"Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
Модератор: Общи модератори
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Re: "Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
flame написа:Прави си сметка колко ще е спирачният път на 30-годишна баракуда с 2 дискови спирачки (от които 1-та не работи, а другата е 2-ра ръка от моргата), без спирачни асистенти, гуми Видаспорт модел 1986г. и багажникът пълен с бидони кисело зеле от село
Ето ти един друг 30 годишен дръгел, спирачни асистенти няма, само асистентки по монокини

Никой не мое ма връне на селу!
flame написа:Fear написа:flame написа:И все пак колегата е прав - нова кола, движеща се със 180 е по-безопасна от стар таралясник, движещ се според ограничението със 130
Да, ама не.
Постановка:
Lada 1300S се движи със 130км/ч., имаме и BMW 740i, движещо се със 180км/ч.
Въпроси:
1. Кое ще спре за по-кратко разстояние?
2. При поява на неочаквано препятствие на 50м., шофьорът на кой автомобил ще има повече време за реакция?
Две от доста повечето "дребни" подробности, които феновете на бързото каране тактично пропускат.
Пфффффф - колега, ти бъзикаш ли се?!!!
![]()
![]()
![]()
В Ауто Билд имаше тест на НОВАТА Лада - спирачният път беше нещо уникално и заключението на редакторите беше - "Тази кола трябва да бъде забранено да се движи в Германия!". Прави си сметка колко ще е спирачният път на 30-годишна баракуда с 2 дискови спирачки (от които 1-та не работи, а другата е 2-ра ръка от моргата), без спирачни асистенти, гуми Видаспорт модел 1986г. и багажникът пълен с бидони кисело зеле от село![]()
По втория въпрос - ако шофьорът е един и същ, препятствието на пътя ще бъде възприето по едно и също време и спирачките ще бъдат НАТИСНАТИ по едно и също време - друг е въпросът колко време ще мине между натискането и ЗАДЕЙСТВАНЕТО на спирачния механизъм и колко по-ефективен ще бъде единия в сравнение с другия. Ми - реторичен въпрос бих казал![]()
Еееее, ама добре се посмях де...
Смей се...
А като се насмееш, вземи някой учебник по физика и превърни км/ч. в м/с. Да те видя, колко ще ти е смешно.
Това по втората част.
По първата - ти намери 740i, аз ще намеря лада и ще тестваме постановката. После ще се смеем заедно.

Колега, ще бъда по-конкретен - на БМВ-то спирачният път ще е около 35м (при 100 км/ч), а на Жигулата - минимум 100
При 180 км/ч БМВ-то ще спре за около 100 метра, а Жигулата може да се разпадне още преди натискането на спирачката

При 180 км/ч БМВ-то ще спре за около 100 метра, а Жигулата може да се разпадне още преди натискането на спирачката

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
flame написа: на Жигулата - минимум 100
На максимално натоварен автомобил ВАЗ с 80 км/ч го дават 40 метра спирачният път. А ако обуеш жигата със широки спортни баварски галоши, може и да спадне спир. път.
saleen написа:flame написа: на Жигулата - минимум 100
На максимално натоварен автомобил ВАЗ с 80 км/ч го дават 40 метра спирачният път.
Това не мога да го повярвам - 40 метра мисля беше стандарта в Германия.
И при положение, че НОВАТА Лада не го покрива този стандарт - какво да очакваме от 30-годишен таралясник?!
- saleen
- старши ентусиаст
-
Братушките така са го писали в техническата характеристика на колата, според мен е възможно-пък и това са 80 км/ч все пак. Даже не 40, а 38 метра-сега направих справка в книжлето.
saleen написа:Братушките така са го писали в техническата характеристика на колата, според мен е възможно-пък и това са 80 км/ч все пак. Даже не 40, а 38 метра-сега направих справка в книжлето.
Абе може и така да е по книжка...
Ама братушките като ги знам, че на кило водка танк с голи ръце спират...

flame написа:При 180 км/ч БМВ-то ще спре за около 100 метра, а Жигулата може да се разпадне още преди натискането на спирачката
При тази скорост... се пада около 50 м/с, значи в най-добрия случай ще спреш след 150 метра, което е равно на около 30 БМВ-та наредени по дължина.
При 120 км/х на ВАЗ-а се пада около 30 м/с, значи в най-добрия случай жигулито ще спре след 130 метра(ако спирачния път наистина му е 100м).
- saleen
- старши ентусиаст
-
Да бе-100 метра е -с ръчна спирачка обаче 

kiro_320 написа:flame написа:При 180 км/ч БМВ-то ще спре за около 100 метра, а Жигулата може да се разпадне още преди натискането на спирачката
При тази скорост... се пада около 50 м/с, значи в най-добрия случай ще спреш след 150 метра, което е равно на около 30 БМВ-та наредени по дължина.
При 120 км/х на ВАЗ-а се пада около 30 м/с, значи в най-добрия случай жигулито ще спре след 130 метра(ако спирачния път наистина му е 100м).
Възможно е, въпреки че си мисля, че ново БМВ със 180 ще спре по-бързо от Жигула със 120.
Но и дори да са верни изчисленията ти - те вероятно са при идеални условия. А идеалните условия не включват това:
flame написа:30-годишна баракуда с 2 дискови спирачки (от които 1-та не работи, а другата е 2-ра ръка от моргата), без спирачни асистенти, гуми Видаспорт модел 1986г. и багажникът пълен с бидони кисело зеле от село![]()
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
saleen написа:flame написа:Прави си сметка колко ще е спирачният път на 30-годишна баракуда с 2 дискови спирачки (от които 1-та не работи, а другата е 2-ра ръка от моргата), без спирачни асистенти, гуми Видаспорт модел 1986г. и багажникът пълен с бидони кисело зеле от село
Ето ти един друг 30 годишен дръгел, спирачни асистенти няма, само асистентки по монокиниhttp://vbox7.com/play:6dc2b8cf
ъъъ колега какво трябваше да видим тук, че шкодата може да спира от 20 до 0 ли?

flame написа:Възможно е, въпреки че си мисля, че ново БМВ със 180 ще спре по-бързо от Жигула със 120.
Но и дори да са верни изчисленията ти - те вероятно са при идеални условия. А идеалните условия не включват това:flame написа:30-годишна баракуда с 2 дискови спирачки (от които 1-та не работи, а другата е 2-ра ръка от моргата), без спирачни асистенти, гуми Видаспорт модел 1986г. и багажникът пълен с бидони кисело зеле от село![]()
Естествено това е само на теория, на практика може да станат 101 неща.
Техническото състояние също е много важно

БМВ със 180 и Лада със 130:
Случай 1: Абстрахираме се от техническото състояние на автомобилите. Водач и пътни условия 1 към 1. Със 180 водачът има по-малко време да реагира. 1:0 за Ладата.
Случай 2: Техническо състояние. Аз не съм виждал, колкото и поддържана Лада да е, след 100км/ч да спира добре. Карам Лада и съм много добре запознат как действат спирачните им механизми. Тези които карам са 2106 и Нива 1.7i. Нивата е перфектна, гаранционна. Въпреки това 2106-цата спира много по-добре. За 130 не знам, но 120 на Ладата и 150-160 на Бавареца, самолетчето води. При натискане на едно и също място на спирачките на двете коли до дъно(въпреки че при блокирали гуми, Ладата спира по-зле, отколкото при почти блокирали), една кола по-малко спирачен път за БМВ-то. Със 130 има психичека пречка, която не ми дава да меря спирачен път. Новите БМВ-та имат много системи за спиране. Моят има само АБС и въпреки това печели. Също така и БМВ-то не карам със 180, а 110. То по нашите пътища...
Случай 1: Абстрахираме се от техническото състояние на автомобилите. Водач и пътни условия 1 към 1. Със 180 водачът има по-малко време да реагира. 1:0 за Ладата.
Случай 2: Техническо състояние. Аз не съм виждал, колкото и поддържана Лада да е, след 100км/ч да спира добре. Карам Лада и съм много добре запознат как действат спирачните им механизми. Тези които карам са 2106 и Нива 1.7i. Нивата е перфектна, гаранционна. Въпреки това 2106-цата спира много по-добре. За 130 не знам, но 120 на Ладата и 150-160 на Бавареца, самолетчето води. При натискане на едно и също място на спирачките на двете коли до дъно(въпреки че при блокирали гуми, Ладата спира по-зле, отколкото при почти блокирали), една кола по-малко спирачен път за БМВ-то. Със 130 има психичека пречка, която не ми дава да меря спирачен път. Новите БМВ-та имат много системи за спиране. Моят има само АБС и въпреки това печели. Също така и БМВ-то не карам със 180, а 110. То по нашите пътища...
Вие сравнявате кое е по-безопасно БМВ със 180 или Лада със 110. По тая логика сравнете БМВ със 180 и Порше с 220.
А я сега сравнете едно и също БМВ със 110 и със 180. Кое е по-безопасно?
А я сега сравнете едно и също БМВ със 110 и със 180. Кое е по-безопасно?
.
flame написа:Колега, ще бъда по-конкретен - на БМВ-то спирачният път ще е около 35м (при 100 км/ч), а на Жигулата - минимум 100![]()
Съжалявам, но нямаш представа за какво говориш.

Ето:
BMW 740 i 41,9м. 41,0м. ОТ ТУК
Първото е при студени спирачки, второто при загрели спирачки и натоварена кола. Не се споменава какво се има предвид под "натоварена кола", по стандарт май беше 2ма души, половин резервоар и 50кг. багаж, нещо такова.
Единственото, което успях да намеря за Lada e ТУК.
От 62mph (100км/ч.) до 0 спира за 175'(53м.) От 50mph(80км/ч.) до 0 спира за 125'(38м.)
Tези, които си мислите, че BMW, тежащо между тон и половина и два и движейки се със 180км/ч. ще спре за по-кратко разстояние от Lada, която e 1 тон, и се движи се със 120-130км/ч., отново ще ви насоча към учебниците по физика, май от 7ми клас, да прочетете, що е то кинетична енергия и да спрете да се излагате.

Що се отнася до времето за реакция, в предния си пост написах, за непредвидено препятствие, което се появява на 50 метра пред колата. 180км/ч. са 50 метра в секунда. Всички изследвания сочат, че средностатистическият шофьор реагира за между 1 и 2 секунди, преди да натисне спирачката.
Да предположим, че тук всички са страхотни шофьори и пилоти (все пак е форум на BMW

Е, при горната постановка, движейки се със 180км/ч. и неочаквано препятствие на 50 метра, ще се натресете в него, преди дори да натиснете спирачката.

Такива ми ти работи. Няма да е лошо да се позамисляте над тези неща, когато решите да карате със скорости, по-високи от разрешените.

Oще нещо - драги ми flame, ти колко
flame написа:...30-годишна баракуда с 2 дискови спирачки (от които 1-та не работи, а другата е 2-ра ръка от моргата), без спирачни асистенти, гуми Видаспорт модел 1986г. и багажникът пълен с бидони кисело зеле от село![]()
които се движат със 130км/ч. си виждал?

Защото аз BMW-та, при това далеч не последни модели и в идеално техническо състояние, които летят ниско със 180км/ч., че и отгоре съм виждал много.

Последна промяна Fear на 05 Яну 2010, 0:00, променена общо 4 пъти