Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Икономическата криза 2020

Мнение от Jordana » 26 Май 2020, 10:24

На такива дето няма кой да им праща пари от чужбина , трябва да си намерите пенсионер който да ви пусне торбата с пари от терасата . Тоест някой на който вече са му пратили и не му трябват :dunno: Другия вариант е да изчакате 10-15 години докато децата ви се научат да берат ягоди в Англия , краставици в Испания , портокали в Гърция , да лепят плочки в Германия ... надявам се да изкарат някой лев за пращане .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 26 Май 2020, 10:26

Аз пък познавам лично няколко човека, на които им пращат пари и като ги гледам добре си живеят. Отделно мнозинството баймангау от провинцията също работи в чужбина и всичко се харчи в България. Знам, защото майка ми преподава и има доста циганета в класа си - всяка година нов айфон, маркови дрехи, злата се носят. В магазина съм ги гледал на касата пред мен и хич няма лабаво - само най-доброто се купува. Излишно е да споменавам, че само премиум марки се карат и то не Е39-ки или Це-класи. Така че това, че аз или някой друг е прецакан да си изкарва сам парите не е показател дали текат едни милиарди валута към страната ;)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Май 2020, 11:59

streetz написа:Така че това, че аз или някой друг е прецакан да си изкарва сам парите не е показател дали текат едни милиарди валута към страната ;)

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 26 Май 2020, 14:20

drago_pavlov написа:На мен не ми се смята вече...
Но темата ми беше полезна. Разбрах две неща:
1. В България нищо не се произведа, а износа е бутафорен, за да се "точи" ддс.
2. Ако не са гастербайтерите да ни пращат пари от чужбина сме умрели от глад.

Само не разбрах на мен кой ми праща, но ако чете темата да вземе да праща повече :mhihi:

Много оригинален го раздаваш, но не съди по себе си за средните стойности. В България има цели села и градове, които живеят благодарение на работещи в чужбина. И да, от гастербайтерите идва голям % от приходите на евтините български производства - от кренвирши до обувки. И от данъчните приходи в общините, и от строителството и още доста неща. Не се знае точно колко се паращат, но няма да се учудя ако са 10% от реализираното вътрешно потребление като цяло. А за производството, да, произвежда се, но е много малък % от БВП и повечето е с малка добавена стойност. Кое не е вярно? Или съм пропуснал десетки заводи за автомобили, компютри, специализирани машини? Или някаква лека промишленост с много висока добавена стойност? Сигурно се броят на пръсти такива производства. Или много търсени в чужбина храни и напитки? И не ми казвай вино, защото познавам двама винари, които изнасят страхотни вина на цената на италиански и френски киселоч дето няма да го близна, ама щото е българско не им дават повече. Мога да пиша до довечера примери. Освен това 2/3 от БВП ни са услуги, а там е най-много сивата икономика. Никъде не съм написал, че нямаме износ, а че част от него е бутафорна, а останалото е суровини и ниска добавена стойност. Аман от разбирачи, които съдят по себе си.
Never mistake motion for action...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Май 2020, 14:41

Вчера го питах Драго, ама ще ви питам и вас. Колко кеш носи на ден една циганка джебчийка във Виена? А в Берлин? В Амстердам или Париж? А десет или хиляда? Изключая бум бум (ей, да не се разсърдиш ;) ), кой друг има такава къща?

Изображение

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno ... lioni.html

Ето това са истинските инвеститори. Колкото и да е трагико-комично, това са пари. Строителство, материали, работа за бачкаторите, обзавеждане (със сигурност не е от ИКЕА)...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30-М40В18;Е36-М44В19;E91-N43B20A
Мечтае да кара: Е30 М3 Sport Evolution

Мнение от momo-1st » 26 Май 2020, 15:26

BMW_POWER написа:Вчера го питах Драго, ама ще ви питам и вас. Колко кеш носи на ден една циганка джебчийка във Виена? А в Берлин? В Амстердам или Париж? А десет или хиляда? Изключая бум бум (ей, да не се разсърдиш ;) ), кой друг има такава къща?

Изображение

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno ... lioni.html

Ето това са истинските инвеститори. Колкото и да е трагико-комично, това са пари. Строителство, материали, работа за бачкаторите, обзавеждане (със сигурност не е от ИКЕА)...

Тая както и много нейни подобни къщи са от зората на "демокрацията", говоря 1990-93-4-5, не че сега не ги осъвременяват и ремонтират, но са в този си вид от тогава. Живея в този град и съм наясно с мн неща. През горецитираните години, мургавите още крадяха от БГ (чудо, нали и тук имаше какво да се крадва) и правеха измами с т.нар. "бомби" - амбалаж и всякакви дивотии. опаковани и продавани като скъпоструващи части за големи съоръжения - транспортни ленти, части за ескаватори и т.н и т.н, разбира се, просто като изпълнители на идеите на човек с акъл, те нямат толко, после се почна с ДДС, и чаак последните години след 2002-3 почнаха да джобят и проституират женките им в ЕС.
bum_bum написа:Върти се, суче се и пак към соца се избива :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Забравете го вече тоя гнил строй.

Наслаждавайте се на придобивките на демокрацията- Е шейсе на 15 години, виски на промоция от Кауфланд, пура за 2,40 в панелката с ипотека до 2060-та.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 26 Май 2020, 15:59

Имам доста заможни приятели, мноооого далеч от т.нар олиграси, но след като станаха белите с Г. Ганчев, Баневи, Арабаджиеви, Стайков, Божков и т.н. (не ги оправдавам тези, не ги и съдя), масове започнаха да нямат пари в бг. Всичко е по чужди сметки, бг фирми се управляват от компании регисртирани в чужбина и т.н. и т.н.

Не говоря за разни кой знае какви баровци, но други дребни душици от НАП, ДАНС, прокуратура започват да ги тормозят и да си искат. Барвците от НАП, ДАНС и прокуратура тормозят други баровци, но дребните им чиновници гледат и си викат дайте и ние да правим същото с по-малки фирми....

Аз лично вече повече от година нямам превод от българска сметка. Щом фактури започнах да плащам/плащат ми през револют, смятай.
Сигурно над 90% от обкръжението ми, всичко е през револют, скрил и биткойни... Без да преувеличавам, като пак повтарям, не говоря за някой си кой знае какви фирми с кой знае какви обороти...

Станах спец на VPN, биткойни, Telegram и Signal, а съм никой... :)

На едно момче директно си му искаха 20%, той им тегли една майна и след седмица КОНПИ и НАП му запорираха без съд без нищо сметки за 2.5М, защото евентуално имало опасност да не плати данъци... чудно, защото досега си е плащал като поп всяка година, 1 лев просрочен няма. След година и половина съдилища, жалби и т.н. му ги отблокираха и казаха извинявай, ама кел файда като го оставиха без оборотни пари и бизнеса му отиде по дяволите...

После ние тук говорим за чужди инвестиции, абе бягай бе...

п.с. само да питам, че се сетих сега, какво стана с конфискуваните 200 000 биткойна (около 3млрд) от прокуратурата преди 2 години?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 26 Май 2020, 17:22

Нали не мислиш, че сладурите от НАП(има и кадърни) не могат да ти проследят Револютския IBAN, ако решат да се заядат? Аз съм напълно съгласен с тезата ти, като донякъде правя същите схеми, но не съм юридическо лице и се минава метър. Засега :oops:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 26 Май 2020, 18:15

3186 написа:Нали не мислиш, че сладурите от НАП(има и кадърни) не могат да ти проследят Револютския IBAN, ако решат да се заядат? Аз съм напълно съгласен с тезата ти, като донякъде правя същите схеми, но не съм юридическо лице и се минава метър. Засега :oops:

Защото не са български например?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Май 2020, 18:31

bioz написа:
3186 написа:Нали не мислиш, че сладурите от НАП(има и кадърни) не могат да ти проследят Револютския IBAN, ако решат да се заядат? Аз съм напълно съгласен с тезата ти, като донякъде правя същите схеми, но не съм юридическо лице и се минава метър. Засега :oops:

може да се изискат от на практика навсякъде по света. с малки изключения банковата тайна е фикция. има си официални канали по които ако се подозира нарушение на закон на една държава да се поиска информация от почти всяка друга държава.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 26 Май 2020, 18:45

alx написа:
bioz написа:

може да се изискат от на практика навсякъде по света. с малки изключения банковата тайна е фикция. има си официални канали по които ако се подозира нарушение на закон на една държава да се поиска информация от почти всяка друга държава.

Ще изискат ако та разледват, нали се сещаш, че има разлика. Нашите банки най-вероятно снасят информация ежемесечно все едно питаш за сметката за телефон.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 26 Май 2020, 19:23

Плюс факта, че Револютските айбано са в ЕС, който прави нещата още по-лесни. Ако тръгнеш да точиш кеш през банкомат също е проследимо. Зависи колко им се занимава :)

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 26 Май 2020, 19:27

520i написа:. След година и половина съдилища, жалби и т.н. му ги отблокираха и казаха извинявай, ама кел файда като го оставиха без оборотни пари и бизнеса му отиде по дяволите...

Съмнявам се да са казали "извинявай"... Нямат навика да го правят. Нито пък публичните изпълнители, които са още по-нагли. Които само нещо да им мигнеш накриво и се озлобяват рязко. На мен едни възбрани на фирмата не ми ги махат вече над година, въпреки, че всичко е приключило, няколко пъти им звънях. Оправдават се с агенция по вписванията и така. Викаше ми наглата, "Абе защо ще махаш възбраните, нека седят да те пазят от ЧСИ-та".
Сега ако вляза съм сигурен, че пак ще са там възбраните, нищо, че преди месец поеха пак ангажимент да ги махнат.
Тези неща може да ти ги поръча и конкуренция. Може и друг да ти ги поръча. На мен ми "поръчаха" ревизия по този начин, не от конкурент, а от човек, който ми имаше зъб, без нещо незаконно да съм му направил. По същия начин на база хипотези ми лепнаха предварително обезпечение запори и възбрани на воля. Не е истина какви бухалки са НАП, това са новите мутри.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 26 Май 2020, 20:13

^^^ Това за държавния рекет е абсолютно вярно, от първо лице :bang:
Започнат ли оборотите да са над 100 хиляди и "светваш" веднага. Идват НАП и се почва.

Една водеща фирма оперира през 60 фирми само за да не светва, карат без ДДС регистрация. Но има едно ченге на щат да пази гърба.
В България си е еВало ма.ата.
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Май 2020, 20:47

Нещо да е свързана с торти тая фирма? Ако да, знам коя е.
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата