Кръстовище на равнозначни пътища
Модератор: Общи модератори
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
someone написа:Без да твърдя каквото и да е, бих искал някой от гласувалите за червения автомобил да коментира този текст от закона за движение по пътищата:
Чл. 37. (1) При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.
И ако може някой да посочи текст от ЗДвП или ППЗДвП, който да казва, че долният текст на ЗДвП има преимущество пред горецитирания?
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.
В случая чл.37(1) не играе роля.Ако го нямаше синия автомобил-да зеления минава първи,но тук има 3 автомобила и влиза в сила чл.48
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
не мога да повярвам колко грешни отговора има
баси...
аз независимо дали съм червения, ще позачакам няколко секунди да видя другите участници дали са дебили или знаят правилника
, че преди години един така ми отнесе предницата 

аз независимо дали съм червения, ще позачакам няколко секунди да видя другите участници дали са дебили или знаят правилника

Последна промяна Nucl3arDru1D на 16 Окт 2008, 16:52, променена общо 1 път
- cucko
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530d touring
Какво стана тук бе!Т образно кръстовище а определено 3-мата пресичат другия!Така че ако например синия дойде малко по-късно на кръстовището и тогава първо ще чакаме да мине червения ли бре?!
Така че определено на това кръстовище трябва да има поне един знак!
Просто както си караш направо(зеления) и от къде да знаеш че имаш кръстовище като няма знак?!
Както каза SKISA добре ви е задал въпроса!Макар че важи правилото на дясно стоящия ако е без никакви знаци но бих пропуснал и синия и червения!
Така че определено на това кръстовище трябва да има поне един знак!
Просто както си караш направо(зеления) и от къде да знаеш че имаш кръстовище като няма знак?!
Както каза SKISA добре ви е задал въпроса!Макар че важи правилото на дясно стоящия ако е без никакви знаци но бих пропуснал и синия и червения!
Добре де явно не са се сетили за това в правилника. Очевидно се получава ситуация, в която всеки чака и никой не може да продължи. Ако няма още нещо споменато в правилника, овсен тия два члена, няма как да се опредли кой да тръгне първи. Най-интуитивно е първи да е зеления, тъй като се движи направо, а другите правят леви завои.
We love you Ronnie!
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
- cucko
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530d touring
Exy написа:Добре де явно не са се сетили за това в правилника. Очевидно се получава ситуация, в която всеки чака и никой не може да продължи. Ако няма още нещо споменато в правилника, овсен тия два члена, няма как да се опредли кой да тръгне първи. Най-интуитивно е първи да е зеления, тъй като се движи направо, а другите правят леви завои.
Точно това се опитвам да обясня!Двама у лево а само един е направо!
Но пак казвам че за зеления е в най-голям риск да премине на това кръстовище!Защото например ти пропускаш черрвения и после пак чакаш за да пропуснеш синия и отново същата процедура следващия червен и син!Така какво прайм при голямо задръстване!Определено аз на кръстовище с ляв мигач гледам да премина възможно най-безопасно и ако трябва последен от останалите!
- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
Май трабва да се добави нов текст в закона - "Ако се получи описаната ситуация, спирате, вадите вестниците и започвате да чакате да дойде някой специалист от www.bmwpower-bg.net, който да ви обясни кой е с предимство"
Пичове, не осъзнавате ли, че верен отговор просто няма? Това е същата ситуация като нерегулирано кръстовище и четири коли, при което всеки на всеки е дясностоящ, но просто тук се намесва още едно правило. На тази схема зеленият трябва да чака синия, защото му е дясностоящ, синият трябва да чака червения, защото му е дясностоящ, а червеният трябва да чака зеления, защото завива наляво. Параграф 22. Май SKISA го писа първи - минава най-нахалният...и все ще е в нарушение.
Пичове, не осъзнавате ли, че верен отговор просто няма? Това е същата ситуация като нерегулирано кръстовище и четири коли, при което всеки на всеки е дясностоящ, но просто тук се намесва още едно правило. На тази схема зеленият трябва да чака синия, защото му е дясностоящ, синият трябва да чака червения, защото му е дясностоящ, а червеният трябва да чака зеления, защото завива наляво. Параграф 22. Май SKISA го писа първи - минава най-нахалният...и все ще е в нарушение.
- sixstraight
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 M5 20 JAHRE
- Мечтае да кара: E34 520 на метан
'На тази схема зеленият трябва да чака синия, защото му е дясностоящ, синият трябва да чака червения, защото му е дясностоящ, а червеният трябва да чака зеления, защото завива наляво' батка сещаш ли се кво написа ти изкара че всички коли трябва да спрат и да чакат и никой да не минава
а да ви питам еднда друга гатанка ако зеленият всъщност е черен джип или млада дама дали пък тя няма да е с предимство а щото на мене ми се е случвало това 

Всички пътища водят към НАДИН 

- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
someone написа:Май трабва да се добави нов текст в закона - "Ако се получи описаната ситуация, спирате, вадите вестниците и започвате да чакате да дойде някой специалист от www.bmwpower-bg.net, който да ви обясни кой е с предимство"
И ти май беше следовател... горко ни

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
аз всяка сутрин излизам от мойта улица на Т-образно! и двете преки са абсолютно еднакви просто по другата ,която ми идват от ляво се движат доста повече коли...!! и ония просто не ебават да спират!! аз съм десностоящат,няма знаци и никой от тях не спира!! и за тва/не го праа с бмв-то ,че ше ме е яд после/ кат съм с баницата излизам н автора и изобщо не ги поглеждам...!! свиркат,псуват и вече 4ти път слизам да им обяснявам кат се наредим на колонката да излезем на симеоновско ,че не са прави....!! и се ми викат:да бе ясно ,ма не виждаш ли ,че ше те удара...!?!? ми удари ме! там скоростта е ниска...!само едни се прави на мъж ,та му ритнах огледалото...!!
хора,разберете ,че има правила за движение и първото е да ги прочетете и научите ,а второто да ги спазвате поне ,когато има и други участници в движението . и аз карам с превишена скорост ,знам че е нарушение ,но поне знам ,че нарушавам....!! тука като гледам маса народ даже и не знае ,че нарушава правилника ,а тва е пагубно ....!!
няма такива филми направо или на две гуми карал...!!! има си дясностоящ при без знаци и той е с предимство...!!! зеления не го интересува червения-той си гледа синия и спира ,щото му е отдясно!същото важи за синия-той си гледа червения,щото му е отдясно и го чака да мине,а левия изобщо не го грее....!!! тва с тия примери \ако имало задръстванеако некой приближавал бързо....\тва са глупости. има си правила в закона и за задръстването-не се навлиза в кръстовището ако видиш ,че няма как да излезеш от него и ще останеш в него!!!! точка!
единственото изключение за неспазване на десностоящият е при пресичане на главен път /без знаци-няма знаци/ и второстепенен ,който се определя по настилката-няма асфалт или паваж!!! тва е направено ,за да не спираш като караш по асфалтиран ,двулентов път -всеки път като стигнеш до изход отдясно на селски ,коларски път ....!! тва е положението-дано тия 48 човека + останалите колко беха там 3ма разберат за кво става въпрос,щото иначе ше направят беля!
по-добре да знаеш правилата и понякога ако се наложи да ги нарушиш,но да синаясно ,че ги нарушаваш и ще си нащрек ,отколкото да не знаеш изобщо ,че ги нарушаваш и да си переш....
хора,разберете ,че има правила за движение и първото е да ги прочетете и научите ,а второто да ги спазвате поне ,когато има и други участници в движението . и аз карам с превишена скорост ,знам че е нарушение ,но поне знам ,че нарушавам....!! тука като гледам маса народ даже и не знае ,че нарушава правилника ,а тва е пагубно ....!!
няма такива филми направо или на две гуми карал...!!! има си дясностоящ при без знаци и той е с предимство...!!! зеления не го интересува червения-той си гледа синия и спира ,щото му е отдясно!същото важи за синия-той си гледа червения,щото му е отдясно и го чака да мине,а левия изобщо не го грее....!!! тва с тия примери \ако имало задръстванеако некой приближавал бързо....\тва са глупости. има си правила в закона и за задръстването-не се навлиза в кръстовището ако видиш ,че няма как да излезеш от него и ще останеш в него!!!! точка!
единственото изключение за неспазване на десностоящият е при пресичане на главен път /без знаци-няма знаци/ и второстепенен ,който се определя по настилката-няма асфалт или паваж!!! тва е направено ,за да не спираш като караш по асфалтиран ,двулентов път -всеки път като стигнеш до изход отдясно на селски ,коларски път ....!! тва е положението-дано тия 48 човека + останалите колко беха там 3ма разберат за кво става въпрос,щото иначе ше направят беля!
по-добре да знаеш правилата и понякога ако се наложи да ги нарушиш,но да синаясно ,че ги нарушаваш и ще си нащрек ,отколкото да не знаеш изобщо ,че ги нарушаваш и да си переш....
- Totogada
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E36 320 Coupe
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Добре де,стига сте се джафкали ...... Толкоз ли не може да сте колегиални на пътя и да пропуснете някой и то без предимство .... Аз като видя че някой чака а зад него са 10 коли винаги спирам и пропускам 3-5 коли,като предварително се оглеждам за ситуацията зад мен .... ....... Приемете факта че иам хора който не могат да реагират веднага,и мазалото е готово .... Светнете си с дългите,Господ и ръце ни е дал,махайте па усмихнете се ..... Какво сте се залетяли като откачени ..... Ако пред тоз червеният дето го имате за Господ има някой автобус или нешо по-голямо,нали се сещате какво предимсто ще стане .... И като видите кръстовище намаляйте нищо че си с предимство огледай се ,ослушай се ..... Не сме Европа ..... А SKISA тоз зеленият на червеният не му ли е дясно стоящ????? Това е патово положение .... Предпочитам да се разберем с ръкомахане/присветване,отколкото само аз да си знам че трябва да мина пръв!!!!!
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
ивчо написа: А SKISA тоз зеленият на червеният не му ли е дясно стоящ????? Това е патово положение ....
не позна не му е! отсрещастоящ му е! дясно е ръчичката с която повечето папкаме...)!бъзикам се да не се обидиш! естествено ,че не му е десностоящ!! има цяла прека още да се сложи отдясно на тва т-образно кръстовище !!
а за пускането-и аз пускам някои без предимство ,но тука говорим ,че колегите не знаят правилника и са убедени ,че са прави....!! тва е проблема ,ане да пуснеш някой ,но да знаеш кой е с предимство!! а и ако си караш с прилична скорост -към 50-60 не е редно да спреш,за да мине някой без предимство преди тебе с 20 независимо колко коли има зад него...!!! просто трябва да се знае правилника,а как ше се реагира в съответната ситуация е въпрос на много фактори...!! просто трябва всички да знаят правилата и спазването им вече също да става максимално в повечето случаи.....!! щото аз и в насрешното като ми излезе некой да изпреварва срещу мен и нема къде да се прибере ше му направя път -нема да седа да ме удери ,но той знае ,че е без предимство и ще гледа да се прибере максимално бързо или изобщо няма да тръгне......