Екстри за апартамент - идеи
Модератор: Общи модератори
Re: Екстри за апартамент - идеи
b_u_b_o написа:Много обичам когато някой ми казва как трябвало да станат нещата, още повече когато не знае пълната картинкаВсичко това което съм изброил се управлява от един сървър посредством MQTT протокол, не знам какви настройки и ровене те бъркат
Колкото до кабелите за които бълнуваш който има желание да опъне 10тина км кабели из къщата нека го прави, аз нямам намерение
Окабелих само за сота, UTP и коаксиален общо около 400метра и вече ми се драйфа като чуя кабел. Ако до всяка крушка и уред трябва да опъна жица ще е ебати чудото. Пък и колко да е по скъпо без кабели, едно esp8266 е 2-3лв...тва са 5-6 метра кабел, ама труда по слагането ще е дни ако не и седмици...в пъти по малко отколкото ще ми отнеме да си програмирам есп-тата и да конфигурирам всичко
Аз ти говоря за готови решения, не за някакви там си единични случай на направи си сам системки

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
bum_bum написа:Автоматичните щори имат друга функция - да контролират температурата в жилището според това колко напича слънцето. Зимата отварят като напече, лятото обратно. За това се и използват в пасивни къщи. Иначе да ги сложиш да отваря затваря сутрин и вече е напълно безпредметно.
Абе, Бум Бум, ако има човек в къщата сам ще си прецени да отваря или да затваря. Ако няма-лятото ги затваряш, зимата, пролетта и есента ги отваряш преди да излезеш и толкоз. Като че ако е топло климатика нема да охлади за 5 минути. От това има смисъл в големи обществени или офис сгради. За домашна употреба е просто играчка. По темата, мен ми харесва идеята примерно както е хотелските стаи да има прекъсвач на тоците до вратата. Там, хладилник, фризер остават на кръг, който не се прекъсва. Всичко останало - цък. Таман нема го мислиш забравил ли си нещо включено.
Хм,хм...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Да бе, цък.. ми аз си слагам един джолан в гърнето и го готвя на 90 градуса от сутринта до вечерта. Кво ще ям като цъкне фурната?

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
don_gori написа:b_u_b_o написа:Много обичам когато някой ми казва как трябвало да станат нещата, още повече когато не знае пълната картинкаВсичко това което съм изброил се управлява от един сървър посредством MQTT протокол, не знам какви настройки и ровене те бъркат
Колкото до кабелите за които бълнуваш който има желание да опъне 10тина км кабели из къщата нека го прави, аз нямам намерение
Окабелих само за сота, UTP и коаксиален общо около 400метра и вече ми се драйфа като чуя кабел. Ако до всяка крушка и уред трябва да опъна жица ще е ебати чудото. Пък и колко да е по скъпо без кабели, едно esp8266 е 2-3лв...тва са 5-6 метра кабел, ама труда по слагането ще е дни ако не и седмици...в пъти по малко отколкото ще ми отнеме да си програмирам есп-тата и да конфигурирам всичко
Аз ти говоря за готови решения, не за някакви там си единични случай на направи си сам системкиКабелите и без това се полагат по време на строежа на къщата или там каквото е, просто трябва за някой линии примерно осветителна да се заложи +1 жило отгоре , а пък ти си опъвай кабели от София до мoрето ако щеш
Както казах подобен тип системки с wifi модулчета, приемничета и т.н. са си кокошкарски тип или се ползват в заварено положение, ако тръгнеш да правиш ново строителство и искаш автоматизация вкъщи то определено трябва да се заложи в предварителния план на обекта.
Аз пък то говоря за моя случай, защото ти ми обяви как така не се правило

Моджо написа:bum_bum написа:Автоматичните щори имат друга функция - да контролират температурата в жилището според това колко напича слънцето. Зимата отварят като напече, лятото обратно. За това се и използват в пасивни къщи. Иначе да ги сложиш да отваря затваря сутрин и вече е напълно безпредметно.
Абе, Бум Бум, ако има човек в къщата сам ще си прецени да отваря или да затваря. Ако няма-лятото ги затваряш, зимата, пролетта и есента ги отваряш преди да излезеш и толкоз. Като че ако е топло климатика нема да охлади за 5 минути. От това има смисъл в големи обществени или офис сгради. За домашна употреба е просто играчка. По темата, мен ми харесва идеята примерно както е хотелските стаи да има прекъсвач на тоците до вратата. Там, хладилник, фризер остават на кръг, който не се прекъсва. Всичко останало - цък. Таман нема го мислиш забравил ли си нещо включено.
Да бе гениално, тогава за какво да си автоматизирам и поливната система, като мога да поливам и с кофата...ако съм си в къщи. И като прекъснеш тоците в къщата климатика ще го оставим ли в работещия кръг да охлажда щото си забравил да пуснеш щората или няма.

b_u_b_o написа:Аз пък то говоря за моя случай, защото ти ми обяви как така не се правилоГотови решения почти не съществуват(особено в бг) или ако съществуват са супер орязани от към функционалност и всяко нещо малко по къстъм което искаш граничи с невъзможното. До тука не си ми дал един довод защо трябва да опъваш кабели. Единственото преимущество което виждам е, че е по-релайабъл...ама и това си има решения. При мен беше заварено положението с вече готова къща с готова ел инсталация и измазани стени, обаче сега като го мисля и да не беше така пак щях да мина на вариант без жици. Щото най-малкото днеска имаш едни идеи, ама след 2 години ще искам да включа още 10 неща в системата...или ще къртя стени пак или ще мина на wifi вариант, ти кое би избрал? Или си мислиш, че можеш да предвидиш 10-20 години напред какво ще става
![]()
В заварено положения няма какво да се направи в повечето случай, но и там пак ще трябва да се опъват кабели. Ако тепърва започва да се изгражда обект, както ти казах в най-лошия случай трябва да добавиш още 2 жила в съществуващия кабел, който ти е за осветлението примерно, няма нужда да се полага отделен инф.кабел и т.н. . Готови решения има и то доста, стига да се занимаваш и интересуваш от тях ще ги намериш

http://www.lunatone-bg.com/
Големите компании като Schneider electric, Shrack, ETI също предлагат подобни такива готови решения, като в повечето случай нещата са измислени и опростени максимално, но в никакъв случай не включван n-на брой безжични модули. Системите там са затворен тип, с прости думи казано се изгражда локална мрежа между тях и са независими от интернет и т.н. шанса да откаже системата е минимален, което изобщо не е малко. Тези решения за удачни за ново строителство, какъвто е случая на колегата.
don_gori написа:В заварено положения няма какво да се направи в повечето случай, но и там пак ще трябва да се опъват кабели.
аз (както си усетил предполагам) имам доста "умна" къща... и по спомен съм опънал точно един кабел от където ми влиза оптиката в мазето до другия край на къщата за да сложа там още един рутер.
единствения проблем на уайфай-а е ако имаш голяма къща или такава с много арматура и сигнала ти е слаб- тогава влизаш във филма на меш мрежи, аксес пойнтс и тн... защото много от умните устройства имат слаби антени и не обичат слаб сигнал.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:аз (както си усетил предполагам) имам доста "умна" къща... .
Щом ти е толкова "умна" къщата и е накичена отвсякъде с wifi диваиси значи някой много "умен" човек я е правил

Няма да те питам тея всичките диваиси дали са пак умни като умре интернета

don_gori написа:alx написа:аз (както си усетил предполагам) имам доста "умна" къща... .
Щом ти е толкова "умна" къщата и е накичена отвсякъде с wifi диваиси значи някой много "умен" човек я е правилИли мога да се досетя, ти си я правим и си мислиш че е умно направена
![]()
Няма да те питам тея всичките диваиси дали са пак умни като умре интернета
разбира се, че аз съм я правил. ама аз пък не съм от глупавите

интернета за 10 години ми е паднал точно веднъж. за 40 минути.
ама остави - ако съм целия окабелен вместо да съм на уайфай- като падне интернета дали ще съм на по-добро положение? не мисля. да ми падне уайфай-а? това с меш конфигурация няма как да стане ... да ме заглуши някой? мооооже. ама ще знам веднага където и да съм по света

мога съвсем отговорно да ти заява, че моя сетъп работи прекрасно.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Няма лошо нека да работи така безпроблемно още дълги години, но това че на теб не ти е падал интернета не означава че на всички е така
Затова хората мислят резервни неща, които се влиаят от външните източници минимално за да осигурят безпроблемната работа. И явно не схващате идеята за окабеляването, никой не е казал че трябва да се пуска отделен кабел и всичко да стане някакъв тип паяжина
просто като се полага съществуващия се избира не 3х1.5 , а 4 или 5х1.5 , дори има кабели където има обособени 2 проводника специално за подобен тип автоматизации по които или пускаш някакво захранване за комуникационната шина или просто пускаш сигнал по тях.
На живо съм гледал метео станция + автоматични щори, на това нещо само захранване му трябва, интернета е екстра ако искаш да гледаш дистанционно какво става вкъщи или ръчно да изкомандваш нещо. Изпълнението е адски просто и надежно - слагаш и забравяш а не да се чудиш дали ще има обхват до всички прозорци, дали като има буря и интернета падне ще ми се затворят щорите
Мисля че достатъчно се отплеснахме от темата, човека ако реши да си прави умна къща може да се ориентира на кой вариант да се спре или още по-добре да отиде при специалист

На живо съм гледал метео станция + автоматични щори, на това нещо само захранване му трябва, интернета е екстра ако искаш да гледаш дистанционно какво става вкъщи или ръчно да изкомандваш нещо. Изпълнението е адски просто и надежно - слагаш и забравяш а не да се чудиш дали ще има обхват до всички прозорци, дали като има буря и интернета падне ще ми се затворят щорите

Мисля че достатъчно се отплеснахме от темата, човека ако реши да си прави умна къща може да се ориентира на кой вариант да се спре или още по-добре да отиде при специалист

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
За к'во ми е интернет, за да си управлявам нещата като съм си вкъщи бре, пичу'и? 
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Последна промяна Nickelback на 19 Юни 2019, 15:39, променена общо 1 път
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
b_u_b_o написа:don_gori написа:b_u_b_o написа:
Да бе гениално, тогава за какво да си автоматизирам и поливната система, като мога да поливам и с кофата...ако съм си в къщи. И като прекъснеш тоците в къщата климатика ще го оставим ли в работещия кръг да охлажда щото си забравил да пуснеш щората или няма.
И за чий да охлажда като няма никой ? М? На кой да прави хладно ? На крадците

БУБУ, ти с кофа ли поливаш бре, въйй...я поливам с маркуч. И да ти кажа това е едно от дребните удоволствията. Си запала цигарата, да фана маркуча и да поливам тревичката. Вярно, мястото е малко. Ако беше декар щях за друг вариант да мисля.
Хм,хм...
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
don_gori написа:Няма лошо нека да работи така безпроблемно още дълги години, но това че на теб не ти е падал интернета не означава че на всички е такаЗатова хората мислят резервни неща, които се влиаят от външните източници минимално за да осигурят безпроблемната работа. И явно не схващате идеята за окабеляването, никой не е казал че трябва да се пуска отделен кабел и всичко да стане някакъв тип паяжина
просто като се полага съществуващия се избира не 3х1.5 , а 4 или 5х1.5 , дори има кабели където има обособени 2 проводника специално за подобен тип автоматизации по които или пускаш някакво захранване за комуникационната шина или просто пускаш сигнал по тях.
Не знам защо си мислиш, че като е wifi има нещо общо с интернета

Моджо написа:И за чий да охлажда като няма никой ? М? На кой да прави хладно ? На крадците)
БУБУ, ти с кофа ли поливаш бре, въйй...я поливам с маркуч. И да ти кажа това е едно от дребните удоволствията. Си запала цигарата, да фана маркуча и да поливам тревичката. Вярно, мястото е малко. Ако беше декар щях за друг вариант да мисля.
Защото тия системи, отопление и охлаждане работят най-ефективно когато не се спират докато те няма, а се управляват умно и автоматично. Или ще си пускам подовото като се прибера и ще чакам да стопли 5см замаска тогава? Ясно е, че не разбираш предимствата на автоматизацията, ама всичко което не разбираме ли трябва да се отрича?

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
b_u_b_o написа:Не знам защо си мислиш, че като е wifi има нещо общо с интернетаА тия дето ги даде като референция потвърждават мнението ми, дървено и скъпо. Едно контролерче е 160 евра, супер далавера
И като им отворих документацията и видях "The DALI Cockpit software has been tested under Windows XP, Windows 7 and Windows 10." и затворих таба на браузъра веднага. Ей сега ще си инсталирам уиндоус за да си конфигурирам нещата, в кой век са тия пичове?

Точно

Някой замисля ли се, че това което е на пазара и се води за модерно (според повечето хора) е просто една технология на 5+ години. Ако човек е "state-of-the-art" добре знае какви и на какъв етап са технологиите в момента и как може да ги ползва по най-ефективния начин.
Така че bitch please на пазарните "решения"

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
От щори и жега отидохме на подово и студ. Абе, момче, радвай се на автоматизацията дето имаш и толкоз. И да си видял някъде да я отричам ? Знаеш ли, това много ми прилича некой като за изръси 300+кинта за видеорегистратор и после почва да качва в тубата некви абсолютно банални и глупави клипчета, само и само да не признае , че е изхарчил едни пари за глупости.
Хм,хм...