България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от zAcK » 15 Фев 2023, 17:38

https://www.varna24.bg/novini/varna/Veche-e-yasna-samolichnostta-na-zaginalite-v-tezhkata-katastrofa-krai-Varna-dnes-1568431

Вече е ясна самоличността на загиналите в тежката катастрофа край Варна днес, това съобщиха от ОДМВР - Варна за Varna24.bg. При мелето на място са загинали шофьорите на двете леки коли, на 36 години и на 61 години. Пътниците във втората ударена кола "Дачия" са на 38 години и на 57 години.

Тримата ранени са с леки травми. Работата по изясняване на обстоятелствата, довели до трагедията, продължава под наблюдение на прокуратурата.

Припомняме, че днес около 7:45 часа на пътя между Варна и Девня стана верижна катастрофа, при която камион помля челно два автомобила. Според свидетели причината е излизане от лентата и навлизане в насрещното на едната кола.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 15 Фев 2023, 17:45

Винаги се подхожда много грандоманско с тая писта и за това сметката не излиза. Иначе си прав, че нещото трябва да се самоиздържа иначе не става.

Ако го гледаме от социална/безопасност гледна точка, не ни трябва нищо по различно от това което при вас е "your local drag strip".
Километър асфалт, бетони разделителни блокове, една малка трубуна+малка кула, времеизмерване, и голям паркинг/staging area. Това е....

Хора като мен които търсят друг тип каране ще си плащат и ще пътуват там където трябва. И без това не сме толкова много, а и не е като да изобилства от нелегални Тайм атак прояви.

Тези които искаме да махнем от улицата не са фенове на Ф1, ако мога така да го кажа. На тях им трябва алтернатива, която да не е драстично по-скъпа и трудна от това да сложат 20лв нафта и да идат на местната сбирка.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 15 Фев 2023, 19:24

Писта която е минала разните регулации и разрешителни F1, DTM, MOTO GP и т.н. с проект е готова. Частна е. Предполагам, че войната малко забави нещата.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 15 Фев 2023, 19:39

Kroki написа:Писта която е минала разните регулации и разрешителни F1, DTM, MOTO GP и т.н. с проект е готова. Частна е. Предполагам, че войната малко забави нещата.

В България това? :shock:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 15 Фев 2023, 19:44

Да, дори има разрешение в 2-те посоки освен F1, по политически причини. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Фев 2023, 20:08

Те през 5-10 години все я рестартират тая писта и все нищо.

Някъде малко след 2000-та имаше хора, които искаха да я довършат. Тогава ги спря вътрешния зам министър, защото си бяха лица от контингента. Знам го от тогавашния ми съквартирант, чиито баща беше пък въпросния политик.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 15 Фев 2023, 20:13

За авто-мото парк Сливен ли става дума? Последното инфо преди година-две от Жоро Дончев беше, че се работи по нея, но оттгогава нищо. На какъв етап е?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 16 Фев 2023, 8:59

Истинска писта в България е много хубаво нещо, но да си мислим че това ще промени нещо със ситуацията по пътищата е направо смешно :mhihi: Аз работя близо до писта Дракон и всеки ден има изпълнения от пишман рацери точно излизащи или бързащи за нея. Самите калояновци карат като ненормални та не виждам тая писта с какво е помогнала даже съм сигурен че е точно обратното.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Фев 2023, 9:31

Подкрепям. Едното няма общо с другото обаче. Колегата има предвид, че организираните стартове иначе ще се провеждат другаде и нелегално. Но според мен драгаджиите тотално не правят поразии никъде когато се пускат на драг.
Но знам много хора, които излизайки от пистата така ги държи адреналина, че си карат мноооого километри по същия начин както вътре. Знам за случаи на отиващи към пистата и катастрофирали след като усещат къде отиват и адреналина им е качен още по пътя и това по техни думи, но това е ставало и преди/след БМВ събори. Та пистата си е хубаво да я има, но няма да промени нищо или поне не и съществено.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Фев 2023, 9:41

Те и глобите и триногите и те нямат кой знае колко съществен резултат, ама нали са далавера, инвестира се в тях.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 16 Фев 2023, 9:42

Аз лично колкото и пъти да съм ходил после поне месец ми държи влага така, че съм абсолютно примерен на пътя.

Но помня един път дойдоха едни пичове с нисан гтр. Закъсняха много и обясняваха, че спукали гума с 200 по пътя, обаче успели да спрат без проблеми. После на пистата с е36-цата им сложих някакви много секунди. И тогава много се чудих за чий чеп караш с 200 по пътя като очевидно нямаш грам идея и понятие как се кара тая кола до степен на която на писта да те пребие в пъти по-посредствена.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Фев 2023, 9:52

Щото може. :mhihi: Как ще допусне на хайуея да го изпревари някаква кошница или посредствена, той го вижда като унижение. :mhihi: А на пистата...там е вардиш колата да не я удари, примерно. :mhihi:

А иначе на теб може да ти държи влага, но на други не. Плюс това адреналина от улицата няма НИЩО общо с тия от пистата, ще ме извинявате. :mhihi: Не подкокоросвам никой, просто казвам факти.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 16 Фев 2023, 10:15

Хора има всякакви. Но защо след като от глобите, които се вдигат периодично без някакъв осезаем ефект ги приветстваме и искаме да се увеличат, а пистата, дори без да я има и без да знаем какъв ефект би имала я отричаме?

Че погледнете един сайт бърд или бивол за кражби на какви суми говорят, а ние се притесняваме, че ще построим една писта вероятно без осезаем ефект върху пътната безопасност.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Фев 2023, 10:51

Според мен управляващите са заети с други схеми за източване и подценяват тази. Един вид са некомпетентни. Защото ако проявят интерес, бас държа, че нашата държавна писта ще е от най-скъпите в Европа :ok: и ще успеят да източат много пари. Не знам дали ако съберем някаква подписка от името на клуба с лични данни на хората и я пратим на...ебеш ли му майката на кой, те всеки ден се сменят, но да речем на нов министър, може да има някакъв ефект поне да проявят реален интерес. Ще опишем тия глупости с пътната безопасност, които ги вълнуват дотолкова, че да извлекат от тях политически дивиденти, ще опишем и евентуално какви средства може да придобива държавата после, как ще идват хора от от други държави да карат, евентуално кръг от някаква надпревара може да има, то апетита идва с яденето, някой може и да се по канчето, ъъъъъ...по дебелия тумбак, че може да има изгода от тая работа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 16 Фев 2023, 11:36

С риск да стана досаден :mrgreen: - пистата в Сливен, държавна писта от която да краднат или каквото и да е друго голямо съоръжение е грандомания която ще има минимално отражение върху ситуацията по пътищата. Такава писта ще е в услуга на хора като мен, за които това е сериозно хоби или за хора с пари които да си разцъкват със скъпите играчки.

За 20 годишния фен тази писта ще е недостъпна и той ще продължава да си прави кефа по улиците. Това е все едно тези от вас които разцъкват футболче по игрищата и балоните след работа, да им махнем малките игрища. След което да им кажем - Ще трябва да играете на стадион Христо Ботев в Пловдив или на обновения стадион в Разград :mhihi:

Ще погледна пак отвъд океана - "Your local dirt track", "Your local drag strip" , "Grass roots racing".....

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата