1000 лв глоба, ако си ремонтираш колата на улицата.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW///Акулка Кара: плавно/легално
Мечтае да кара: ///Е38 Мечтае да кара: \\\Е32

Re: 1000 лв глоба, ако си ремонтираш колата на улицата.

Мнение от thewolf » 09 Фев 2014, 15:29

M10 написа:Преди няколко години като бях в Пловдив някакъв чичка от съседния вход си изкърпи цялостно гнилата аскона на паркинга пред блока... шлайфове, телоподаващи, млатене с чука - две седмици всеки ден, то не бяха вежди, прагове, калници :shock: на такива да им тряскат по 1000лв, но ако не вдигаш шум и не оставяш след себе си локви масло, не виждам какъв е проблема. За "цивилизацията", репатраците и фирмените сервизи не сме дорасли още и няма смисъл да гледаме как е в други държави със съвсем друг стандарт.

:yes: :yes: :yes:
Изображение

Бог отдава дължимото всекиму!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 09 Фев 2014, 15:48

thewolf написа:аз знам колега, че такива са майсторите. Но да ти питам пак, ти като ги разбираш ремонтите / аз не съм толкова вещ в колите, за да правя сериозни ремонти/, но ти къде си правиш тогава колата? Като механиците не ти допадат и ти сам каза, че си правиш колата сам, защото им нямаш доверие? Къде по-точно? :) Всеки може да говори всичко, а той самият какво прави?

Колега длъжен ли съм да ти се обеснявам къде си правя колата , при кой , с какви части :?: Казах ти като имам нещо за правене (не двигател или ходова част ) си карам колата в гаража и така. За двигател и окачване имам 2-ма познати , който съм сигурен на 100% в това което правят и им имам доверие.
Не разбирам какво оспорваш - това че мястото за смяна на броня , масло , антифриз , накладки и т.н. е пред блока или в сервиз , гараж или квартален канал ако щеш ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 09 Фев 2014, 15:56

don_gori написа:
thewolf написа:аз знам колега, че такива са майсторите. Но да ти питам пак, ти като ги разбираш ремонтите / аз не съм толкова вещ в колите, за да правя сериозни ремонти/, но ти къде си правиш тогава колата? Като механиците не ти допадат и ти сам каза, че си правиш колата сам, защото им нямаш доверие? Къде по-точно? :) Всеки може да говори всичко, а той самият какво прави?

Колега длъжен ли съм да ти се обеснявам къде си правя колата , при кой , с какви части :?: Казах ти като имам нещо за правене (не двигател или ходова част ) си карам колата в гаража и така. За двигател и окачване имам 2-ма познати , който съм сигурен на 100% в това което правят и им имам доверие.
Не разбирам какво оспорваш - това че мястото за смяна на броня , масло , антифриз , накладки и т.н. е пред блока или в сервиз , гараж или квартален канал ако щеш ?

Ясно колега :) Нищо на никой не си длъжен разбира се, не съм питал при кой и с какви части просто питах къде, нали всички сте ревнали ЗА тоя закон, та за това. И аз така като теб, един майстор от Пловидв си знам по БМВ-тата от форума даже и все при него си ходя. Нищо не оспорвам, споко. Аз нямам какво повече да добавя в тази тема :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 09 Фев 2014, 16:03

thewolf написа:Ясно колега :) Нищо на никой не си длъжен разбира се, не съм питал при кой и с какви части просто питах къде, нали всички сте ревнали ЗА тоя закон, та за това. И аз така като теб, един майстор от Пловидв си знам по БМВ-тата от форума даже и все при него си ходя. Нищо не оспорвам, споко. Аз нямам какво повече да добавя в тази тема :)

Не съм твърдо за закона ,но просто искам да няма такива грозни гледки пред блоковете и по паркинзите. Отиди някоя вечер след 10-11 в паркинка на Кауфланд примерно да видиш за какво иде реч. Подобна свинщина само тук може да се види. Пред блоковете е същата :roll:

Потребител
Аватар
Кара: Е36 320 93г.

Мнение от kjm » 09 Фев 2014, 17:31

имам познат които има сервиз и от много години той ми прави колата.Наскоро си говорихме дали дава гаранция за труда и ми каза,че не дава.Когато от магазините почнели да му продават частите с гаранция и той щял да почне да дава.Сега всеки месец имало по един-двама дето се връщали за нещо,на единия радиатора му протекъл след месец,на друг шарнира му се разбил след 1000км. и подобни,за което майстора не е виновен,но ремонта е извършен в неговия сервиз.Общо взето ако се трябва сервизите да издават гаранция да важи и магазините да си продават частите с гаранция
ИзображениеДве неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и
Вселената. За второто не съм съвсем сигурен. (А. Айнщаин)

Аватар
Кара: '74 3.0CSi
Мечтае да кара: made by pininfarina
Детайли за колата: винаги над 200 к.с.

Мнение от rosendaal » 09 Фев 2014, 18:08

Майстора да си смени източника на частите.Това не е проблем на клиента му,а негов.
Глобите няма да доведат до нищо.Няма кой да ги събира.
Всеки сам трябва да се научи да си гледа наакания гъз.И да си го бърше сам.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 09 Фев 2014, 18:14

rosendaal написа:Майстора да си смени източника на частите.Това не е проблем на клиента му,а негов.
Глобите няма да доведат до нищо.Няма кой да ги събира.
Всеки сам трябва да се научи да си гледа наакания гъз.И да си го бърше сам.

:yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 09 Фев 2014, 22:08

steeN написа:
magareto_yori написа:Пичове,незнам дали сте разбрали първия абзац,ако не сте го прочетете пак.Става въпрос за хора ,които ремонтират коли за други хора,като един вид услуга ,която се плаща.Никой няма да ви секне ентусиазма да си правите сами возилата :D

Прочети пак ти ;)

BMW_POWER написа:Така на практика дори собственикът да знае как да извърши по-сложен ремонт на двигателя си и да има нужното за целта образование, няма да може да го прави нито в собствения си гараж, нито пред блока.

И да го чета файда няма,щото тва е неприложимо и абсолютно невъзможно да се регулира,виж за сервизите и кварталните майстори е друга работа.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Фев 2014, 23:46

Ма тва е класически начин за прокарване на закони, като по учебник. Пише се някаква дълга тъпня, която звучи добре генерално и после се слага една малка тъпня, която облагодетелства някаква лобистка група и така минават супер вредни закони пред очите на хората. Ясно ти е, че ние не откриваме топлата вода, тва са толкова изтъркани методи... Самия факт, че са нагли да пробват да видят дали ще мине.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Re: 1000 лв. глоба за ремонт на колата пред блока

Мнение от немо » 10 Фев 2014, 0:36

Цялата дандания е породена от желанието за скалъпване на някаква новина без да се вникне за какво става въпрос...
В него е заложено, че всеки, предлагащ ремонт и техническо обслужване на возила, трябва да се регистрира в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” след подаване на заявление. В зависимост от различните услуги, които извършват, сервизите ще трябва да отговарят и на различни условия. “За механични ремонти ще трябва задължително

да разполагат с подемник

например, за монтаж на гуми ще са нужни машини за баланс и подемници”, коментира пред “Монитор” Динко Хулка, заместник-председател на Националната асоциация на сервизите, извършващи авторепаратура. Той посочи, че досега не е имало никаква регулация на този вид бизнес.

Така,да разгледаме нещата:вярно е,че до момента липсва регулация в автосервизният бизнес.Какво имам предвид?В момента всеки може да наеме гараж/гаражи или друго помещение,да регистрира някаква фирма и да си закичи табела "Автосервиз".Въпросът е дали това е достатъчно?Според мен,а и според законодателството на РБ-не!Защото за да се именува даден обект за търговска дейност "Автосервиз" има някакви изисквания не само от страна на НАП,а и от РИОСВ,РИОКОЗ,Пожарна безопасност,Община,Строителен контрол и т.н. или казано по друг начин->не мога току-така гаража си (в блока) да го направя на кафене или бакалия ;)

“Никой не може да ви каже колко са сервизите в страната, няма никакъв регламент на този вид дейност и всеки, който реши, може да започне да човърка по-добре или по-зле по колата ви”, смята още Хулка. Засега не се знае каква ще е таксата, която ще се плаща за регистрация на сервиз, това трябва да се определи с наредба, ако проектът бъде одобрен и на второ четене. Предвижда се тя да бъде минимална и ще трябва да покрие единствено разходите на администрацията за издаването на регистрацията. Ако един сервиз се занимава с механични ремонти, но иска например да поставя и гуми, ще заплаща още веднъж по-малка сума за вписване на новата предлагана услуга. Впоследствие контролен орган ще посещава сервизите, за да провери дали те
разполагат с нужното оборудване за извършваните от тях услуги.

Ето за това става въпрос,както споменах по-напред в темата,а именно за изваждане на сивия бизнес на светло.Сервизът да е регистриран като такъв,т.е да отговаря на определени условия,за да се нарече сервиз.Например наличието на определено оборудване за извършване на специфична дейност,определен опит и/или квалификация на стопанисващият и/или работещите.

По-интересно е обаче предвиденото в член 178, алинея 14. Според текста 1000 лева ще плащат физическите лица и 3000 лева юридическите, които извършват ремонт и техническо обслужване на кола извън обектите, посочени в удостоверението му за регистрация.Така на практика дори собственикът да знае как да извърши по-сложен ремонт на двигателя си и да има нужното за целта образование, няма да може да го прави нито в собствения си гараж, нито пред блока. “Не може да си смените сами маслото, защото после

няма къде да го изхвърлите

Подчертаното в синьо предизвика полемика на 6 страници.По смисъла на Търговският закон физическо лице е ЕТ,а юридическо-АД,ЕАД,ООД,ЕООД.Това са стопански субекти упражняващи търговска дейност с цел печалба.Та това иска да каже,че не може въпросните стопански субекти да упражняват дейността "Ремонт на МПС" в обекти,които не са регистрирани като "Автосервизи" и не отговарят на определени условия ,т.е. не можеш да наемеш хале,което по предназначение се води "склад" и да упражняваш автосервизна дейност!
А подчертаното в зелено е волна интерпретация на журналиста :mhihi:

Така че ще може да си човъркате по собствените коли без притеснения :mhihi: Силно желателно е това да става в гаража,в гаража на някой приятел или собствения двор,ама за това смятам,че има в голяма степен единомислие.... :smoke:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 10 Фев 2014, 1:09

тва исках да напиша и аз,ама ме домързя :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

1000 лв глоба, ако си ремонтираш колата на улицата.

Мнение от steeN » 10 Фев 2014, 1:52

немо написа:По смисъла на Търговският закон физическо лице е ЕТ

С това не бих се съгласил, но тук във форума има достатъчно хора в областта на правото, които могат да пишат ако искат... за другото се надявам, че си прав.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 10 Фев 2014, 9:56

Той автора хубаво пусна бомбата и сега ни гледа сеира, ама не ще да каже, че и в неговата цивилизация - Канада - не са им чужди подобни аматьорски ремонти :)
Преди време имах възможността да се разходя из Онтарио. Да, наистина в голям град като Торонто такива неща не се виждат, нооо в Бърлингтън, да речем, като си карах из кварталните улички редовно виждах коли с отворени капаци свалени джанти и т.н.
Сменят си окачвания хората, ръчкат си по двигателя. Не знам дали имат сертификати, но е факт, че го правят, пред иначе така спретнатите си къщички :) Тънката разлика спрямо нас е, че го правят чисто и си събират боклуците.
В Калифорния пък да не говорим, дето е царството на тунинга... Ей ви един дрифтозавър, дето все го модваха баш на улицата. Това конкретно е в Маунтин Вю, съвсем близо до хедкуотъра на Гугъл.

Та айде нЕма нужда да сме "добре дошли в цивилизацията драги европейци" ;)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 10 Фев 2014, 11:33

Да бе оттам голямата вода не барат по улиците и в гаражите си
сакън да не барнат нещо с нелицензираните си ръчички :lol:

то изобщо DIY е гадна заемка от европа, източна европа that is :mhihi:
чувал съм даже, че комунистите са го пренесли, в америка за да я съсипят :mhihi:

автора както винаги е превъзбуден :winky:

останалото със смяна на масло и кво ли не пред блока е тъпня ...
просто най-малко защото това пространство не е твое ...
правил съм разни неща така, но не е редно и сега съм твърдо против,
но като си малък и кинтите са по-малко от мерака се правят всякакви глупости ...,
но никога не съм оствял след себе си боклук, а съм виждал в кварталния канал - маслото направо вътре :banghead:
е м@@@мка му как ти го роди главата :banghead:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 10 Фев 2014, 11:52

Да, това с маслото в канала е брутално и само един истински аграр може да го направи...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата