Помощ при избор на LCD LED TV

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Re: Помощ при избор на LCD LED TV

Мнение от SpeedyMan » 05 Ное 2020, 6:25

Jordana написа:В LCD няма диоди , подсветката е с лампа тъй нареченото CCFL. Термина LED няма място изобщо във LCD панел . Грешката ти е техническа по горе най вероятно , отбелязвам за протокола само :mhihi:

1. LED дисплеите наистина са LCD-та с LED подсветка.
Говорим за това:
Изображение
T.e. разликата е само в подсветката.

2. OLED е нещо друго, накратко - самостоятелни диоди, там няма подсветка и не е LCD. За това телевизорите са скъпи, всеки диод се управлява самостоятелно и т.н.

3. QLED е усъвършенствано LCD от SAMSUNG. (LCD с излъчване на "quantum dots"). Просто SAMSUNG се отказват от OLED технологията преди време и не се занимават. Като гледам в момента са на цената на OLED...

4. IPS е усъвършенствано LCD.

5. NANOCELL е усъвършенствано IPS LCD от LG, на поносима цена.

Естествено в повечето случаи OLED е за предпочитане, когато парите не са фактор, макар че може да прегорят.

За мен в моментното ниво на техниката, истинския въпрос е NANOCELL vs. QLED, където факторът с цената клони яко към NANOCELL. Но пък почти винаги си купувам SONY :mhihi: .
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Ное 2020, 7:36

LED не е равно на LCD и никога не е било равно
Самоцитирам се че почнахте да се оплитате вече в технологиите . Ако продължавате да твърдите че подсветката е някаква незначителна подробност то единствено твърдите че QLED OLED LED във всички варианти е едно и също . А самсунг имат OLED технология но се оказа куца и безперспективна щото не можа да достигне ЛЖ OLEDa като качества и характеристики на панелите . И затова се отказаха от нея , просто се провалиха мощно и загробиха милиарди в едно недоносче . И сега правят тия чупки в кръста за замазване на положението с разни други странни варианти на LED . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 05 Ное 2020, 11:04

Честно Джорданка, а'ре спри се излагай.
И Leon и SpeedyMan ти го обясниха, като на дете, ти продължаваш с дрънканиците, които са едновременно неверни, а и заблуждаващи. Силно се надявам, поне никой да не те слуша.
Не знам вече какви епитети трябва да се ползват за хора като теб.

Да добавя "още пет стинки".
До скоро много хора гледаха към Micro-LED технологията, като нещо което "скоро" ще замени OLED екраните.
Оказа се не точно така. Отдалеч погледнато Micro-LED е същото като OLED, но вместо органични диоди се ползват "нормални".
Огромни плюсове са, че яркостта не е проблем, както и burn-in-а (прегарянето).
Оказа се, обаче, че на практика производството им е безумно скъпо, а технологията е такава, че разстоянието между пикселите винаги остава голямо. Съответно резолюцията страда.
За сега се ползват за "промишлени" дисплеи и за безумно скъпи огромни телевизори, като причината да са огромни е по-скоро проблема с разстоянието между пикселите и съответно постигат 4к резолюция при 163 инча и цена като за читав апартамент в София.
Та така. За момента това е положението - ако искаш възможно най-доброто качество - OLED. Нещо хем така, хем иначе - Nanocell. Ако гониш цена, то... Си гониш цена. QLED-а не го споменавам, защото освен, ако не намериш няк'ва страшна примоция, на практика плащаш OLED пари за Nanocell TV.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 05 Ное 2020, 21:40

Jordana написа:
LED не е равно на LCD и никога не е било равно
Самоцитирам се че почнахте да се оплитате вече в технологиите . Ако продължавате да твърдите че подсветката е някаква незначителна подробност то единствено твърдите че QLED OLED LED във всички варианти е едно и също . А самсунг имат OLED технология но се оказа куца и безперспективна щото не можа да достигне ЛЖ OLEDa като качества и характеристики на панелите . И затова се отказаха от нея , просто се провалиха мощно и загробиха милиарди в едно недоносче . И сега правят тия чупки в кръста за замазване на положението с разни други странни варианти на LED . :dunno:

Е добре щом е така обясни каква е разликата между LCD TV и LED TV, че нещо май ти си се оплел.. :mhihi:

Между другото, някой знае ли как се водят модерните LCD-та при SONY, ако имат изобщо нещо близко до Nanocell или QLED?
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 05 Ное 2020, 21:56

При Sony топ LED телевизорите са Full Array LED, което май е техния еквивалент на NanoCell
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 05 Ное 2020, 22:01

Виж още преди години автора смени името на темата на LED LCD - това е най-правилното име, но тъй като не звучи модерно, вече не се използва. Истински ЛЕД телевизори или "светодиодни" са само OLED телевизорите - което пък означава Органик Лайт Емитинг Ди/аод - или органичен LED.
Всички останали използват LCD (ликуид кристал дисплей) матрици. За да работят тези матрици имат нужда от силна бяла светлина на заден план, която при преминаване през пиксела на ЛСД се моделира до един от 3те цвята и така създава образ... Подобно на прожекционен апарат.
Преди се ползваха CCFL лампи за подсветка, като от доста време те са заменени с диодни светлини - или иначе казано LCD тв със LED подсветка. Диодите позволяват много фокуси и подобряване на картината, най-вече локалното затъмняване, но пак остават много съществени недостатъци.

Към момента ОЛЕД технологията превъзхожда ЛСД по практически всички показатели. Проблема е само цената и то предимно при малките размери, под 55инча, защото матрицата е скъпа и изобщо не се произвежда под този размер.

А Самсунг скоро също минават на ОЛЕД, като вероятно ще го кръстят АМОЛЕД, както е при телефоните им (Актив Матрикс ОЛЕД)

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 06 Ное 2020, 7:06

Don_Diego написа:При Sony топ LED телевизорите са Full Array LED, което май е техния еквивалент на NanoCell

Благодаря за информацията. Вероятно ще взема такъв ако реша да сменям сегашното SONY, което вече е на 10 години. Всъщност съм доста доволен от него, макар и да не е дори LED. Прави доста реалистична картина като за нивото на техниката тогава. Естествено няма този контраст на сегашните, но пък при новото реализмът е станал под въпрос като гледам... :roll:
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320d, E46,150 hp, 2002, automat
Детайли за колата: facelift

Мнение от xaxo » 06 Ное 2020, 9:24

Проучвам си аз всеки ден по-малко за бъдещата покупка. Чета, гледам сравнения ... Дават наносела на LG да е технологията им под OLED и над UHD. Разбирам, че предимството му е в по-плътно предаване на цветове, наситено черно и т.н., но вижте снимката по-долу, като се абстрахирате от надписите под телевизорите.
Изображение
Кое предпочитате вие?
Не знам дали разсъждавам правилно (нямал съм нано или ОЛЕД ТВ), но сякъш искам да виждам нещо от тази картина, а не само очите и зъбите на човека. Шкафа в ляво почти не се вижда на наното, ножовете (или каквото са там) в дясно долу също... Че са по-наситени цветовете спор няма, ама ако на тъмни сцени ще се виждат само силуети ... не знам. От двете картини на мен ми харесва повече UHD-то, може и да е до свикване.
На светло е ясно, че наното ще е по-приятно за гледане, но като си купуваш ТВ няма да гледаш само изгреви...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 06 Ное 2020, 11:08

xaxo написа:Проучвам си аз всеки ден по-малко за бъдещата покупка. Чета, гледам сравнения ... Дават наносела на LG да е технологията им под OLED и над UHD. Разбирам, че предимството му е в по-плътно предаване на цветове, наситено черно и т.н., но вижте снимката по-долу, като се абстрахирате от надписите под телевизорите.
Изображение
Кое предпочитате вие?
Не знам дали разсъждавам правилно (нямал съм нано или ОЛЕД ТВ), но сякъш искам да виждам нещо от тази картина, а не само очите и зъбите на човека. Шкафа в ляво почти не се вижда на наното, ножовете (или каквото са там) в дясно долу също... Че са по-наситени цветовете спор няма, ама ако на тъмни сцени ще се виждат само силуети ... не знам. От двете картини на мен ми харесва повече UHD-то, може и да е до свикване.
На светло е ясно, че наното ще е по-приятно за гледане, но като си купуваш ТВ няма да гледаш само изгреви...

Това което ти прави впечатление, се оправя с настройки на телевизора.
Няма условия при които картината на ОЛЕД да е по-слаба от Нано сел/куантом дот. Тя е или по-добра или фрапантно по-добра (при HDR сигнал дори да е със само 1080p).
Има смисъл ако гледаш размери под 50инча, когато цената е много по-ниска и си струва.
Пак да кажа, че и нисък клас ОЛЕД дава достатъчно добра картина, докато при ЛЕД ЛСД ниския клас насича здраво, особено ако е 4к. А 4к ЛЕД ЛСД с ниско време за реакция, бързо опресняване и над 50инча, струва парите на ОЛЕД.

Бъркаш и понятията - UHD или 4кщК означава ултра висока резолюция (или4к - 4 Пъти Фул ХД=4х2=8млн пиксела ) и няма отношение с типа телевизор/матрица. UHD телевизори има и по 700лв.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xaxo » 06 Ное 2020, 11:30

Може би аз не съм изразил правилно колебанието си. ОЛЕД-а не ми е във фокуса. Двуомя се между Наносел и другите ЛЕД телевизори. Разбирам, че едното е по-нова технология, навярно по-добра и т.н., но за момента освен "маркетинга" друго не мога да доловя (сравнявах няколко пъти и на живо). Навярно това е заради неопитното ми в тази материя око, яките клипчета, които пускат по магазините и т.н.
Съвсем лаишкото ми мислене е, защо да купувам Наносел на по-висока цена, който ще трябва допълнително да настройвам за да показва картина като стандартната на ЛЕД телевизор :) Всички тези неща като диминг, рендеринг, плавност, дали 60 или 50 херца и т.н. не знам дали ще ги усетя реално.
Тук трябва да уточня, че телевизорът който търся ще е основен, но за нормално ежедневно гледане на цифрови канали (повечето даже не са HD), 1-2 пъти в месеца някой филм от арената и те така, нищо вманиачаващо.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 06 Ное 2020, 13:10

Много е кофти когато не знаеш какво точно искаш :lol:
Аз бях така и на финала ми изтръпнаха зъбите за брутално якия OLED телевизор и в момента не съжалявам изобщо, но се полутах доста из различните марки, технологии и модели.
Според големината избери телевизора - ако е голям 55+ гледай само OLED телевизорите. Full Array/NanoCell LEE не са много по-евтини от entry-level OLED
Ако си за по-малък размер и искаш най-доброто гледаш тия две технологии. Има доста сайтове с тестове, ревюта и потребителски мнения за различните марки и модели. Гледай този, който е най-добре настроен out of the box. Така няма да се занимаваш с допълнителни настройки на картината или ако се налага ще са минимални и лесни за правене.

ПП: Някой знае ли кой може да дойде да калибрира професионално моя OLED? :dunno:
Всички, които намирам се занимават само с калибрация на монитори и екрани на лаптопи
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 06 Ное 2020, 13:14

Всеки ТВ има нужда от настройка като го сложиш вкъщи. В магазина вероятно е в режим "магазин", който дава пренаситени цветове и други неща, от които вкъщи ще те заболи глава. На запад има даже такава професия - калибратор, идва у вас с техника за измерване и калиброване, и ти наглася артината на телевизора, според помещението и какво гледаш основно. Накратко - в магазина може да се подведеш лошо. Ако ще преценяваш както е снимката горе, поискай да ти пуснат двата телевизора в един и същ режим - примерно филм, динамичен, реален и т.н. на изключен магазинен режим. Тогава можеш да сравниш по-реалистично на един и същ подаден сигнал. Вземаш каквото ти харесва и вкъщи го донастройваш спрямо стаята (колко е тъмна, на какво разстояние седиш, цвета на стеата и мебелите до него) и какво гледаш. На 99% няма да стане да го извадиш от кашона, да ръгнеш кабела и да го оставиш така, ако това ти е идеята.

xaxo написа:Тук трябва да уточня, че телевизорът който търся ще е основен, но за нормално ежедневно гледане на цифрови канали (повечето даже не са HD), 1-2 пъти в месеца някой филм от арената и те така, нищо вманиачаващо.

В тази връзка, ето и кратък потребителски съвет за непретенциозни. За момента, според мен, оптималното съотношение цена/качество са QLED серията на TCL, след като Техномаркет ги вкараха официално. HiSense също, но май нямат официален вносител, което не е ОК. Иначе ако се търси бюджетен вариант, просто си определяте тавана и гледате най-високата цифра в моделния номер на някоя смислена марка, която влиза в бюджета. Даже няма смисъл да е 4к, FULL HD е достатъчно за ежедневна употреба. От там нататък дизайн и марка са лични предпочитания.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xaxo » 06 Ное 2020, 13:28

Че ще има настройка, ще има, дали професионална или не, това е друг въпрос. ОЛЕДи не гледам защото са ми скъпи, а няма да мога да оценя това което ми предлагат. Да ще му се радвам на яката картина, но със същия успех и за по-малко пари би ме задоволила и някоя по-стара технология. Просто не ми е приоритет телевизора, а в същото време неща да взема нещо скапано.
Търся 65 задължително, а колкото до сравняването, вярвам (или ми се иска) че гледайки подобни сравнения, по-често в интернет, хората сравняват два еднакви режима. И ето го на примера горе - десния (по-простия) ми допада повече като предаване, без да са правени допълнителни настройки на наносела.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 06 Ное 2020, 14:24

xaxo написа:Че ще има настройка, ще има, дали професионална или не, това е друг въпрос. ОЛЕДи не гледам защото са ми скъпи, а няма да мога да оценя това което ми предлагат. Да ще му се радвам на яката картина, но със същия успех и за по-малко пари би ме задоволила и някоя по-стара технология. Просто не ми е приоритет телевизора, а в същото време неща да взема нещо скапано.
Търся 65 задължително, а колкото до сравняването, вярвам (или ми се иска) че гледайки подобни сравнения, по-често в интернет, хората сравняват два еднакви режима. И ето го на примера горе - десния (по-простия) ми допада повече като предаване, без да са правени допълнителни настройки на наносела.

За мен левия има по-хубав контраст, десния е като избледнял Рубин 714 с представка за цветно видео :)
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 06 Ное 2020, 14:31

xaxo написа:Че ще има настройка, ще има, дали професионална или не, това е друг въпрос. ОЛЕДи не гледам защото са ми скъпи, а няма да мога да оценя това което ми предлагат. Да ще му се радвам на яката картина, но със същия успех и за по-малко пари би ме задоволила и някоя по-стара технология. Просто не ми е приоритет телевизора, а в същото време неща да взема нещо скапано.

Аз съм със сравнително бюджетен 65 и след настройките в rtings картината направо светна, а до колкото чета твоите изисквания са същите като моите, така че подкрепям.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата