Пътуване в Турция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G31
Мечтае да кара: F80
Детайли за колата: BMW G31 530xD

Re: Пътуване в Турция

Мнение от bir40o0 » 02 Дек 2024, 14:27

https://verso.bg/pages/proverka-za-p%D0 ... ksi-turcia
от този линк проверявам за натрупаните задължения.
Вариантите за минаваме през "чек-пойнти" са няколко.
1. с HGS стикер - зареждам около 500 т. лири и ми стигат за 2-3 ходения до Истанбул.
2. през бариера с кеш пари - не помня точна цена.
3. има и едни отворени чекове, там се налага 2-5 дни след излизане от Турция да се влезе в този сайт, който дадаох по-горе и да се провери натрупаното задължение.

Лятото ходихме до Дидим, минахме през Истанбул, т.е карахме само по магистрала до Измир. Платихме около 2500 лири в двете посоки, като се има предвид, че моста на Истанбул в посока Дидим е безплатен, но се заплаща 2-рото минава, т.е навръщане.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Мнение от E.5KOV » 03 Дек 2024, 15:57

За вече закупилите HGS стикер е важно да знаят, че е възможно да зареждат суми по него от тук: https://pttbank.ptt.gov.tr/pttweb/#/pages/hgs
Неоходимо е да се въведе рег. номер на автомобила и номера на документа с който е закупен стикера. Ако документа с който е закупен стикера е изтекъл и имате новоиздаден документ, то с номера на новоиздадения няма да можете да зареждате суми през горния линк, затова е желателно да запишете стария номер за да може да продължите да ползвате вече закупения стикер.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 12 Дек 2024, 2:47

Здравейте.
Аз не успях да закупя стикер, защото беше късно вечерта.
На връщане си платих на границата 97 лири.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 12 Дек 2024, 7:43

Лесово - Лапсеки /новия мост/ , Балъкесир , Кушадъсъ , на връщане магистралата през Истанбул с всички 4-5 моста , отклонение до Чорлу - 2000 TL заредени предварително не стигнаха . На пощата след Одрин проверих и са оказа ,че трябва да доплатя още 250 TL . Общо около 125 лв. за 1600 км и 6 дена:mhihi: А нашите винетки били скъпи :roll: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bir40o0 » 12 Дек 2024, 9:05

mr_petroff написа:Лесово - Лапсеки /новия мост/ , Балъкесир , Кушадъсъ , на връщане магистралата през Истанбул с всички 4-5 моста , отклонение до Чорлу - 2000 TL заредени предварително не стигнаха . На пощата след Одрин проверих и са оказа ,че трябва да доплатя още 250 TL . Общо около 125 лв. за 1600 км и 6 дена:mhihi: А нашите винетки били скъпи :roll: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Разликата е обаче, че в Турция можеш да караш по "обикновен" двулентов път без да заплащаш, а тук не можеш.
Няколко пъти сме ходили до Дидим, първият път минахме през моста на чанакакле и планинската част, за да спестим пари, е никога няма да си го причиня пак. За 120лв спестих 5 часа в посока по магистралата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E.5KOV » 13 Дек 2024, 13:25

bir40o0 написа:
mr_petroff написа:Лесово - Лапсеки /новия мост/ , Балъкесир , Кушадъсъ , на връщане магистралата през Истанбул с всички 4-5 моста , отклонение до Чорлу - 2000 TL заредени предварително не стигнаха . На пощата след Одрин проверих и са оказа ,че трябва да доплатя още 250 TL . Общо около 125 лв. за 1600 км и 6 дена:mhihi: А нашите винетки били скъпи :roll: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Разликата е обаче, че в Турция можеш да караш по "обикновен" двулентов път без да заплащаш, а тук не можеш.
Няколко пъти сме ходили до Дидим, първият път минахме през моста на чанакакле и планинската част, за да спестим пари, е никога няма да си го причиня пак. За 120лв спестих 5 часа в посока по магистралата.

Ако от новия мост се тръгне към Балъкесир по краткия (планинския) път е кошмарно. От моста към Бандирма и от там към Балъкесир е 55 км. по-вече, но е 2 часа по-бързо...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Kurtov » 13 Дек 2024, 14:14

Kurtov написа:Здравейте.

Оказа се, че турската система е май по-зле и от българската.
На границата плаитх 97 лири, сега като вляза в сайта, който даде колегата по-горе ми излиза, че имам да плащам 186 лири за Едирне - Истанбул и Истанбул- Едирне.
Трябва да изчакам да се актуализира в системата им, че съм платил на границата ли ?
Явно, на границата съм платил само в едната посока на отиване.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bir40o0 » 13 Дек 2024, 14:29

Kurtov написа:
Kurtov написа:Здравейте.

Оказа се, че турската система е май по-зле и от българската.
На границата плаитх 97 лири, сега като вляза в сайта, който даде колегата по-горе ми излиза, че имам да плащам 186 лири за Едирне - Истанбул и Истанбул- Едирне.
Трябва да изчакам да се актуализира в системата им, че съм платил на границата ли ?
Явно, на границата съм платил само в едната посока на отиване.

Да, по-бавно се актуализат данните, отнема около 4-5 дни, за да ти излязат всички задължения. Това което си платил на границата няма нищо общо с това което имаш да плащаш, различни задълженията са. Трябва да се заплатят и двете, т.е плащай тези 186 лири и си готов.

E.5KOV написа:
bir40o0 написа:

Ако от новия мост се тръгне към Балъкесир по краткия (планинския) път е кошмарно. От моста към Бандирма и от там към Балъкесир е 55 км. по-вече, но е 2 часа по-бързо...

Точно от там минахме през стария планински път. Все още правеха новият, по кратък участък. От тогава минавам само през Истанбул.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mr_petroff » 13 Дек 2024, 15:56

И все пак е по бързо отколкото покрай брега в сезона. :yes: И на места го разширяват и ремонтират...И не е скучно като на магистралата , там направо заспивам :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Дек 2024, 19:26

bir40o0 написа:...

Да, по-бавно се актуализират данните, отнема около 4-5 дни, за да ти излязат всички задължения. Това, което си платил на границата, няма нищо общо с това, което имаш да плащаш, различни задълженията са. Трябва да се заплатят и двете, т.е плащай тези 186 лири и си готов.

Е, той какво е платил на границата в крайна сметка?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Kurtov » 13 Дек 2024, 20:02

ildivvy написа:

Да, по-бавно се актуализират данните, отнема около 4-5 дни, за да ти излязат всички задължения. Това, което си платил на границата, няма нищо общо с това, което имаш да плащаш, различни задълженията са. Трябва да се заплатят и двете, т.е плащай тези 186 лири и си готов.

Точно и аз това щях да попитам.
Жената на гишето ми каза HGS.
Аз не попитах обаче за кои дати.
Но в сайта по-горе ми излиза че и в двата дни не съм заплатил по 93 лири.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mr_petroff » 13 Дек 2024, 20:48

Дължимото по HGS се актуализира почти на момента, досега на излизане или си доплащам на последната поща до Одрин, или на границата. Само за една кола с която влизах преди 3 години и знаех, че имам да доплащам нещо ми изчезнаха задълженията, обаче вече това не е възможно...
До преди 3-4 години положението беше като врата у поле... :D, ама вече йок...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bir40o0 » 16 Дек 2024, 9:07

ildivvy написа:

Кой да знае... Там на всико викат HGS като си чужденец. Но е факт, че до 4-5 дни след това излизат нови плащания в сайта.
Kurtov написа:
ildivvy написа:

Точно и аз това щях да попитам.
Жената на гишето ми каза HGS.
Аз не попитах обаче за кои дати.
Но в сайта по-горе ми излиза че и в двата дни не съм заплатил по 93 лири.

Делят ги на някакви категории, за магистрали, за мостове, за скростен път. Отделно и пътните нарушения - камерите идват по HGS системата. В сайта пише, за какво плащаш, но на границата трябва да ти обеснят, ако се разберете :confused:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E.5KOV » 18 Дек 2024, 20:11

На влизане у нас на Капъкуле са ми взимали 450 т.л. за пътно нарушение. Турската полицайка каза, че не знае, какво е нарушението, но идвало от пътната полиция а не от тол-а...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E.5KOV » 05 Юни 2025, 11:41

Сезона в Турция вече започна. Ако някой е бил, нека сподели за новости, промени или особености по условията за пътуване в южната ни съседка? Ние пак сме резервирали една Анталия, но чак края на септември...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата