Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от BMW_POWER » 06 Яну 2026, 1:15

Ето днес. 100% градско, с малко изключение до съседния квартал. Парното е на макс (дърт чичак и си пази трите букви :smoke: ). Пуснал съм си и отопление на седалки и волан. Сутринта беше по-студено, през деня се двигна до -12С.

Изображение

Утре времето ще е малко по-топло, но пак ще кача дистанция и консумация при по-ниска температура на отоплението (25-26С) и без отопление на седалки и волан.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 06 Яну 2026, 10:02

BMW_POWER написа:Ето днес. 100% градско, с малко изключение до съседния квартал. Парното е на макс (дърт чичак и си пази трите букви :smoke: ). Пуснал съм си и отопление на седалки и волан. Сутринта беше по-студено, през деня се двигна до -12С.

Изображение

Утре времето ще е малко по-топло, но пак ще кача дистанция и консумация при по-ниска температура на отоплението (25-26С) и без отопление на седалки и волан.

с този разход не трябва да си я гасил и да бичи парното нон стоп.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 06 Яну 2026, 17:14

Подозирам че точно така ги ползват, 8+ часа седи на едно място на -15° с набичено отопление и от време на време се мести. И въпреки високия разход и на пръв поглед неефективното използване, в същия контекст двг щеше да е по-зле по няколко причини. Първо да ползваш двг за печка е още по неефективно, освен това тая работа на мястото 8 часа му разказва играта.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 06 Яну 2026, 17:24

А и този Bolt до колкото знам няма термопомпа и харчи яко ток за сгряване

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Яну 2026, 17:59

adovet написа:А и този Bolt до колкото знам няма термопомпа и харчи яко ток за сгряване

да. с реотани е и като работи дърпа 6 киловата...

но при нормална експолатация болт-а дава 5-6км през зимата и 8-10км през лятото на киловат... или поне моя толкова дава... с отопление, климатик и тн...

между другото моята тесла е в сервиза и ми дадоха да карам една чисто нова У. три неща ми направиха впечатление...

интериорните осветени лайсни могат да бъдат синхронизирани с музиката и да пулсират в такт... също може цвета им да бъде синхронизиран с цвета на обложката на песента - един вид ако обложката е червена- лампите светят в червено.. хареса ми всъщност :ok:

автоматичните дълги са... интересни... гледам го че му свети индикатора за дълги като пред мен има други коли и си викам- бъг- не ги познава... после се вгледах и осъзнах, че дългите ги "мести" така, че да не заслепява тези пред мен... после още се вгледах и осъзнах, че не ги мести, ми има 3 отделни дълги "фара" - този по средата и по един от ляво и от дясно и според това къде са колите пред теб свети така, че да не ги заслепява.. примерно ако караш след някого левия и десния фар са на дълги, централния е на къси- и всичко се вижда по банкетите... ако тръгне да идва някой срещу тебе - гаси и левия дълъг... ако седиш на кръстовище и има някой от дясно- светят централния и левия дълъг... бе ясно ви е... много хитро ..

автопилота е станал много мазен.. и има 4 позиции- ленивец (sloth), нормално, бързай (hurry) и "мад макс" ... като на последното доста бърза ;) също вече не изисква да пипаш волана (ако не си го хак-нал) - до колкото поглеждаш от време на време пътя - си работи...

и така.
Последна промяна alx на 06 Яну 2026, 18:45, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 06 Яну 2026, 18:43

Това с фаровете се нарича адаптивни лед фарове и ги добавиха за всички тесли преди около година, лично аз до сега кола с по добри фарове не съм карал. Онзи ден като се прибирах от Албания установих и един нов ъпдейт който е при чарджарите на Тесла. Зареждах в Гърия и като стигна батерията ми 80% получих нотификация, че ако не преместя колата до 5 мин. ще ме чарджат и за престой на минта. Общо взето ако е пълен чарджара и зареждаш над 80% те чарджат допълнително. Ако има свободни колонки няма проблем

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Яну 2026, 18:48

adovet написа:Това с фаровете се нарича адаптивни лед фарове и ги добавиха за всички тесли преди около година, лично аз до сега кола с по добри фарове не съм карал

до колкото знам само 2025+ и само за щатите са със матрици адаптивни фарове

едит: да. прав си- сега погледнах - ама аз сега го виждам/ направи ми впечатление... моя модел х няма такова нещо...
Последна промяна alx на 06 Яну 2026, 18:52, променена общо 2 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 06 Яну 2026, 18:49

alx написа:автоматичните дълги са... интересни... гледам го че му свети индикатора за дълги като пред мен има други коли и си викам- бъг- не ги познава... после се вгледах и осъзнах, че дългите ги "мести" така, че да не заслепява тези пред мен... после още се вгледах и осъзнах, че не ги мести, ми има 3 отделни дълги "фара" - този по средата и по един от ляво и от дясно и според това къде са колите пред теб свети така, че да не ги заслепява.. примерно ако караш след някого левия и десния фар са на дълги, централния е на къси- и всичко се вижда по банкетите... ако тръгне да идва някой срещу тебе - гаси и левия дълъг... ако седиш на кръстовище и има някой от дясно- светят централния и левия дълъг... бе ясно ви е... много хитро ..

Това го има в БМВ-та и Аудита от 10тина години, но не беше легално в щатите и трябваше да се коди. От известно време е легално.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 06 Яну 2026, 18:50

alx написа:
adovet написа:Това с фаровете се нарича адаптивни лед фарове и ги добавиха за всички тесли преди около година, лично аз до сега кола с по добри фарове не съм карал

до колкото знам само 2025+ и само за щатите са със матрици адаптивни фарове

в грешка си - всички след 2021г. го получиха. Моята е 2022 и си беше от началото с обикноени лед фарове и от около година получи ъпдейт и станаха матрични адаптивни. Моята съм си я купувал от Германия нова, не е американка

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 06 Яну 2026, 18:52

Глупости, всички тесли след 2021 са с матрични фарове. В сащ просто не са пуснати в повечето щати заради някви регулации. Това важи не само за тесла, никои матрични фарове не работят там.

Иначе на тесла са много добри наистина, но на бмв са една идея по-добри. Ама и дооста по скъпи, а при нас са стандартна екстра, няма други.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 06 Яну 2026, 18:53

Spunky написа:
alx написа:автоматичните дълги са... интересни... гледам го че му свети индикатора за дълги като пред мен има други коли и си викам- бъг- не ги познава... после се вгледах и осъзнах, че дългите ги "мести" така, че да не заслепява тези пред мен... после още се вгледах и осъзнах, че не ги мести, ми има 3 отделни дълги "фара" - този по средата и по един от ляво и от дясно и според това къде са колите пред теб свети така, че да не ги заслепява.. примерно ако караш след някого левия и десния фар са на дълги, централния е на къси- и всичко се вижда по банкетите... ако тръгне да идва някой срещу тебе - гаси и левия дълъг... ако седиш на кръстовище и има някой от дясно- светят централния и левия дълъг... бе ясно ви е... много хитро ..

Това го има в БМВ-та и Аудита от 10тина години, но не беше легално в щатите и трябваше да се коди. От известно време е легално.

Аз съм с такива на G02 2020 год.Най смислената екстра в една кола след климатика :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Всичко за електрическите автомобили

Мнение от 3186 » 07 Яну 2026, 0:56

alx написа:
между другото моята тесла е в сервиза и ми дадоха да карам една чисто нова У. три неща ми направиха впечатление...

и така.

Кам намираш интериора(обем, качество), возията и мултимедията/озвичениетоспрямо Х? Вярно че plaid-a едва ли има най-меката возия, но ако сменям тройката ще е за Х(2020+)/У и съм малко раздвоен.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Яну 2026, 2:51

b_u_b_o написа:Подозирам че точно така ги ползват, 8+ часа седи на едно място на -15° с набичено отопление и от време на време се мести. И въпреки високия разход и на пръв поглед неефективното използване, в същия контекст двг щеше да е по-зле по няколко причини. Първо да ползваш двг за печка е още по неефективно, освен това тая работа на мястото 8 часа му разказва играта.

Днес беше -10С. Държах парното на 24С и не съм включвал други консуматори, изключая радиото.

Изображение

Вчера забравих да снимам средна скорост. Ето я днес. Пак казвам, градско с едно отскачане до съседен квартал. Грубо казано, от Центъра до Младост 4.

Така ще е по-ясно, как и колко съм седял на място. Обикновено средната ми скорост е около 14-16км/ч, но сега имам едни пациенти, които са във ваканция и затова не се бавя много.
Трафикът през деня не е голям. Улиците са с ограничение 50-60км/ч. Режим тръгни-спри, както е в София практически нямам.
Изображение

Чак сега забелязах, на какъв километраж съм я оставил :lol:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Предишна

Назад към Извън Темата