България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от mr_petroff » 17 Мар 2023, 8:22

Възрастните хора понякога имат проблеми ,които са в противоречие с възможностите им за шофиране , не е приятно но е факт .Когато не осъзнава или отказва да осъзнае , че има такъв проблем възрастният човек е опасен когато шофира . Тези които осъзнават ,че вече не са толкова адекватни като водачи , поставят СУ в рамка ,дават ключа от автомобила на сина си / дъщеря си / и с достойнство казват - стига толкова. Евала на баща ми - и сега ако се качи на кола , ще се справя по добре от 50% от водачите. Но мотива му да спре да шофира беше - ако едно дете притича между колите и той не може да спре ? Всичко си има начало и край :yes:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Мар 2023, 16:24

Това вече не знам дали е за тази тема, но тука ще го пускам относно тунела под Шипка:
https://narod.bg/2023/03/16/358-%d0%bc% ... /#comments
Прилича ми сякаш на някакъв гербаджийски сайт това, но въпроса е истина ли са тези написаните неща?
Въобще аз не знам някъде да се е казвало, че тунела трябва да е готов 2026, някой от вас знае ли?
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 17 Мар 2023, 16:31

slatanic написа:
steeN написа:Винаги оценям когато ми се подава ниска топка.

А сега една статистика искаш ли да ти кажа? Предрекъл си 2 виденови зими от последните 0 (числом и словом - нула). :mhihi:

А тоз дядка да е жив и здрав, ма не му е работа да се качва в кола. И не заради възрастта, щото аз никога не съм бил на мнението, че на старите хора да им вземат книжките понеже просто са стари... или че са някакъв проблем в движението... а просто щото е алкохолик.

Аз и сега ги предвиждам,но нямаше зима колега.
А хора виждали енергетика само на картинки да ми говорят по графика е....абе забавно е... :mhihi:

Стинката има интресно мислене. Той е готов да спори единствено в името на спора. Темата, времето и мястото нямат значение. За сметка на това, кажеш ли нещо различно от мнението му, това било заяждане. Не помня да съм предричал "виденови зими", но виждам реалната инфлация, виждам затворените банки, виждам затварящи фирми, виждам уволнения на персонал. Нещо, коетo го виждаш и ти. Навсякъде говорят за криза, а според Стинката, това е нормална ситуация. Да, кризите са нещо нормално, така че проблем няма :ok:

Да не съм съвсем офф. Тук дядо и баба минават на медициски прегледи. Но мисля, че наблягат най-вече на зрението. Парализи и Паркинсон не ги коментираме. Пълно е с възрастни хора, които си карат. Лишаването от правоуправление направо ги убива, защото не могат да идат до магазина.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Мар 2023, 7:58

Промоцията в Бул инс свършила. Вероятно и в другите. Мой човек отиде да си прави на същата кола като моята и вместо 130 му казали 250 или малко отдолу, толкова и в Лев Инс горе-долу. На 6-ти март приключили нещата, аз моята я направих на 5-ти. Шанс тоя път.
Надявам се Стийн разбра, че нещата не бяха както каза за проучванета на шофьори и бла-бла пред фалусни подготовки, а просто борба за пазарен дял и война между двете компании, която приключи бързо, явно осъзнавайки, че така цакат само себе си. Който еВал...еВал. Не знам дали при някои други са останали абсурдни цени, може да потърсите ако има такова нещо все още.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 18 Мар 2023, 9:41

За гражданската ли става въпрос? Сега проверих, с 50 лева повече ги дава по сайтовете :dunno:

Само не разбрах, какво стана с фалусите, или в тая велика територия е важно да го духат всички? :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 18 Мар 2023, 9:44

Маверик, аз и в другата тема писах, моята я направих на 6ти вечерта на 201лв в лев инс, на 7ми по обяд проверих, беше 330лв вече.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 18 Мар 2023, 10:18

По сайтовете няма как да се провери, защото заивиси от колата и шофьора, и са само 2 компании май.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 18 Мар 2023, 12:40

сега се сетих, че жената взе книжка преди 4 години, ама застрахователите й водят 14 :mhihi: :mhihi: :mhihi:

гениални :ok: :ok: :ok:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 18 Мар 2023, 13:21

zAcK написа:Само не разбрах, какво стана с фалусите, или в тая велика територия е важно да го духат всички? :banghead:

Коментира се, че ще го измъдрят до 2025 г., а ще влезе в сила 2029 г., всички ще започнат от "0", независимо какъв идиот си бил преди това.
Друго което четох е, че проекта е с по-малък бонус от останалите европейски страни, а малуса обратно, най-висок.
Коментира се, че в малуса ще влизат всички нарушения, неправилно паркиране, престрояване, спиране ......
Някой живеещ из Европа да сподели как е, че тук се готви поредната тъпня.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 18 Мар 2023, 14:03

Аз пък съвсем друго чух. Отказват се от спуснат закон и ще оставят всяка компания да има собствена методология. Реално ще регламентират единствено достъпа до базата данни на КАТ. Затова някои компании вече почват да въвежда пробно разни работи. За мен това е по-добрият подход. Няма нужда държавата да определя как... понякога импотентността на държавните институции има и добри странични ефекти... накрая се вика неволята.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 18 Мар 2023, 16:58

mr_petroff написа:Възрастните хора понякога имат проблеми ,които са в противоречие с възможностите им за шофиране , не е приятно но е факт .Когато не осъзнава или отказва да осъзнае , че има такъв проблем възрастният човек е опасен когато шофира . Тези които осъзнават ,че вече не са толкова адекватни като водачи , поставят СУ в рамка ,дават ключа от автомобила на сина си / дъщеря си / и с достойнство казват - стига толкова. Евала на баща ми - и сега ако се качи на кола , ще се справя по добре от 50% от водачите. Но мотива му да спре да шофира беше - ако едно дете притича между колите и той не може да спре ? Всичко си има начало и край :yes:

възрастния шофьор не е опасен. невероятно, но факт. и това не е мое впечатление е резултат от статистиките които водят фирмите които са най- заинтересовани от преценяване на риска - застрахователите. колкото по- възрастен ставаш- толкова по- ниска ти е застраховката. другото е... плацебо ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 18 Мар 2023, 17:05

alx написа:възрастния шофьор не е опасен. невероятно, но факт. и това не е мое впечатление е резултат от статистиките които водят фирмите които са най- заинтересовани от преценяване на риска - застрахователите. колкото по- възрастен ставаш- толкова по- ниска ти е застраховката. другото е... плацебо ;)

И аз като теб вярвам на статистиката :bchug: Математиката не лъже, а и тия няма как да се прецакат :ok:

Да не говорим, че възрастните не бързат за никъде, не са самоуверени и т.н.
За разлика от разни повярвали си Себастиан льобовци, които са ускорили някой курник без спирачки с пределната за тях скорост от 150-160 км/ч :censored: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 18 Мар 2023, 18:10

Не възрастта като такава е проблем за шофирането, а някои неща които идват с нея. Казвам само, че човек трябва да знае кога да спре. :bchug:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Мар 2023, 18:15

А не може ли вместо да спира просто да внимава повече и да кара по-бавно? Ако е било по-добре възрастните да спират са щели да го направят със закон това. От къде на къде ще лишаваш някой възрастен от правата му защото хипотетично можеш да не види някой, да не прецени добре и не знам си какво? Че то това важи за всеки един на пътя. Възрастният какво трябва да прави, все някой да се ангажира да го придвижва ли? Прекалено голямо внимание обърнахме на тази тема понеже се появи един проблемен възрастен за толкова години и той в крайна сметка не е ударил някой де. Не го оправдавам, само казвам как се прави лов на вещици с тези апели възрастните да си оставят книжките на трупчета.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 18 Мар 2023, 19:34

Top Gun Maverick написа:възрастните да си оставят книжките на трупчета.

абсолютно не, но тази изветряла пияница... моите "уважения"

ако не беше пил и не кара изпочупена кола, реално нямаше да има проблем :yes:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата