Как най-правилно да загрея двигателя ли?
Модератор: Общи модератори
- SheTrqa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330D 184к.с
Re: Как най-правилно да загрея двигателя ли?
Тук масово се пише за бензиновите
Няма лошо, но нека и дизелите да споделят мнение
Аз съм с дизел и правя следното - чакам 1-2 минути...форсирам я леко 2-3 пъти до към 1800-2000 об., след което тръгвам и докато не загрее добре я карам до 2000 оборота. След това може и на повече.
Предполагам, че не съм в грешка..
Може би бъркам само в това, че понякога като е студена още я карам и в по-малки обороти, от които е нормално да се кара. Ще гледам това да го поправя 

Аз съм с дизел и правя следното - чакам 1-2 минути...форсирам я леко 2-3 пъти до към 1800-2000 об., след което тръгвам и докато не загрее добре я карам до 2000 оборота. След това може и на повече.

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Значи... аз бях свидетел как идеално работещ бензинов двигател на Опел за по-малко от половин година започна да харчи по 1л. масло на ден.
Казвах му на момчето "дай по-полека докато загрее, после раздавай колкото искаш". Все едно говорех на вятъра. Последва основен ремонт. Така че си правете сметката колко колата не усеща дали си тъп или не. 

- mustang1986
- ентусиаст
-
- Кара: E46 M47N

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!
- SH3M37A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F30 & E46
- Мечтае да кара: Вoeing 787 Dreamliner
Аз останах с убеждението ,че по-голямата част от писалите летят и се състезават по улиците ? "Докато не излезе от синия сектор до 2000-2500 оборота след това до 3500 ,а като загрее бой " ?
Ся по темата . Чакам около 2 мин да лашка на място докато дигне въздух и тръгвам . Топъл студен не повече от 3500 да я изръчкам . Единствено ,когато се кача на магистрала отивам в по големия сектор на оборотомера . В града ограничението е 50 км/ч едва ли ще може човек да иде в лютеницата в градски условия на по голяма предавка от 1-ва ако спазва правилата за движение . Всеки сам си преценява и всеки сам си носи кръста !

Ся по темата . Чакам около 2 мин да лашка на място докато дигне въздух и тръгвам . Топъл студен не повече от 3500 да я изръчкам . Единствено ,когато се кача на магистрала отивам в по големия сектор на оборотомера . В града ограничението е 50 км/ч едва ли ще може човек да иде в лютеницата в градски условия на по голяма предавка от 1-ва ако спазва правилата за движение . Всеки сам си преценява и всеки сам си носи кръста !

Е36 - 1998
Е46 - 2003
F30 - 2016
За руснака всичко, което трябва да се прави с гаечен ключ по-малък от номер 24, си е чиста нано-технология!
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Само на мен ли ми се струва,че 3500 са много високи обороти за студен бензинов двигател?
Аз моята преди да вдигне 60 градуса над 2200 - 2500 гледам да не я карам.
Та дори и след това, свикнал съм да превключвам към 2100-2200 оборота, то май проблема си е в мен
Отделно я чакам минутка две като запаля е разбира се само в студените месеци, лятото я чакам сигурно 10-15 секунди

Аз моята преди да вдигне 60 градуса над 2200 - 2500 гледам да не я карам.
Та дори и след това, свикнал съм да превключвам към 2100-2200 оборота, то май проблема си е в мен

Отделно я чакам минутка две като запаля е разбира се само в студените месеци, лятото я чакам сигурно 10-15 секунди

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Понеже имаше някакви възражения по позицията ми че на първа само се тръгва и е хубаво да минете на втора за около 200-300 метра, ще внеса малко пояснение.
Всъщност всички които имат малко по-задълбочени познания по двигатели с вътрешно горене знаят за какво става въпрос.
Когато колата се сложи на първа скорост, трябва да давате газ за да кажем да се движите с около 20 км/ч, по този начин се вдигат оборотите, но това не значи че колата загрява по-бързо.
Когато включите на втора, вече не е нужно да подавате газ, самият двигател се опитва да компенсира по-голямата скорост, като "уплътнява" работата на двигателя, създава повече обратна тяга към бутала и другите елементи...с две думи си представете следният експеримент, махаме всички негативи, които биха произлезли от подобен тъп опит, та дърпате ръчната и включвате на първа предавка и почвате да "тормозите" двигателя,самият двигател ще загрее доста по-бързо, същото се получава и ако карате на втора предавка без газ.
Всъщност всички които имат малко по-задълбочени познания по двигатели с вътрешно горене знаят за какво става въпрос.
Когато колата се сложи на първа скорост, трябва да давате газ за да кажем да се движите с около 20 км/ч, по този начин се вдигат оборотите, но това не значи че колата загрява по-бързо.
Когато включите на втора, вече не е нужно да подавате газ, самият двигател се опитва да компенсира по-голямата скорост, като "уплътнява" работата на двигателя, създава повече обратна тяга към бутала и другите елементи...с две думи си представете следният експеримент, махаме всички негативи, които биха произлезли от подобен тъп опит, та дърпате ръчната и включвате на първа предавка и почвате да "тормозите" двигателя,самият двигател ще загрее доста по-бързо, същото се получава и ако карате на втора предавка без газ.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Хубаво разяснение... да тормозиш студен двигател, та да загрее.
Предавката се избира според оптималните обороти на двигателя и пътните условия, приказките че на първа само се потегля и тем подобни са пълни глупости.

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Сутрин оставям автомобила да поработи на място поне 1-2 минути, най- вече заради автоматичната скоростна кутия. След това потеглям плавно, без ексцесии. Разбира се, всичко зависи от атмосферните условия.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Добре де - Вие таз първа скорост за състезания ли я ползвате ?!
Аз щом рипне стрелката, и боцвам втора ...
Ко толкова карате на първа нямам идея ?!
Имам няколко наблюдения на три Опела - един служебен, и два на комшиииииийте около мен !
Палят и потеглят .. Няма значение че не виждат нищо, че нито масло е разхвърляло - газ и тФа е ...
Отзад са пушеци всякакви - маслени, неизгоряла нафта ... Чудесия ...
Аз щом рипне стрелката, и боцвам втора ...
Ко толкова карате на първа нямам идея ?!

Имам няколко наблюдения на три Опела - един служебен, и два на комшиииииийте около мен !
Палят и потеглят .. Няма значение че не виждат нищо, че нито масло е разхвърляло - газ и тФа е ...
Отзад са пушеци всякакви - маслени, неизгоряла нафта ... Чудесия ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

В книжката на дизела (комън рейл), "Ханс
" е написал да не се чака колата да загрее а да палиш и да тръгваш. Разбира се карам лекичко, максимум 2000 оборота, докато стрелката не стигне 12 часа.

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
ивчо написа:Добре де - Вие таз първа скорост за състезания ли я ползвате ?!
Това сериозен въпрос ли е ?

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Каква е тази теза, че на по-високи обороти колата не загрявала по-бързо
Колега, при всеки работен цикъл се отделя топлина. Да се твърди, че при 1000 и 2000 оборота за една минута се отделя една и съща топлина е безумно
Точно 2 пъти е разликата
По темата: дизел... Зимата му навивам печката, скачам в колата, и дим да ме няма
... лятото съм по-внимателен, но обикновено 1-ва без газ да изляза от паркинга, втора без газ 2 преки из квартала, и след тва идва време да издухаме саждите и опраим оборотите на турбото
Бензинката по лятната схема на дизела, и така гоним 450к някъде вече
Посочи се по-нагоре ролята на маслата, а тя е огромна... Със свито сърце ще правя скоро втора смяна на масло 10-40 на бензинката, до сега беше с 5-40, обаче маслара ми категорично отказа последната смяна да сложи такова... Сега, като е изцяло боядисана, може го преметна пак

Колега, при всеки работен цикъл се отделя топлина. Да се твърди, че при 1000 и 2000 оборота за една минута се отделя една и съща топлина е безумно

По темата: дизел... Зимата му навивам печката, скачам в колата, и дим да ме няма

Бензинката по лятната схема на дизела, и така гоним 450к някъде вече

Посочи се по-нагоре ролята на маслата, а тя е огромна... Със свито сърце ще правя скоро втора смяна на масло 10-40 на бензинката, до сега беше с 5-40, обаче маслара ми категорично отказа последната смяна да сложи такова... Сега, като е изцяло боядисана, може го преметна пак

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Тва с отказа да ти налее 5в40 ... дано е някакъв базик... щото на нормално работещ мотор да налееш 10в40?!
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Не е бъзик, но и няма да се повтори...
Само форумните феи ще наскачат като как на 26-годишен м40 се слага 5-40
... може се басираме 

Само форумните феи ще наскачат като как на 26-годишен м40 се слага 5-40

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
ogata написа:ивчо написа:Добре де - Вие таз първа скорост за състезания ли я ползвате ?!
Това сериозен въпрос ли е ?
1ва се ползва само за потегляне - в движение 1ва не се включва