По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Хора, шегувате ли се с това за "добрия специалист"? В БГ има недостиг на работна ръка защото мнозинството от хората работят "безработен", "социално слаб", "многодетен родител" или "престъпник". Над 1/3 от икономиката е заета от тези професии. В оставащите по-малко от 2/3 има икономическа криза/стагнация и парите са ограничени, а едновременно с това има недостиг на работници/служители. Каква специализация, какви 5 лева?
В коя от посочените професии има значение колко добър специалист си?
ВСИЧКИ държавни и общински служители.
Полиция.
Армия.
Търговски представители (без тези работещи с акцизни стоки без бандерол).
Банкови служители.
Продавач-консултанти в големите вериги и повечето малки магазини.
Учители и преподаватели (без тези работещи с частни уроци).
Работници в производството.
...
Мога да изброявам още дълго, но не виждам смисъл.
Надали дори и за 5% от работещите има значение колко са добри когато стане време за заплата.
В коя от посочените професии има значение колко добър специалист си?
ВСИЧКИ държавни и общински служители.
Полиция.
Армия.
Търговски представители (без тези работещи с акцизни стоки без бандерол).
Банкови служители.
Продавач-консултанти в големите вериги и повечето малки магазини.
Учители и преподаватели (без тези работещи с частни уроци).
Работници в производството.
...
Мога да изброявам още дълго, но не виждам смисъл.
Надали дори и за 5% от работещите има значение колко са добри когато стане време за заплата.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Имах преди години един познат, бизнесмен беше, още преди "демокрацията" беше малко частен предприемач (строеше къщи на частно), та ми обясняваше, какви пари е вадел по онова време, толкова пари е взимал на частно, че ми разправя , как един път взел 14 бона и го било страх да ги скрие у тях, та ги хванал под седалката на жигулката и даже не искал да ги пипне.
В по-ново време, вече беше строителен предприемач с фирма и всичко, та ми обясняваше колко сега пари отиват за сина му, който тогава учеше в Германия...
Та в тоя ред на мисли, интересно ми е , на колко колеги, родителите са им давали сериозни средства за да учат в чужбина, и от къде са тези средства, само сега да не излязат приказките за страхотните умове, където престижни университети се бият за тях и нямат никакви такси, или как с една торбичка найлонова и три (3) ризи вътре отишъл да учи в Германия, като такси и тн, изкарвал като бачка в някоя лафка, че няма да е много честно.
В по-ново време, вече беше строителен предприемач с фирма и всичко, та ми обясняваше колко сега пари отиват за сина му, който тогава учеше в Германия...
Та в тоя ред на мисли, интересно ми е , на колко колеги, родителите са им давали сериозни средства за да учат в чужбина, и от къде са тези средства, само сега да не излязат приказките за страхотните умове, където престижни университети се бият за тях и нямат никакви такси, или как с една торбичка найлонова и три (3) ризи вътре отишъл да учи в Германия, като такси и тн, изкарвал като бачка в някоя лафка, че няма да е много честно.
единия ми брат ми има PhD от London Business School
пак си е лайно, тва не е гаранция
пак си е лайно, тва не е гаранция
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Е.Димитров написа:Та в тоя ред на мисли, интересно ми е , на колко колеги, родителите са им давали сериозни средства за да учат в чужбина, и от къде са тези средства, само сега да не излязат приказките за страхотните умове, където престижни университети се бият за тях и нямат никакви такси, или как с една торбичка найлонова и три (3) ризи вътре отишъл да учи в Германия, като такси и тн, изкарвал като бачка в някоя лафка, че няма да е много честно.
Наште ме издържаха първата година по 450 евро на месец, след това започнах работа в университета и след това започнах като работещ студент към немската дериватна борса, бачках 2 дни седмично, през другото време бях в университета. Когато работех, пътувах по 2 часа в посока, лятото си стоях там, за да мога да взема цялата отпуска за зимата. Наште нямат фирми, обикновени работници са и не им беше никак лесно...
Като чувам познати какъв студентски живот водят/ са водили тук, направо ми се струва, че съм си пропилял младостта. В БГ на тая чужденстранна диплома никой не гледа като на нещо повече, а инвестицията в нея не е никак малка!
Sent from my iPhone using Tapatalk
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
dextuar написа:В БГ на тая чужденстранна диплома никой не гледа като на нещо повече, а инвестицията в нея не е никак малка!
Е как, чуждата диплома не ти ли е отворила много повече врати и не ти ли е осигурила реализация?
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
dextuar написа:Е.Димитров написа:Та в тоя ред на мисли, интересно ми е , на колко колеги, родителите са им давали сериозни средства за да учат в чужбина, и от къде са тези средства, само сега да не излязат приказките за страхотните умове, където престижни университети се бият за тях и нямат никакви такси, или как с една торбичка найлонова и три (3) ризи вътре отишъл да учи в Германия, като такси и тн, изкарвал като бачка в някоя лафка, че няма да е много честно.
Наште ме издържаха първата година по 450 евро на месец, след това започнах работа в университета и след това започнах като работещ студент към немската дериватна борса, бачках 2 дни седмично, през другото време бях в университета. Когато работех, пътувах по 2 часа в посока, лятото си стоях там, за да мога да взема цялата отпуска за зимата. Наште нямат фирми, обикновени работници са и не им беше никак лесно...
Като чувам познати какъв студентски живот водят/ са водили тук, направо ми се струва, че съм си пропилял младостта. В БГ на тая чужденстранна диплома никой не гледа като на нещо повече, а инвестицията в нея не е никак малка!
Напротив, тая диплома може доста добре да я осребриш в България...но това ще е най-тъпата ти инвестиция в живота ти.
След като си учил в чужбина, там се реализирай и като кариера и като живот.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
nqmam_bmw написа:dextuar написа:В БГ на тая чужденстранна диплома никой не гледа като на нещо повече, а инвестицията в нея не е никак малка!
Е как, чуждата диплома не ти ли е отворила много повече врати и не ти ли е осигурила реализация?
По-скоро владеенето на езика на много високо ниво, отколкото самата диплома. Когато се прибрах 7-ми семестър и кандидатствах за работа, реално още не бях завършил понеже пишех бакалаварска...
Е.Димитров написа:dextuar написа:Е.Димитров написа:Та в тоя ред на мисли, интересно ми е , на колко колеги, родителите са им давали сериозни средства за да учат в чужбина, и от къде са тези средства, само сега да не излязат приказките за страхотните умове, където престижни университети се бият за тях и нямат никакви такси, или как с една торбичка найлонова и три (3) ризи вътре отишъл да учи в Германия, като такси и тн, изкарвал като бачка в някоя лафка, че няма да е много честно.
Напротив, тая диплома може доста добре да я осребриш в България...но това ще е най-тъпата ти инвестиция в живота ти.
След като си учил в чужбина, там се реализирай и като кариера и като живот.
Може би си прав. Все още ми предстои тепърва магистратура, така че имам доста време преди да реша къде искам да живея. Но за себе си разбрах, че има много фактори, които определят къде да живееш - не са само пари и (привидно) спокойствие...
Нооо да не се откланяме от темата

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Абе то зависи и какво си завършил, ако си завършил някаква супер "популярна" дисциплина, като "политически диаграми на полово предаваните болести, при бушмените в Таратуко", няма как да се реализираш на много места...
Всъщност какво си завършил (от интерес питам)?.
Всъщност какво си завършил (от интерес питам)?.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
Имаш ЛС да не разводняваме повече
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Радвам се, че успях да разсмея повечето от вас теорията за добрия специалист. Ще ви дам и малко теми за размисъл, не да се заяждам, просто така.
- Голям специалист си, ако ти се имаш за такъв или си специалист когато си се доказал и другите в бранша те оценят?
- Дипломата, като изключим тези от университетите в първата двадесетица в света( СУ е на около 850-то място, другите български ги няма в първата хилядарка) прави ли те голям и доказан специалист?
- Достатъчно ли е да разбираш някаква професия перфектно за да те оценят или трябва и да се докажеш като честен и съвестен човек, който освен че е разбирач, притежава още редица положителни качества?
Има ли значение сферата в която искаш да си специалист или не? Да кажем една убийствено проста работа - детегледачка. Имам позната англичанка, която е завършила университет в Англия за тази работа и в момента прави повече пари годишно от програмист като почасова детегледачка на децата на разни лондонски звезди и богаташи. Това в Англия. Има ли тогава ограничения за професията, ако човек иска да стане добър в нещо и да се развива?
- Голям специалист си, ако ти се имаш за такъв или си специалист когато си се доказал и другите в бранша те оценят?
- Дипломата, като изключим тези от университетите в първата двадесетица в света( СУ е на около 850-то място, другите български ги няма в първата хилядарка) прави ли те голям и доказан специалист?
- Достатъчно ли е да разбираш някаква професия перфектно за да те оценят или трябва и да се докажеш като честен и съвестен човек, който освен че е разбирач, притежава още редица положителни качества?
Има ли значение сферата в която искаш да си специалист или не? Да кажем една убийствено проста работа - детегледачка. Имам позната англичанка, която е завършила университет в Англия за тази работа и в момента прави повече пари годишно от програмист като почасова детегледачка на децата на разни лондонски звезди и богаташи. Това в Англия. Има ли тогава ограничения за професията, ако човек иска да стане добър в нещо и да се развива?
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Аз съм възпитаник на университета на 850то място между другото. Съгласен съм, че личностните характеристики са по-тежки от уменията ти от един момент нататък.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Аз също съм възпитаник на СУ, но в един момент разбираш, че дипломата няма никакво значение, ако за твоята длъжност чакат орди от завършващи знайни и незнайни факултети , но подпирани от мама, тате, чичо и т.н. Проблема не е в това дали ти ще успееш да се пребориш с тях и да работиш същата работа за разумна заплата, проблема е в това, че те ще са ти колеги, което ми идва в повече. В това отношение по соца беше по-добре със сигурност - държавата осигуряваше и плащаше толкова висшисти, колкото са и необходими и поддържаше нивото на образованието във ВУЗ-овете. Сега като данъкоплатец издържам студенти, които не могат да си напишат имената, но за сметка на това половината от тях започвам отново да ги издържам от първия им ден след завършването защото са безработни 

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Подозирам че до няколко страници , ще имаме участник с готова рецепта за това "как да печелим приятели и да влияем на другите "
Ето един примерен списък на аутсайдери които са ритали топка при соца вместо да качват снимки във фейса
Ето един примерен списък на аутсайдери които са ритали топка при соца вместо да качват снимки във фейса

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Произход на парите - "от инвестиции"
Без коментар

Без коментар
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Jordana написа:Подозирам че до няколко страници , ще имаме участник с готова рецепта за това "как да печелим приятели и да влияем на другите "
А бе аз да кажа, че след 20 страници пак не е ясно. Капитализма не гарантира, че всички ще са Бил Гейтс. Капитализма гарантира, че всички ще са максимално близко до това, което "заслужават". А социализма гарантира, че никой няма е

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes