По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от alekangg » 11 Юни 2016, 19:41

bum_bum написа:
dr.peshev написа: приликата между пропилен гликол и етилен гликола(антифриза) е като метанола и етанола - едното е отрова , а другото е еликсир :bchug:

Да, единия е за алуминиеви глави, а другия е за чугунени. :hihi:

alekangg написа:И до днес помня, как преди 89 год бяха се излъгали да пуснат шоколади нестле във Варна и бяха само по 3лв броя! Направо без пари, идваше много по-евтино да си купиш на черно долари и да си купиш от заветния кореком.

Да имаш по-добър живот не е само дънки, шоколади, цигари, салами и ХД телевизия. Поне според мен.

Съгласен, ама това което си изредил е базово и не подлежи на обсъждане. Имаше един лаф преди години.
Да идва понеделник, че да си почина.
Понеже всичко е било евтино, затова са затваряли буркани с каквото се сетиш, че не затворят ли, няма какво да се яде зимата. Другия вариант е, да са го правели за кеф?
Покажи ми една страна, където няма какво да ядат и облекат и да цъфтят от кеф и развитие по други направления.
Останалите такива са ясно кои са, не вижда, там да са много доволни от факта, че няма престъпност и, че вървят по празните улици без опасност някой да ги смачка

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 4 throttle beast
Детайли за колата: Cosmosschwarz

Мнение от Who » 11 Юни 2016, 19:46

Не в вярно това. Според НСИ средната заплата 1988-ма е била 274лв. 150 е била през 70-те. 150лв през 80-те е по-близо до минималната, която е била 120 и са я взимали под 10% от населението. При положение, че от тях максимум ама много максимум 20-25лв ти отиват за режийни разходи с 250лв дали няма да ти се разпори гъза от ядене на кренвирши?

Това за столицата може би е така но за останалата част на страната се разминава... Така дядото инженер агроном в Русе вземаше 180 лв бабата дестка учиетелка пак в русе 150 лв а тогава Русе е четвъртият по големина град!
40173
The smaller displacement engine recorded less than 9 mpg-US (26 L/100 km; 11 mpg-imp)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Юни 2016, 19:55

Ме мисля, че е имало разлика в заплатите според региона.

Те цените бяха еднакви в цялата страна, едва ли заплатите да са били различни.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Юни 2016, 19:58

Средна заплата нищо не значи, малко както свинско със зеле.. едни яли свинско, други зеле.
Съвсем нормално е да е била толкова, ама просто едни са взимали 120-150, а други по 400-500
Аз казах какво са взимали родителите ми, споменах да кажа, че града е Пловдив, понеже там са били разпределени! Каква яка дума.

Тъкмо попаднах на това, заглавието кърти!
http://bultimes.com/ako-izkapete-5-gerbadzhii-shte-izlyazat-pone-6-chisti-komunisti/

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 11 Юни 2016, 21:55

Леле майко какви глупости сте писали... Ако се върне онова време ше има да ревете като сарански мечки... Ама всъщност забравям, че сигурно на доста от пишещите дядовците им са активни борци. А кренвиршите и тогава си бяха от соя, биосоя, ха-ха. Всичко беше био, а Химкото бълваше изкуствени торове за пустинята Сахара и никой не слагаше никакви боклуци в свещената българска земя, а да, и от чешмите течеше само мляко...
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Юни 2016, 22:00

Мляко не течеше, но пък за сметка на това от чешмите течеше вода, която ставаше за пиене. Сега на много малко места е така, а специално в София даже не са и чували за това. Ама какво пък, всеки е милионер и не го бърка да си я купува даже и в стъклена бутилка. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Юни 2016, 22:07

Малко отвличаме темата ама в сиренето слагаха ли калциев двухлорид или го оставяха да зрее? Само от мляко ли се правеше или от още 10 неща? Салама пушеше ли се или по нормален начин или с химически пушек? В хляба слагаха ли един тон подобрители или на втория ден ставаше на тухла? В киселото мляко слагаха ли нишесте? Във виното слагаха ли оцветители? В безалкохолните захар ли имаше или аспартам? А в бозата? Баничките със сирене ли бяха или с "продукт"?

Дядо ми не е бил активен борец, нито комунист. Самоопределяше се като земеделец. Мразеше ги и ги псуваше до последно, щото му взели биволите и нивите.

Аз всъщност съм капиталист така да се каже. Имам фирма и експлоатирам най-безжалостно 20 човека. Но това не може да ме накара да кажа на бялото черно. Не е било всичко супер, не е най-добрата социална система. Но да се обяснява постоянно как нищо не е постигнато тогава. Как нищо не се произвеждало и как сме били фалирали незнам колко пъти.. :nono:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Юни 2016, 22:08

Top Gun Maverick написа: Моля хора, които не са живели дори като деца по онова време, по възможност да се въздържат от крайни коментари, най-малкото защото може да кажат много неверни неща.

ogata написа:Само глупак и некадърник би се радвал на обществен строй като социализма ;)
Не съм го живял тва време, но самата идея всички да се причисляват като равни си е идиотска. Щото има некой дето са по-умни, находчиви, работливи и предприемчиви от други, което е почти гаранция за успех и реализация, което в условия на капитализъм = пари.

Па кат имаш пари ти дреме на патката колко бил тока, здравеопазването колко струвало и дали имало банани ...

:dunno:

Поне знаем, че нищо не знаеш за онова време щом се изказваш толкова крайно.
А сега викаш всеки яко с пари и не ги бърка никой колко е тока и здравеопазването, затова сега всеки втори говори колко много пари е дал за ток, как не искат дори здравните да си плащат, как на зъболекар било ад да плащаш и как черешите стрували тая години по 5 лв. килото.
И за какво здравеопазване ми говориш сега и тогава? Че то лекари не останаха, а в куп болници е пълно с пияни лекари и никой не ги гони защото няма кой да работи на тяхно място. За пенсионирани мед сестри и лекари да не говорим. Няма кой да ги замести.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Юни 2016, 22:11

Направо го пропускай тоя индивид. Купи една ръждива скрап и един асматик и вече се има автомобилен колекционер-реставратор.. Всеки, който няма 30 годишна класика и култова японска бегачка в гаража е под нивото ми, разбираш ли :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 11 Юни 2016, 22:13

bum_bum написа:Малко отвличаме темата ама в сиренето слагаха ли калциев двухлорид или го оставяха да зрее? Само от мляко ли се правеше или от още 10 неща? Салама пушеше ли се или по нормален начин или с химически пушек? В хляба слагаха ли един тон подобрители или на втория ден ставаше на тухла? В киселото мляко слагаха ли нишесте? Във виното слагаха ли оцветители? В безалкохолните захар ли имаше или аспартам? А в бозата? Баничките със сирене ли бяха или с "продукт"?

Дядо ми не е бил активен борец, нито комунист. Самоопределяше се като земеделец. Мразеше ги и ги псуваше до последно, щото му взели биволите и нивите.

Аз всъщност съм капиталист така да се каже. Имам фирма и експлоатирам най-безжалостно 20 човека. Но това не може да ме накара да кажа на бялото черно. Не е било всичко супер, не е най-добрата социална система. Но да се обяснява постоянно как нищо не е постигнато тогава. Как нищо не се произвеждало и как сме били фалирали незнам колко пъти.. :nono:

Повяряай ми, ако тогава имаше Е-та,синтетично палмово масло,соя и аспартам, нямаше да познаваш вкуса на месото.
Просто химията не беше толкова напреднала и тези неща не съществуваха!
Последна промяна dr.peshev на 11 Юни 2016, 22:29, променена общо 3 пъти
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Юни 2016, 22:15

