Земеделска тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Земеделска тема

Мнение от Borymeckata » 09 Юли 2019, 8:28

Егааати, изглежда ще отнесем био-земеделието към екстремните спортове...

Аз от нитрати и други химии не се опасявам толкова (защото ние почти не използваме), колкото от разни бактерии, зарази, такива неща... Салатата расте ниско и може да се замърси с какво ли не, а и си знаам, че напролет торим лехите с истински... тор де - това, което се отделя като отпадъчен продукт от кравите... И като я ядеш сурова, може да се нагълташ с всякакви бактерии, амеби, сигурно може и глисти да хванеш... От което се предпазваш само с миене на продукцията.
Excellent! Steven is my name!

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 12 Юли 2019, 22:59

Цял живот ядем неща от градината, никой никога е нямал оплаквания :mhihi: Освен като свърши нещо.
Последно време торим есента с престояла тор от пощенските гълъби, които гледам на село.
Компостираме я заедно с окосения райграс, листа, пепел от камината и т.н. за една година.
Есента/зимата в градината и на другата година всичко е натурално наторено :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Никакви други торове, освен за палмите и райграса. Но сега един познат ме зариби и поучава
как да торя и тях с натурални неща, като коприва и т.н.
Но и с оборски тор преди години като сме торили, е нямало случай на проблеми. Също така не съм чувал някой да е имал.

Интересното е, че съм чувал за драми например с ягоди в промишлени насаждения,
в които са торили с тор от кравеферми и след това клиентите са имали стомашни проблеми :banghead:
Но в домашна градина с домашни торове не съм чувал подобно нещо да се случи :bchug:

Най-любими са ми домати, смокини, маслини и вино :mhihi: :mhihi: :mhihi: и киви. Имаме около 100 овошки,
от които 20 маслини и 15 смокини :mhihi:

Няколко напълно произволни снимки от градината на село :mhihi:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 13 Юли 2019, 0:45

Някои от тези не мръзнат ли зимата?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Юли 2019, 1:54

То торенето е торене, ама има и пропорции. Гледах преди доста време едно видео от Русия. Хванали някакви нелегални китайци, докарани да бачкат в земеделието. Ама жълтурите си докарали и техни торове, с които изкарвали по три реколти с домати на година. Та бяха впрегнали химически лаборатории, да разберат с какво пълнят земята

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 13 Юли 2019, 12:06

c04 написа:Някои от тези не мръзнат ли зимата?

Някои мръзнат, някои не. Въпрос на грижи. Този големичкият етиопски банан,
който се червенее, зимата заминава в избата без листа и почти никакви корени.
Остава си в покой на хладно и тъмно. Пролетта пак в градината и почва да си расте.

Кивитата не мръзнат, а асмата с тях дава по 100 кила. Запазват се пак на хладно чак до май/юни!
И ядеш натурални плодове 6-7 месеца. А както знаем, в кивитата има най-много витамин C.
А и не само витамин C. Освен това така сме сигурни, че не са обрани зелени, не са торени с химия и т.н.

И те така. В този двор имаме над 10 палми, мисля 5, или 6 вида :mhihi:
Ето някой от тях зимата. На снимка 2 се вижда и любителската ми, но представителна метеоклетка, недобоядисана :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение
Изображение

Тази е пред блока :mhihi:
Изображение

Тука е след зимата :mhihi: Не й пречи грам :mhihi:
Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Юли 2019, 10:37

zAcK написа:Есента/зимата в градината и на другата година всичко е натурално наторено :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Никакви други торове, освен за палмите и райграса.

Те палмите и райграса не растат в аквариум, с каквото ториш тях ще има следи и във всички останали растения ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Юли 2019, 10:57

Jordana написа:Типично отравяне с нитрати , много характерно за тия зарзавати от тип салатки домати краставици . Има и още един момент , когато ги поливат със застояла блатясала вода от разни локви .

Това не е отравяне с нитрати, пълни глупости за пореден път. Това е отравяне с е.коли както си и пише, защото се тори с тор, който не е престоял достатъчно или просто лоша хигиена при брането и транспорта, защото очевидно се пипат и се работи с много неща като си на полето. Най-лесното противодействие на това е просто да се мият краставиците преди да ги ядеш. :ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Юли 2019, 12:49

steeN написа:
Jordana написа:Типично отравяне с нитрати , много характерно за тия зарзавати от тип салатки домати краставици . Има и още един момент , когато ги поливат със застояла блатясала вода от разни локви .

Това не е отравяне с нитрати, пълни глупости за пореден път. Това е отравяне с е.коли както си и пише, защото се тори с тор, който не е престоял достатъчно или просто лоша хигиена при брането и транспорта, защото очевидно се пипат и се работи с много неща като си на полето. Най-лесното противодействие на това е просто да се мият краставиците преди да ги ядеш. :ok:

....Хей, слушайте нещо интересно! Един познат ми разправяше, как страшно (почти фатално...) се бил отровил с... някаква био-салата в баровски ресторант! До степен, че са го карали в спешното и там са му промивали стомаха... Една седмица повръщане, болки и температура - говорим за млад здрав - прав мъж, без други оплаквания.....

Как се оправя заразен с ешерихия коли , с промивки на стомаха ? :mhihi:
Аз не само ги мия , а ги беля и необелена краставица не ям защото тия говна се натрупват в кората . И пак ми се е случвало по 3-4 дена да не изляза от тоалета е то не през летния период а точно когато са оранжерийни тия зарзавати . И средно умен индивид може да направи връзка с това което е ял и стомашните проблеми от какъв характер са . Не знам защо при теб не се получава ...не стомашните проблеми - връзката :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 14 Юли 2019, 13:02

bum_bum написа:
zAcK написа:Есента/зимата в градината и на другата година всичко е натурално наторено :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Никакви други торове, освен за палмите и райграса.

Те палмите и райграса не растат в аквариум, с каквото ториш тях ще има следи и във всички останали растения ;)

Да, де. Затова съм написал, че ще гледам да го избягвам в бъдеще. Пък и 2 пъти по малко тор на райграса,
и няколко на пламите, няма как да завиши нивата в доматите например, които са на няколко метра от тях. Д
В частта с овошките няма ни райграс, ни палми и там се хвърля окосената трева, тор от пощенските гълъби,
пресованите джибри от виното и т.н. Там па абсурд да стигне нещо от райграса :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Юли 2019, 13:14

Ще се изненадаш колко далеч може да стигне пестицидно или фосфатно замърсяване.

За тревата нямаш нужда от никаква тор. Вземи си косачка с мулчер и просто не изхвърляй окосеното. Расте чудесно без никакво подхранване. Стига да я поливаш редновно (всяка нощ).

На палмите защо не им слагаш оборска просто или компост?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 15 Юли 2019, 13:20

Искам за вилата да си построя една барака за инструментите,косачки и тн.Не ми се занимава с масивни конструкций,искам нещо бързо и сглобяемо .Гледам в нета най на оферта излизат едни бараки на една фирма vidaXL. обаче поръчката ми се вижда голям филм от Холандия за не знам колко си дни,кредитни карти и тн. Някой поръчвал ли е от там? Или да ми препоръчате нещо от тук.Става въпрос за размери 200/300см например или нещо от сорта.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 15 Юли 2019, 22:08

Да наковеш малко дъски ти требва фирма? Трябва ти тесла и пирони. И един брезент за покрив.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 15 Юли 2019, 23:15

Еее колега...искам барака, не палатка :mhihi:
за нещо такова говоря :D
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Юли 2019, 23:54

В големите вериги тип Практикер и Бриколаж има такива бараки за сглабяне. Взимаш дъските, упътване и винтиш винтове до припадък
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 16 Юли 2019, 0:53

Един метален покрив обаче май не е ли по-добър вариант :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата