Гуми от "Диана" ООД - горчиво

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Слави
Аватар

Re: Гуми от "Диана" ООД - горчиво

Мнение от © » 15 Окт 2015, 21:32

alx написа:Слави, не знам детайли и добре че не е станала беда, но ако мислиш че си се преобърнал заради дот-а...

Не смятам, че е конкретно заради дот-а, а заради това че едните гуми бяха доста по-стари от другите на джип 4х4 ... абе де да знам, хлъзгаво си беше и като си карал бързо и не си преценил ситуацията обикновено "търсиш под вола теле" :mhihi:
Пък и тия високи джипове няма никакъв проблем да ги поставиш по таван, но после го разбрах това

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 16 Окт 2015, 9:16

Принципно, възрастта на гумите няма кой-знае какво значение (разбира се да не е над 10 години :mhihi: ), ако автомобила е някакъв от дребните.
Някоя въшка до 1 тон няма почти никакво значение, колко е дърта гумата, ако има еднакъв грайфер с такъв на нова гума.
Не така стоят нещата при по-тежки и големи автомобили, или високо-натоварени такива.
Едно е да вдигнеш с кола 1 тон 120, съвсем друго е да направиш същото упражнение с 2 тона автомобил. То и за това гумите на по-едрите автомобили са по-широки, имат различни скоростни и товарни индекси и всичко е от значение.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 16 Окт 2015, 12:53

Е.Димитров написа:Принципно, възрастта на гумите няма кой-знае какво значение (разбира се да не е над 10 години :mhihi: ), ако автомобила е някакъв от дребните.
Някоя въшка до 1 тон няма почти никакво значение, колко е дърта гумата, ако има еднакъв грайфер с такъв на нова гума.
.

Нека не се съглася,аз карам 1100 кг въшка и честно да ти кажа зимни гуми,купувани нови от мен с мега грайфер и минимална следа от употреба просто ги хвърлих на боклука (на около 4тата година) .Изчезнаха за 30 минути,след като ги оставих до контейнерите,някой ги беше отнесъл :lol: :help:
Нищо общо нямат с новите,които си купих..Нещо подобно направих и със летните си,пак купувани нови(те се бяха поизносили,но си имаха доволно протектор,просто не вършеха добра работа и това е..) :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Окт 2015, 14:13

Bogat-Beden написа:
Е.Димитров написа:Принципно, възрастта на гумите няма кой-знае какво значение (разбира се да не е над 10 години :mhihi: ), ако автомобила е някакъв от дребните.
.

Нека не се съглася,аз карам 1100 кг въшка и честно да ти кажа зимни гуми,купувани нови от мен с мега грайфер и минимална следа от употреба просто ги хвърлих на боклука (на около 4тата година) .Изчезнаха за 30 минути,след като ги оставих до контейнерите,някой ги беше отнесъл :lol: :help:
Нищо общо нямат с новите,които си купих..Нещо подобно направих и със летните си,пак купувани нови(те се бяха поизносили,но си имаха доволно протектор,просто не вършеха добра работа и това е..) :dunno:

Ти сравняваш 4 годишни нови с 4 годишни карани гуми ли???? Не виждам какво общо имат
Това с тези дотове е лудост, били на 2-3 години и край, за боклука са, всеки иска да са на месец-два, направо от фабриката да му ги носят топли-топли. Повечето ядат храни на по 2-3 години, че и на по 20 понякога, ама там няма проблеми, не съм чул оплаквания

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 16 Окт 2015, 14:20

Не исках да пиша досега, че тая тема ме изненада много и аз щях да съм единствения доволен...
Доста гуми съм купувал от Диана (София и Плевен) и никога не съм имал проблеми досега - нито с гумите, нито с услугите. Когато съм си купувал гуми за колите винаги съм питал какъв е ДОТ-а и винаги са били нови. Не знам дали има значение възрастта на гумата, ако не се кара, но не бих си купил гуми на 2-3 години, ако си плащам за нови :lol:
Никога не са ми предлагали изправяне на джантите...
Цените винаги са били най-изгодните, които съм намирал.
Чак се учудих, че има толкова недоволни...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Окт 2015, 14:36

