Пенсионни фондове
Модератор: Общи модератори
Re: Пенсионни фондове
Получените дивиденти от български и чуждестранни компании се облага с 5% окончателен данък.
Братска Германия
Stock exchange trading profits in Germany are taxed at flat rate 26.375$
Capital Gains Tax flat 25%
Solidarity Surcharge extra 5.5% on top
Church Tax an additional 8% to 9%
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
TNT написа:А тука преди 2-3 седмици водих на 2 прегледа малкия и с все здравно осигурен + допълнителна здравна осигуровка - накрая пак остана и да доплащам, че се удариха лимити
Тези от 'допълнителното, здравно осигуряване' все повече и повече се правят на 'дръж ми шапката'! Явно, като видяха, че все повече хора си правят и съответно трябва да плащат, все повече неизпълними условия поставят, боклуците мръсни...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
Свиркайте си- здравната система в родината все още е евтина, но със бързи темпове настига западната като цени. Имам приятели доктори в Щатите и в родината- ми тези в родината вече се доближават като доходи до американските им колеги… особено за генералната семейна медицина. Специалистите в Щатите са все още безумно добре платени, но те не са показателни.
В Щатите най- разпространената хубава здравна застраховка е high deductible- първите $7500 (примерно) на семейство е от собствения джоб. След това застраховката плаща голям процент от разходите (75-100%). Цената? Грубо по $1000/ човек/ месец.
Въпрос на време е нещата да си заприличат в европата и отвъд океана. Еле пък със смешните символични данъци които са в родината. Здравеопазването винаги е било скъпо и данъците в родината са просто несъвместими.
В Щатите най- разпространената хубава здравна застраховка е high deductible- първите $7500 (примерно) на семейство е от собствения джоб. След това застраховката плаща голям процент от разходите (75-100%). Цената? Грубо по $1000/ човек/ месец.
Въпрос на време е нещата да си заприличат в европата и отвъд океана. Еле пък със смешните символични данъци които са в родината. Здравеопазването винаги е било скъпо и данъците в родината са просто несъвместими.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Нямам представа как е в щатите, а и там много зависи дали си от правилния район - дискутирано многократно...
Преглед при най-добрия специалист в България не минава 300 евро. Не е малко, но не е непосилно.
ЯМР от днес за днес - няма проблем. Няколкостотин.
Преглед при топ специалист по здравна каса - с чакане седмици/месец - но възможно. Как е в Европа/щатите?
Любопитно ми е в арабските емирства как е в тази насока, вярвам, че е по-скоро европейски тип, но ще се радвам колегите да кажат.
Преглед при най-добрия специалист в България не минава 300 евро. Не е малко, но не е непосилно.
ЯМР от днес за днес - няма проблем. Няколкостотин.
Преглед при топ специалист по здравна каса - с чакане седмици/месец - но възможно. Как е в Европа/щатите?
Любопитно ми е в арабските емирства как е в тази насока, вярвам, че е по-скоро европейски тип, но ще се радвам колегите да кажат.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Американското здравеопазване страда от недофинансиране , не им стигат парите ...Бедните американски лекари отново са откраднали 6.5 милиарда долара . През юни 2026 г. Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) обяви мащабна национална акция срещу измамите в здравеопазването (2026 National Health Care Fraud Takedown). При нея бяха повдигнати обвинения срещу 455 обвиняеми, включително 90 лекари и други лицензирани медицински специалисти, за схеми на стойност над 6,5 милиарда долара под формата на фалшиви искове.Това не е мрежа за обиране на самите лекари, а престъпни мрежи, в които участват лекари и клиники, източващи държавните фондове за здравеопазване (като Medicare и Medicaid) чрез измами, фиктивни прегледи и злоупотреби с лични данни на пациенти.
Последна промяна Jordana на 29 Авг 2026, 13:25, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Е, най-накрая добри новини! Настигаме най-богатите по цени! Дано скоро да ги понастигнем малко и по качество на услугата...
Ex: 96' BMW318ti

alx написа:...Въпрос на време е нещата да си заприличат в европата и отвъд океана. Еле пък със смешните символични данъци които са в родината. Здравеопазването винаги е било скъпо и данъците в родината са просто несъвместими.
Не споменавай за "смешни данъци", защото дубликатът на Стинката ще дойде да ти обясни, колко си .... и как нищо не знаеш и колко не разбираш и как пишеш само глупости. Няма смисъл да му вадиш никакви доказателства, защото написаното от него не подлежи на съмнение
driver69 написа:...ЯМР от днес за днес - няма проблем. Няколкостотин.
От осигуровки, минахме през данъци, сега и медицинското обслужване. В интерес на истината са си свързани, защото като одъртее човек (от все сърце пожелавам да ви се случи на всички вас!!!) и май всички това се навързва.
На територията превърнаха здравеопазването в бизнес и никой не може да се сърди. Щом една болница е търговско дружество, то тя започва да прави кинти. Иначе я затварят. Щом печели, доходите са добри и никой не може да държи сметка за заплащането.
Има разлика в това, да си платиш и да те прегледат и да искаш да си платиш, а да не може и да те пращат на опашката. Аз си платих в болница в София миналата година и си направих пълни изследвания. За няма и седмица минах това, за което тук ще са ми необходими години. Плюс ЯМР на цяло тяло. Близо 45 минути ме "въртяха". Без опашка, без ред. И така бях навсякъде. Да съм изчакал човек, който е вътре и влизам веднага. Тук никой няма да ме прати на ЯМР за цяло тяло никога. Имаше сравнение, че не помня кой щат при комшийте има повече ЯМР апарати, отколкото в цяла Канада. Ето според гуглето, колко се чака при мен:
Wait Times by UrgencyHospitals categorize MRI referrals into priority levels:
Priority 1 (Emergency): Within 24 hours (e.g., spinal cord injuries) - това са отрязани или липсващи крайници, отворена черепна кутия, липсващ пулс, многобройни прострелни рани
Priority 2 (Urgent): Within 2 to 7 days (e.g., suspected tumors) - всичко опасно за живота, от което няма да умреш в чакалнята.
Priority 3 (Semi-urgent): Within 10 to 30 days - ракът вече е в много напреднала форма, но ти дават повече от месец
Priority 4 (Non-urgent/Elective): 28 days to several months - докторът ти го е дал, защото му е писнало да го тормозиш. И не е за цяло тяло.
Тук среща със специалист
Wait Times by SpecialtyWait times change based on the type of medical care you need:
Neurosurgery: Nearly 50 weeks.
Orthopaedic Surgery: 48.6 weeks.
Otolaryngology (Ear, Nose, Throat): 43.8 weeks.
Medical Oncology: 4.7 weeks.
Radiation Oncology: 4.2 weeks
Според провинциите:
Provincial DifferencesWait times also vary depending on your province:
Ontario: Has a shorter total median wait time of 19.2 weeks.
British Columbia and Quebec: Average around 32 weeks.
Atlantic Provinces: New Brunswick, Prince Edward Island, and Nova Scotia record the longest median waits, ranging from 49 to 61 weeks
61 седмици, за среща със специалист, кажи го на когото искаш на територията и никой няма да ти повярва.
Вчера се сетих нещо друго за пенсионните фондове. Пак за колегите, дето са около и малко над 30-така. Директен пример. Преди 37 години (1989) бяхме 9 милиона. Днес според статистиката сме 6 милиона. Колко ще сме след още 35-37 години? Какво ще стане (или ще е станало) с парите, дето ги отделяте? Затова, мислете овреме. Съветът ми е, да не разчитате на абсолютно нищо. Така, ако ви дадат нещо, все ще сте на далавера.
TNT-то каква дълга тема отвори, не е истина

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
Масачузетс има 42 mri машини на милион граждани…сега погледнах… лол…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:Масачузетс има 42 mri машини на милион граждани…сега погледнах… лол…
Canada has 432 MRI units across 11 jurisdictions, according to national survey data from the Canadian Medical Imaging Inventory
Десет пъти повече машини .... на 40 пъти по-голямо население. Но комент

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Десет пъти повече машини .... на 40 пъти по-голямо население. Но комент
Това може да показва 2 неща - или канадците са здрави като американски бизони и не им трябва лекар , или че е време да си дойдеш в БГ при евтината медицина без чакане
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Jordana написа:Десет пъти повече машини .... на 40 пъти по-голямо население. Но комент
Това може да показва 2 неща - или канадците са здрави като американски бизони и не им трябва лекар , или че е време да си дойдеш в БГ при евтината медицина без чакане
Канадските болни са най-здравите болни!
Вашето здравеопазване върви към нашето. Да ви направят и данъчната и пенсионната система като нашите и тогава да видиш какви песни ще пеете
Average CPP (new beneficiaries): $877.01 per month
За 40 години в страната средно дават толкова. Аз имам 20 години .... Има и други "надбавки", но там вече твойте хора (евреите) са на принципа"
- имаш пари по сметка - няма надбавки
- имаш собствено жилище - няма надбавки
- имаш спестявания по RRSP - няма надбавки
- работиш допълнително - няма надбавки
И още много подобни, които завършват с:
"Като свършиш парите, ела пак!"
Понеже горе младежите се надяват да живеят по едни 100-120, че и повече години. Идете в някой старчески дом и вижте хора на по 80-90 години. Тук старчески дом с трикратно хранене и включени медицински грижи е около $5000 месечно.
"Успех в живота и се наслаждавайъе на старините си!", както се казваше някъде из вицовете.
Затова и потретвам или почетвъртвам, не знам. Мислете овреме и не оставяйте всичко за "после".
Да не ми се оплаквате след 35-40 години, че не сте ме послушали някога си и сте правили всичко по друг начин. Ще ви трия и ще ви пускам тази тема да си я четете наново и наново
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Това със старческите домове е новия бизнес май май. Поддържат ниво ~2 пенсии/месец и са фул, няма места. А като цяло - поредната тема, в която според твърденията ти - нямаш място в Канада.
Аз мисля, че някои софийски болници вече това им е "checked"
А с алчността на новото поколение лекари, цените ще са само напред и нагоре. Ся за американските цени - има време
А бе ние точно сме им златни. Ниска средна възраст във фирмите. "Лукс" покрития. Много народ. Подозирам, че като нищо е "общ" пакет заедно с другата дъщерна фирма, с която общо сме близо 1000 човека. Тва са над 50к евро/месец
Обаче щото всяка година се преподписва с едни и същи, тея си го карат през просото. Ако ги сменят за 1 година с друга фирма, много бързо ще се научат кое как се плаща и на какви лимити ще плащат. При нас конкретно има значение и кой ще хване "зад кадър" да ти разглежда претенцията. Може да мине, може и да не мине, или да мине частично.
И да се върнем на алчните лекари - някои знаят по-добре от пациента коя компания колко и за какво плаща. И се изписват прегледи, изследвания, тестове и кво ли не - "щото ще платят от застраховката".
alx написа: но със бързи темпове настига западната като цени.
Аз мисля, че някои софийски болници вече това им е "checked"
А с алчността на новото поколение лекари, цените ще са само напред и нагоре. Ся за американските цени - има време ildivvy написа:TNT написа:А тука преди 2-3 седмици водих на 2 прегледа малкия и с все здравно осигурен + допълнителна здравна осигуровка - накрая пак остана и да доплащам, че се удариха лимити
Тези от 'допълнителното, здравно осигуряване' все повече и повече се правят на 'дръж ми шапката'! Явно, като видяха, че все повече хора си правят и съответно трябва да плащат, все повече неизпълними условия поставят, боклуците мръсни...
А бе ние точно сме им златни. Ниска средна възраст във фирмите. "Лукс" покрития. Много народ. Подозирам, че като нищо е "общ" пакет заедно с другата дъщерна фирма, с която общо сме близо 1000 човека. Тва са над 50к евро/месец
И да се върнем на алчните лекари - някои знаят по-добре от пациента коя компания колко и за какво плаща. И се изписват прегледи, изследвания, тестове и кво ли не - "щото ще платят от застраховката".
TNT написа:Това със старческите домове е новия бизнес май май. Поддържат ниво ~2 пенсии/месец и са фул, няма места. А като цяло - поредната тема, в която според твърденията ти - нямаш място в Канада...
Какъв друг бизнес виждаш в една застаряваща държава?
Канада... ми за 11 години либералите много добре се справят ликвидацията на страната. Докараха близо 10 милиона гласоподаватели, мигранти де. Но колко болници и училища откриха?
Да не я обръщаме на политическа или емигрантска
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Погребални агенции ??!!Какъв друг бизнес виждаш в една застаряваща държава?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
То това е бизнес във всички държави. Средната продължителност на живота расте, ама това не означава, че народа на 75 е в цветущо здраве. Кой е на легло, кой в количка, кой не помни как се казва. Затова трябва да си избереш хубав пенсионен фонд
, да си купил много биткойн
и да си направил много чавета, за да има кой да доплаща на старческия дом 
По темата - вече говорих по телефона с една от Алианц. Тя знаеше по-малко от мен
Та май е рано още да се избира.
и да си направил много чавета, за да има кой да доплаща на старческия дом По темата - вече говорих по телефона с една от Алианц. Тя знаеше по-малко от мен