Как си възпитавате децата?
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Как си възпитавате децата?
Сега разбирам къде се корени корена на тоя негативизъм към Менделеев...Аз лично съм против тези ексцесии на образователната система , ако на детето му се рита топка вместо да зубри формули ...ами да рита топка . Може да стане велик футболист ...Особено по химия, беше голям цербер.

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
enigma написа:В някакво разпасано капиталистическо училище си бил ти, затова е било толкова лесно.![]()
Нашите даскалици бяха като Фрау Фарбиссина. Особено по химия, беше голям цербер. И тия уравнения с решаването на валентностите така и не ги разбрах, обясняваше ми, че явно съм твърде тъп за да ги схвана. Или органичната химия, където трябваше да се знаят разните там структури.
Училището беше добро, но да беше изцяло в новия капитализъм. С най-злобните учители се разбирах добре също, щото не ме беше страх от тях.
Jordana написа:Сега разбирам къде се корени корена на тоя негативизъм към Менделеев...Аз лично съм против тези ексцесии на образователната система , ако на детето му се рита топка вместо да зубри формули ...ами да рита топка . Може да стане велик футболист ...Особено по химия, беше голям цербер.
Аз много исках да уча формули, но нашите не ми даваха. Бях сам навън с топката и завиждах на децата дето смятаха вкъщи.
А, добре че ме подсетихте с тая топка, не е да не съм научил нищо полезно. С даскала по физическо се разбирах много добре, появявах се няколко пъти да си покрия нормативите и не ме закачаше. Той знаеше, че тичам много за да се спасявам от пердах.
Беше някакъв шампион по тенис на маса и се сприятелихме, едно лято ме хвана и ме научи много добре на тая игра. Жалко после, че овенните ми убиха аспирациите, казаха ми да не се занимавам с глупости.
Но даже наскоро играх с някакво мъриканско регионално шампионче, не бях пипал сигурно от 20 години, но буквално му скрих топката.
Беше някакъв шампион по тенис на маса и се сприятелихме, едно лято ме хвана и ме научи много добре на тая игра. Жалко после, че овенните ми убиха аспирациите, казаха ми да не се занимавам с глупости.
Но даже наскоро играх с някакво мъриканско регионално шампионче, не бях пипал сигурно от 20 години, но буквално му скрих топката.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
В икономическата тема доста се разписахме за кой как си гледа децата, пък мисля, че по-скоро мястото е тук
Та по повод на това търся съвет за голямото ми момче (след ~седмица става на 4г.)
Човека не ходи на детска.
Най-малкото, защото не беше приет в градините от първо и второ желание, макар и да беше с 15 точки
Отделно, че като стана на 3г, не сме и настоявали вече да бъде приет на всяка цена някъде
Главно поради факта с постоянното носене на "малки" вирусчета от градината, при бременна жена вкъщи (нелека бременност), а в последствие и малко бебе, слава Богу. Затова и варианта 1-2+к за частна градина, не е особено примамлив 
Напълно подкрепям предимството жената да си гледа детето/децата вкъщи, ако има финансовата възможност за това, но не на последно място - трябва да има и нагласата, и готовността за това. Определено не е за всеки, защото коства адски много нерви и саможертва
Това си е решение на родителите, все пак
Но определено осъзнавам и приветствам предимствата на една детска градина от гледна точка на ролята и на "социум" и излизането от зоната на комфорт на детето (необходмо зло)
Та друг ми е въпроса - това, което наблюдавам и осъзнавам е, че на детето му липсва социализация и рутина. Както и възможноста да изразходва тая огромна енергия, която има
Най-вече физическа такава
Да кажем, че интелектуалната енергия сме я озаптили, и човека се развива прилично - на няма и навършени 4г. може да брои до 100, а след 100 (до 1000) може да назове всяко едно от числата кратни на 10. Знае да събира едноцифрени числа. Без никой да го е карал насила - просто явно има интерес към числата
Като беше малък постояно оглеждаше номерата на колите и възклицаваше нещо
Отделно знае азбуката и почти чете кратки думи, без някой да го кара. Аз на 3 години не помня дали съм правил разлика между ябълка и круша
Единствено с писането още му е трудно да води химикалката правилно, но ще се получи и това вярвам, скоро
На английския също трябва да наблегнем, че не искам да е като баща си
Та за физическата енергия - търся съвет на какъв спорт да го запиша пролетта
Опитвам се да правя следобедни разходни с него и през делничните дни да разпуска, но явно не му стига
Ако не всеки ден, то през ден поне се редуваме с майка му 
Та искам нещо, което ще го научи на дисциплина и респект, тъй като сега явно ни има за "връстници", и много, много, ни няма за "институция" - не се вслушва особено в думите ни, наказанията не го впечатляват кой знае колко, наред с караниците и задвратниците, които като цяло избягваме
Та това се чудя какъв спорт би бил подходящ за него, за да се създаде у него рутина и чувство за отговорност
И не на последно място - да вмени у него чувство за самосъхранение, понеже към момента клони към 0, и е едно от главните ни притеснения - абсолютно безстрашен е, и неглижира всяка едно опасност, само и само да постигне каквото си е наумил
Друг вид занимания (полудневни, почасови), освен спорт - също бих разгледал, ако някой има идея
Та по повод на това търся съвет за голямото ми момче (след ~седмица става на 4г.)
Човека не ходи на детска.
Най-малкото, защото не беше приет в градините от първо и второ желание, макар и да беше с 15 точки

Напълно подкрепям предимството жената да си гледа детето/децата вкъщи, ако има финансовата възможност за това, но не на последно място - трябва да има и нагласата, и готовността за това. Определено не е за всеки, защото коства адски много нерви и саможертва
Но определено осъзнавам и приветствам предимствата на една детска градина от гледна точка на ролята и на "социум" и излизането от зоната на комфорт на детето (необходмо зло)
Та друг ми е въпроса - това, което наблюдавам и осъзнавам е, че на детето му липсва социализация и рутина. Както и възможноста да изразходва тая огромна енергия, която има
Най-вече физическа такава
Да кажем, че интелектуалната енергия сме я озаптили, и човека се развива прилично - на няма и навършени 4г. може да брои до 100, а след 100 (до 1000) може да назове всяко едно от числата кратни на 10. Знае да събира едноцифрени числа. Без никой да го е карал насила - просто явно има интерес към числата
Като беше малък постояно оглеждаше номерата на колите и възклицаваше нещо
Отделно знае азбуката и почти чете кратки думи, без някой да го кара. Аз на 3 години не помня дали съм правил разлика между ябълка и круша
Та за физическата енергия - търся съвет на какъв спорт да го запиша пролетта

Опитвам се да правя следобедни разходни с него и през делничните дни да разпуска, но явно не му стига
Та искам нещо, което ще го научи на дисциплина и респект, тъй като сега явно ни има за "връстници", и много, много, ни няма за "институция" - не се вслушва особено в думите ни, наказанията не го впечатляват кой знае колко, наред с караниците и задвратниците, които като цяло избягваме
Та това се чудя какъв спорт би бил подходящ за него, за да се създаде у него рутина и чувство за отговорност
И не на последно място - да вмени у него чувство за самосъхранение, понеже към момента клони към 0, и е едно от главните ни притеснения - абсолютно безстрашен е, и неглижира всяка едно опасност, само и само да постигне каквото си е наумил
Друг вид занимания (полудневни, почасови), освен спорт - също бих разгледал, ако някой има идея

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Много зависи и какви възможности има около вас или на удобно разстояние... Иначе плуването, например, е подходящо за всяка възраст! Как е с шаха..?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
ildivvy написа:Много зависи и какви възможности има около вас или на удобно разстояние... Иначе плуването, например, е подходящо за всяка възраст! Как е с шаха..?
Хах, още не съм му показвал, а лично аз много обичах да играя навремето с дядо ми и брат ми, като имах цялото време на света
Та добре ме подсещаш, да взема да му купя едно комплектче за Коледа - "бонус от Умното джудже"
Лето две и седемнаесто.
Строго препоръчвам детето да тръгне на градина. Това са годините, в които се изграждат базовите социални способности, както има и безброй други предимства, включително и сблъсъка с вирусите.
Веднага бих го записал на няколко занимания с други деца, като джиуджитсу, футбол, гимнастика, танци ако щеш. Плуване в общи групи също.
Веднага бих го записал на няколко занимания с други деца, като джиуджитсу, футбол, гимнастика, танци ако щеш. Плуване в общи групи също.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
https://robotika.bg/
https://smetalo.bg/
Детската градина намерете начин да е почнете! Няма алтернатива! Спънки много добре го е обяснил. Имунната система, социалните умения, йерархията и ролята на учителя, работата в група и т.н. няма да се получат в първи клас.
пп. Хора, които не са отгледали повече от царевичен кълн в час по биология по-добре да не се обаждат.
https://smetalo.bg/
Детската градина намерете начин да е почнете! Няма алтернатива! Спънки много добре го е обяснил. Имунната система, социалните умения, йерархията и ролята на учителя, работата в група и т.н. няма да се получат в първи клас.
пп. Хора, които не са отгледали повече от царевичен кълн в час по биология по-добре да не се обаждат.

- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Навремето бобчета развъждахме, не царевица... Ама май се сещам защо използваш нея за пример
По темата - и аз съм твърдо за потапяне в социална среда сред връстници и прилежащите супи от всякакви бацили.
Относно енергията, бих заложил на футбол или източно бойно изкуство.
Ако може да го съчетаеш и с нещо, в което да сте заедно - перфето! Плуването е чудесен избор за всяка възраст.
Но в крайна сметка, имай на ум, че може да сменяте спортовете през седмица две, понеже на тези години интересите при децата рязко се променят.
По темата - и аз съм твърдо за потапяне в социална среда сред връстници и прилежащите супи от всякакви бацили.
Относно енергията, бих заложил на футбол или източно бойно изкуство.
Ако може да го съчетаеш и с нещо, в което да сте заедно - перфето! Плуването е чудесен избор за всяка възраст.
Но в крайна сметка, имай на ум, че може да сменяте спортовете през седмица две, понеже на тези години интересите при децата рязко се променят.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
dankata написа:...
Good point! Ще пробваме различни.
Аз също имам препоръки и пряк поглед върху човек ходил на джиуджицу дълги години - доста им набиват канчетата там, та го приветствам
За детските съм съгласен, и щеше да ходи, но от самото начало (от 6-7 месечно бебе) той има неистово чувство да се бори със зъби и нокти с всеки един дискомфорт, който срещне. Ходи му дай Панадол, ходи му измери температурата, ще те разкъса. Като беше на 7 месеца ни посети бърза помощ, понеже беше вдигнал 40+ без да можем да я свалим - доктора ми се караше да му разпъна устата на малкия, че щял да му строши зъбите с лъжичката, за да му гледал гърлото
Роботика не е лошо, но се притеснявам дали няма да му дадат твърде много информация и "black boxes" наготово
Не е казано, че не може и паралелно да се случват нещата, нали, но изкушението да ползваш нещо наготово стои с пълна сила, и се притенявам да не изгуби интерес твърде рано
Лето две и седемнаесто.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Виж програмите на въпросната роботика и математика.
Не правят ядрени реактори там, спокойно. Супер фундаментални и простички неща, точно като за деца е програмата.
Не правят ядрени реактори там, спокойно. Супер фундаментални и простички неща, точно като за деца е програмата.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Аз деца немам, да отбележа, но съм от децата, които са пропуснали градината изцяло - сумарно имам май 2-3 месеца ходене. Нито съм ходил на други "социални" занимания преди училище. Гледан съм от бабата основно, а тя беше от типа "Оле, да не се удари, да не стане беля, да не.. и т.н.
Това създава огромни затруднения в бъдеще! Всякакви страхове, трудно общуване с хора, особено с другия пол, едно чувство, че "не пасваш" никъде. Едва ли всичко това идва само от липсата на градина и социални контакти като малко дете, но си мисля, че при мен е изиграло огромна роля. Отнема години да изчистиш тия "дефекти". Аз съм на 31 и едва последните няколко години мога да кажа, че се понаучих как да общувам с хора и да се чувстам що годе окей покрай хора. Но имам още трески за дялане.
Колегите мисля доста добре са насочили към конкретни спортове - плуването е супер - развива цялото тяло а и ти също можеш да участваш. Източните бойни изкуства са супер - дисциплина, уважение към авторитета на сенсея, учат на въздържание, а не на агресия, развиват двигателния апарат, координация, баланс. Аз се занимавам с карате и джуджицу от няколко години и в каратето групите почват от около 4г децата.
Не е много социален спорт сякаш, но ми се струва, че нещо с МПС-та от рода на картинг ще му е интересно на малчугана.
Това създава огромни затруднения в бъдеще! Всякакви страхове, трудно общуване с хора, особено с другия пол, едно чувство, че "не пасваш" никъде. Едва ли всичко това идва само от липсата на градина и социални контакти като малко дете, но си мисля, че при мен е изиграло огромна роля. Отнема години да изчистиш тия "дефекти". Аз съм на 31 и едва последните няколко години мога да кажа, че се понаучих как да общувам с хора и да се чувстам що годе окей покрай хора. Но имам още трески за дялане.
Колегите мисля доста добре са насочили към конкретни спортове - плуването е супер - развива цялото тяло а и ти също можеш да участваш. Източните бойни изкуства са супер - дисциплина, уважение към авторитета на сенсея, учат на въздържание, а не на агресия, развиват двигателния апарат, координация, баланс. Аз се занимавам с карате и джуджицу от няколко години и в каратето групите почват от около 4г децата.
Не е много социален спорт сякаш, но ми се струва, че нещо с МПС-та от рода на картинг ще му е интересно на малчугана.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
И плуването не е много социален спорт. Ако се търси комбинация между физическо натоварване и социалност - по-скоро нещо друго. Бойното изкуство ще е по-добър вариант. Но пък и плуването е задължително в даден момент от живота - това е животоспасяващо умение, което всеки трябва да придобие.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
TNT написа:Но пък и плуването е задължително в даден момент от живота - това е животоспасяващо умение, което всеки трябва да придобие.
да не говорим, че растеш като гъба от него
аз започнах късно - в 8ми клас и тренирах 5 години 5 дни в седмицата и порастнах с 20см моите съотборници бяха започнали по-рано и тренираха двуразово (защото бяха от спортното) и всичките станаха мутанти по 1.90 , големи здрави мъже
с две ръце съм за плуването и задължително ще пробвам малката като порастне малко дали ще й хареса
доста ме е яд, че родителите неглижират спорта при подрастващите, а той Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, и то редовно

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
При мен беше 6-ти клас и бяха ударно 7-8см за първите 3 месеца, после се укротиха нещата.