Някой може да реши, че ако дота е по-стар от 1 месец са стари, колко му е. Всеки иска нещо, ама аз не съм намерил материал или проба с която някъде да се доказва, как една гума с дот на 2 год е стара и е за боклука. Как така никой не се е сетил да докаже тази работа и да ги съди наред.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 16 Окт 2015, 16:18

Alek_SV написа:Алабалистиката в тоя държава е на ниво :clap:
Те хранителни стоки не съхраняват както трябва тук се изказвате гуми ,че се съхранват както трябва :lol:
Който има нещо в главата ще си търси дот до 1 година за нова гума , който няма да купува 3-4 годишни на цената на нови или 58-ма употреба на 14 години и да "компенсира" с шоФерски Умения :mhihi:

:driving:

Сложи ръка на сърцето и кажи са, че ти всяка година си купуваш нови зимни гуми!
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 16 Окт 2015, 16:42

alekangg написа:Някой може да реши, че ако дота е по-стар от 1 месец са стари, колко му е. Всеки иска нещо, ама аз не съм намерил материал или проба с която някъде да се доказва, как една гума с дот на 2 год е стара и е за боклука. Как така никой не се е сетил да докаже тази работа и да ги съди наред.

Колега не бъди краен. Гумата и каучука стареят с времето това е факт, губят свойствата си просто - не че ще се разпаднат. Гумата на колата е изложена на много силни атмосферни влияния, температурни амплитуди и натоварване.

Надали някой разумен човек би изхвърлил хубава гума на 2 години. Все пак обаче е добре и да се придържаме към препоръките на производителите на гуми и автомобили и да ги сменяме своевременно.
Никой не е казал, че ще се избиете с галоши, просто чисто физически шанса е по-висок.

В крайна сметка обаче всеки кара това което може да си позволи, дори понякога повече отколкото може да си позволи. Тоя факт сам по себе си води до скраперясване и примирение с нищетата :mhihi:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 16 Окт 2015, 17:44

alekangg написа:Ти сравняваш 4 годишни нови с 4 годишни карани гуми ли????
Не си ме разбрал,чисто нови гуми срещу 4-5 годишни употребявани с много останал протектор сравнявах.И мисълта ми беше,че и при стари,леки бавни коли,дори да не караш изобщо екстремно и рисково,пак има значение и се усеща.Това е
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: DBS

Мнение от Alek_SV » 16 Окт 2015, 19:26

KPETEH написа:
Alek_SV написа:Алабалистиката в тоя държава е на ниво :clap:
Те хранителни стоки не съхраняват както трябва тук се изказвате гуми ,че се съхранват както трябва :lol:
Който има нещо в главата ще си търси дот до 1 година за нова гума , който няма да купува 3-4 годишни на цената на нови или 58-ма употреба на 14 години и да "компенсира" с шоФерски Умения :mhihi:

:driving:

Сложи ръка на сърцето и кажи са, че ти всяка година си купуваш нови зимни гуми!

С ръка на Сърцето ти казвам ,че НЕ си купувам всяка зима нови гуми . Когато го правя държа дот-а да е до 1 година от датата на покупка . След това ги карам 3 зимни сезона (летните заминават секи сезон щото така карам) и ги продавам и винаги има кой да ги купи с готовност (за което също допринася пресния дот).
Да ти насоча вниманието ,че темата не е " По колко сезона си карате гумите преди да ги смените ?" , а " Да се примирим ли , когато ни продават 3 годишни залежали гуми за нови?" , на което аз отговорям с твърно "НЕ" .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 16 Окт 2015, 20:13

На Диана цените им са като че ли са добри, но с 30% отстъпка :ok: С ДОТ не са се опитвали да ме ментят, ама си го гледам :) Баланса винаги е бил супер, в сравнение с баланса на други места, където все нещо не могат да го направят като хората и то на 18-ки. Но пък си падат малко мърлячи - занесеш им прясно боядисани джанти и все нещо ще ги жулнат. И болтовете все ги затягат да е*е м@йката, да не се наложи да си сменяш гума на пътя :banghead: Поне това са ми впечатленията за 7-8 години от тях. С две думи - човек трябва да ги наглежда и да си казва изискванията :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 16 Окт 2015, 21:16

Пак казвам: като искате да ви обслужат "по учебник" в дианата - отивате на вип клетката в симеоново, плащате дубъл, пийвате безплатно кафенце лаваца и гледате в захлас кое-как се прави. Отделно имате разни привилегии, например подмяна на гума ако иска много тежести, супер прецизен баланс (ако му се занимава на Жорката :mhihi: ) и подобни :winky: . няма вариант да надерат джантите, използват динамометричен ключ и тн
Изображение

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 16 Окт 2015, 21:43

Значи чувството, не е приятно, със сигурност, но не е свършил света. И аз подкрепям алх и другите, че това е масова психоза с тоя дот като стане въпрос за избиране на нови гуми.

1. Ако ви сложат две еднакви нови коли. Едната е с гуми нов дот, другата е с гуми дот 3 години по-стар и ви ги дадат двете една след друга за тест драйв съм сигурен, че няма да може да кажете коя от колите е със старите гуми (без научквате :) )
2. Една гума може да се продава до 5 г. възраст. Което значи, че по предписания на производителите и всички законови наредби и т.н. тази гума си е напълно безопасна за каране.

И тъй като съм работил в тази сфера в две фирми и съм работил специално с Диана бих искал да обясня някои неща на хората, които са в ролята на крайни потребители в тази тема:
1. За съжаление в период, в който започва масово смяната на гуми никой не ви чака вас или мен или някой друг специално да влезе в магазина да си вземе гуми. И не защото не искат или не са любезни, ами защото буквално става Л-У-Д-Н-И-Ц-А. Вие как очаквате да ви кажат реален дот, камо ли да ви подбират специално за вас понеже сме много готини? Та хората трябва да изровят хиляди 15-ки 16-ки и 17-ки и т.н. да ви извадят вашите, да ви подбират и т.н. Една такава проверка отнема поне 5-10 минути. И в рамките на 5 минути 10 човека като влязат в магазина и други 10 като се обадят по телефона да питат и тя каква стана... Като искате проверка на дот се сещате преди всички, когато няма никой и ще ви проверят дота. :winky:
2. За кривите гуми - всички гуми се превозват в тирове подредени на зиг-заг и особено тези долу страдат най-много. Това сами ще се досетите, че е направено, за да може едно ремарке да събира колкото се може повече гуми. Това е масова практика и не може да се избяга от това. Боли ги оная работа и транспортната фирма и всички останали по веригата, че може случайно да сте попаднали на крива гума. В противен случай няма да се доставят толкова гуми наведнъж и оскъпява транспорта.

Та работил съм много с Дианата, взимал съм стотици гуми оттам и на всички съм гледал дотовете след като ми ги изкарат и на фрапантни случаи не съм попадал. Обикновено ги маркират, ясно е тук са пропуснали, но съм имал някои обърквания и никога не съм имал проблеми със замяна, просто намираш правилния подход независимо, че си си в правото. ;)

И все пак за хората, които смятат, че 100% ще се утрепят заради 2-3 години по-стария дот нека ви дам един хинт - пазарувайте от Дианата на Цариградско. Центъра им е нов и лично мен ме съмнява, че ще са си пренесли "старите и неставащи за нищо" гуми в най-новия център. :mhihi:
Последна промяна alpina-ma6inata на 16 Окт 2015, 22:03, променена общо 1 път
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 16 Окт 2015, 21:50

Сигурен съм, че в никой от центровете не биха искали да продават "неставащи гуми", обаче когато някой клиент ти остави 2000лв например и се сети да поиска по-добър дот от три години и половина някак не върви да му налагаш твоята теза, че тези гуми са абсолютно едни и същи с гумите с дот от преди една седмица. Може да има внушения като при мен и да остане крайно разочарован. Това е единствената им грешка в случая, всичко останало е ОК

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 16 Окт 2015, 21:54

Don_Diego написа:... плащате дубъл... (ако му се занимава на Жорката :mhihi: )...

А на "Жорката" не му ли се плаща двойно именно за да му се занимава? :banghead:

Пълна тъпотия "вип" монтаж. Да платиш допълнително за да ти извадят камъчетата от стара гума примерно преди баланс, което би трябвало да е правило. За да ти стегнат болтовете колкото трябва, да я балансират качествено :kuku:

Самата идея с "прецизния баланс" на Диана е тотално малоумие. Гумата е или балансирана или небалансирана. Какво означава прецизен баланс?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата