Котел на пелети?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Котел на пелети?

Мнение от alx » 04 Окт 2020, 22:59

Е.Димитров написа:Как така се чисти на 24 часа?!
Аз моят зимата, когато работи активно го чистя на 2-3 дена.
И понеже имам вече опит в тея неща (почистване на котела) ще си позволя да дам няколко ценни (според мен) съвета за почистването.
Необходимо е да се вземе една стара , но добра прахосмукачка, най-добре от олх или някой подобен сайта за втора употреба.
Добре е да е с торбичка , която торбичка лесно се намира по магазините. Щото ако си вземете някаква екзотика, приспособяване на торбичките е малко тегаво.
Една добра такава прахосмукачка не трябва да струва повече от 40-50 лева, предлагам и толкова да е бюджета.
Прахосмукачки, които ги дават за пепел и камини и тн , НЕ СТАВАТ!!!
Не стават, защото като засмучеш прахоляка, тея нямат такъв надежден филтър или имат филтър, но той така се набива с тая финна пепел, че филтъра нищо може да го изчистиш, нито да го переш и е за хвърляне! А директно се набива във филтъра, защото те нямат торбички, които да събират. Абе гадна работа.
Торбичката за прахосмукачка след 10 или повече почиствания се събира и хвърля.
Прахосмукачката е САМО за финото обиране на пепелта, не е за основната пепел!
За основната пепел се взима една кофа, около 10-15 литрова , сипват се около 3-4 литра вода и се взима и една лопатка.
Внимателно се изсипва пепелта в кофата и с лопатката се обира около камината пепелта.
Добре е, при такава операция да пуснете котела на "почистване", така се активира вентилатора и самият котел засмуква праха, който се вдига при тая операция.
След кофата се минава с прахосмукачката да се дообере останалият прах/пепел и пепелта в кофата се изхвърля в някоя канавка. Тя е толкова фина, че въобще не задръства нищо.
Задължително си купете и маска с филтър , защото доста прах се отделя при почистване.

Ако те усетят какво сипваш в канавката жална ти майка. Щото тая пепел като се разтвори с малко вода и после ксто изсъхне става като цимент... много по добре е да я събираш и да а ползваш като тор- идеална е за тази цел
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Окт 2020, 7:49

alx написа:
Е.Димитров написа:Как така се чисти на 24 часа?!
Аз моят зимата, когато работи активно го чистя на 2-3 дена.
И понеже имам вече опит в тея неща (почистване на котела) ще си позволя да дам няколко ценни (според мен) съвета за почистването.
Необходимо е да се вземе една стара , но добра прахосмукачка, най-добре от олх или някой подобен сайта за втора употреба.
Добре е да е с торбичка , която торбичка лесно се намира по магазините. Щото ако си вземете някаква екзотика, приспособяване на торбичките е малко тегаво.
Една добра такава прахосмукачка не трябва да струва повече от 40-50 лева, предлагам и толкова да е бюджета.
Прахосмукачки, които ги дават за пепел и камини и тн , НЕ СТАВАТ!!!
Не стават, защото като засмучеш прахоляка, тея нямат такъв надежден филтър или имат филтър, но той така се набива с тая финна пепел, че филтъра нищо може да го изчистиш, нито да го переш и е за хвърляне! А директно се набива във филтъра, защото те нямат торбички, които да събират. Абе гадна работа.
Торбичката за прахосмукачка след 10 или повече почиствания се събира и хвърля.
Прахосмукачката е САМО за финото обиране на пепелта, не е за основната пепел!
За основната пепел се взима една кофа, около 10-15 литрова , сипват се около 3-4 литра вода и се взима и една лопатка.
Внимателно се изсипва пепелта в кофата и с лопатката се обира около камината пепелта.
Добре е, при такава операция да пуснете котела на "почистване", така се активира вентилатора и самият котел засмуква праха, който се вдига при тая операция.
След кофата се минава с прахосмукачката да се дообере останалият прах/пепел и пепелта в кофата се изхвърля в някоя канавка. Тя е толкова фина, че въобще не задръства нищо.
Задължително си купете и маска с филтър , защото доста прах се отделя при почистване.

Ако те усетят какво сипваш в канавката жална ти майка. Щото тая пепел като се разтвори с малко вода и после ксто изсъхне става като цимент... много по добре е да я събираш и да а ползваш като тор- идеална е за тази цел

Голяма част от тази пепел давам на комшии именно за наторяване.
Имам собствена канавка с утаител и лятото изсъхва , въобще няма такова нещо като цимент. точно като почва си е и ако се сложи вода, веднага преминава в течно състояние.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 05 Окт 2020, 10:15

А-аа да си събирам пепелта значи да метам на доматето напролет :lol:
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 05 Окт 2020, 13:55

slatanic написа:Пепелника е малък там. Та затова.

толкова пепел има че пепелнико го фърлем еднаж на две седмици а гори по 15 часа днеска. с камина съм

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 05 Окт 2020, 16:32

Всичко зависи от горенето което пък зависи от горелката и пелетите.Като ти се паднат такива с лепило и пясък тогава да видиш що е то шлака. :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Окт 2020, 18:29

Колеги, взех една къща и има парно на дърва, та ще трябва да се минава на пелети, понеже не е малка, на 3 големи етажа си е и иска стабилно топлене. На пелети съм се спрял, тука правят едни в които няма стърготина и вместо 360 лв. на тон колкото вървят другите наоколо, са 420-430, но хората, които ги чистят казват веднъж седмично за голяма къща и то. Обаче сега ми дават два различни акъла относно котела - да сменя само горелката и да остана със стария котел или да сменя целия котел със съвременен такъв на пелети. При първият вариант се слагала някаква фуния и се преправяло, горяло добре, обаче ми казват, че не можело да се постигне същата ефективност както с нов съвременен котел предназначен за пелети и след две зими горе-долу щяло да се изплати това новото. Доколко е така и бихте ли препоръчали някои марки, големината не е проблем, понеже си е в избено помещение и има бол място да си е голямо. Казват ми за 3 етажа, че трябвало да е около 35 киловата котела...
Нещо за тая марка знаете ли:
https://kalchevclima.com/portfolio/
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Окт 2020, 18:45

Имам собствена канавка с утаител и лятото изсъхва , въобще няма такова нещо като цимент. точно като почва си е и ако се сложи вода, веднага преминава в течно състояние.

Това е защото си случил на пелети. Ако имат повечко смола/ лепило и стават както ти казах- тоя филм съм го играл в старата ми къща. Трябваше да разбивам пепелта с длето и чук....
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 05 Окт 2020, 18:50

Top Gun Maverick написа:На пелети съм се спрял, тука правят едни в които няма стърготина и вместо 360 лв. на тон колкото вървят другите наоколо, са 420-430, но хората, които ги чистят казват веднъж седмично за голяма къща и то.

Това е много интересно твърдение :mhihi: Иска ми се да си поприказвам с автора :lol:
Top Gun Maverick написа:Нещо за тая марка знаете ли:
https://kalchevclima.com/portfolio/

Правят ги в Симитли.

alx написа:Това е защото си случил на пелети. Ако имат повечко смола/ лепило и стават както ти казах- тоя филм съм го играл в старата ми къща. Трябваше да разбивам пепелта с длето и чук....

Айде още един специалист на длетото и чука :mhihi:
Кои са тия лепила и смоли дето няма да изгорят в горелката?
Вземи ги патентовай :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 05 Окт 2020, 18:54

Като гледаш за котел гледай котли.Не камини.
Всеки преправян котел на твърдо гориво си е баш това преправян.
Могат да му се добавят отражатели,но как ще работи и какво КПД ще има....
Иначе ще работи не че няма.Просто жегата може да заминава в комина,а да не остава в горивната камера.
Това с етажите и киловатите дето ти го говорят ммм не е ок.
Ако си с алуминиеви глидери погледни моля броят и височината им и я напиши,ако можеш и модел снимай да се ориентирам.Така ще разберем колко точно са като мощност.
От там е лесно.Всеки глидер си има отдадената мощност от производителя при определена температура.
Та така.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Окт 2020, 21:05

Да, котли гледам, на втора страница са просто:
https://kalchevclima.com/portfolio/page/2/
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 06 Окт 2020, 7:35

Top Gun Maverick написа:Да, котли гледам, на втора страница са просто:
https://kalchevclima.com/portfolio/page/2/

Както каза колегата, преправянето се състои в това, да се сложи една горелка и това е всичко.
Преправянето според мен е временно скъпо решение, защото с външна горелка на преправян котел, ще топлиш помещението в което се намира котела и ако не стоиш в това помещение си е чисто разхищение. Дори и да стоиш в това помещение, температурата не може да се контролира.
Взимаш си пелетен котел, който е с вътрешно горене. Той така е проектиран, че камерата за горене му е оптимизирана, не голяма и е добре изолиран от вън, за да канализира енергията по предназначение. Не знам колко е голяма къщата, но викаш специалисти да изчислят колко радиатора са и какво ще топлиш и те изчисляват каква мощност ще трябва. Важното е котела да е малко по-мощен от необходимото, да не е в горната граница.
Ако има и възможност за добавяне на бункер за пелети ще е добре, за да не слизаш през ден да слагаш пелети в бункера.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Окт 2020, 7:53

Най добре извикай специалист да те консултира на място . Да види това съществуващо парно какво е що е , какво ще се преправя какво ще остава и т.н А котлите няма смисъл особено да се гледат , основното е пелетната горелка и от нея зависи почти всичко . И от майсторите да не им растът отзад ръцете най вече :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 06 Окт 2020, 18:00

Газ нема ли в селото? Тая къща досега как е то плена и с колко м3 дръвЯ. Стая ли само, етаж ли, цялата ли....
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 07 Окт 2020, 10:51

Я малко да ми разясните.... Преправен котел.... какво значи? Аз съм с "Дакон дор" с 4 димоходни прегради, предназначен за въглища, дърва и други горящи деривати... Ако му сложа пелетна горелка /например Грейко РБ20/ дали ще топли качествено? За 120 кв. колко пелети ще са нужни? До тоя момент на въглища 3-3,5 т. на сезон....
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 07 Окт 2020, 11:40

Въглища - калоричност около 6100 КВ/тон
Пелети - около 4800 кв тон

демек разхода на пелети ти е минимум с 20% отгоре. Да ги сложим 30-40 щото не вярвам да слагаш въглища през 1 час :))
значи около 5-6 тона пелети
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата