Аз ли съм изгубил представа за парите или?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Re: Аз ли съм изгубил представа за парите или?

Мнение от Zubcho » 25 Окт 2017, 7:41

Don_Diego написа:
Borymeckata написа:Сега го питах, щото ми стана интересно. Значи за леки коли, с гуми до 16 цола:
Сваляне/слагане на колелото от/на автомобила - 1,50 лв.;
Монтаж/демонтаж на гумата от/на джантата - по 1,50 лв. всяка операция, общо - 3,00 лв.;
Баланс - 1,50 лв. (ако тежестите се "коват" - цената им е включена, ако се лепят - 5 ст. на грам).

Тия разбивки никога не съм ги разбирал :dunno:
Преди години докато имах гумаджийниците работех на твърди цени, доплащаше се само допълнителна услуга (вентил, чистене на джанта и тн). Ако дойдете с гуми само за монтаж и качване на колата, взимах твърдо 20, без значение дали ще са гуми на Тико или на Тундра. Лепенките бяха 10лв, подложки 15-20 (зависи от големината). Новите гуми ги давах с монтаж, вентил и чували. Сега като ви чета как ревете от некадърни гумаджии и ме хваща яд, че го зарязах тоя бизнес ама се хванах с ортак и си казах "Стига!!!" :mhihi:

Думата ортак е най-лошото нещо, което може да те настигне. Моя съвет е, ако си добър в това нещо, да си вземеш машини и да си работиш. Ако си добър, дори и в Казичене да си (както е Иван), хората ще идват при теб, както в моя случай. Аз от години си ходя при него и само в някакви изключения ходя при други гумаджии. Веднага давам пример. Преди 1 месец, хванах едната гума да изпуска. На 700м от нас има денонощен гумаджия, който знам работи там от години. Ходих при него. Установи се, че не е залепнала хубаво гумата за джантата. Размонтира, почисти и монтира обратно - 15лв. Демек, монтаж-демонтаж, баланс 5-7лв и още 8-10лв почистване или обратно. Не е скъпо, но като умножиш х4 и си станаха 60 кинта. А при въпросния Иван, за 4 гуми щеше да е на половина (примерно) + добре прекарано време, защото си лафим, и ми допада той като човек.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Окт 2017, 8:02

Don_Diego написа:Тия разбивки никога не съм ги разбирал :dunno:

Защо, какво пречи да има разбивка по операции? Може да си закараш гумите в багажника - тогава ще бъде без сваляне/слагане от/на автомобила. Може да закараш празни джанти и гуми само за монтаж и баланс, без демонтаж. Може да идеш само за баланс на някое колело, без монтаж/демонтаж. А може пък да искаш само демонтаж или да не искаш баланс - всякакви варианти са възможни.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 25 Окт 2017, 9:52

Тези дни един колега и той направи запитване за изработване на един гардероб от МДФ. Нищо кой знае какво - съответно 3 оферти в София -> 1000, 1400 и 1840 лева :mhihi:

За сравнение да дойдат на място, да вземат мерки, да го изработят в провинцията и да го доставят + монтаж му предложиха по-ниска цена ;)

Към автора като ИТ, следващия път някой като те пита да му преинсталираш Windows-a (защото все още има такива :mhihi: ) - искай 200 лева, явно така е бизнеса в момента, нищо, че е работа за ~30 минути ;)
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 25 Окт 2017, 10:34

Разбивката на цените е ОК, знаеш коя операция колко ти струва и колко би спестил ако сам запренеш ръкави. Това, което никога не съм разбирал е разликата в цената за сваляне/качване/баланс според размера на джантата. Дали ще развиеш Х болта на 15" или същия брой на 20" все са си 5 болта.
Дали ще свалиш 15" джанта с голяма балонеста гума или 19" джанта с нископрофилна пак сваляш едно колело.

Единствено за runflat бих разбрал да има някаква разлика за слагане/сваляне на гумата от джантата.

А относно преинсталацията на windows - ако е само чиста инсталация на стационарна щайга с 5 компонента на кръст да кажем е 20-30 мин, но ако е някой лаптоп с 1 кило периферия в него и за всяко нещо драйвери + после спиране на ненужните за клиента фунционалности на ОС-а и качаване на някакви стандартни софутери(браузъри, плеъри, кодеци, офис пакет и т.н.) си отиваш на цял ден като нищо ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 25 Окт 2017, 11:47

Абе не е баш едно и също да свалиш 19ка от S класа и 19ка от Тундра, тежестта е коренно различна :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 25 Окт 2017, 11:53

Don_Diego написа:Абе не е баш едно и също да свалиш 19ка от S класа и 19ка от Тундра, тежестта е коренно различна :mhihi:

така е, затова разделение леки автомобили - джипове/пикапи/бусове го разбирам, но 18" и 16" от е39 са си все тая ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 25 Окт 2017, 12:22

Като цяло тази разлика идва от теглото и размера на гума/джанта, с която се бориш. Големите нископрофилни цолажи са страшни кокали и освен умение се изисква и доста сила (в случаите когато нямаш модерна машина), затова и повече пари. Най-масовите и малки размериса най-евтини защото се правят "с поглед".
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Окт 2017, 2:22

колкото по-голям цолажа- толкова по-трудна е инсталацията...

аз примерно имам едни 335/21/20 гуми... свалят се и се слагат само с е това...

https://www.hunter.com/tire-changers/revolution

аз съм много добър в монтаж/ демонтаж на гуми... но просто големите размери еле пък ако е ривърс моунт джантата... са много трудни и шанса да одереш джантата или да скъсаш гумата е много голям...

35 и надолу серия гуми от 18 цола и нагоре джанти си изискват или машина или пиниз и/или сила на 2-3 момчета...
Последна промяна alx на 26 Окт 2017, 15:59, променена общо 2 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Окт 2017, 11:53

Вчера в Диана на околовръстното - 31 лв демонтаж, монтаж и баланс на 14-ки.
При положение, че новите са купени от тях за 130 лв/бр.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ги да викат
Мечтае да кара: камаз
Детайли за колата: E90 320i 2005г.

Мнение от djakere4a » 31 Окт 2017, 1:18

Cyberloner написа:Искам ми се стълбището у дома да се облече с дърво. Стълбата е 14 стъпала с размер ~27х80см.
Звъннах тия дни в една фирма да дойдат да вземат размери и да ми направят оферта, като очаквах нещо окло 50-120лв/стъплао да е крайната цена.
Днес дойде офертата - 4200лв за 4см чам, 5900 за дъб 2см и 7900 за дъб 4см :shock:

Работя в IT - секторът, в който уж взимаме най-многото пари. Направих си сметката, че тия сладури ще дойдат у дома, ще се гъзят 1-2 дни и печалабта им ще е доста повече от това, което взимам аз за месец.

Моя часовник ли е грешен, или тия са се самозабравили?

Само за справка, миналата година 200-210кв.м. 12см изолация цялостна система на баумит, с труд от техен лицензиран подизпълнител ми струваше малко под 15 000.
Питай в няколко фирми да ти оферират. Пазарлък се иска в БГ. А изолацията няма общо с дървенията. Няма база са сравнение, а и те ще се гъзят 1-2 дни у вас, но имат доста работа в работилницата. Има по селата майсторчета, които ще ти вземат много по-евтино.

Изпратено от моят C6903 с помощта на Tapatalk

Предишна

Назад към Извън Темата