можеше изобщо да не ода да ги гледам ако беше ясно кое и как.
И накрая 120м2 чисти. Отделно имаше 30м2 тераси, отделно мазе...отделно общи неща. Чистите си бяха 120. Панелка, ама ко от туй.
ПП Заедно с ремонта /ама много ремонт/ излезе наполовина, айде 3/4 да са били като пари сравнено със същата чиста площ ама ново...на шпакловка и замазка

Хм,хм...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
b_u_b_o написа:Съвсем друг е въпроса защо тези цифри се използват за ценообразуването, но в крайна сметка няма голямо значение. Защото цената на жилището няма да се промени ако ти кажат светлата квадратура, просто на квадрат ще се върже с 20-30% повече.
Мда, това просто "крие" каква огромна дупка има между цените "ново" и "старо" строителство. Тази дупка ще става само по-голяма.
Кво се вкл. и кво не се вкл. няма да промени общата цена абсолютно никакъв начин. Каква психология да се промени... всеки само
за това говори

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Ако почнат да обявят реалните квадратури на новите коптори, цената на кв ще стане още по-грозна от сега. Някак си по-добре звучи 1к на зелено отколкото 2к каквото реално плащаш.
Sent from my IN2015 using Tapatalk
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Крайната цена на апартамента ще е същата 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
b_u_b_o написа:Къде не се включват в обявата или в нотариалния акт? Щото са доста различни нещата. Ако не ти е в нотариалния акт кажи, да дойда да си пия бирата на "твоята" тераса, щото явно не е твоя, ами ничия.
Нали си виждал нотариален акт

Ама шараните ще са по малко...steeN написа:Крайната цена на апартамента ще е същата
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
zAcK написа:b_u_b_o написа:Къде не се включват в обявата или в нотариалния акт? Щото са доста различни нещата. Ако не ти е в нотариалния акт кажи, да дойда да си пия бирата на "твоята" тераса, щото явно не е твоя, ами ничия.
Нали си виждал нотариален актОтговори си сам, след като прецениш какво си попитал
Нотариален акт на апартамент като се замисля не съм виждал много отдавна, за мое щастие

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
b_u_b_o написа:zAcK написа:b_u_b_o написа:Къде не се включват в обявата или в нотариалния акт? Щото са доста различни нещата. Ако не ти е в нотариалния акт кажи, да дойда да си пия бирата на "твоята" тераса, щото явно не е твоя, ами ничия.
Нали си виждал нотариален актОтговори си сам, след като прецениш какво си попитал
Нотариален акт на апартамент като се замисля не съм виждал много отдавна, за мое щастиеНо няма как да опишеш административно апартамент без да му дадеш квадратурата. Ама не квадратура както ни е кеф, и да мерим квото ни се струва "използваемо", ами измерена по законово регламентиран способ. Тва е просто една абстракция, как точно ще я дефинираме, не променя стойността на имота(не само в пари). Това, че повечето хора са по-чувствителни на тема кв.м. бетон отколкото на см. п*шка е просто въпрос на комплекси
Тук мисля, че няма много такива, които да си избират апартамента по това.
Както и да е. Квадратури, пи*ки и т.н.

Само да те светна, че дори в България в застроената площ в зависимост от годината влизат различни неща и различна площ от въпросните тераси,
ама ти си знаеш и всеки сам си преценя. Все пак...

Добре де, какво се опитвате да кажете, че ако тристаен в "ново строителство" бъде обявен 68м2, а не 90, огромен брой хора ще предпочетат панелка или ЕПК със същата площ. Новото строителство е МНОГО по-скъпо на квадрат за придобиване от старото. Това е ясно и на малките деца. Всеки, който не влиза в апартамент за 1ви път може да прецени какво го устройва и къде да вложи пари и енергия. За мен новото строителство е добре документално уредено с общите части и тн. Дали ми е изгодно е съвсем друг въпрос. То затова и се казва пазар, ако ти харесва - купуваш, ако не - 2 пъти по-евтина панелка и така...
Още повече, че всички нови блокове имат чертежи, там са опоменати квадрратурите на всички стаи. И да, преди 50та година ли, или която беше, стълбищата, балконите и тн не са в площта на имота, и какво ме грее това в крайна сметка. Имотът струва Х пари, стар или нов, или си струва парите, или не. Аз така ги виждам нещата и винаги ми е било смешно чепкането за квадратура и тн празни приказки.
Още повече, че всички нови блокове имат чертежи, там са опоменати квадрратурите на всички стаи. И да, преди 50та година ли, или която беше, стълбищата, балконите и тн не са в площта на имота, и какво ме грее това в крайна сметка. Имотът струва Х пари, стар или нов, или си струва парите, или не. Аз така ги виждам нещата и винаги ми е било смешно чепкането за квадратура и тн празни приказки.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
zAcK написа:Както и да е. Квадратури, пи*ки и т.н.
Само да те светна, че дори в България в застроената площ в зависимост от годината влизат различни неща и различна площ от въпросните тераси,
ама ти си знаеш и всеки сам си преценя. Все пак...
Това което искам да ти кажа е, че тия квадрати нямат абсолютно никакво значение. Тераси, первази, стъпала...все тая. Никой не купува имот на база тая цифра. Единственото което би те бъркало е да си го измериш с на някой, на кой му е по-голям...друга причина да ти пука дали пише 89кв или 120кв в нотариалния акт не виждам