Между другото преди няколко години возих едни Англичани, които работеха за някакво Шотландско списание и пишеха статии за паметниците на комунизма из Европа. Качих ги горе на Бузлуджа и ахнаха. Вкарах ги вътре в разбитата чиния и за тях целия паметник беше нещо грандиозно, но ми казаха, че от цяла Източна Европа, в България паметниците на комунизма са най-зле запазени и недоумяват защо е така. Всъщност тогава наистина се е строяло здраво. Самата чиния на Бузлуджа е правена с възможно най-добрия цимент и оставена на тоя студ, вятър, сняг и дъжд без капка поддържка, сигурно ще изкара колкото пирамидите в Гиза. :mhihi: Като сметнеш и що желязо и мрамор окрадоха от горе през годините. Мавзолея смятайте и той как е правен след като видяха толкова зор да го съборят и в крайна сметка ако може някой да ми обясни защо им трябваше на тия тъпанари да го събарят, това би било голямо откритие.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Юни 2016, 22:27

dr.peshev написа:Повяряай ми, ако тогава имаше Е-та,синтетично палмово масло,соя и аспартам, нямаше да познаваш вкуса на месото.

Соята се е ползвала активно по това време на "запад". Палмово масло не знам. Аспартама е открит още през 70-те и вече през 80-те се ползва и промотира като изключително здравословен продукт. Високо фруктозния царевичен сироп се използва от 70-те и още много, много неща.

Тук по един или друг начин се опазихме почти 20 години.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 11 Юни 2016, 22:32

bum_bum написа:
dr.peshev написа:Повяряай ми, ако тогава имаше Е-та,синтетично палмово масло,соя и аспартам, нямаше да познаваш вкуса на месото.

Соята се е ползвала активно по това време на "запад". Палмово масло не знам. Аспартама е открит още през 70-те и вече през 80-те се ползва и промотира като изключително здравословен продукт. Високо фруктозния царевичен сироп се използва от 70-те и още много, много неща.

Тук по един или друг начин се опазихме почти 20 години.

Това само доказва колко изостанали сме били!( за щастие )
Днес в Африка си хранят децата с краве мляко,защото друго няма!
Последна промяна dr.peshev на 11 Юни 2016, 22:49, променена общо 2 пъти
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Юни 2016, 22:32

70те години на ХХ век се наричат навсякъде по света златните , защото икономическия подем след войната достига своя връх . 6-8-11% годишен прираст не са нещо необичайно за европейските икономики . Така че ако зададете тоя въпрос - преди или сега много хора на запад ще ви отговорят че преди - 70те и 80те години е било по-добре . България не е изключение в ония години .
Аз не виждам какво толкова има да се коментира , като основните фактори са ясни . 99% от хората изобщо нямат причина да се оплакват щото смятат за голяма репресия че не можело да критикуват бай тошо :mhihi: ама вечер докато си пият ракията и хапват кюфтетата от 1.20лв килото кайма . Или имало работа ама не така изтънчена като за чувствителните им натури . Сърбите имаха много по-либерален валутен режим , пътуваха из европа , внасяха си западни стоки и да не би да стана нещо нечувано и невиждано ? Сринаха се по същия начин . И при нас да бяха пуснали всеки да ходи където иска и да плаща с долари и марки в плодзеленчука пак щеше да се провали оная държава . Просто българина беше решил че иска дънки и бонбонки тик -так , да не бачка да не учи и да взема заплата щото така било на запад . Ама се оказа че не всичко което хвърчи се яде . Ако не беше тая овча всенародна наивност предизвикваща чак сълзи на умиление , днешните управляващи нямаше да са баш същия угоен придворен клир ама това е положението .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 11 Юни 2016, 23:16

По соца беше ненормална система. Имаш пари - немаш кво да купиш, стоките боклук. Търговията "на черно" процъфтява, бармани и сервитьори - елита на нацията, всеки втори доносник. И най-важното - НЯМАШ ИЗБОР! Аз не виждам нищо нормално само по Нова Година да пускат банани и портокали - защо бе олигофрени малоумни? ЗАЩО?!! Каква икономическа конспирация са бананите бе вашта мама проста номенклатурна?! Защо трябваше да се правят такива икономически издевателства с хората и те да заприличват на животни биейки се за банани, гуми, дънки и капачки за буркани?! Това ако не е малоумие, незнам. Просто всичко беше много тънка гавра с човека, мачкайки го по руски образец. И ние като истински РОБИ сме следвали най-строго правилата измъчвайки самите себе си, както сме го правили по турско, както го правим и сега. Само господарите се сменят. Но, сега имаш избор! Това е най-важното.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата