България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от seimo » 21 Фев 2023, 21:17

Незнам за вас, но мен лошия път ме кара да внимавам повече и като цяло карам по-разумно. Караме си като олигофрени и няма оправдание за това. Тук примерно в нашия район има една отсечка с два завоя между с. Васил Левски и Калофер близо до ресторант Бяла Река на което място редовно има тежки катастрофи със смъртни случаи, дори съвсем скоро имаше такава, но онзи ден пак ме изпреварваха насред завоя без никаква видимост докато карам с 90 :shock: Викам поне 1-2 седмици след като си е заминал човек няма да има простотии на това място, но не :banghead: Асфалт и маркировка са перфектни, е кой е виновен :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Фев 2023, 21:22

Абе стига сте се повтаряли тая мантра , същите тирове въртят километри и в Германия и Чехия и Унгария що не се блъскат като тука през ден ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 21 Фев 2023, 21:30

Jordana написа:Абе стига сте се повтаряли тая мантра , същите тирове въртят километри и в Германия и Чехия и Унгария що не се блъскат като тука през ден ?

А дали в Германия, Чехия и Унгария могат да си позволят да карат все едно са на WRC както по Хаинбоаз :mhihi: Щото на него с мотора влизам в някво село с 50 над ограничението в населено място и зад мен турски тираджия ми бие ляв мигач и тръгва да ме изпреварва :dunno: Ти по отсечката Бяла-Русе минавал ли си някога, ако не мини някой път и ще си отговориш на въпроса що се блъскат тука.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Фев 2023, 21:45

alx написа:вината е в българския шофьор, не в българската пътна мрежа. набиите си го в главите...

Изображение
You said: "Time will change!" What if it changes you?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2023, 21:45

bum_bum написа:И аз в Хамерика не съм видел един джигит ама щото наскоро не съм бил там :mhihi: Стига взимахте отношения по теми за които нямате наблюдения.

викаш кола в родината нямам и не си идвам и не карам... нито пък разбирам от това кой колко може да кара? :winky:

на човек с работещи очи му трябва една седмица по родните пътища за да разбере точно защо сме на хала на който сме.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Фев 2023, 22:01

seimo написа:
Jordana написа:Абе стига сте се повтаряли тая мантра , същите тирове въртят километри и в Германия и Чехия и Унгария що не се блъскат като тука през ден ?

А дали в Германия, Чехия и Унгария могат да си позволят да карат все едно са на WRC както по Хаинбоаз :mhihi: Щото на него с мотора влизам в някво село с 50 над ограничението в населено място и зад мен турски тираджия ми бие ляв мигач и тръгва да ме изпреварва :dunno: Ти по отсечката Бяла-Русе минавал ли си някога, ако не мини някой път и ще си отговориш на въпроса що се блъскат тука.

Нали това казвам , хората са си направили пътища и не се налага турски тирове да им минават през селата . Толко ли е трудно да разберете че тия неща се случват точно щото няма пътища . Да не смятате че като има една магистрала и половина и това е върха на сладоледа в пътната безопасност ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 21 Фев 2023, 22:14

Преди 2-3 години у фейсето имаше една публикация с клип за ТИР-аджия чех, който в Германия , с изпреварване на неправилно място беше създал опасност за насрещно движещ се автобус. Две години+ ефективна :!:

Тук се приема за нормално, движейки се около ограничението (90 км/ч.) ,по двулентов път да бъдеш енергично изпреварен от автобус или тежкотоварен камион.

Та кво казваш ?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 21 Фев 2023, 23:13

seimo написа:

И още на първото мигане на мигача се чува “112, кажете “ , така ще се научат, а ако са в нашия край даже го правя с спокойствие защото знам че ще го преследват все едно е убил човек :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 21 Фев 2023, 23:30

seimo написа:

В момента съм командировка точно в Германия. Мога да ти кажа, че 90% са тотални самоубийци тук. Всеки ден ми се налага да шофирам по 65км, от които 55 са магистрала. Карат с по-над 160 при ограничение 100, на 5м един от друг. Няма да те изчакат да си направиш изпреварването и веднага къси дълги. Днеска от обекта ходихме до селския магазин и един с цистерна с D номер ме изправарва в завой и затваря микробуса към мантинелата та изяде един хубав клаксон. Тия неща за немеца ги говорете ако сте тука и сте видяли. Да не говоря за глупостите на немските инженери по обекта ми. Вече като чуя ама да е немско и ми се повръща.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 22 Фев 2023, 5:35

Като говорим за самоубийци, идете да покарате в Монреал. Ограничение 70, карат с 90. И не на 5, а на макс 2 метра един от друг. При 5 метра, поне двама ще се опитат да влязат в дупката. И това е при условие, че книжка се взима след 14 часа кормуване в учебната кола. Камионите карат в лява лента, защото е "по-сеиф". Трактор на магистрала, с ограничение 100 виждали ли сте? В трафика.... А два трактора, които карат успоредно и не можеш да ги задминеш?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 в цвят “мантинела”

Мнение от SpasT » 22 Фев 2023, 7:40

ivanski_2 написа:
seimo написа:

И още на първото мигане на мигача се чува “112, кажете “ , така ще се научат, а ако са в нашия край даже го правя с спокойствие защото знам че ще го преследват все едно е убил човек :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Тук не работи. Пробвано е. Единия път беше заради рояк гладиатори със скрити с тиксо рег. табели, изпреварващи както се сетят по Хаинбоаз….. другия път звънях заради няколко турски автобуса…. Резултат “0” и в двата случая на изхода на прохода имаше спряла патрулка, уви без да има проверявани нарушители. На въпроса ми:” може ли записа от видео регистратора ми да Ви помогне за наказване на нарушителя?” Ми беше отговорено, че това не може да се използва….

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 22 Фев 2023, 11:27

https://offnews.bg/112/blagoevgrad-pesh ... 95843.html

Благоевград: Пешеходец стреля по движещ се автомобил, ядосан от шофьора му

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Фев 2023, 12:14

KUM4o написа:А дали в Германия, Чехия и Унгария могат да си позволят да карат все едно са на WRC както по Хаинбоаз :mhihi: Щото на него с мотора влизам в някво село с 50 над ограничението в населено място и зад мен турски тираджия ми бие ляв мигач и тръгва да ме изпреварва :dunno: Ти по отсечката Бяла-Русе минавал ли си някога, ако не мини някой път и ще си отговориш на въпроса що се блъскат тука.

В момента съм командировка точно в Германия. Мога да ти кажа, че 90% са тотални самоубийци тук. Всеки ден ми се налага да шофирам по 65км, от които 55 са магистрала. Карат с по-над 160 при ограничение 100, на 5м един от друг. Няма да те изчакат да си направиш изпреварването и веднага къси дълги. Днеска от обекта ходихме до селския магазин и един с цистерна с D номер ме изправарва в завой и затваря микробуса към мантинелата та изяде един хубав клаксон. Тия неща за немеца ги говорете ако сте тука и сте видяли. Да не говоря за глупостите на немските инженери по обекта ми. Вече като чуя ама да е немско и ми се повръща.[/quote]

BMW_POWER написа:Като говорим за самоубийци, идете да покарате в Монреал. Ограничение 70, карат с 90. И не на 5, а на макс 2 метра един от друг. При 5 метра, поне двама ще се опитат да влязат в дупката. И това е при условие, че книжка се взима след 14 часа кормуване в учебната кола. Камионите карат в лява лента, защото е "по-сеиф". Трактор на магистрала, с ограничение 100 виждали ли сте? В трафика.... А два трактора, които карат успоредно и не можеш да ги задминеш?

Не може така, колеги. Българите сме ганьовци, ганьопитеци, джигити и най-опасните на пътя в света! Не рушете ако обичате този имидж.

alx написа:
bum_bum написа:викаш кола в родината нямам и не си идвам и не карам... нито пък разбирам от това кой колко може да кара? :winky:

на човек с работещи очи му трябва една седмица по родните пътища за да разбере точно защо сме на хала на който сме.

Ми не знам дали имаш. Последно помня, че разправяше, че караш Форд под наем, когато си идваш. Това е без значение де. И с наета кола можеш да направиш същите наблюдения. Уважавам техническите ти познания, но откакто те нагази критическата по някои други въпроси изпатка малко ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Фев 2023, 17:44

https://money.bg/business/zastrahovatel ... barne.html

"ЗK "Лeв Инc" AД e лидep нa пaзapa пo aвтoмoбилнo зacтpaxoвaнe. B тaзи вpъзĸa, paзпoлaгa и c нaй-гoлямaтa бaзa дaнни, ĸacaeщa иcтopичecĸия oпит и нapyшeниятa, извъpшвaни oт шoфьopитe нa MΠC. Πopaди тaзи пpичинa ниe въвeдoxмe coбcтвeн мoдeл нa цeнooбpaзyвaнeтo, oбxвaщaщ мнoгoфaĸтopeн aнaлиз. Taĸa нaпpимep, пoд внимaниe ce взимaт paйoнът нa yпpaвлeниe, мoщнocттa нa aвтoмoбилa, личнитe ĸaчecтвa нa шoфьopa, иcтopичecĸитe дaнни зa нeгoвoтo пoвeдeниe нa пътя и мнoгo дpyги. Haшaтa ocнoвнa цeл e вceĸи дa плaщa cпpaвeдливa цeнa зa cвoятa зacтpaxoвĸa, ĸoeтo oзнaчaвa, чe дoбpитe шoфьopи щe плaщaт пo-мaлĸo", ĸoмeнтиpaxa oт бългapcĸaтa зacтpaxoвaтeлнa ĸoмпaния.

Почват да тежат финансово преценячите нещо май. Нека канибализацията започне сега, ако другите не се усетят всички такива ще цъфнат при тях. :yes:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 22 Фев 2023, 18:15

Без да видим методологията напрактика(не мисля че ще я публикуват) не бързам да се радвам.

Нека да видим кой какво ще получи като цени.

Да не се окаже, че го ползват това като оправдание да водят ценова война срещу другите.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата