Екстри за апартамент - идеи

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Re: Екстри за апартамент - идеи

Мнение от don_gori » 19 Юни 2019, 13:25

b_u_b_o написа:Много обичам когато някой ми казва как трябвало да станат нещата, още повече когато не знае пълната картинка :D Всичко това което съм изброил се управлява от един сървър посредством MQTT протокол, не знам какви настройки и ровене те бъркат :dunno: Колкото до кабелите за които бълнуваш който има желание да опъне 10тина км кабели из къщата нека го прави, аз нямам намерение :kuku: Окабелих само за сота, UTP и коаксиален общо около 400метра и вече ми се драйфа като чуя кабел. Ако до всяка крушка и уред трябва да опъна жица ще е ебати чудото. Пък и колко да е по скъпо без кабели, едно esp8266 е 2-3лв...тва са 5-6 метра кабел, ама труда по слагането ще е дни ако не и седмици...в пъти по малко отколкото ще ми отнеме да си програмирам есп-тата и да конфигурирам всичко ;)

Аз ти говоря за готови решения, не за някакви там си единични случай на направи си сам системки :winky: Кабелите и без това се полагат по време на строежа на къщата или там каквото е, просто трябва за някой линии примерно осветителна да се заложи +1 жило отгоре , а пък ти си опъвай кабели от София до мoрето ако щеш :winky: Както казах подобен тип системки с wifi модулчета, приемничета и т.н. са си кокошкарски тип или се ползват в заварено положение, ако тръгнеш да правиш ново строителство и искаш автоматизация вкъщи то определено трябва да се заложи в предварителния план на обекта.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Юни 2019, 13:31

bum_bum написа:Автоматичните щори имат друга функция - да контролират температурата в жилището според това колко напича слънцето. Зимата отварят като напече, лятото обратно. За това се и използват в пасивни къщи. Иначе да ги сложиш да отваря затваря сутрин и вече е напълно безпредметно.

Абе, Бум Бум, ако има човек в къщата сам ще си прецени да отваря или да затваря. Ако няма-лятото ги затваряш, зимата, пролетта и есента ги отваряш преди да излезеш и толкоз. Като че ако е топло климатика нема да охлади за 5 минути. От това има смисъл в големи обществени или офис сгради. За домашна употреба е просто играчка. По темата, мен ми харесва идеята примерно както е хотелските стаи да има прекъсвач на тоците до вратата. Там, хладилник, фризер остават на кръг, който не се прекъсва. Всичко останало - цък. Таман нема го мислиш забравил ли си нещо включено.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Юни 2019, 13:39

Да бе, цък.. ми аз си слагам един джолан в гърнето и го готвя на 90 градуса от сутринта до вечерта. Кво ще ям като цъкне фурната? :dummy: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Юни 2019, 13:40

Еми нема ядеш :)))
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 19 Юни 2019, 14:12

don_gori написа:
b_u_b_o написа:Много обичам когато някой ми казва как трябвало да станат нещата, още повече когато не знае пълната картинка :D Всичко това което съм изброил се управлява от един сървър посредством MQTT протокол, не знам какви настройки и ровене те бъркат :dunno: Колкото до кабелите за които бълнуваш който има желание да опъне 10тина км кабели из къщата нека го прави, аз нямам намерение :kuku: Окабелих само за сота, UTP и коаксиален общо около 400метра и вече ми се драйфа като чуя кабел. Ако до всяка крушка и уред трябва да опъна жица ще е ебати чудото. Пък и колко да е по скъпо без кабели, едно esp8266 е 2-3лв...тва са 5-6 метра кабел, ама труда по слагането ще е дни ако не и седмици...в пъти по малко отколкото ще ми отнеме да си програмирам есп-тата и да конфигурирам всичко ;)

Аз ти говоря за готови решения, не за някакви там си единични случай на направи си сам системки :winky: Кабелите и без това се полагат по време на строежа на къщата или там каквото е, просто трябва за някой линии примерно осветителна да се заложи +1 жило отгоре , а пък ти си опъвай кабели от София до мoрето ако щеш :winky: Както казах подобен тип системки с wifi модулчета, приемничета и т.н. са си кокошкарски тип или се ползват в заварено положение, ако тръгнеш да правиш ново строителство и искаш автоматизация вкъщи то определено трябва да се заложи в предварителния план на обекта.

