Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от driver69 » 12 Юни 2023, 16:49

Взимам мед от https://istinskimed.bg/ и познавам добро количество хора, които са готови да плащат една идея по-висока цена за качество.
Пробвали ли сте да станете част от тяхната мрежа?

Има различни подобни каузи и си мисля, че е въпрос на време да се случи нещо подобно с качествени млека/кашкавали/яйца и зеленчуци.

От друга страна, кварталната месарница поддържа пресни незамразявани меса от няколко ферми, супер доволен съм и цената е дори по-ниска от някои вериги, та се намират...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 12 Юни 2023, 21:56

ildivvy написа:Според мен, с добра организация и вече създадено име, меда от 100 кошера може да се продаде и на дребно. Поне аз бих опитал... Баща ми гледа пчели, но има доста по-малко кошери. Всичко, което не оставяме за нас, го продаваме. Според мен, ако го имахме наличен, можем да продадем почти 1т мед. Говоря теоретично... Такова е търсеното от нас. За справка - бащата го продава на 10лв/кг .

До миналата година баща ми гледаше 70 кошера. На дребно, без ходене по пазари т.е от вкъщи повече от 100-150 буркана на година не могат да се продадат.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 13 Юни 2023, 3:40

С добър маркетинг във ФБ групите и безплатни обяви в маркетплейс/олх/базар.бг един приятел продава по 100-150 буркана месечно.
Отделно се е разбрал и с един магазин в София, и там продава някакви бройки, в магазина в родното му село - също.

КYP за прекупвачите, извиващи ръце - най-излишното звено в човешкото общество. Против всякаква логика е тея безполезници да имат повече печалба от производителя без да са положили и 1/10 от неговите усилия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Юни 2023, 10:21

dhtj написа:
КYP за прекупвачите, извиващи ръце - най-излишното звено в човешкото общество. Против всякаква логика е тея безполезници да имат повече печалба от производителя без да са положили и 1/10 от неговите усилия.

Не е точно така.
В един нормален случай, прекупвачите имат връзките, местата за продажба и транспорта.
Един вид се явяват меринджеи на производителите.
Като при колеги, които работят за някой и получават заплата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Юни 2023, 10:42

В добра година ние продаваме почти 300кг мед, като определено имаме търсене за доста повече, както и връщаме хора. Това само от 'вкъщи', без магазини, ФБ, интернет и т.н. Според мен, всичко зависи от конкретния случай/ситуация...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 13 Юни 2023, 11:46

ildivvy написа:В добра година ние продаваме почти 300кг мед, като определено имаме търсене за доста повече, както и връщаме хора. Това само от 'вкъщи', без магазини, ФБ, интернет и т.н. Според мен, всичко зависи от конкретния случай/ситуация...

Това са 10-15 кошера, а не 100+ както писа колегата. Радвам се, че успявате да пласирате цялото производство на дребно. За съжаление малоумната политика в отрасъла ще унищожи първо най-дребните производители - такива като баща ти.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 13 Юни 2023, 11:54

STEVAL написа:
ildivvy написа:В добра година ние продаваме почти 300кг мед, като определено имаме търсене за доста повече, както и връщаме хора. Това само от 'вкъщи', без магазини, ФБ, интернет и т.н. Според мен, всичко зависи от конкретния случай/ситуация...

Това са 10-15 кошера, а не 100+ както писа колегата! Радвам се, че успявате да пласирате цялото производство на дребно. За съжаление малоумната политика в отрасъла ще унищожи първо най-дребните производители - такива като баща ти.

Точно така, бях го написал малко по-нагоре... Баща ми гледа пчели просто за свое удоволствие! Не е производител... Ние продаваме това, което няма да можем да изядем сами!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 13 Юни 2023, 15:11

Между другото напоследък цените май малко се кротнаха. Бизнеси/магазини, които се оляха, глътнаха вода някои от тях също. Вие имате ли такива наблюдения?

Лично аз стоки и храни, които съм купувал, макар да мога на практика да си ги позволя, спрях да ги пазарувам, защото ме дразнят. Забелязвам и как вече не ги и зареждат. Бърз пример е телешка кайзер пастърма. От 40 на 50, на 60, на 100 лева/кг. Вече нито я търся, нито я има по големите вериги. Минах на вносни италиански мезета :lol:

Покрай Витошка доста "бутикови" бизнеси също вече ги няма и има нови на тяхно място (имаше един с 50 лева за чаша кафе :mhihi: ).
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 13 Юни 2023, 20:42

dhtj написа:С добър маркетинг във ФБ групите и безплатни обяви в маркетплейс/олх/базар.бг един приятел продава по 100-150 буркана месечно.
Отделно се е разбрал и с един магазин в София, и там продава някакви бройки, в магазина в родното му село - също.

Не си особено прав мисля. От производител до краен потребител няма как да стане да няма прекупвачи. Колко хора ще отидат да търсят на 10-20 км от града някой дето продава мляко, месо или мед? Колко ще си поръчат по интернет подобни стоки? Колко ще отидат до някое село да си купят ягоди, че да си сварят на котлона в кухнята малко на брой бурканчета със сладко? Примери много.....И кой е тоя производител, който ще има времето да се занимава и с продажбата на продукцията си на дребно? Така да се каже прекупвачите са злото, без което не може. Сега вече както всичко друго в БГ и това е така, че един прекупвач, който да речем става рано и отива да пазарува на борсата с буса краставици на едро по 2 лв, а ги препродава после по 4 лв и именно той печели най-много по веригата.....така е за жалост. И мен ме дразни това, но повярвай, че не е възможно да стават нещата без тях.

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 13 Юни 2023, 20:53

Добре де, но нека да има само един посредник, а не няколко! И не всеки да иска да стане милионер още преди средата на седмицата...

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ceco_kd » 14 Юни 2023, 5:51

Така е. Преди години ходех да си пазарувам плодове и зеленчуци от Борсата(Русе). Там са си големите прекупвачи,(не че няма и производители сигурно, но....) който да речем отива през нощта до Пловдив и тъпче до горе буса с няколко тона пипер. Сутринта го продава в Русе вече на цени според зависи. Имаше сметка да си вземеш и 2 кг пипер ако щеш. То от това, от домати, от ябълки и банани и си избивах парите за бензин и ходех всяка седмица. От вече година може би вземах само картофи веднъж месечно. А от скоро и това не правя. Просто не им се занимава с дребни рибки да продават по 10кг картофи и ти бият цени по-дебели от Кауфланд за френски или немски картофи. Явно в БГ картоф вече не се сади и ядем европейски картоф. Просто всеки иска да спечели бързо и дето викаш до средата на седмицата да е милионер. И с авточастите е същата хавата. Отиваш в Ауто+ и вземаш отстъпка, с която мога да си избърша за*ницата. Дребният търговец в квартала дето взема части пак от тях ми дава по-добра цена. Значи познай какви отстъпки му бият на него, а мен очевидно ме връщат от склада си. Чудил съм се защо нямат още един или двама души персонал да ловят обикновения човечец дето е дошъл за 2 биалетки, ама не.....по-дававера им е да звънне кварталния дето днес цяло окачване сумарно ще им нареди на поръчката. Не ги интересува да ловнат малките рибки като мен и да ......отпадне кварталния "играч" - бъдещ милионер. И те така само с един прекупвач схема май не съществува тук, а и другаде предполагам.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 14 Юни 2023, 12:55

ceco_kd написа:....

Отишъл си за 2 биалетки и още 2 пъти в годината за туй-онуй. Направил си 300лв. оборот. Дребният търговец или някой сервиз правят по 2-3 к. месечно. Кой е по-интересен като клиент и защо да си губят времето за твоите 300лв. на година ? И защо въобще на теб трябва да ти дават отстъпка ? Някакъв сериозен оборот ли правиш ?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Юни 2023, 13:08

Принципа на Парето- 20% от клиентите формират 80% от печалбата и грижите са насочени към тях. Има го във всеки бизнес.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ceco_kd » 14 Юни 2023, 18:51

немо написа:
ceco_kd написа:....

Отишъл си за 2 биалетки и още 2 пъти в годината за туй-онуй. Направил си 300лв. оборот. Дребният търговец или някой сервиз правят по 2-3 к. месечно. Кой е по-интересен като клиент и защо да си губят времето за твоите 300лв. на година ? И защо въобще на теб трябва да ти дават отстъпка ? Някакъв сериозен оборот ли правиш ?
Не знам защо си се впрегнал от коментара ми, в който мисля се опитвам да разсъждавам каква е глобалната картина. Просто ми е интересно защо склада не отвори гишенце или две да продават и на дребно и 100% мисля ще си избият разходите за още 2 заплати, осигуровки и допълнителните неща свързани с това усложнение, което в крайна сметка мисля, че ще им се отблагодари. А за отстъпките мисля, че няма трезво мислещ човек, който да вярва, че тази биалетки за 30 лева наистина струва повече от 15 лева. Малко работата е като колите нов внос. Всички са на около 150К, а реалността показва, че има още толкова върнати. И за съжаление във всяка сфера е така. Пък да не ти казвам как мои познати отиват на майстор, който пазарува от същия търговец и накрая цената, която плаща моя приятел уж с отстъпката за частта е по-дебела от тази, която аз плащам....що ли? Щото пак гаражния гуру иска и от това да сгъне някой лев, защото не му е достатъчно да спечели от труда си, трябва да се запише и като търговец. На верен път ли съм? При бояджийските услуги предполагам пак е същото или греша? Там сте по-хубав материал явно, обаче се засягате нещо...със здраве!

П.С. Именно това поведение на гаражните разбирачи ме подтикна преди 13-14 години да си купя първите инструменти и благодарение на форума да се опитам да поправям самостоятелно каквото се налага по колата си. До момента явно ми се получава, ама тъпото е, че не го правят повечко хора, а предпочитат да си пият бирата и да си вярват, че не ги цака майсторчето. Като накрая заявявам, че има и такива, които са читави сервизи, ама процентно са много малко.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 14 Юни 2023, 19:29

ceco_kd написа:
П.С. Именно това поведение на гаражните разбирачи ме подтикна преди 13-14 години да си купя първите инструменти и благодарение на форума да се опитам да поправям самостоятелно каквото се налага по колата си. До момента явно ми се получава, ама тъпото е, че не го правят повечко хора, а предпочитат да си пият бирата и да си вярват, че не ги цака майсторчето. Като накрая заявявам, че има и такива, които са читави сервизи, ама процентно са много малко

Нямаш идея как работи икономиката и добре, че повечето не са на твоето мнение. Твоето време вкарано, струва някакви пари и ти го оценяваш под това на кварталния майстор.

А пък отстъпката не я заслужаваш изначално. За да си заслужиш, трябва да намалиш разхода на търговеца, а ако го занимаваш с нещо дребно, което отнема пропорционално повече време, демек пари, заслужаваш наказателно по-висока цена.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата