Въпрос за предимство...
Модератор: Общи модератори
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Re: Въпрос за предимство...
uCnaHeTcA написа:=> да ги катеря спокойно, така ли да разбирам![]()
недей ,ще береш ядове ако секцията на светофара ти е със стрелка!!! недей...!
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Идеята е, аз не питам кой да е КАТ-аджия, хванат от гората... говоря за човек, който познавам лично и който знае ЗДвП почти наизуст... и знае кое и как да прилага в еди кои си случаи и т.н.
Понеже не ми се ровеше в закона, просто го питах... и ми отговори следното:
"Пътен знак Ж9 указва специално устроени места за завиване в обратна посока извън кръстовища... разрешено е".
"Пътен знак Ж9 указва специално устроени места за завиване в обратна посока извън кръстовища... разрешено е".
- Mollov
- Мародератор
-
Още нещо, едно уточнение, което явно сте недогледали:
"Светофар с 3 светещи полета, на който светещото поле за зелената светлина е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета за червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), се използва само когато сигналите за преминаване и спиране не се подават едновременно към всички пътни превозни средства от даден вход на кръстовището. В този случай конфигурацията на стрелките в светещите полета на отделните светофари от този вход съответства на разрешените посоки за движение от отделните пътни ленти и на този вход на кръстовището не може да се поставя светофар, светещото поле за зелената светлина на който е с формата на кръг.
Т.е. Когато светофара е с три секции и на трите секции има стрелката "наляво", това не е допълнителна секция, ами това си е отделен светофар, указващ право/забрана за завиване наляво, защото не могат да го приложат към основния и да се получи "общ, светофар без стрелки". Това не е "допълнителна секция", подобна на някои места с допълнителна секция за десен завой...
"Светофар с 3 светещи полета, на който светещото поле за зелената светлина е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета за червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), се използва само когато сигналите за преминаване и спиране не се подават едновременно към всички пътни превозни средства от даден вход на кръстовището. В този случай конфигурацията на стрелките в светещите полета на отделните светофари от този вход съответства на разрешените посоки за движение от отделните пътни ленти и на този вход на кръстовището не може да се поставя светофар, светещото поле за зелената светлина на който е с формата на кръг.
Т.е. Когато светофара е с три секции и на трите секции има стрелката "наляво", това не е допълнителна секция, ами това си е отделен светофар, указващ право/забрана за завиване наляво, защото не могат да го приложат към основния и да се получи "общ, светофар без стрелки". Това не е "допълнителна секция", подобна на някои места с допълнителна секция за десен завой...
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Mollov написа:Идеята е, аз не питам кой да е КАТ-аджия, хванат от гората... говоря за човек, който познавам лично и който знае ЗДвП почти наизуст... и знае кое и как да прилага в еди кои си случаи и т.н.
Ами аз съм склонен да вярвам на моя човек, защото работи инструктор повече от 40 години

Да ти кажа честно, и аз мислех като теб до днес. След като видях поредната тема за обратния завой, реших веднъж завинаги, поне за себе си да разбера как стоят нещата. Аз също бях сигурен че може да се прави обратен завой при зелена секция на светофара за наляво. Поне в моите представи, обратният завой винаги съм смятал че е удължена форма на ляв завой. Да, ама не - в закона си има отделни точки специално за обратния завой и движението назад, отделно от ляв и десен завой, просто се третират като отделен тип маневри. Прочетох внимателно закона, звъннах набързо и така насъбрах информация. Така и аз се убедих каква е истината за левите секции, обратния завой, и знак Ж9.
Все пак не мога да те накарам да ми вярваш, а и ни най-малко искам. Ако греша - нека някой със 100% достоверна информация да се изкаже. Ако съм прав - нека тогава повече хора прочетат и разберат как стоят нещата в такива ситуации, за да не стават каламбури

Бахти колко време и енергия изхабихме, и то само за 1-2 точки от закона, дано не трябва целия да го разнищваме

- Mollov
- Мародератор
-
Я утре питай инструктора ти, от кога указателна табела премахва ограничението на светофара - в случая наличието на стрелка "наляво" указва САМО движението наляво и забранява обратния завой, но този УКАЗАТЕЛЕН знак премахва ограничението на светофара и позволява обратния завой... егати абсурда... да го видя къде е урегулирано в закона... тва ще ми напишат акт за подобно нещо, ама през крив макарон...
BMWALPINA, ако приемем, че са ти написали фиш за абсолютно същото нещо, интересно ми е по кой член и алинея са ти го написали...
BMWALPINA, ако приемем, че са ти написали фиш за абсолютно същото нещо, интересно ми е по кой член и алинея са ти го написали...
- BMWPetar
- BMWPhotographer
-
- Кара: F10 530d xdrive LCI
- Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии
И аз съм на мнение, че ако нямаш знак, забраняващ обратния завой, си в правото да го направиш.
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
Никой не ми отговори 'що, след като е забранен обратния, на тия, завиващите на дясно им свети Допълнителната зелена секция, а не Главната зелена такава... При положение, че 'щом е забранен обратния (завой
), няма кой да пропускат, тъй като само те се включват в него платно
Минах днес - няма нито забраняваща, нито указателна табела... Светофара свети със стрелка... Има светофар за пешеходци (все пак си е 3-лентов и доста натоварен път)... Пешеходна, може и да е имало преди няколко години, вече нищо няма
По същия път, но на предното кръстовище, има абсолютно същата ситуация
Утре ще мина да проверя как стоят нещата и там с табелите, но не ми се вярва да има такива
Аз светофар със стрелка за обратен завой или там, както си го наричате, не съм виждал, пък незнам
Поне У нашЕ село нЕма
(Русе) ... Значи трябва да има задължЕ табела или в стъклото на светофара няма стрелкичка... Еми утре ще направя щателна обиколка на града, за да проверя, аджеба, на колко места е разрешен обратния, според тези твърдения 

Минах днес - няма нито забраняваща, нито указателна табела... Светофара свети със стрелка... Има светофар за пешеходци (все пак си е 3-лентов и доста натоварен път)... Пешеходна, може и да е имало преди няколко години, вече нищо няма

По същия път, но на предното кръстовище, има абсолютно същата ситуация

Аз светофар със стрелка за обратен завой или там, както си го наричате, не съм виждал, пък незнам

- SKISA
-
-
говорите за Ж9 и търсите вариантите с него. а по-напред в темата ясно е цитирано ,какво разрешава зеленият сигнал на светофара със стрелка на ляво. цитиран е и члена. няма място за тълкуване друго ,освен че тоя сигнал разрешава само левият завой. прав е моллов ,че указателен знак не е логично да разрешава нещо забранено,но указателни са и кръглите знаци - сините със стрелките за посоки след или преди знака. и те също дават задължително да се кара ,примерно след знака само направо и надясно например. а са указателни....
за мене никой още от групата на "разрешителите" на обратният завой
не е оборил ето този член :
Чл. 31 (4) Когато светещото поле за зелената светлина на светофар с 3 светещи полета е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета на червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), значението на сигналите на този светофар се отнася само за посоката (посоките), указвана (указвани) от стрелката (стрелките).
или този:
Чл. 32 На светофар с три светещи полета, на нивото на светещото поле за зелена светлина с формата на кръг, от едната или от двете страни може да има допълнително светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка. Включването на тази светлина означава, че водачите могат да продължат движението си само в указаната от стрелката посока при условие, че пропускат пътните превозни средства и пешеходците, които преминават през кръстовището. Този сигнал се подава само едновременно с включени червена и/или жълта светлина на светофара.
и в тия два члена пише изрично кво разрешава светкането на зелена светлина със стрелка и пише ,че разрешава движение САМО в посоката ,която е нарисувана на светофара и в никоя друга не може да се движиш като ти светне тоя светофар.
сега поддръжниците на разрешеността на обратен завой да цитират член ,който им разрешава движение в обратна посока при наличието на светофар със стрелки за наляво ,за да ни убедят...!?!? нека не говориме кой какъв приятел или познат катаджия му казал и кой къде минал ,па не го актували. да говориме с членове от закона. тия два члена изрично казват накъде може да се движиш при такъв сигнал и наникъде другаде. очаквам включване...
за мене никой още от групата на "разрешителите" на обратният завой

Чл. 31 (4) Когато светещото поле за зелената светлина на светофар с 3 светещи полета е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета на червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), значението на сигналите на този светофар се отнася само за посоката (посоките), указвана (указвани) от стрелката (стрелките).
или този:
Чл. 32 На светофар с три светещи полета, на нивото на светещото поле за зелена светлина с формата на кръг, от едната или от двете страни може да има допълнително светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка. Включването на тази светлина означава, че водачите могат да продължат движението си само в указаната от стрелката посока при условие, че пропускат пътните превозни средства и пешеходците, които преминават през кръстовището. Този сигнал се подава само едновременно с включени червена и/или жълта светлина на светофара.
и в тия два члена пише изрично кво разрешава светкането на зелена светлина със стрелка и пише ,че разрешава движение САМО в посоката ,която е нарисувана на светофара и в никоя друга не може да се движиш като ти светне тоя светофар.
сега поддръжниците на разрешеността на обратен завой да цитират член ,който им разрешава движение в обратна посока при наличието на светофар със стрелки за наляво ,за да ни убедят...!?!? нека не говориме кой какъв приятел или познат катаджия му казал и кой къде минал ,па не го актували. да говориме с членове от закона. тия два члена изрично казват накъде може да се движиш при такъв сигнал и наникъде другаде. очаквам включване...

- Convertible
- ентусиаст
-
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39

"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- SKISA
-
-
Convertible написа::lol: може ли да цитираш член от закона, в който да ми покажеш стрелка на светофар за обратен завой?
не мога. и за тва турат оня син знак Ж9 явно...
а обратен завой на светофар ,когато няма Ж9 можеш да направиш ако няма други забрани ,когато секцията на светофара ти е изцяло зелена без никакви стрелки. тогава тоя сигнал ти разрешава да се движиш във всички посоки на светофара ,включително и обратна....

ама за конкретните случаи говорим, че в зеленото има стрелкички и те те задължават да се движиш само в указаната от тях посока...

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
uCnaHeTcA написа:Никой не ми отговори 'що, след като е забранен обратния, на тия, завиващите на дясно им свети Допълнителната зелена секция, а не Главната зелена такава... При положение, че 'щом е забранен обратния (завой), няма кой да пропускат, тъй като само те се включват в него платно
![]()
Минах днес - няма нито забраняваща, нито указателна табела... Светофара свети със стрелка... Има светофар за пешеходци (все пак си е 3-лентов и доста натоварен път)... Пешеходна, може и да е имало преди няколко години, вече нищо няма![]()
По същия път, но на предното кръстовище, има абсолютно същата ситуацияУтре ще мина да проверя как стоят нещата и там с табелите, но не ми се вярва да има такива
![]()
Аз светофар със стрелка за обратен завой или там, както си го наричате, не съм виждал, пък незнамПоне У нашЕ село нЕма
(Русе) ... Значи трябва да има задължЕ табела или в стъклото на светофара няма стрелкичка... Еми утре ще направя щателна обиколка на града, за да проверя, аджеба, на колко места е разрешен обратния, според тези твърдения
По закон, нямаш право да правиш обратен на пешеходна...така че по закона си в нарушение.
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
Аз пък се запъвам кат магаре на мост и няма да се съглася. Изцяло подкрепям тезата на Mollov.
Щом "Ж9" е указатален, той не дава права, той показва възможност. В закона пише, че се слага извън кръстовища. Значи този знак няма място на кръстовище, ако го сложат, значи е в противоречие със закона
Когато светофара е със "<-", означава, че неможем да продължим на право и да завием на дясно. Следователно ни остават 2 възможности. Ляв и обратен, ако предварително обратния изрично не е забранен със знак "В23".
В закона пише, че нямаме право да правим обратен на пешеходна пътека, обаче такава има на всяко кръстовище.
Щом "Ж9" е указатален, той не дава права, той показва възможност. В закона пише, че се слага извън кръстовища. Значи този знак няма място на кръстовище, ако го сложат, значи е в противоречие със закона

Когато светофара е със "<-", означава, че неможем да продължим на право и да завием на дясно. Следователно ни остават 2 възможности. Ляв и обратен, ако предварително обратния изрично не е забранен със знак "В23".
В закона пише, че нямаме право да правим обратен на пешеходна пътека, обаче такава има на всяко кръстовище.
- stf85
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Чераната Перла
- Мечтае да кара: BMW Z4 M ROADSTER
- Детайли за колата: ЧИП + 6 ЦИЛИНДЪРА МНОГО ЯК СПОЙЛЕР И ЛУД ЗАД ВОЛАНА :P
В случая всеки е прав за себе си.Както всички закони в България,така и този за Движение по пътищата може да се тълкуват по различни начини.
И ИМА МНООООООООГО ВРАТИЧКИ ЗА ЗАОБИКАЛЯНЕ.
Тя топлата вода е измисена колеги
И ИМА МНООООООООГО ВРАТИЧКИ ЗА ЗАОБИКАЛЯНЕ.
Тя топлата вода е измисена колеги

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
sobiss написа:В закона пише, че нямаме право да правим обратен на пешеходна пътека, обаче такава има на всяко кръстовище.
Не на всички колега, има и без /подлез, надлез/ или само на едната страна по посока на движението.
- Mollov
- Мародератор
-
SKISA, ето ти още две неща, които вече не знам как точно ще тълкуваш:
Чл. 38. (1) Завиването в обратна посока се извършва наляво от най-лявата пътна лента по посока на движението.
Чл. 85. (1) Завиването в обратна посока се извършва само наляво.
Т.е. сам по себе си, завоя в обратна посока представлява първоначално завиване наляво...
Колкото до Чл. 32 - там е регламентирано действието на "допълнителната секция". Ние не коментираме това, щото в случаите светофара не е допълнителна секция, ами изцяло отделно тяло, с три секции, всяка от които със стрелки т.е. самостоятелно тяло с правила на действие.
P.S. Не знам дали винаги "каквото не е забранено, значи е разрешено", но в случая куките нямат основателно право според закона да ти напишат фиш/акт за завиване в обратна посока при тия обстоятелства. Ако нямаш забранителен знак, или наличието на друг, който указва задължително придвижване направо и надясно (т.е. наляво е непозволено), не виждам според кой точно член и алинея ще ти напишат акт/фиш за неправилно завиване наляво. Разбира се, може да се позоват на това със стрелките, но такъв акт 100% ще падне в последствие, ако си напишеш опровержението както трябва. Щото едно е да интерпретираш както ти е удобно, друго е да имаш точни и ясни неща записани в закона, нито едно от които не забранява завиването в обратна посока на кръстовище при наличието на отделна секция, липсата на забранителен знак за завиване в обратна посока или наличието на задължаващ знак за движение само направо и надясно.
Според мен наличието на Ж9 на определени места е за улеснение на водачите, за ориентация, че на това кръстовище има условия т.е. да не се чудят аджеба дали могат да направят обратен завой или не...
P.S.2. Наличието на отделен светофар за завиване в ляво е поставен с цел допълнително урегулиране на кръстовището т.е. на това кръстовище е невъзможно тази посока да е с празна секция т.е. по едно и също време да са позволени всички посоки (примерно така позволяват на тия насреща да карат по същото време, когато нашата посока й е позволено направо). А не за да урегулира обратния завой... т.е. няма нито една предпоставка, която да забранява обратния завой или да го регламентира по някакъв начин.
Чл. 38. (1) Завиването в обратна посока се извършва наляво от най-лявата пътна лента по посока на движението.
Чл. 85. (1) Завиването в обратна посока се извършва само наляво.
Т.е. сам по себе си, завоя в обратна посока представлява първоначално завиване наляво...
Колкото до Чл. 32 - там е регламентирано действието на "допълнителната секция". Ние не коментираме това, щото в случаите светофара не е допълнителна секция, ами изцяло отделно тяло, с три секции, всяка от които със стрелки т.е. самостоятелно тяло с правила на действие.
P.S. Не знам дали винаги "каквото не е забранено, значи е разрешено", но в случая куките нямат основателно право според закона да ти напишат фиш/акт за завиване в обратна посока при тия обстоятелства. Ако нямаш забранителен знак, или наличието на друг, който указва задължително придвижване направо и надясно (т.е. наляво е непозволено), не виждам според кой точно член и алинея ще ти напишат акт/фиш за неправилно завиване наляво. Разбира се, може да се позоват на това със стрелките, но такъв акт 100% ще падне в последствие, ако си напишеш опровержението както трябва. Щото едно е да интерпретираш както ти е удобно, друго е да имаш точни и ясни неща записани в закона, нито едно от които не забранява завиването в обратна посока на кръстовище при наличието на отделна секция, липсата на забранителен знак за завиване в обратна посока или наличието на задължаващ знак за движение само направо и надясно.
Според мен наличието на Ж9 на определени места е за улеснение на водачите, за ориентация, че на това кръстовище има условия т.е. да не се чудят аджеба дали могат да направят обратен завой или не...
P.S.2. Наличието на отделен светофар за завиване в ляво е поставен с цел допълнително урегулиране на кръстовището т.е. на това кръстовище е невъзможно тази посока да е с празна секция т.е. по едно и също време да са позволени всички посоки (примерно така позволяват на тия насреща да карат по същото време, когато нашата посока й е позволено направо). А не за да урегулира обратния завой... т.е. няма нито една предпоставка, която да забранява обратния завой или да го регламентира по някакъв начин.