Аз пък то говоря за моя случай, защото ти ми обяви как така не се правило :clap: Готови решения почти не съществуват(особено в бг) или ако съществуват са супер орязани от към функционалност и всяко нещо малко по къстъм което искаш граничи с невъзможното. До тука не си ми дал един довод защо трябва да опъваш кабели. Единственото преимущество което виждам е, че е по-релайабъл...ама и това си има решения. При мен беше заварено положението с вече готова къща с готова ел инсталация и измазани стени, обаче сега като го мисля и да не беше така пак щях да мина на вариант без жици. Щото най-малкото днеска имаш едни идеи, ама след 2 години ще искам да включа още 10 неща в системата...или ще къртя стени пак или ще мина на wifi вариант, ти кое би избрал? Или си мислиш, че можеш да предвидиш 10-20 години напред какво ще става :D

Моджо написа:
bum_bum написа:Автоматичните щори имат друга функция - да контролират температурата в жилището според това колко напича слънцето. Зимата отварят като напече, лятото обратно. За това се и използват в пасивни къщи. Иначе да ги сложиш да отваря затваря сутрин и вече е напълно безпредметно.

Абе, Бум Бум, ако има човек в къщата сам ще си прецени да отваря или да затваря. Ако няма-лятото ги затваряш, зимата, пролетта и есента ги отваряш преди да излезеш и толкоз. Като че ако е топло климатика нема да охлади за 5 минути. От това има смисъл в големи обществени или офис сгради. За домашна употреба е просто играчка. По темата, мен ми харесва идеята примерно както е хотелските стаи да има прекъсвач на тоците до вратата. Там, хладилник, фризер остават на кръг, който не се прекъсва. Всичко останало - цък. Таман нема го мислиш забравил ли си нещо включено.

Да бе гениално, тогава за какво да си автоматизирам и поливната система, като мога да поливам и с кофата...ако съм си в къщи. И като прекъснеш тоците в къщата климатика ще го оставим ли в работещия кръг да охлажда щото си забравил да пуснеш щората или няма. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 19 Юни 2019, 14:58

b_u_b_o написа:Аз пък то говоря за моя случай, защото ти ми обяви как така не се правило :clap: Готови решения почти не съществуват(особено в бг) или ако съществуват са супер орязани от към функционалност и всяко нещо малко по къстъм което искаш граничи с невъзможното. До тука не си ми дал един довод защо трябва да опъваш кабели. Единственото преимущество което виждам е, че е по-релайабъл...ама и това си има решения. При мен беше заварено положението с вече готова къща с готова ел инсталация и измазани стени, обаче сега като го мисля и да не беше така пак щях да мина на вариант без жици. Щото най-малкото днеска имаш едни идеи, ама след 2 години ще искам да включа още 10 неща в системата...или ще къртя стени пак или ще мина на wifi вариант, ти кое би избрал? Или си мислиш, че можеш да предвидиш 10-20 години напред какво ще става :D

В заварено положения няма какво да се направи в повечето случай, но и там пак ще трябва да се опъват кабели. Ако тепърва започва да се изгражда обект, както ти казах в най-лошия случай трябва да добавиш още 2 жила в съществуващия кабел, който ти е за осветлението примерно, няма нужда да се полага отделен инф.кабел и т.н. . Готови решения има и то доста, стига да се занимаваш и интересуваш от тях ще ги намериш :winky: Ето ти едно примерно
http://www.lunatone-bg.com/
Големите компании като Schneider electric, Shrack, ETI също предлагат подобни такива готови решения, като в повечето случай нещата са измислени и опростени максимално, но в никакъв случай не включван n-на брой безжични модули. Системите там са затворен тип, с прости думи казано се изгражда локална мрежа между тях и са независими от интернет и т.н. шанса да откаже системата е минимален, което изобщо не е малко. Тези решения за удачни за ново строителство, какъвто е случая на колегата.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Юни 2019, 15:05

don_gori написа:В заварено положения няма какво да се направи в повечето случай, но и там пак ще трябва да се опъват кабели.

аз (както си усетил предполагам) имам доста "умна" къща... и по спомен съм опънал точно един кабел от където ми влиза оптиката в мазето до другия край на къщата за да сложа там още един рутер.

единствения проблем на уайфай-а е ако имаш голяма къща или такава с много арматура и сигнала ти е слаб- тогава влизаш във филма на меш мрежи, аксес пойнтс и тн... защото много от умните устройства имат слаби антени и не обичат слаб сигнал.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 19 Юни 2019, 15:14

alx написа:аз (както си усетил предполагам) имам доста "умна" къща... .

Щом ти е толкова "умна" къщата и е накичена отвсякъде с wifi диваиси значи някой много "умен" човек я е правил :winky: Или мога да се досетя, ти си я правим и си мислиш че е умно направена :yes:
Няма да те питам тея всичките диваиси дали са пак умни като умре интернета :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Юни 2019, 15:20

don_gori написа:
alx написа:аз (както си усетил предполагам) имам доста "умна" къща... .

Щом ти е толкова "умна" къщата и е накичена отвсякъде с wifi диваиси значи някой много "умен" човек я е правил :winky: Или мога да се досетя, ти си я правим и си мислиш че е умно направена :yes:
Няма да те питам тея всичките диваиси дали са пак умни като умре интернета :mhihi:

разбира се, че аз съм я правил. ама аз пък не съм от глупавите :)

интернета за 10 години ми е паднал точно веднъж. за 40 минути.

ама остави - ако съм целия окабелен вместо да съм на уайфай- като падне интернета дали ще съм на по-добро положение? не мисля. да ми падне уайфай-а? това с меш конфигурация няма как да стане ... да ме заглуши някой? мооооже. ама ще знам веднага където и да съм по света ;)

мога съвсем отговорно да ти заява, че моя сетъп работи прекрасно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 19 Юни 2019, 15:35

Няма лошо нека да работи така безпроблемно още дълги години, но това че на теб не ти е падал интернета не означава че на всички е така ;) Затова хората мислят резервни неща, които се влиаят от външните източници минимално за да осигурят безпроблемната работа. И явно не схващате идеята за окабеляването, никой не е казал че трябва да се пуска отделен кабел и всичко да стане някакъв тип паяжина :D просто като се полага съществуващия се избира не 3х1.5 , а 4 или 5х1.5 , дори има кабели където има обособени 2 проводника специално за подобен тип автоматизации по които или пускаш някакво захранване за комуникационната шина или просто пускаш сигнал по тях.
На живо съм гледал метео станция + автоматични щори, на това нещо само захранване му трябва, интернета е екстра ако искаш да гледаш дистанционно какво става вкъщи или ръчно да изкомандваш нещо. Изпълнението е адски просто и надежно - слагаш и забравяш а не да се чудиш дали ще има обхват до всички прозорци, дали като има буря и интернета падне ще ми се затворят щорите :)
Мисля че достатъчно се отплеснахме от темата, човека ако реши да си прави умна къща може да се ориентира на кой вариант да се спре или още по-добре да отиде при специалист :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 19 Юни 2019, 15:38

За к'во ми е интернет, за да си управлявам нещата като съм си вкъщи бре, пичу'и? :dunno:

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Последна промяна Nickelback на 19 Юни 2019, 15:39, променена общо 1 път
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Юни 2019, 15:38

b_u_b_o написа:
don_gori написа:
b_u_b_o написа:

Да бе гениално, тогава за какво да си автоматизирам и поливната система, като мога да поливам и с кофата...ако съм си в къщи. И като прекъснеш тоците в къщата климатика ще го оставим ли в работещия кръг да охлажда щото си забравил да пуснеш щората или няма. :mhihi:

И за чий да охлажда като няма никой ? М? На кой да прави хладно ? На крадците :))
БУБУ, ти с кофа ли поливаш бре, въйй...я поливам с маркуч. И да ти кажа това е едно от дребните удоволствията. Си запала цигарата, да фана маркуча и да поливам тревичката. Вярно, мястото е малко. Ако беше декар щях за друг вариант да мисля.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 19 Юни 2019, 16:02

don_gori написа:Няма лошо нека да работи така безпроблемно още дълги години, но това че на теб не ти е падал интернета не означава че на всички е така ;) Затова хората мислят резервни неща, които се влиаят от външните източници минимално за да осигурят безпроблемната работа. И явно не схващате идеята за окабеляването, никой не е казал че трябва да се пуска отделен кабел и всичко да стане някакъв тип паяжина :D просто като се полага съществуващия се избира не 3х1.5 , а 4 или 5х1.5 , дори има кабели където има обособени 2 проводника специално за подобен тип автоматизации по които или пускаш някакво захранване за комуникационната шина или просто пускаш сигнал по тях.
На живо съм гледал метео станция + автоматични щори, на това нещо само захранване му трябва, интернета е екстра ако искаш да гледаш дистанционно какво става вкъщи или ръчно да изкомандваш нещо. Изпълнението е адски просто и надежно - слагаш и забравяш а не да се чудиш дали ще има обхват до всички прозорци, дали като има буря и интернета падне ще ми се затворят щорите :)
Мисля че достатъчно се отплеснахме от темата, човека ако реши да си прави умна къща може да се ориентира на кой вариант да се спре или още по-добре да отиде при специалист :dunno:

Не знам защо си мислиш, че като е wifi има нещо общо с интернета :dunno: А тия дето ги даде като референция потвърждават мнението ми, дървено и скъпо. Едно контролерче е 160 евра, супер далавера :lol: И като им отворих документацията и видях "The DALI Cockpit software has been tested under Windows XP, Windows 7 and Windows 10." и затворих таба на браузъра веднага. Ей сега ще си инсталирам уиндоус за да си конфигурирам нещата, в кой век са тия пичове?

Моджо написа:И за чий да охлажда като няма никой ? М? На кой да прави хладно ? На крадците :))
БУБУ, ти с кофа ли поливаш бре, въйй...я поливам с маркуч. И да ти кажа това е едно от дребните удоволствията. Си запала цигарата, да фана маркуча и да поливам тревичката. Вярно, мястото е малко. Ако беше декар щях за друг вариант да мисля.

Защото тия системи, отопление и охлаждане работят най-ефективно когато не се спират докато те няма, а се управляват умно и автоматично. Или ще си пускам подовото като се прибера и ще чакам да стопли 5см замаска тогава? Ясно е, че не разбираш предимствата на автоматизацията, ама всичко което не разбираме ли трябва да се отрича? :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 19 Юни 2019, 16:12

b_u_b_o написа:Не знам защо си мислиш, че като е wifi има нещо общо с интернета :dunno: А тия дето ги даде като референция потвърждават мнението ми, дървено и скъпо. Едно контролерче е 160 евра, супер далавера И като им отворих документацията и видях "The DALI Cockpit software has been tested under Windows XP, Windows 7 and Windows 10." и затворих таба на браузъра веднага. Ей сега ще си инсталирам уиндоус за да си конфигурирам нещата, в кой век са тия пичове?

:mhihi:
Точно :bchug:
Някой замисля ли се, че това което е на пазара и се води за модерно (според повечето хора) е просто една технология на 5+ години. Ако човек е "state-of-the-art" добре знае какви и на какъв етап са технологиите в момента и как може да ги ползва по най-ефективния начин.
Така че bitch please на пазарните "решения" :yes: Кокошкарски били :mhihi: Припадам просто :mhihi:

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Юни 2019, 16:18

От щори и жега отидохме на подово и студ. Абе, момче, радвай се на автоматизацията дето имаш и толкоз. И да си видял някъде да я отричам ? Знаеш ли, това много ми прилича некой като за изръси 300+кинта за видеорегистратор и после почва да качва в тубата некви абсолютно банални и глупави клипчета, само и само да не признае , че е изхарчил едни пари за глупости.
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата