България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
master of the force
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от alx » 21 Яну 2023, 20:12

немо написа:
alx написа:Каквото се опитвам да кажа е че 100 за едни е бавно, за други е бързо и да налагаш твоя аршин и представа за коректна скорост е…. малко егоистично. Закона пази най- слабите и ако минималната е 50 и човека кара с толкова Не е причина да се нервираш

Екранна снимка (85).png

до колкото помня правилника за междуградски двупосочен път има само горно ограничение на скоростта без да е указано минимална позволена. От там всеки може да кара колкото бавно си иска до колкото не образува колона. Ако образува колона по правилник трябва дс отбие и да я пропусне, но не пише при каква дължина на колоната трябва да го направи. Един вид може да изчака да се съберат 20 коли и тогава да ви пусне а може и да чака за 100 коли. С 50 км ако всички карат с ограничението което често е 80км опасност няма да ти създаде. Ако караш със 120 - ще имаш проблеми. Но аз ще ти кажа, че 120 по нашите двупосочни пътища е бързо в 3/4 от случайте- и това ти го казва човек дето може да кара. За тия дето не могат (2/3 от шофьорите)- 80 дори им е много. Аз често се усещам, че като е съм на зор се укротявам а 90 и това е оптималната в повечето случаи.

Просто ти демонстрирам друга гледна точка за да разбереш, че твоята си е за тебе, деугите имат друга и тн. Има си правила - спазвайте ги и дишайте дълбоко и без нерви.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 21 Яну 2023, 20:14

Докато некой ви пречи щото кара бавно резултата ще е, който е.
Мен ми пречи некой дето е паркирал и ме е запушил.
на пътя няма шанс да ми пречи ако ще и с 30 да кара.
Аз не бързам за никъде. Кога стигна за къде съм тръгнал-тогава.
И без това отдавна ми е досадно да карам, че па и да се нерва и да ми пречат.
Хм,хм...

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 21 Яну 2023, 20:25

То тука в Пловдив от безкрай време са най-големите олигофрени в цяла България. Изключвам селяните и мангустите, дето навсякъде са безнаказани и наглеят. Най са ми смешни псевдо мутрите със застаряващ джип, като моя примерно, дето мутреят все едно са в Г класа за 500 бона.

Оня ден на един светофар буквално щях да се задявя от смях. Прибираме се с жената с едно спаркче от центъра, че беше хубаво времето и да се разходим с кучето. И наближавам светофара на Ботев стадиона (за който е от Пловдив) и от дясно ме изпреварва с поне 100 едно Е65 с В8 ама пред разпад, засича ме, набива спирачки и на светофара отива в дясна лента. Спирам до него и вътре двама псевдо гангстери с нахлупени шапки ме гледат все едно съм бял в черно гето в Америка. Форсират тоя кошник и пушат цигари вътре и продължават да гледат. И в същото време в лява лента спира един РР Кулинан. Не, че и той нямаше трески за дялане ама караше доста по-културно от псевдо гангстерите.

Иначе за бавното каране, и аз Велинград го спускам само на скорост. Хем е много по-комфортно за мен и пасажерите ми, хем за къде да бързам след лежерен спа уикенд примерно.

Другите ми любимци сега като се замисля са олигофрените дето настигнат колона от 10-15 коли, ама много много бързат, и правят някакви супер абсурдни изпреварвания за да стигнат в средата на колоната и си остават там до края на завоите.

Аз се чудя как все още не сте го пуснали оня тъпак, пак Пловдивски, от магистралата. Даже не бих казал тъпак, аи да не псувам, че да не изям някой бан заради такива примати.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv ... ha-1538836
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 21 Яну 2023, 21:01

Top Gun Maverick написа:......

Само казах какво се получава, и като влезеш в такав колона и виждаш едно бели шкоди октавия дето са най-бързи на света, служебни естествено. Аз обикновенно карам около 95, никога не ме е настигал камион или автобус. Ако настигна такава колона и не мога да изпреваря, си карам и чакам.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 21 Яну 2023, 21:17

alx написа:Просто ти демонстрирам друга гледна точка за да разбереш, че твоята си е за тебе, деугите имат друга и тн. Има си правила - спазвайте ги и дишайте дълбоко и без нерви.

За това написах "адекватно", т.е. да се съобразяваш с останалите така, че възможно най-малко да им създаваш дискомфорт.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 22 Яну 2023, 0:08

Тук някакъв спор се заформя, но истината е, че няма такъв...

на пътя 100 човека - 100 различни характера - 100 различни нерви и настроения - 100 различни умения

аз бих избрал дефанзивното каране...
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Scrapyard user
Аватар

Мнение от Spit-Fire » 22 Яну 2023, 0:17

Ей га де едно вечерно прибиране в Пловдив. Бързащите са малко щото нямаше много коли като цяло.

https://youtu.be/GrlJ6hz4Nyg

Sent from my SM-G998B using Tapatalk
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 22 Яну 2023, 2:52

Изнервящо е да караш зад някой, който ускорява до 90-100, но на всеки завой намаля на 60. Буквално на всяка права не ти дава възможност да го изпревариш. Което на път с повечко завои и по-къси прави не е приятно. И ся тук се изписаха сума ти мнения, че аз трябва да се съобразя с такъв индивид на пътя. Окей, ама що да не е двустранно, той като не може/иска да кара с по-висока скорост, не е редно да пречи на тези, които карат с по-висока скорост.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Яну 2023, 9:45

Хмммм...кали си нервите. Казвам ти го защото като млад шофьор и аз съм бил така, че дори и след като вече имах опит и то не малко. Значи в момента в който осъзнаеш, че ТИ Е ВСЕ ТАЯ, наистина ти става все тая. А индивидът който описваш е 1% от хората на пътя. Просто ако наистина предпочиташ да не си зад него(но това с изнервя ме просто го пречупи в себе си)приложи малко повече умения и го изпревари. На мен отдавна никой не ми пречи на пътя, дори като съм бавна кола разбирай такава с която карам 80-100. А като съм бил с бързи те няма как да ми пречат, просто ги заобикалям ако съм решил да карам, ако не съм решил просто се влача с всички и готово. Осъзнаването на фаза ВСЕ МИ Е ТАЯ води до безгранично спокойствие на пътя. Тогава се смееш на много ситуации когато караш в колона. Не се мъча да преча даже на малоумника, който ми е залепен в бронята. Сега възможно е да има изкривяване в матрицата и някой път да реша да го накажа, но това е мноооооооого рядко. Все ми е тая бе човек, мисля за други неща относно самия път. Така прогресивно ми намаляха в пъти ситуациите в които някой има шанс да ме удари, дори като изпреварват срещу мен за тройно. Просто си намалям лесно като карам бавно с 80 и мога ако щеш след 2 секунди да тръгна по тревата необезпокояван. Ако има мантинела си карам на един пръст от нея ако се наложи и толкова. Но това е в мизерен процент от все по-малкия брой опасни ситуации. Увелича ли с малко скоростта или си заложа в главата, че бързам, опасните ситуации или поне възможните такива, които откривам в ранна фаза се увеличават. :idea:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Scrapyard user
Аватар

Мнение от Spit-Fire » 22 Яну 2023, 9:55

Аз като съм карал до морето, един и същи път, но с различен стил каране пристигам отчетливо по-уморен или съответно по-отпочинал. Ако си карам със 110 на автопилотчето стигам да кажем 10-15 минути по-бавно, но супер свеж. А ако съм карал със 140-160 в лява лента пристигам на дроб сърма. За 10 минути нито си струва да си рискуваш живота, нито да си преебеш деня щото си скапан, да не говорим пък да рискуваш живота на пасажерите си.
Ся това по път със завои да ускорява/намаля някой наистина е тъпо ама както казаха по-напред в темата, никой не знае какво му е в главата. Може човека да се е притеснил, че прави колона, и за това да дава газ на правото та по-малко да бави тея зад него. Сега някой ще каже не му ли идва на ум просто да отбие/намали да го изпревавят, ма то и аз се чудя вече не им ли идва на ум на 90% от хората да си карат колите вместо да ги гледам как си цъкат по телефоните и мятат по 1 око на пътя. Или пък да ползват мигачи. Или пък да спазват предимство. Или да не минават на червено и да не правят забранени обратни завои. Или да не спират на аварийки посредата на пътя и да се чудят от къде да ги заобикалят другите.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 22 Яну 2023, 10:45

Kакто има арогантно и нагло бързо каране ,така има и такова бавно - за него става дума . И не е въпроса дали такъв дебил те изнервя , ами че прави предпоставки за ПТП също като оня бързака. То във форума всички едни спокойни , над нещата , не бързат ,ангелски крилца ще им поникнат - направо за мисионери в Африка :D
Мен пък ме ядосва както оня в клипа дето изпревари през банкета , така и тоя дето кара като Луи дю Финес във филма. И няма как да не обръщам внимание на дебилите по пътя като въртя по 200-300 км. всеки ден ,то и аз трябва да съм дебил .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Яну 2023, 11:47

Изображение

Кой е виновен? Камиона, който не може да мине през толкова малко кръгово или тия, които го плеснаха там?

Дори автобусите не могат да минават през него и пердашат през насрещното.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 22 Яну 2023, 11:55

Къде е това? Не ми изглежда чак толкова малко кръговото

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Яну 2023, 12:06

Пред входа за лифта на Симеоново. Ако идваш отгоре към центъра или от втория вход откъм Бистришко шосе си е тесничко. А за да стане по-лошо често спират и коли, защото паркинга на лифта не може да поеме всички. По-дълъг камион или автобус много трудно минава от там. А камиони не е като да няма, щото има 100 строежа в близост.

На входа за паркинга на лифта и изхода на комплексите пък има някакво нерегламентирано кръстовище. Там за да влезеш в кръговото си пресичаш пътя с тия, които идват за да влязат в паркинга на лифта. Знаци няма, маркировка също. Както и да го мисля не мога да измисля кой е с предимство. Най-малкото не са указани никакви посоки на движение за да се съобразиш с които и да е правила.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 22 Яну 2023, 12:54

Top Gun Maverick написа:Хмммм...кали си нервите. Казвам ти го защото като млад шофьор и аз съм бил така, че дори и след като вече имах опит и то не малко. Значи в момента в който осъзнаеш, че ТИ Е ВСЕ ТАЯ, наистина ти става все тая.

Не ми е все тая! Ама не защото някой е решил да кара с непостоянна скорост, а за последствията от това. Не се изнервям в общия случай, а ставам неспокоен. Изнервям се само когато се задържа прекалено дълго зад такъв и не ми дава възможност да го изпреваря, а се влачи. Тоя проблем го реших с покупката на 39ката, щото в общия случай има достатъчно сила да изпревари, дори когато този отпред ускорява след завоя. Обаче с астрата, с 60те кончета са ме изкарвали извън строя. Една конкретно си я спомням, щото на едно изкачване ме принуждаваше да връщам първа по завоите, а да вкараш първа на астра ф значи да се движиш с 10тина км/ч. Колкото и спокоен да си, не можеш да го издържиш това с километри.. Ама друго искам да коментирам - колкото повече се задържа зад такъв индивид, толкова по-неспокоен ставам, по простата причина, че не след дълго идват бързите татковци в миниванове тди+++, а когато се създаде колона от такива, почват изпълнения - карат ти на бронята, изпреварват опасно, притискат те - на мен не ми е спокойно. Ако на теб ти е окей някой да ти кара на бронята, аз очаквам при ситуация на пътя въпросния да спре в мен и не ми е все тая!

Понеже се оглеждам за къща, почнах от време на време да ходя да обикалям селата. Преди 2 седмици тръгнах по пътя за Русе, че има няколко села по пътя, да огледам. На връщане се замислих, че не искам да пътувам всеки ден по този път, постоянно някой ми висеше на бронята и все бяха точно такива ванчета или комбита вагове. Аз обичам да пътувам комфортно и лежерно, с постоянна скорост, та като настигна такъв, дето кара с непостоянна скорост, го изпреварвам при първа възможност, преди да се е наредила колона.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата