Пътуване в Турция
Модератор: Общи модератори
- bir40o0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G31
- Мечтае да кара: F80
- Детайли за колата: BMW G31 530xD
Re: Пътуване в Турция
https://verso.bg/pages/proverka-za-p%D0 ... ksi-turcia
от този линк проверявам за натрупаните задължения.
Вариантите за минаваме през "чек-пойнти" са няколко.
1. с HGS стикер - зареждам около 500 т. лири и ми стигат за 2-3 ходения до Истанбул.
2. през бариера с кеш пари - не помня точна цена.
3. има и едни отворени чекове, там се налага 2-5 дни след излизане от Турция да се влезе в този сайт, който дадаох по-горе и да се провери натрупаното задължение.
Лятото ходихме до Дидим, минахме през Истанбул, т.е карахме само по магистрала до Измир. Платихме около 2500 лири в двете посоки, като се има предвид, че моста на Истанбул в посока Дидим е безплатен, но се заплаща 2-рото минава, т.е навръщане.
от този линк проверявам за натрупаните задължения.
Вариантите за минаваме през "чек-пойнти" са няколко.
1. с HGS стикер - зареждам около 500 т. лири и ми стигат за 2-3 ходения до Истанбул.
2. през бариера с кеш пари - не помня точна цена.
3. има и едни отворени чекове, там се налага 2-5 дни след излизане от Турция да се влезе в този сайт, който дадаох по-горе и да се провери натрупаното задължение.
Лятото ходихме до Дидим, минахме през Истанбул, т.е карахме само по магистрала до Измир. Платихме около 2500 лири в двете посоки, като се има предвид, че моста на Истанбул в посока Дидим е безплатен, но се заплаща 2-рото минава, т.е навръщане.
- E.5KOV
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E-klasse, BlueTec, 2017
За вече закупилите HGS стикер е важно да знаят, че е възможно да зареждат суми по него от тук: https://pttbank.ptt.gov.tr/pttweb/#/pages/hgs
Неоходимо е да се въведе рег. номер на автомобила и номера на документа с който е закупен стикера. Ако документа с който е закупен стикера е изтекъл и имате новоиздаден документ, то с номера на новоиздадения няма да можете да зареждате суми през горния линк, затова е желателно да запишете стария номер за да може да продължите да ползвате вече закупения стикер.
Неоходимо е да се въведе рег. номер на автомобила и номера на документа с който е закупен стикера. Ако документа с който е закупен стикера е изтекъл и имате новоиздаден документ, то с номера на новоиздадения няма да можете да зареждате суми през горния линк, затова е желателно да запишете стария номер за да може да продължите да ползвате вече закупения стикер.
Здравейте.
Аз не успях да закупя стикер, защото беше късно вечерта.
На връщане си платих на границата 97 лири.
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Лесово - Лапсеки /новия мост/ , Балъкесир , Кушадъсъ , на връщане магистралата през Истанбул с всички 4-5 моста , отклонение до Чорлу - 2000 TL заредени предварително не стигнаха . На пощата след Одрин проверих и са оказа ,че трябва да доплатя още 250 TL . Общо около 125 лв. за 1600 км и 6 дена:mhihi: А нашите винетки били скъпи

- bir40o0
- кандидат ентусиаст
-
mr_petroff написа:Лесово - Лапсеки /новия мост/ , Балъкесир , Кушадъсъ , на връщане магистралата през Истанбул с всички 4-5 моста , отклонение до Чорлу - 2000 TL заредени предварително не стигнаха . На пощата след Одрин проверих и са оказа ,че трябва да доплатя още 250 TL . Общо около 125 лв. за 1600 км и 6 дена:mhihi: А нашите винетки били скъпи![]()
![]()
![]()
Разликата е обаче, че в Турция можеш да караш по "обикновен" двулентов път без да заплащаш, а тук не можеш.
Няколко пъти сме ходили до Дидим, първият път минахме през моста на чанакакле и планинската част, за да спестим пари, е никога няма да си го причиня пак. За 120лв спестих 5 часа в посока по магистралата.
- E.5KOV
- кандидат ентусиаст
-
bir40o0 написа:mr_petroff написа:Лесово - Лапсеки /новия мост/ , Балъкесир , Кушадъсъ , на връщане магистралата през Истанбул с всички 4-5 моста , отклонение до Чорлу - 2000 TL заредени предварително не стигнаха . На пощата след Одрин проверих и са оказа ,че трябва да доплатя още 250 TL . Общо около 125 лв. за 1600 км и 6 дена:mhihi: А нашите винетки били скъпи![]()
![]()
![]()
Разликата е обаче, че в Турция можеш да караш по "обикновен" двулентов път без да заплащаш, а тук не можеш.
Няколко пъти сме ходили до Дидим, първият път минахме през моста на чанакакле и планинската част, за да спестим пари, е никога няма да си го причиня пак. За 120лв спестих 5 часа в посока по магистралата.
Ако от новия мост се тръгне към Балъкесир по краткия (планинския) път е кошмарно. От моста към Бандирма и от там към Балъкесир е 55 км. по-вече, но е 2 часа по-бързо...
Kurtov написа:Здравейте.
Оказа се, че турската система е май по-зле и от българската.
На границата плаитх 97 лири, сега като вляза в сайта, който даде колегата по-горе ми излиза, че имам да плащам 186 лири за Едирне - Истанбул и Истанбул- Едирне.
Трябва да изчакам да се актуализира в системата им, че съм платил на границата ли ?
Явно, на границата съм платил само в едната посока на отиване.
- bir40o0
- кандидат ентусиаст
-
Kurtov написа:Kurtov написа:Здравейте.
Оказа се, че турската система е май по-зле и от българската.
На границата плаитх 97 лири, сега като вляза в сайта, който даде колегата по-горе ми излиза, че имам да плащам 186 лири за Едирне - Истанбул и Истанбул- Едирне.
Трябва да изчакам да се актуализира в системата им, че съм платил на границата ли ?
Явно, на границата съм платил само в едната посока на отиване.
Да, по-бавно се актуализат данните, отнема около 4-5 дни, за да ти излязат всички задължения. Това което си платил на границата няма нищо общо с това което имаш да плащаш, различни задълженията са. Трябва да се заплатят и двете, т.е плащай тези 186 лири и си готов.
E.5KOV написа:bir40o0 написа:mr_petroff написа:Лесово - Лапсеки /новия мост/ , Балъкесир , Кушадъсъ , на връщане магистралата през Истанбул с всички 4-5 моста , отклонение до Чорлу - 2000 TL заредени предварително не стигнаха . На пощата след Одрин проверих и са оказа ,че трябва да доплатя още 250 TL . Общо около 125 лв. за 1600 км и 6 дена:mhihi: А нашите винетки били скъпи![]()
![]()
![]()
Ако от новия мост се тръгне към Балъкесир по краткия (планинския) път е кошмарно. От моста към Бандирма и от там към Балъкесир е 55 км. по-вече, но е 2 часа по-бързо...
Точно от там минахме през стария планински път. Все още правеха новият, по кратък участък. От тогава минавам само през Истанбул.
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
И все пак е по бързо отколкото покрай брега в сезона.
И на места го разширяват и ремонтират...И не е скучно като на магистралата , там направо заспивам 

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
bir40o0 написа:...
Да, по-бавно се актуализират данните, отнема около 4-5 дни, за да ти излязат всички задължения. Това, което си платил на границата, няма нищо общо с това, което имаш да плащаш, различни задълженията са. Трябва да се заплатят и двете, т.е плащай тези 186 лири и си готов.
Е, той какво е платил на границата в крайна сметка?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
ildivvy написа:bir40o0 написа:...
Да, по-бавно се актуализират данните, отнема около 4-5 дни, за да ти излязат всички задължения. Това, което си платил на границата, няма нищо общо с това, което имаш да плащаш, различни задълженията са. Трябва да се заплатят и двете, т.е плащай тези 186 лири и си готов.
Точно и аз това щях да попитам.
Жената на гишето ми каза HGS.
Аз не попитах обаче за кои дати.
Но в сайта по-горе ми излиза че и в двата дни не съм заплатил по 93 лири.
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
Дължимото по HGS се актуализира почти на момента, досега на излизане или си доплащам на последната поща до Одрин, или на границата. Само за една кола с която влизах преди 3 години и знаех, че имам да доплащам нещо ми изчезнаха задълженията, обаче вече това не е възможно...
До преди 3-4 години положението беше като врата у поле...
, ама вече йок...
До преди 3-4 години положението беше като врата у поле...

- bir40o0
- кандидат ентусиаст
-
ildivvy написа:bir40o0 написа:...
Кой да знае... Там на всико викат HGS като си чужденец. Но е факт, че до 4-5 дни след това излизат нови плащания в сайта.
Kurtov написа:ildivvy написа:bir40o0 написа:...
Точно и аз това щях да попитам.
Жената на гишето ми каза HGS.
Аз не попитах обаче за кои дати.
Но в сайта по-горе ми излиза че и в двата дни не съм заплатил по 93 лири.
Делят ги на някакви категории, за магистрали, за мостове, за скростен път. Отделно и пътните нарушения - камерите идват по HGS системата. В сайта пише, за какво плащаш, но на границата трябва да ти обеснят, ако се разберете

- E.5KOV
- кандидат ентусиаст
-
На влизане у нас на Капъкуле са ми взимали 450 т.л. за пътно нарушение. Турската полицайка каза, че не знае, какво е нарушението, но идвало от пътната полиция а не от тол-а...
- E.5KOV
- кандидат ентусиаст
-
Сезона в Турция вече започна. Ако някой е бил, нека сподели за новости, промени или особености по условията за пътуване в южната ни съседка? Ние пак сме резервирали една Анталия, но чак края на септември...