Марки станали нарицателни
Модератор: Общи модератори
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Re: Марки станали нарицателни
ljubo73 написа:Братя честно не разбирам идеята
Като не разбираш закво се напъваш да пишеш? Аз нещо като не го разбирам не се бутам да го правя. Елементарно е.
ljubo73 написа:Става дума за фирма производител или за запазена марка ? Аспирин е запазена марка ,но не е фирмата .Йоника а марка,но не производител.Нескафе е марка на Нестле .Веро е марка на Верила.Уокмен е на Сони.За продукт-нарицателно ли говорим или фирма-нарицателно ? И май в цялата тема аз се обосновавам най-подробно.
Aспирин не е запазена марка, а продукт. Има десетки производители на аспирин. Но фирма/компания аспирин да си чувал? Няма. Затва и аспирин не би трябвало да присъства в темата. Веро не е едно и също с Верила, а веро произвеждано от фирма/компания Веро аз поне не знам. Така, че и тва отпада. Същото и с уолкмен(не уокмен). Ти да си чувал/виждал СОНИ да извадят някакъв продукт, например уредба, усилвател само с означение СОНИ? Няма. Има SONY PSP, Playstation, но само СОНИ няма. Та и тва отпада. Нескафе, както е продукт на нестле, така е и вид кафе - нес. Дето, като отидеш в кафене или друго заведение и кажеш искам кафе и като те питат какво да е кажеш нес. Та името на вида кафе - нес кафе съвпада 1:1 с името на продукта на нестле - нескафе. Това се има впредвид. Такива неща трябва да се постват. Не най-добрите марки/продукти, както е писано в 90% от постовете. Да, брембо може и да е най-добрата марка спирачки. Но марка спирачки, наречена спирачки има ли? Няма, т.е. подобни примери нямат място в темата.
Ако пак не схващаш върни се на 1-ва страница първи пост и повтаряй докато схванеш за какво иде реч. Ако не подейства продължавай. Аз и за н-ти път ще ти обясня.
ljubo73 написа:И май в цялата тема аз се обосновавам най-подробно
Ми да ти кажа твойте са най-очевадните недосмислици, след прочитането на които, човек става е така

p.s. От теб -само критика ,ами дай пример щом си в час
недосмислици,- не е ли НЕДОМИСЛИЦИ ???
Приемам критика,но от колеги разписали се в темата .Не съм най-умния ,разбира се .От разбирачи само ....
Темата е МАРКИ ,демек TRADE MARK R
и в този дух "Кажи баба тенк-ю" е също trade mark
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Има се в предвид че марката е станала нарицателно за всички подобни стоки без значение кой вече ги произвежда.Например ксерокс....има един куп производители на копирни машини ама им викаме ксерокс по името на фирмата наложила първия продукт на пазара.
В случая с аспирина трябва байер да са му измислили името и да се казва байер и като кажеш бйер да се сещащ за аспирин ама нещо не се получава.Кажи в аптеката искам един байер и ща гледат кат абориген.
Към колегата от горния пост...донякъде има логика в това което казваш но разликата е че името на запазената марка не е станало нарицателно за този тип продукти а е останало просто като запазена марка.
В случая с аспирина трябва байер да са му измислили името и да се казва байер и като кажеш бйер да се сещащ за аспирин ама нещо не се получава.Кажи в аптеката искам един байер и ща гледат кат абориген.
Към колегата от горния пост...донякъде има логика в това което казваш но разликата е че името на запазената марка не е станало нарицателно за този тип продукти а е останало просто като запазена марка.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Колега нали това казвам като теб .Аспирин е запазена марка на производителя . Байер имат хиляда продукта,най-малко. Но реално на ацетизала казваме аспирин ,независимо кой го произвел вече .Първите са Байер и техния патент е нарицателно . Нали темата е МАРКИ , а не производители ???
Ксерокс не е марка , а е производител
Боб-кат не е марка ,а е производител
Бумар-фадрома не е марка ,а производител
Памперс - е фирма производител
Феродо - не е марка ,а е фирма
Бендикс - фирма
Шампанско - не е марка , а географска област
Фаянс - фирма , а не марка
Хилти - Фирма производител
Теракот-нескопосан превод на Terra Cotta
Гедоре - Фирма , а не марка
Нинтендо- фирма-не е марка
Рекаро-фирмата произвела седалките
И кво излезе ....всички пишем глупости ...
Ксерокс не е марка , а е производител
Боб-кат не е марка ,а е производител
Бумар-фадрома не е марка ,а производител
Памперс - е фирма производител
Феродо - не е марка ,а е фирма
Бендикс - фирма
Шампанско - не е марка , а географска област
Фаянс - фирма , а не марка
Хилти - Фирма производител
Теракот-нескопосан превод на Terra Cotta
Гедоре - Фирма , а не марка
Нинтендо- фирма-не е марка
Рекаро-фирмата произвела седалките
И кво излезе ....всички пишем глупости ...
Последна промяна ljubo73 на 29 Мар 2012, 0:05, променена общо 1 път
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
вярно че аспирина е измислен от байер прав си ама не е марка тоест не съвпада с името на фирмата .Според мен това е разликата.Малко се заплетоха тия нарицателни

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
ljubo73 написа::kuku: Колега с най-добри чувства ,ама нищо не разбираш от шоу-бизнес . Нали това питам,какво търсим фирма или продукт ???Цитат :" Aспирин не е запазена марка, а продукт. Има десетки производители на аспирин" Пояснявам. Това е запазена марка на Байер GMBH . А десетките фирми , за които ти говориш продават АЦЕТИЗАЛ !!!Цитат: "Същото и с уолкмен(не уокмен). "пояснявам- Нали знаеш.че е въпрос на изговор WALKMAN ??? Walkman e trade mark R. A Инстант-кафе има не само на Нестле ,тъй че ако бармана е в час ще те пита "" Ами ако искам разтворим Якобс ? Кво праим? Поздрави .
p.s. От теб -само критика ,ами дай пример щом си в час
недосмислици,- не е ли НЕДОМИСЛИЦИ ???
Приемам критика,но от колеги разписали се в темата .Не съм най-умния ,разбира се .От разбирачи само ....
Темата е МАРКИ ,демек TRADE MARK R
и в този дух "Кажи баба тенк-ю" е също trade mark
Ми виж са, то на човек един път се обяснява. Аз вече имам силни съмнения, че или дилъра ти е много добър или IQ-то ти е под стайна температура, като лично аз залагам на второто. Няма да ти обяснявам 1000 пъти едно и също нещо. То да го разбереш се иска елементарна логика и минимална интелигентност, но като те гледам и те ти липсват. А, да, и вземи иди на офталмолог, че освен умствения багаж и зрението ти изостава - дал съм пример вече в предните страници за марка, станала нарицателно.

Брат пак казвам ,не се заяждам ,но Кока-Кола не е нарицателна марка .Нарицателното е Кола ,което не е trade mark.
Има кооп-кола,дерби-кола,селска-кола и не знам си ква .
Дай предложения колкото моите в темата и тогава оспорвай !!!
Има кооп-кола,дерби-кола,селска-кола и не знам си ква .
Дай предложения колкото моите в темата и тогава оспорвай !!!
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 compact,96'индивидуъл
- Мечтае да кара: 6 serries
- Детайли за колата: монреалблауууу

vaykisss от цялата полемика ти си най-прав

И да продължа :
Цайс - фирма , а не марка
Дрегер -производител , не марка
Полароид - марка ли е ? май е фирма ...
Бик - аааа не беше ли фирма ???
И кво стана ,колеги или аз съм луд или темата сгрешена ?!Марки ли търсим или фирми ???
Дайте съвети ,моля !

И да продължа :
Цайс - фирма , а не марка
Дрегер -производител , не марка
Полароид - марка ли е ? май е фирма ...
Бик - аааа не беше ли фирма ???
И кво стана ,колеги или аз съм луд или темата сгрешена ?!Марки ли търсим или фирми ???
Дайте съвети ,моля !
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
толкова глупости колкото последните 4ма изписахте не бях чел скоро време на 1 място. тъкмо си викам 1 хубава тема...ама и тя осрана. кво не разбрахте от смисъла на темата като по-кратко и ясно от тва няма накъде
та чак трябвало да бъде преименувана
"Марки" -> търговски марки...станали нарицателни. Айде сега google: търговска марка/trademark. най-ясното обяснение за търговска марка: отличителен знак или символ, използван от човек или бизнес организация, която идентифицира качествата и свойства на продукта и го отличава от другите на пазара. bic, zeiss, polaroid, ferodo, walkman, aspirin - всичко това са търговски марки!! кви фирми кви производители кви 5 лв, развалихте хубавата тема с дървени философии
а сега по темата след кратка справка какво не е споменато
акваланг - регистрирана търговска марка от US Divers на екипировка за гмуркане
керосин - регистрирано като търговска марка в началото от 1854г, от Абрахам Геснер и за няколко години само 2 компании са могли да наричат така продукта си (гориво за лампи) преди да се популяризира
възелин - също търговска марка на Uniliver
цип - оригинална ТМ на B. F. Goodrich Company за закопчаване на гумени ботуши
разбира се има много други, които просто нямат аналог в българския език, обаче са станали нарицателни като примерно думата "hoover" за чистене с прахусмокачка, която всъщност си е търговска марка.

"Марки" -> търговски марки...станали нарицателни. Айде сега google: търговска марка/trademark. най-ясното обяснение за търговска марка: отличителен знак или символ, използван от човек или бизнес организация, която идентифицира качествата и свойства на продукта и го отличава от другите на пазара. bic, zeiss, polaroid, ferodo, walkman, aspirin - всичко това са търговски марки!! кви фирми кви производители кви 5 лв, развалихте хубавата тема с дървени философии

а сега по темата след кратка справка какво не е споменато
акваланг - регистрирана търговска марка от US Divers на екипировка за гмуркане
керосин - регистрирано като търговска марка в началото от 1854г, от Абрахам Геснер и за няколко години само 2 компании са могли да наричат така продукта си (гориво за лампи) преди да се популяризира
възелин - също търговска марка на Uniliver
цип - оригинална ТМ на B. F. Goodrich Company за закопчаване на гумени ботуши
разбира се има много други, които просто нямат аналог в българския език, обаче са станали нарицателни като примерно думата "hoover" за чистене с прахусмокачка, която всъщност си е търговска марка.
Абе в последно време жената не ме оценя правилно,та викам си ей тука ся ще блесна......а то кво стана..?!

Термос - Thermos GMBH

Термос - Thermos GMBH
- Convertible
- ентусиаст
-
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39

"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
Вярно,че термоса го има - сори
Виагра
Кемпер - но не съм сигурен
Йенско стъкло - подобно на шампанското
Виагра
Кемпер - но не съм сигурен
Йенско стъкло - подобно на шампанското
Една позната за малко не я уволнили след някаква презентация на "фадрома" (щото презентацията била не на "Фадрома", а на друга фирма
)
"Ебаси, аз откъде да знам, че на фадромата му се викало челен товарач?!"

"Ебаси, аз откъде да знам, че на фадромата му се викало челен товарач?!"